sosy - 72234 przepisów (strona:834/4816)

Stek wołowy z antrykotu. Przepis krok po kroku 112

stek wołowy o wadze około 220-250 g kilka gałązek świeżego tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 50 g masła sól, czarny pieprz sos do steków i burgerów (ja użyłem sosu od  Roleskiego )   Masło ziołowe:   100 g masła 3 łyżki ulubionych posiekanych ziół (ja wybrałem natkę pietruszki, szczypior, świeży(...)minuty z jednej strony, następnie przełóż na drugą i dodaj 50 g masła, tymianek i rozgniecione ząbki czosnku. Smaż jeszcze około 3 minuty podlewając sosem maślanym. Przed podaniem przełóż stek na ciepły talerz aby “odpoczął” 5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami, ja lubię młode ziemniaczki i pieczarki oraz

kuron.com.pl
Sałatka tajska z kurczakiem i makaronem 93

orientalne smaki, to mam dla Was super propozycję! Przepyszna i aromatyczna sałatka tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym. Smakuje świetnie zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Sos sojowy, imbir i kolendra tworzą świetną kompozycję smakową, a wszystko dopełnia sok z limonki . Sałatka tajska z kurczakiem i makaronem 1 filet z kurczaka 100 g makaronu ryżowego nitki(...)gotowania)) 1 marchewka 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 5 łyżek sosu sojowego lub teriyaki 2 łyżki sezamu jasnego 1/2 limonki 1 pęczek świeżej kolendry Przyprawy: pieprz, papryka słodka, papryka ostra, imbir mielony Makaron włóż do miski, zalej wrzątkiem i odstaw. Fileta z kurczaka umyj i pokrój na cienkie kawałki. Włóż na rozgrzaną i posmarowaną oliwą patelnię

Przepisy na widelcu
Makaron z boczniakami i kurczakiem w sosie śmietanowym z pietruszką 93

się bez celu po łóżku i tak, niby bezproduktywnie, a jednak pracowicie, minął mi poranek. Bym poczuła, że wszystkie misje wykonałam należycie postanowiłam dodać jeszcze przepis.  Pyszne, kremowy sos z boczniakami i kurczakiem na bazie śmietany i makaron pełnoziarnisty oraz szczera ilość natki pietruszki w sosie to recepta na dobry i szybki obiad. Polecam użycie dowolnego rodzaju grzybów(...)sos będzie smakował świetnie również z kurkami, podgrzybkami i sowami.  Składniki: 100 g makaronu pełnoziarnistego  1 szalotka  1 ząbek czosnku  pęczek natki pietruszki  masło lub oliwa z oliwek do smażenia  1/2 szklanki śmietany  1/2 szklanki bulionu  150 g piersi kurczaka  250 g boczniaków  pomidorki koktajlowe  mozzarella  sól, pieprz

Mango Papaja
Sałatka z ciecierzycą, ziemniakami i czerwoną porzeczką 89

szklanki ugotowanej ciecierzycy 700 g ugotowanych na parze młodych ziemniaków   1/2 czerwonej cebuli 1 średnia cukinia 50 g sera feta porządna garść czerwonych porzeczek posiekana natka pietruszki Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku  sól pieprz Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia sosu: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wraz z pozostałymi składnikami(...)sosu umieszczamy w szklance i dokładnie mieszamy. Ziemniaki kroimy w sporą kostkę, cebule kroimy w piórka, a cukinię we wstążki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy pokruszona fetę, natkę i polewamy sosem. Dokładnie mieszamy, posypujemy porzeczkami i gotowe

Kulinarne przygody Gatity
Fusilli (świderki) pełnoziarniste z kurczakiem, pieczarkami i natką pietruszki 147

Makaron w wersji mniej kalorycznej (o ile to możliwe). Sos został zrobiony bez użycia śmietany. Fusilli pełnoziarniste także niesie za sobą więcej korzyści dla naszego organizmu przy jednoczesnym obniżaniu kaloryczności. Bardzo smaczne i szybkie danie. Składniki na Fusilli pełnoziarniste z kurczakiem, pieczarkami i natką pietruszki (2 porcje): makaron Fusilli około 200 - 250 g filet z kurczaka (ilość wedle uznania(...)pieprzem po czym wrzucić na patelnię. Oczyścić pieczarki i pokroić w paski. Podsmażyć wszystkie składniki. Proces smażenia jest tu krótki, aby mięso było miękkie i soczyste, a całość sosu świeża i aromatyczna. Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę dalej mieszając. W razie potrzeby ponownie doprawić. Polać makaron sosem i dodać porwaną świeżą natkę pietruszki. Smacznego. Gotowy

Karola gotuje
Makaron z wołowiną w sosie śmietanowym 96

Połączenie wołowiny z sosem śmietanowym ? Czemu nie. Zwłaszcza, że dostaliśmy wiejską, przepyszną śmietanę.  Składniki:  300 g wołowiny 300 g makaronu penne 125g pieczarek 1 cebula 200 ml kwaśnej śmietany 150 ml mleka 50 g startego parmezanu oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie:   Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Na patelni natartej czosnkiem rozgrzałem oliwę, smażyłem, aż było(...)kostkę, a pieczarki w plastry, dodałem do mięsa na patelni. Smażyłem, aż zmiękły. Wymieszałem kwaśną wiejską śmietanę z mlekiem i drobno pokrojonym czosnkiem. Rozgrzałem na wolnym ogniu. Dodałem sos do mięsa i na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, gotowałem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem sola i pieprzem. Połączyłem sos z ugotowanym makaronem, posypałem startym parmezanem

R'n'G Kitchen
Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym 127

Opis Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym: Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym z dodatkiem cebuli to bez wątpienia najlepsza odmiana wśród śledzi. Nawet jeśli ktoś o kuchni i gotowaniu nie ma zielonego pojęcia, takimi śledziami może zaskoczyć rodzinę. Przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Nie potrzebujemy nawet zbyt wielu składników. Mimo że śledzie zalicza się do tłustych ryb morskich(...)Następnie filety śledziowe wyjmujemy z oleju i kroimy w paki lub większą kostkę. Śledzia przekładamy również do miski. Dodajemy do tego pokrojoną cebulę i całość ponownie mieszamy. Śledzie z sosem odstawiamy do lodówki na na kilka godzin aż smaki się przegryzą. Przed podaniem całość posypujemy szczypiorkiem i doprawiamy świeżo mielonym kolorowym lub czarnym pieprzem. Artykuł Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Placki ziemniaczane z kurkami i sosem śmietanowym z koperkiem 133

Dzień dobry :-) Ostatnio naszła nas straszna ochota na placki ziemniaczane. Same chłopakom tak nie bardzo smakują więc zrobiliśmy z kurkami i sosem śmietanowym z koperkiem. Wyszło super smacznie, placki robię z przepisu Magdy Gessler, które bardzo wszystkim smakują. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki placki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka M 2-3 łyżki mąki(...)sól pieprz smalec lub olej rzepakowy do smażenia Sos: 200 g świeżych kurek pęczek koperku 1 cebula 2 łyżki masła  50 ml wody 250 g śmietany 18% sól pieprz 1. Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych otworach. Masę przelewamy na sitko, podstawiamy garnuszek lub miskę pod spód i lekko odciskamy (sok który odciśniemy zostawiamy). 2. Ziemniaki

kruche babeczki
Chrupiące paluszki z kurczaka + pieczone ziemniaczki 798

może zaskoczyć. A jednak! Oczywiście nie jest to nic odkrywczego, ani wyszukanego. Po prostu – kilka prostych składników, które w finale dają baaardzo dobry efekt smakowy. Jeśli przygotujecie sos, będą smakowały jeszcze lepiej. Ja tym razem zdecydowałam się na szybki sos majonezowo-ketchupowy. Poniżej zostawiam Wam też przepis na pieczone ziemniaczki. Polecam! Paluszki z kurczaka 500 g mięsa drobiowego(...)mieszanka piersi i udek bez skóry i kości) 1 średniej wielkości cebula 1 małe jajko  3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz ok. 2 szkl. płatków kukurydzianych Sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki łagodnego ketchupu sól, pieprz Płatki kukurydziane rozdrabniamy na mniejsze części (w rozdrabniaczu lub za pomocą wałka do ciasta). Obraną cebulę kroimy na ćwiartki. Oczyszczone, pokrojone

Smaki Na Talerzu
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 106

bardzo delikatne (być może to też zasługa młodych ziemniaków, z których je zrobiłam), mają kremowe wnętrze i chrupiącą skórkę. Dodatek chrzanu, cebulki i szczypiorku w kotletach a do nich sos pieczarkowy komponują się idealnie i wychodzi naprawdę pyszne danie :) Składniki na ok. 4 porcje: (Inspiracja: " Sio-smutki! ") Kotlety ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 3 jajka (1 ugotowane na twardo(...)surowe) 1 cebula 1 łyżeczka chrzanu 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki mąki pszennej  sól, pieprz bułka tarta na panierkę Sos pieczarkowy: ok. 400 g pieczarek 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 duża śmietana 18% 0,5 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa uwaga, jeśli ktoś lubi rzadsze sosy: 1 szklanka bulionu   Kotlety: ziemniaki dokładnie wyszorować

