sosy - 72734 przepisów (strona:828/4849)

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 154

bardzo delikatne (być może to też zasługa młodych ziemniaków, z których je zrobiłam), mają kremowe wnętrze i chrupiącą skórkę. Dodatek chrzanu, cebulki i szczypiorku w kotletach a do nich sos pieczarkowy komponują się idealnie i wychodzi naprawdę pyszne danie :) Składniki na ok. 4 porcje: (Inspiracja: " Sio-smutki! ") Kotlety ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 3 jajka (1 ugotowane na twardo(...)surowe) 1 cebula 1 łyżeczka chrzanu 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki mąki pszennej  sól, pieprz bułka tarta na panierkę Sos pieczarkowy: ok. 400 g pieczarek 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 duża śmietana 18% 0,5 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa uwaga, jeśli ktoś lubi rzadsze sosy: 1 szklanka bulionu   Kotlety: ziemniaki dokładnie wyszorować

Simply Food
Sałatka z awokado i figi 153

pożywne danie na kolację. Uwielbiam zdrowe i szybkie do zrobienia przekąski, a ta sałatka jest dodatkowo bardzo sycąca, gdyż zawiera ser mozzarella. Smak składników sałatki przyjemnie podkreśla i łączy sos z dodatkiem miodu naturalnego. Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 10 minut Składniki na sałatkę z awokado i figi: 1 awokado 1 figa 125 g sera mozzarella (1 kulka) łyżka płatków(...)migdałowych sól himalajska (szczypta) pieprz świeżo mielony Sos: łyżeczka soku z limonki 2 łyżki oliwy extra virgin 1/2 łyżeczki miodu naturalnego Jak przygotować sałatkę z awokado i figi? Awokado przeciąć wzdłuż i wyjąć pestkę, następnie zdjąć skórkę lub wydłubać z niej miękki miąższ łyżeczką. Figę umyć i pokroić w ósemki. Mozzarellę wyjąć z płynu i pokroić w półplasterki o grubości

Gotuj w domu
Kuskus z sosem cukiniowo-pomidorowym 127

szybko zjeść coś ciepłego i sycącego, co dodałoby mi energii na 2-gą zmianę - odrabianie lekcji z Młodą, sprzątanie, wspólną zabawę czy spacer. To danie jest wprost idealne - sos robi się błyskawicznie, spokojnie można zrobić większą ilość i odgrzać następnego dnia. Kuskus - wiadomo, 5 minut i jest gotowy. Można zjeść ten obiad w wersji wegetariańskiej(...)smażonymi paseczkami z piersi kurczaka. Składniki: sos 2 cukinie, puszka pomidorów krojonych, lub w sezonie świeże pomidory, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, bazylia (dużo - idealnie tu pasuje), oliwa, sól, pieprz, cukier - do smaku. Dodatkowo: szklanka kaszy kuskus, szklanka wrzątku + duża szczypta soli (a jeszcze lepiej szklanka bulionu), filet z kurczaka pokrojony w paseczki,  zamarynowany w ulubionych przyprawach

Moja kraina smaków
Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym 176

zjadła. Zazwyczaj pada odpowiedź: naleśniki lub placki ziemniaczane. Zarówno jedne jak i drugie można podać na kilka sposobów: na słodko, z cukrem, twarożkiem, na ostro, z różnymi sosami czy farszami. J ak byłam dzieckiem uwielbiałam placki ziemniaczane z cukrem,  potem do cukru doszedł kleks śmietany,  moja mama do placków musiała mieć kubek zimnego mleka.  O statnio jednak(...)najbardziej smakują nam placki ziemniaczane  z sosem czosnkowym. Składniki: 0,5 kg ziemniaków, 1 duże jajko lub 2 małe, 2 łyżki mąki (około - czasami ciut więcej, czasami ciut mniej), 1 mała cebula, szczypta soli,  olej rzepakowy do smażenia. Sos czosnkowy : 2 łyżeczki majonezu, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku lub 1/4 łyżeczki granulowanego, pół łyżeczki majeranku

Moja kraina smaków
Amerykańska kanapka The Polish Boy 156

Polish Boy powstała w Cleveland w Ohio i do dziś można jej posmakować w wielu placówkach gastronomicznych. Grillowana lub smażona kiełbasa w bułce do hot-dogów, w towarzystwie sosu barbecue, frytek i surówki colesław podbiła podniebienia (i serca prawdopodobnie też ;)) wielu mieszkańców, a restaurator Michael Symon, wspominał o niej w programie "The Best Thing I Ever Ate" na kanale Food(...)duże bułki do hot dogów (ewentualnie półbagietki, paluchy czy podobne podłóżne pszenne pieczywo) -2 kawałki kiełbasy (po ok 100-150 g każdy) -1 szkl. surówki colesław -2 ziemniaki -sos barbeque -olej do głębokiego smażenia + 1 łyżka oleju Przygotowanie Ziemniaki obrać, pokroić na frytki. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, usmażyć frytki. odsączyć z tłuszczu. Bułki naciąć. Kiełbaski ponacinać

Zielona Kuchnia
GOŁĄBKI 145

Gołąbki to smak dzieciństwa, które podane prosto z babcinej ręki z sosem pomidorowym z dodatkiem ziemniaków smakowały najbardziej! Dziś odtwarzam prosty przepis, niezawodny zawsze, smaczny niesamowicie, przypominający mi ten piękny czas. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem zawinięte w kapustę białą, młodą lub włoską są pyszne! Można przygotować je w sosie pomidorowym, grzybowym ze śmietaną lub bez. Zawsze smakują obłędnie(...)Duszę ok. 2,5- 3 godzin. Podaję gorące od razu, nikt nie wytrzyma dłużej:) Rada: następnego dnia można podpiec je w piekarniku lub podgrzać w garnku z dodatkiem sosu pomidorowego. Wystarczy passata lub przecier z łyżeczką cukru pudru i ulubionych ziół. SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Marynowane, duszone, suszone czy smażone – jak przyrządzać grzyby? 174

Polacy bardzo lubimy grzyby, szczególnie chętnie sięgamy po grzyby leśne, które nierzadko zbieramy samodzielnie. W sezonie najczęściej przyrządzamy świeże grzyby w postaci zup i sosów. Jednak przepisów na grzyby i sposobów ich przyrządzania oraz przechowywania jest znacznie więcej. Warto się nimi zainteresować, gdyż pozwalają cieszyć się smakiem pysznych grzybów także poza sezonem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowywanie świeżych grzybów Zwykle grzyby(...)trafiają na nasz stół w postaci zup i sosów. Niezależnie od sposobu przygotowania, każdy przepis na grzyby każe je poddać obróbce termicznej, gdyż nawet te jadalne mogą spowodować problemy trawienne, jeśli nie są całkowicie miękkie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pamiętajmy, że choć każde grzyby można gotować i dusić, jednak nie wszystkie nadają się do smażenia. Grzyby dusi się zwykle we własnym

Kulinarne Przeboje
Parmigiana di melanzane 147

była przepyszna. Co ciekawe żadna z nich nie była podobna do drugiej. I każda rzecz jasna była tradycyjna. Podaję przepis na moją tradycyjną 700 g bakłażana 250 g gotowego sosu pomidorowego 250 g sera mozzarella 80 g tartego sera caciocavallo lub grana padano sól i pieprz do smaku mąka oliwa z oliwek extravergine świeża bazylia opcjonalnie gotowany bób Pokrój bakłażana(...)mnie przepis jest odchudzony , dlatego też ugrillowałam każdy plaster , lekko posoliłam i wysmarowałam oliwą po wierzchu. Nie za dużo, ale w sam raz. Na dnie brytfanny rozsmarowałam trochę sosu pomidorowego, poukładałam plastry bakłażana tak, aby lekko na siebie nachodziły brzegami. Posypałam tartym serem grana padano, poszarpaną świeżą bazylią, mozzarellą, i pokryłam cienką warstwą sosu pomidorowego.I czynność powtarzałam do chwili, kiedy

Z Kuchni Do Kuchni
MAKARON Z KREWETKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM 147

Teraz kiedy w końcu się odważyłam i spróbowałam, tak mi zasmakowały, że przyrządzam z nimi dość często sałatki. Tym razem postawiłam na krewetki w obiedzie. Wymieszane z makaronem i sosem śmietanowym wyszły obłędne w smaku. Łatwe w przygotowaniu, szybkie danie, idealne na piątkowy, bezmięsny obiad.  Składniki: * 300 g makaronu spaghetti * pół kg krewetek koktajlowych * pół drobno posiekanej cebuli(...)chwilę mieszając. Następnie wlać śmietanę, mleko, doprawić solą. Całość gotować na małym ogniu około 2 minut od momentu zagotowania. Na końcu dodać starty żółty ser, wymieszać, aby ser w sosie się rozpuścił. Wyłączyć palnik grzewczy. Do tak przygotowanego sos dodać ugotowany makaron i całość wymieszać, aby makaron pokrył się sosem. Na wierzch posypać posiekaną natkę pietruszki

Zrób to smacznie
Gołąbki z marchewką (bez zawijania) 247

główki białej kapusty 200 g ryżu basmati Karoon 500 g mięsa mielonego – u mnie wieprzowo-wołowe 2 marchewki 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta Na sos: 1,2 l bulionu sól i pieprz do smaku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziela angielskie szczypta granulowanego czosnku* 2 łyżki suszonej cebuli płatki* 2 szczypty słodkiej czerwonej papryki(...)bułkę dodajemy stopniowo. Formujemy nasze gołąbki – u mnie coś na ksztatł większych kotletów. Obsmażamy chwilę z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Tak przygotowane gołąbki wkładamy do naszego sosu. Jak przygotować sos? Zogotowujemy bulion. Po czym dodajemy do niego przecier pomidorowy, suszoną cebulkę i przyprawy. Mieszamy składniki. Wkładamy nasze gołąbki, zmniejszamy gaz. Dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu

Słodkie okruszki
Makaron po tajsku 134

makaron w orientalnym stylu.  Składniki:  200 g makaronu udon 1 zielona papryka 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru olej do woka 6 grzybów mun 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1/2 łyżeczki cukru palmowego świeża kolendra Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną paprykę, (uprzednio ugotowane) pokrojone w paski grzyby, posiekany imbir i czosnek. Następnie dodajemy sos sojowy, makaron i smażymy na dużym ogniu. Dodajemy sos ostrygowy i cukier palmowy. Dokładnie łączymy. Podajemy z posiekaną kolendrą

R'n'G Kitchen
Makaron z białym serem i sosem truskawkowym 210

Sezon na truskawki w Szkocji w pełni, w związku z czym postanowiłam przygotować pyszne wiosenno - letnie danie - makaron z białym serem i sosem truskawkowym . Przepis na to danie podpatrzyłam w książce Malwiny - Lunchbox na każdy dzień. To danie kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami na działce u babci ;) Jest to bardzo proste, letnie danie, które idealne sprawdzi się(...)upalne dni. Gorąco polecam!  Makaron z białym serem i sosem truskawkowym Składniki na 2 porcje:  200-250g makaronu (użyłam makaron typu świderki) 250g białego sera 3-4 czubate łyżki jogurtu naturalnego 3-4 łyżki cukru (lub do smaku) 1-2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego 300g dojrzałych truskawek sól, pieprz mięta do dekoracji

Codzienne Gotowanie
Pieczone skrzydełka kurczaka w tajskim stylu 153

Przepyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego 2 łyżki sosu ponzu (ew. 1,5 łyżki sosu sojowego+1/2 łyżki cytryny) 1 łyżka czarnego sezamu Przygotowanie: Skrzydełka oczyszczamy. Sosy mieszamy z sezamem. Dodajemy do mięsa, dokładnie łącząc. Układamy na blaszce i zapiekamy 30 minut w 180°C , później 10 minut

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania