sosy - 72234 przepisów (strona:832/4816)

5 tradycyjnych sałatek do obiadu 83

przepisów i garść moich porad związanych z przygotowaniem sałatek. Zapraszam na mizerię, pomidory ze śmietaną, sałatę ze śmietaną, sałatkę grecką i klasyczną sałatkę z różnokolorowych sałat i warzyw z sosem winegret. Składniki do moich przepisów kupiłam w sklepie Auchan. Marka Auchan wprowadza do swojej stałej oferty produkty lokalne, od sprawdzonych gospodarstw rolnych, bez pozostałości pestycydów. Będąc na zakupach zwróćcie uwagę(...)Wymieszaj pomidory z cebulą, dodaj śmietanę lub jogurt oraz sól i pieprz do smaku. Tą sałatkę warto zrobić tuż przed podaniem, po dłuższym czasie pomidory puszczą sporo soków i sos zrobi się dużo rzadszy. SAŁATA ZE ŚMIETANĄ Przygotowanie : 50 minut Ilość porcji:  2-3 Składniki: – 1 główka ulubionej sałaty (możesz użyć dowolnej) – 2-3 łyżki śmietany

nietylkopasta.pl
Menu na tydzień: Jak zrobić grilla w domu 75

Pieczone żeberka w sosie barbecue, grilowania ryba, kaszanka i warzywa – wszystko z grilla, tyle że zrobionego w domu, w piekarniku. To doskonała alternatywa dla klasycznego grilla. Pozdrowienia z Krainy Deszczowców! Właśnie zaczęliśmy długo wyczekiwaną majówkę, wymarzony wyjazd, pierwszy od miesięcy, gdyż wszystkie wcześniejsze urlopy trzeba było odwołać ze względu na ciągle, żłobkowe infekcje Miłosza. Opuszczaliśmy Warszawę przykrytą ciężkimi, ołowianymi(...)Fachowo mówiąc jest to metoda pieczenia en papillote. My w tym tygodniu tak będziemy robić, piec grila nie oglądając się na pogodę. Jeszcze w Warszawie upiekliśmy super żeberka w sosie barbecue. W menu na ten tydzień są jeszcze grillowany kurczak, ryba, kaszanka i warzywa. Zapraszamy do odwiedzania Niedzielnego Kucharza. Mamy nadzieję, że nasze przepisy zainspirują Was i pomogą przetrwać majówkę

Niedzielny kucharz
Pieczone żeberka z sosem BBQ 97

proste. Jedynie czego wymagają to cierpliwości, bo potrzebują czasu na to, żeby się pięknie upiec. Warto poczekać, gdyż żeberka są kruche, soczyste i niesamowicie aromatyczne. Do żeberek polecamy Wam sos barbecue domowej roboty. Też mega prosty. Zrobicie go w czasie, kiedy pieką się żeberka. Przepis pochodzi z bloga Cafedelites.com Składniki: 2 kg żeberek 1 szklanka sosu barbecue ( według tego przepisu(...)Piecz 2 godziny. Krok 3 Wyjmij żeberka z piekarnika. Pokrój na kawałki, tak żeby w każdy była kostka (nie poparz się, bo żeberka są gorące). Posmaruj łyżką każde żeberko sosem barbecue z jednej strony. Włącz w piekarniku opcję grill, lub, jeśli jej nie masz, podkręć temperaturę do 210 stopni i wstaw żeberka pod górną grzałkę. Zapiekaj 5-7 minut

Niedzielny kucharz
Wtorek: Makaron primavera 73

Lekko przekręcony przepis na kultową pastę primavera. Zamiast śmietanowego sosu dodaliśmy do makaronu smakowite pesto. Dzięki temu danie jest lżejsze i można je zjeść na zimno, jak sałatkę, albo na ciepło jak zwykły makaron. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże Wiosenny makaron primavera Podstawowym składnikiem makaronu primavera są szparagi. Inne składniki można dodawać dowolnie Primavera(...)składników jesiennych. Fundamentem potrawy z pogranicza pór oku były szparagi – świeże, soczyste, zielone. Do tego groszek, fasolka, cukinia. O zimie/ jesieni przypominały pieczarki. Makaron podawany jest w śmietanowym sosie na bazie bulionu. Dzisiaj wariacji na temat kultowej pasty jest nieograniczona liczba. W Niedzielnym Kucharzu znajdziecie przepis na spaghetti primavera , wersję zbliżoną do klasycznej, ale z lekkim, dietetycznym sosem jogurtowym. Polecamy

Niedzielny kucharz
Piątek: Manicotti z serem ricotta i szpinakiem 104

rozpływające się w ustach. Przepis wzorowany na Skinnytaste.com Składniki: 250 g ricotty 200 g szpinaku 1 duże jajko Szczypta gałki muszkatołowej 1/2 szklanki parmezanu 100 g mozzarelli 2 szklanki sosu marinara (np. według przepisu, który znajdziesz tutaj ) lub sosu pomidorowego lub passaty 12 makronów rurki (cannelloni) Przygotowanie: Krok 1 W dużym garnku zagotuj kilka litrów wody. Dobrze posól. Wrzuć(...)oraz szpinak. Zmiksuj na gładką masę. Posól i popierz do smaku. Dodaj gałkę muszkatołowa, wbij jajko i znowu zmiksuj całość. Krok 4 Na dno żaroodpornego naczynia wyłóż kilka łyżek sosu i rozprowadź równomiernie (jeśli używasz passaty, dopraw ją solą, pieprzem i dodaj odrobinę cukru). Weź woreczek strunowy do mrożenia żywności lub rękaw cukierniczy. Włóż do środka masę serową. Jeśli używasz

Niedzielny kucharz
Środa: Sałatka z malinami i smażonym kozim serem 67

Maliny kojarzą się z pysznymi deserami, ale mogą też stanowić ciekawy dodatek do sałatek i dresingów. Sałatka z malinami, kozim serem i zawiesistym sosem zrobionym z barszczyku, malin i octu balsamicznego to połączenie smaków, które Was zachwyci. Czas : 40 min Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Panierowany, smażony kozi ser o wyrazistym smaku bardzo dobrze odnajduje się w słodko-kwasnej(...)smażonym serem wymaga trochę zachodu ze względu na przygotowanie dresingu, który powstaje z barszczyku spod gotowanych szybko buraczków, uduszonych w wywarz malin i octu balsamicznego. Sprawę można uprościć robiąc sos tylko z malin, podsmażonych, przetartych przez sito, doprawionych octem balsamicznym. Z barszczykiem winegret jest jednak dużo lepszy. Jedna uwaga odnośnie sera: powinna to być zwarta roladka, nie kremowa. Kremowa też

Niedzielny kucharz
Czwartek: Zdrowa sałatka z makaronu soba 79

soba (2 porcje) 100 g fasolki szparagowej (garść) 100 g boczniaków 1 szklanka groszku (mrożonego) 2 łyżki oleju Zielenina do posypania makaronu Sezam do posypania dania Dresing 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki octu winnego lub ryżowego 1 łyżeczka miodu lub cukru 1 łyżka otartej skórki z cytryny 1 łyżka sosu sriracha lub 1/3 łyżeczki papryczki(...)Przygotuj dresing. Przełóż wszystkie składniki do szczelnie zamykanego słoiczka i energicznie potrząsaj aż płyn zmieni się w gładką emulsję. Krok 4 Przełóż makaron, fasolkę i groszek do misy, polej sosem i dokładnie wymieszaj. Na wierzch wyłóż smażone boczniaki. Posyp całość sezamem i zieleniną. Dopraw do smaku sosem sojowym. Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego! Artykuł Czwartek: Zdrowa sałatka

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: 5 obiadów w półtorej godziny 84

Szynka prosciutto (80 g) Makarony, kasze, ryż ½ opakowania makaronu spaghetti 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy orkiszowej 2 szklanki mąki Nabiał, jaja 4 jajka 200 g gęstego jogurtu Dodatki Sos sojowy Miód Cukier Keczup Ocet Olej Oliwa Mąka ziemniaczana Drożdże instant Wódka Wytrawne wino Soda Sól Pieprz Patenty na szybkie gotowanie   Wspomnieliśmy na początku, że stachanowskie tempo, godne Mateusza(...)podobnych składników robić różne dania. Ten sam patent wykorzystaliśmy w tym tygodniu w daniach chińskich, do których kurczaka na początku przygotowuje się tak samo, finalnie różni je tylko sos, w którym na koniec duszony jest kurczak. Drugi nasz sprawdzony sposób to pieczenie jak największej liczby składników, co upraszcza i przyspiesza gotowanie. W tym menu upiekliśmy warzywa do spaghetti, do peperonaty

Niedzielny kucharz
Treściwy rosół z azjatycką nutą 142

wieprzowego (łopatka) 1 duży korzeń selera 2 średnie korzenie pietruszki 2 średnie marchewki 1 duży por 3 średnie grzyby leśne (u mnie borowiki) 2 gałązki lubczyku 1 łyżka oliwy sos sojowy świeżo mielony pieprz szczypta suszonego imbiru 1 średnia cukinia pęczek natki pietruszki makaron ryżowy WYKONANIE Skrzydełka, kości wieprzowe i wołowe umyć, przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i postawić(...)kostkę i przełożyć na patelnię. Grzyby umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Białą cześć pora pokroić na talarki. Grzyby i por przełożyć do mięsa, dodać łyżkę oliwy, polać sosem sojowym i posypać świeżo mielonym pieprzem, po czym włączyć palnik. Mięso dusić pod przykryciem, aż odparuje sos sojowy. Później krótko podsmażyć i wyłączyć palnik. Seler obrać i pokroić w dużą

Passions hobbies life
Ziemniaki faszerowane pieczarkami. Przepis krok po kroku. 165

się jasne.   Składniki:   4 duże ziemniaki, wszystkie powinny być podobnej wielkości 2 cebule 500 g pieczarek 3 łyżki oleju roślinnego 2 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanego szczypiorku sos do steków i burgerów, ja użyłem tego od  Roleskiego sól, czarny pieprz   Przygotowanie:   Krok 1:   Ziemniaki umyj i dokładnie wyszoruj. Gotuj(...)opcji wybierz termoobieg 230°C.   Krok 5:   Nadziane ziemniaki ułóż w natłuszczonej formie do zapiekania. Posyp szczypiorkiem, na każdą połówkę połóż łyżkę sosu do  steków i burgerów . Jak widać ten sos podkreśli nie tylko dania z wołowiny, do opcji wegetariańskiej też pasuje fantastycznie   Krok

kuron.com.pl
SCHAB PIECZONY W PIEKARNIKU MARYNOWANY W SOSIE 1000 WYSP 119

Schab można przygotować w przeróżnej postaci, ile kucharek tyle przepisów :) Ja swój kawałek mięsa postanowiłam marynować w gotowym sosie 1000 wysp a potem upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Wyszedł przepyszny, aromatyczny i kruchy. Doskonały zarówno na ciepło jako dodatek obiadowy lub na zimno pokrojony w cienkie plasterki na kanapki. Polecam ten przepis :) Składniki: * około 1,5 kg schabu(...)kości * pół szklanki sosu 1000 wysp (użyłam sos  Paladin  do nabycia na stronie  panegara.pl ) * 1 płaska łyżeczka soli * 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki (użyłam  Skworcu ) * 1 łyżeczka suszonej bazylii (użyłam  Skworcu ) * odrobina mielonego czarnego pieprzu (użyłam  Skworcu ) * 2 łyżeczki mleka Wykonanie: W misce umieścić sos 1000 wysp oraz mleko i wszystkie przyprawy, całość wymieszać

Zrób to smacznie
Naleśniki z kurczakiem. Przepis krok po kroku. 199

jajka 200 g mąki pszennej szczypta soli   Farsz:   2 piersi z kurczaka 1 średnia cukinia 2 papryki czerwone 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu do kurczaka z papryką, ja użyłem Roleskiego 150 g startego żółtego sera np. mozzarella lub gouda 3 łyżki oleju roślinnego sól, czarny pieprz   Przygotowanie(...)solidnie rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się zetnie, dodaj warzywa paprykę, pieczarki i cukinię. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Po kilku minutach wlej sos do kurczaka z papryką, spraw on że farsz będzie intensywniejszy w smaku a składniki ładnie się połączą.   Na naleśniki nałóż porcję farszu, posyp startym

kuron.com.pl
Naleśniki zapiekane z serem i owocami 182

Pomysł na słodki obiad - zapiekane naleśniki nadziane świeżymi owocami (brzoskwinią, morelą oraz borówkami) i serkiem twarogowym. Danie proste i w miarę szybkie do przygotowania. Nie pomijajcie masła ani sosu śmietanowego, ponieważ dzięki tym składnikom - naleśniki po upieczeniu są nadal miękkie w smaku.  Składniki na 6 sztuk: 6 sztuk naleśników (najlepiej przygotować z TEGO przepisu) nadzienie 250 g twarogu sernikowego(...)trzykrotnie zmielonego) 1 czubata łyżka proszku z budyniu, np. śmietankowego 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 brzoskwinie 3 morele sos na wierzch 1 opakowanie śmietany 18% (200 g) 1 łyżka cukru pudru 100 g borówek dodatkowo 1/4 kostki masła (50 g) kilka listków świeżej mięty Na samym początku usmażyć naleśniki. Morele, brzoskwinie umyć,pozbawić pestek i pokroić

Ugotować
Gołąbki z warzywami 79

ryżu 1 głąb brokułu 1 głąb kalafiora 2 marchewki 1 mały seler 1 cebula 1 łyżka masła ghee 1 łyżka oliwy z oliwe k   1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego    500 ml bulionu warzywnego 1 pęczek natki pietruszki Przygotowanie:  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy. Smażymy na maśle, wymieszanej z oliwą. Warzywa dodajemy do ryżu z posiekaną natką pietruszki. Dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy sosem rybnym oraz ostrygowym. Do smaku doprawiamy solą. Farsz zawijamy w liście kapusty, które układamy w naczyniu do pieczenia. Wlewamy bulion warzywny i pieczemy pod przykryciem 40 min. w 180°C. Podajemy

R'n'G Kitchen
Filet z kurczaka w sosie tzatziki 105

Gorący filet polany zimnym, orzeźwiającym sosem tzatziki to świetna propozycja na letni obiad:).  Filet: 2 filety z kurczaka 2 łyżki oleju  sól, pieprz, papryka ostra Sos tzatziki: 300g jogurtu greckiego 3 łyżki posiekanego koperku  2 ząbki czosnku 1 ogórek  sól, pieprz  1. Filet nacieramy olejem, solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy na patelni z dwóch(...)stron do zarumienienia.  2. Przygotowujemy sos: ogórka ścieramy na małych oczkach tarki, mieszamy z jogurtem, koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Chłodzimy. 3. Upieczony filet kroimy na kawałki. Tuż przed podaniem polewamy go sosem tzatziki

Szefowa kuchni