Simply Food
Sałatka z awokado i figi 99

pożywne danie na kolację. Uwielbiam zdrowe i szybkie do zrobienia przekąski, a ta sałatka jest dodatkowo bardzo sycąca, gdyż zawiera ser mozzarella. Smak składników sałatki przyjemnie podkreśla i łączy sos z dodatkiem miodu naturalnego. Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 10 minut Składniki na sałatkę z awokado i figi: 1 awokado 1 figa 125 g sera mozzarella (1 kulka) łyżka płatków(...)migdałowych sól himalajska (szczypta) pieprz świeżo mielony Sos: łyżeczka soku z limonki 2 łyżki oliwy extra virgin 1/2 łyżeczki miodu naturalnego Jak przygotować sałatkę z awokado i figi? Awokado przeciąć wzdłuż i wyjąć pestkę, następnie zdjąć skórkę lub wydłubać z niej miękki miąższ łyżeczką. Figę umyć i pokroić w ósemki. Mozzarellę wyjąć z płynu i pokroić w półplasterki o grubości

Gotuj w domu
Kuskus z sosem cukiniowo-pomidorowym 82

szybko zjeść coś ciepłego i sycącego, co dodałoby mi energii na 2-gą zmianę - odrabianie lekcji z Młodą, sprzątanie, wspólną zabawę czy spacer. To danie jest wprost idealne - sos robi się błyskawicznie, spokojnie można zrobić większą ilość i odgrzać następnego dnia. Kuskus - wiadomo, 5 minut i jest gotowy. Można zjeść ten obiad w wersji wegetariańskiej(...)smażonymi paseczkami z piersi kurczaka. Składniki: sos 2 cukinie, puszka pomidorów krojonych, lub w sezonie świeże pomidory, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, bazylia (dużo - idealnie tu pasuje), oliwa, sól, pieprz, cukier - do smaku. Dodatkowo: szklanka kaszy kuskus, szklanka wrzątku + duża szczypta soli (a jeszcze lepiej szklanka bulionu), filet z kurczaka pokrojony w paseczki,  zamarynowany w ulubionych przyprawach

Moja kraina smaków
Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym 130

zjadła. Zazwyczaj pada odpowiedź: naleśniki lub placki ziemniaczane. Zarówno jedne jak i drugie można podać na kilka sposobów: na słodko, z cukrem, twarożkiem, na ostro, z różnymi sosami czy farszami. J ak byłam dzieckiem uwielbiałam placki ziemniaczane z cukrem,  potem do cukru doszedł kleks śmietany,  moja mama do placków musiała mieć kubek zimnego mleka.  O statnio jednak(...)najbardziej smakują nam placki ziemniaczane  z sosem czosnkowym. Składniki: 0,5 kg ziemniaków, 1 duże jajko lub 2 małe, 2 łyżki mąki (około - czasami ciut więcej, czasami ciut mniej), 1 mała cebula, szczypta soli,  olej rzepakowy do smażenia. Sos czosnkowy : 2 łyżeczki majonezu, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku lub 1/4 łyżeczki granulowanego, pół łyżeczki majeranku

Moja kraina smaków
Amerykańska kanapka The Polish Boy 105

Polish Boy powstała w Cleveland w Ohio i do dziś można jej posmakować w wielu placówkach gastronomicznych. Grillowana lub smażona kiełbasa w bułce do hot-dogów, w towarzystwie sosu barbecue, frytek i surówki colesław podbiła podniebienia (i serca prawdopodobnie też ;)) wielu mieszkańców, a restaurator Michael Symon, wspominał o niej w programie "The Best Thing I Ever Ate" na kanale Food(...)duże bułki do hot dogów (ewentualnie półbagietki, paluchy czy podobne podłóżne pszenne pieczywo) -2 kawałki kiełbasy (po ok 100-150 g każdy) -1 szkl. surówki colesław -2 ziemniaki -sos barbeque -olej do głębokiego smażenia + 1 łyżka oleju Przygotowanie Ziemniaki obrać, pokroić na frytki. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, usmażyć frytki. odsączyć z tłuszczu. Bułki naciąć. Kiełbaski ponacinać

Zielona Kuchnia
GOŁĄBKI 84

Gołąbki to smak dzieciństwa, które podane prosto z babcinej ręki z sosem pomidorowym z dodatkiem ziemniaków smakowały najbardziej! Dziś odtwarzam prosty przepis, niezawodny zawsze, smaczny niesamowicie, przypominający mi ten piękny czas. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem zawinięte w kapustę białą, młodą lub włoską są pyszne! Można przygotować je w sosie pomidorowym, grzybowym ze śmietaną lub bez. Zawsze smakują obłędnie(...)Duszę ok. 2,5- 3 godzin. Podaję gorące od razu, nikt nie wytrzyma dłużej:) Rada: następnego dnia można podpiec je w piekarniku lub podgrzać w garnku z dodatkiem sosu pomidorowego. Wystarczy passata lub przecier z łyżeczką cukru pudru i ulubionych ziół. SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni