sosy - 72234 przepisów (strona:828/4816)

Francuskie tosty Croque Madame 149

kawiarniach dostępne są obie wersje tej smacznej przekąski. Składniki (2 porcje) -4 kromki chleba tostowego -kilka plasterków szybki -2 jajka -100 g tartego żółtego sera -4 łyżeczki musztardy -szkl. sosu beszamelowego -olej do smażenia -sól, pieprz Przygotowanie Chleb tostowy delikatnie zrumienić w piekarniku lub na patelni. Na blaszce ułożyć 2 kromki chleba. Posmarować musztardą i grubo polać sosem beszamelowym(...)sosie ułożyć połowę żółtego sera. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na serze. Przykryć drugą kromką chleba i całość zalać sosem beszamelowym i posypać pozostałym serem. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiec kilka minut do rozpuszczenia się sera i zarumienienia całości.  Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć 2 jajka sadzone i posypać soląi pieprzem. Gotowe

Zielona Kuchnia
Najlepsze gołąbki z włoskiej kapusty FIT 106

cebule – 1 marchewka – 2-3 gałązki natki pietruszki – 1 ząbek czosnku – 1/2 łyżeczki soli – 1/4 łyżeczki pieprzu – 1 średnia kapusta włoska Składniki na sos pomidorowy: – 2 l bulionu – 500g przecieru pomidorowego – 3-4 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie) – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – 1/2 łyżeczki suszonego(...)zalewamy nim gołąbki. Całość stawiamy na gazie i pod przykryciem gotujemy przez około 45-60 minut, aż kapusta będzie miękka. Podczas gotowania nie mieszamy gołąbków. Bulionu nie wylewamy. SOS: Przecier pomidorowy, kilka łyżek bulionu (z gotowania gołąbków) i śmietankę oraz przyprawy umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty – dolewamy bulionu. Sos możemy przelać do garnka

Be Fit Be Strong
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą 164

otaczamy w oliwie z czosnkiem i ponownie zdejmujemy na talerz. Na tą samą patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Cebulę solimy i podsmażamy do zeszklenia.  Robimy sos pomidorowy: Do cebuli dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, drobno krojone listki bazylii, pieprz  mielony i sól do smaku. Razem dusimy(...)przykryciem około 10 minut. Połowę sosu dodajemy do makaronu i razem mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy 2 łyżkami oliwy i kładziemy kolejno: połowę plastrów bakłażana makaron z sosem pomidorowym połowę sera mozzarella pozostałe plastry bakłażana resztę sosu pomidorowego resztę mozzarelli pomidory koktajlowe Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 35 minut w 175 stopniach. Ja zapiekam na grzałkach: dolna

Smak mojego domu
Pierś kurczaka w sosie z dynią i soczewicą 105

Pierś kurczaka w sosie z dynią i soczewicą to świetne danie na jesienny obiad. Kremowy sos, soczysty kurczak oraz dynia to pyszny i sycący posiłek. Inne przepisy na dania z dynią znajdziecie TUTAJ . Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku . Danie robi się dość szybko, a dodatkowo jest „jednogarnkowe”. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 350 g dyni(...)chwili dodać dynię, soczewicę oraz przyprawy. Na patelnię wlać bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw. Dodać obsmażone filety oraz śmietankę. Zagotować i poczekać aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku. Posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą lub ziemniakami. Artykuł Pierś kurczaka w sosie z dynią i soczewicą pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Mięso z indyka w sosie pomidorowo-paprykowym z ryżem 168

Mięso mielone z indyka z papryką i pieczarkami w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym podane z ryżem, no pycha obiad jak nic! Powiem Wam szczerze, że mięso mielone z indyka uwielbiam, pod każdą postacią, czy podane jako kotlety, gołąbki czy składnik sosu, najczęściej pomidorowego lub pieczarkowego. Szybko się przygotowuje, można fantazjować i szaleć. Dziś danie z mięsa mielonego i sosu pomidorowego

Zasmakuj Kuchni
Nie tylko po bretońsku. Fasolka w białym sosie też wychodzi pyszna. PRZEPIS 105

Fasolka w sosie pomidorowym jest pyszna, często gotujemy ją w różnych wariantach – po bretońsku z kiełbasą albo wegetariańską z dużą ilością wędzonej papryki. Ostatnio jednak nasze serca skradł przepis z zupełnie innej kulinarnej bajki. Koniecznie spróbujcie fasolki w białym sosie. Jest świetna po prostu z chlebem lub jako dodatek do mięs, ryb i innych potraw. Przepis na fasolkę(...)białym sosie Składniki: 400 gramów suszonej białej fasoli, 4 duże cebule, 5 ząbków czosnku, masło pół na pół z olejem, suszony czosnek niedźwiedzi lub natka pietruszki, dwie łyżki mąki pszennej, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Zrób tak: fasolę namocz w wodzie przez 12 godzin, następnie gotuj aż zrobi się miękka z dodatkiem wszystkich przypraw. Cebulę pokrój w pióra, czosnek

Kulinarna Polska
MEKSYKAŃSKA SAŁATKA Z MAKARONEM I KUKURYDZĄ 129

kilka minut, lekka, zdrowa i prosta w przygotowaniu meksykańska sałatka z makaronem i kukurydzą. Sałatkę możesz zapakować do pudełka i zabrać ze sobą na lunch. Dodatkiem do sałatki jest sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem czosnku, wędzonej papryki i soku z limonki. Składniki: 300 g makaronu ( ja użyłam makaronu uszka lubella) puszka czerwonej fasoli ugotowana kolba kukurydzy lub puszka(...)kukurydzy 15 pomidorków koktajlowych 1 czerwona papryka 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki 2 cebulki dymki 2 łyżki oliwy Składniki na sos: 100 g naturalnego jogurtu 2 łyżki soku z limonki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Przelewam przez sitko, odkładam

Kukuleczki
Czwartek: Błyskawiczny kurczak po chińsku w 10 minut 89

Składniki: 500 g mielonego kurczaka lub indyka 3 szalotki drobno posiekane 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki Papryczka chili posiekana w paski Pęczek rzodkiewek pokrojonych w plastry 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki cukru lub miodu 4 łyżki wody 2-3 łyżki oleju Pęczek bazylii Przygotowanie: Krok 1 Mocno rozgrzej wok lub duża patelnię. Wlej(...)nią 2 łyżki oleju i wsyp posiekane szalotki, czosnek, rzodkiewki i papryczkę. Smaż 1-2 minuty mieszając. Krok 2 Wyłóż na patelnię mięso, wlej sos sojowy, sos rybny i wsyp cukier, wymieszaj i przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniaj mięso na drobne kawałki. Smaż około 5 minut. Następnie wlej do mięsa kilka łyżek wody, łyżką zeskrob wszystkie kawałki warzyw i mięsa

Niedzielny kucharz
Tortilla z kurczakiem i warzywami a'la kebab 121

kebab. Dużym plusem był fakt. że o ile po sklepowych kebabach czuję się ciężko, to po domowym nic mi nie było. Może to dzięki dużej zawartości warzyw i lekkiemu sosowi na bazie jogurtu naturalnego. W mojej wersji pominęłam cebulę, ale możecie ją oczywiście również dodać. Na 5 tortilli. SKŁADNIKI 5 tortilli kukurydzianych 500 g piersi z kurczaka olej rzepakowy przyprawa(...)kebaba 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 sałaty lodowej 2 średnie pomidory 1/2 zielonego ogórka Sos: 180 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku duża szczypta chilli sól, pieprz WYKONANIE Dzień wcześniej lub rano: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w nie za grube paski. Następnie przełożyć do miski, polać obficie olejem i posypać mocno przyprawą do kebaba. Wymieszać, przykryć

Passions hobbies life
SZPINAKOWE GNOCCHI Z SOSEM Z SUSZONYCH POMIDORÓW 145

sypkich ziemniaków użyjecie, tym mniej mąki będziecie musieli dosypać Gnocchi będą bardzo dobre do odsmażania w kolejnych dniach. Można je też przełożyć do żaroodpornej formy, wysmarowanej masłem, polać sosem pomidorowym i zapiec w piekarniku. SKŁADNIKI / 6 PORCJI 1 kg mączystych ziemniaków 200 g świeżego szpinaku 200 g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków) 1 roztrzepane jajko(...)łyżka soli, do gotowania ziemniaków SOS  150 ml śmietany 30% 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka (odsączonych i drobno posiekanych) sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Ziemniaki dokładnie szorujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy 1 łyżkę soli. Stawiamy na ogniu, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Redukujemy płomień i gotujemy do miękkości, przez około 35-45 minut). Odcedzamy

cool and minty
Czwartek: Błyskawiczny kurczak po chińsku w 10 minut 125

Składniki: 500 g mielonego kurczaka lub indyka 3 szalotki drobno posiekane 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki Papryczka chili posiekana w paski Pęczek rzodkiewek pokrojonych w plastry 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki cukru lub miodu 4 łyżki wody 2-3 łyżki oleju Pęczek bazylii Przygotowanie: Krok 1 Mocno rozgrzej wok lub duża patelnię. Wlej(...)nią 2 łyżki oleju i wsyp posiekane szalotki, czosnek, rzodkiewki i papryczkę. Smaż 1-2 minuty mieszając. Krok 2 Wyłóż na patelnię mięso, wlej sos sojowy, sos rybny i wsyp cukier, wymieszaj i przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniaj mięso na drobne kawałki. Smaż około 5 minut. Następnie wlej do mięsa kilka łyżek wody, łyżką zeskrob wszystkie kawałki warzyw i mięsa

Niedzielny kucharz
Chilli con carne z dynią i kalafiorem 91

Uwielbiam chilli con carne w tradycyjnej wersji i robię bardzo często. Wiele razy też modyfikuję mój przepis raz dodając inne składniki jak warzywa, innym razem wzbogacając sos o odrobinę czerwonego wina. W każdej wersji wychodzi super. Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej zapraszam Was także do przepisów na: – tacos ze stekiem – przepis na guacamole – tacos z wieprzowiną – burrito z burczakiem – quesadilla(...)patelnię dodaj dynię, kalafiora i pomidory z puszki wraz z sokiem. Dolej 80 ml wody, wymieszaj, przykryj pokrywką i duś przez 12-15 minut, aż warzywa zmiękną i sos stanie się bardziej gęsty. Dopraw sos do smaku w razie potrzeby. Z puszki fasoli odlej sos i samą fasolę dorzuć na patelnię do chilli. Wmieszaj i podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Gotowe

nietylkopasta.pl
Gryczane spaghetti naleśnikowe z sosem bolognese 73

który szczerze uwielbiam. Jakieś 7-8 lat temu, kiedy pierwszy raz poszłam w Gdyni do naleśnikarni zamówiłam coś, co wydawało mi się bardzo nietypowe. Było to spaghetti naleśnikowe z sosem bolognese. Pomyślałam, że to nie może smakować tak samo dobrze jak oryginalna wersja z makaronem, jednak myliłam się! Pomysł na wykorzystanie naleśników jako makaronu to istny obłęd i strzał(...)Smakuje tak samo dobrze, a może nawet i lepiej! Świetnie sprawdzi się tutaj każdy sos, natomiast osobiście polecam bolognese i carbonarę na śmietance. To jak, dacie się skusić? Składniki na 4 porcje: – 8 naleśników gryczanych z tego przepisu – 500ml przecieru pomidorowego – 400g mięsa wołowego (lub wieprzowo-wołowego) – 1/2 puszki groszku konserwowego – 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Be Fit Be Strong
Placki z ziemniaków i łodygi brokuła z serem wędzonym (przepis krok po kroku) 105

rozejdą się w kilka chwil :) Zdecydowałam się na wyrazisty w smaku ser żółty Gouda Wędzona od Hochland - jego smak idealnie komponuje się z ziemniakami. Do placków możecie podać różne sosy, np. sos z pieczonych pomidorów , tzatziki  albo zwykły ketchup. Ja zrobiłam salsę z pomidorków koktajlowych, czosnku i szczypiorku. Placki z ziemniaków i łodygi brokuła to również super uzupełnienie obiadu(...)Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i ustawionego na górną grzałkę. Zapiekaj przez 5 minut, aż ser się roztopi. Podawaj od razu samodzielnie lub z sosami: ketchupem, sosem z pieczonych pomidorów , tzatziki lub salsą z pomidorków koktajlowych i czosnku. Takie placki możesz również podać jako dodatek do gulaszu warzywnego lub mięsnego.  Wpis powstał we współpracy z marką

Chilli Czosnek i Oliwa
Ketchup / sos pomidorowy z cukinii 122

Przywiozłam ostatnio sporo cukinii od wujka. Trzeba było ją na coś przerobić. W internecie znalazłam przepis na ketchup z cukinii, jednak jak dla mnie można go wykorzystać jako sos pomidorowy do różnych dań. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ketchup / sos pomidorowy z cukinii składniki: 1,5 startej  cukinii 0,5 kg cebuli 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 4 ząbki czosnku(...)łyżka ostrej i słodkiej papryki 400 g koncentratu pomidorowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); > Ketchup / sos pomidorowy z cukinii wykonanie: Cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i trzemy na tarce. Powinniśmy mieć około 1,5 kg. Następnie obieramy cebulę i drobno siekamy. Całość przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy około 1/2 godziny, pozostawiamy do ostygnięcia i blendujemy. Przekładamy do garnka

Delusional Trine