sosy - 72234 przepisów (strona:837/4816)

Ryż z truskawkami i mascarpone 131

Pyszny ryż z truskawkami i mascarpone to dokonała propozycja na zdrowy deser, pożywne śniadanie lub lekką kolację. Moja córka bardzo go lubi! Zawsze używam słodkich truskawek, więc dosładzanie sosu jest zbędne. Jednakże jeśli trafią się trochę kwaskowate (ew. nie w sezonie użyję mrożonych) to dodaję troszkę miodu lub kawałek banana. Tak przygotowany ryż świetnie smakuje na ciepło lub po ostudzeniu(...)polany sosem lub z nim wymieszany. Wszystko zależy od preferencji. Polecam! (około 2 porcje) 300-450g ugotowanego ryżu 200g truskawek 2 łyżki serka mascarpone Opcjonalnie: odrobina miodu lub kawałek banana - jeśli truskawki nie są zbyt słodkie Truskawki umyć oraz pozbawić szypułek i następnie wraz z serkiem mascarpone zblendować na jednolitą konsystencje. (Opcjonalnie można dodać odrobinę miodu lub kawałeczek banana

Di gotuje
Pizza z tuńczykiem 195

smakuje i mamy nadzieję,  że też ją polubicie.       Składniki:    -puszka tuńczyka w kawałkach w oleju lub wodzie    -duża cebula    -sos do pizzy    -8-10 plastrów żółtego sera    -2 ogórki kiszone    -3-4 papryczki macedońskie lub podobne    -na ciasto(...)końcu dodajemy roztopione masło, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Z puszki tuńczyka zlewamy olej. Ciasto wyrosło. Przekładamy na papier do pieczenia posypany mąką. Rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę. Smarujemy sosem. ( przepis na sos do pizzy na naszym blogu ) Nakładamy cebulkę, kawałki sera, tuńczyka, papryczkę, plastry ogórka, przykrywamy kawałkami sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów- Zero Waste 88

Sałatę rzymską podzielić na liście. Warzywa odsączyć. Do środka każdego liścia nałożyć warzywa. Wierzch warzyw obficie posypać tartą suszoną wołowiną. Kanapki z odświeżanej bagietki ze stekiem z antrykotu i sosem zero-westowym Składniki: 2 steki z antrykotu Sokołów Uczta Qulinarna 1 czerstwa bagietka olej do smażenia 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu sól i pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka(...)minuty. Zdjąć z patelni i natrzeć rozmarynem i rozgniecionym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Majonez i śmietanę zmiksować ze szczypiorkiem. Rzodkiewki zetrzeć na tarce i dodać do sosu, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Bagietkę przekroić wzdłuż, posmarować w środku sosem, nałożyć chrupiącą sałatę. Steki pokroić w plastry i nałożyć do bagietki. Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami Składniki: kawałek czerstwego ciasta

Smaki Armine
Bowl z hummusem 128

Już nie raz pisałam Wam o tym, że płynne żółtko jaja poprawia smak dania, a szczególnie w połączeniu z sosem z sałatki. Dlatego tak chętnie dodaję do sałatek jajko na miękko lub jak w tym wypadku jajko sadzone. Dziś mam dla Was inspirację z bowlem z roli głównej, miseczką pełną pyszności i dodatków jakie mamy w lodówce. To zawsze wychodzi(...)Zapraszam do wszystkich moich  przepisów na sałatki .  Polecam Wam także: –  sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem –  sałatka gyros –  sałatka cezar z kurczakiem –  sos do sałatki –  pieczone faszerowane bataty –  sałatka z pieczonym kalafiorem –  sałatka z gruszką i gorgonzolą –  sałatka ze szparagami i jakiem –  sałatka kebab –  sałatka brokułowa

nietylkopasta.pl
Sałatka z grillowanym kurczakiem i szparagami 138

Lekka a zarazem sycąca sałatka z grillowanym kurczakiem,  szparagami i parmezanem. Sos z odrobiną mięty który świetnie podkreśla smak warzyw i mięsa. Sprawdzi się na letni obiad, kolację czy jako przystawka na różnego rodzaju spotkania towarzyskie 1 porcja ok. 130 gram piersi z kurczaka 5/6 szparagów 5 pomidorków koktajlowych 2 garście mix sałat ( u mnie lodowa, masłowa,rukola) Parmezan(...)posypania ok.1 łyżka Marynata przyprawa do kurczaka olej sos czubata łyżka majonezu czubata łyżka jogurtu naturalnego łyżka soku z cytryny 2 listki świeżej mięty szczypta soli Kurczaka wymieszaj z przyprawą i olejem odstaw do lodówki minimum na 1 godzinę. Miętę pokrój drobniutko dodaj majonez, jogurt, sok z cytryny, sól i wymieszaj.  Szparagi płuczemy , odcinamy grubsze części( możemy je później

Andzia Pichci
Pasta Alla Norma 134

około 0,5 cm. Ja pokroiłam w plastry. Umieszczamy je na sitku i porządnie solimy. Odstawiamy na około 30 minut, żeby puściły gorzkawy sok.  2. W międzyczasie przygotowujemy sos: pomidory myjemy i na ćwiartki, ja te ćwiartki kroiłam jeszcze na pół. W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i wrzucamy do niego 2 nieobrane, zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Smażymy(...)dusimy pomidory 20 minut (co jakiś czas mieszając). 4. Pod sam koniec dorzucamy świeże listki bazylii, dodajemy sól i pieprz.  Teraz tutaj mamy dwa warianty do wyboru: sos możemy pozostawić w takiej formie w jakiej jest, lub możemy całość zmiksować blenderem. Ja zmiksowałam blenderem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.  5. Bakłażany płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym

kruche babeczki
Czwartek: Zdrowa sałatka z makaronu soba 125

soba (2 porcje) 100 g fasolki szparagowej (garść) 100 g boczniaków 1 szklanka groszku (mrożonego) 2 łyżki oleju Zielenina do posypania makaronu Sezam do posypania dania Dresing 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki octu winnego lub ryżowego 1 łyżeczka miodu lub cukru 1 łyżka otartej skórki z cytryny 1 łyżka sosu sriracha lub 1/3 łyżeczki papryczki(...)Przygotuj dresing. Przełóż wszystkie składniki do szczelnie zamykanego słoiczka i energicznie potrząsaj aż płyn zmieni się w gładką emulsję. Krok 4 Przełóż makaron, fasolkę i groszek do misy, polej sosem i dokładnie wymieszaj. Na wierzch wyłóż smażone boczniaki. Posyp całość sezamem i zieleniną. Dopraw do smaku sosem sojowym. Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego! Artykuł Czwartek: Zdrowa sałatka

Niedzielny kucharz
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 92

dań. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na włoskie ravioli ze szpinakiem i ricottą. Ciasto jest bardzo delikatne, ponieważ w przygotowaniu zwraca się uwagę, aby było bardzo cienkie. Całość polałam sosem pomidorowym, który świetnie dopełnia smaki. Przepis jest dość wymagający, ale zdecydowanie warto poświęcić czas na przygotowanie tego dania . Ravioli ze szpinakiem i ricottą Farsz 400 g świeżego szpinaku(...)parmezanu Przyprawy: pieprz, sól, czosnek, gałka muszkatołowa Ciasto 250 g mąki pszennej ((2 szklanki)) 2 jajka 1 białko jajka ((do posmarowania ciasta)) 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy: sól Sos 250 g przecieru pomidorowego Przyprawy: świeża bazylia, czosnek, sól, pieprz Farsz Szpinak włóż na rozgrzaną patelnię (posmarowaną oliwą). Po jego zwiędnięciu dodaj ser ricotta oraz parmezan i przyprawy. Wszystko dokładnie

Przepisy na widelcu
Prosta Beza z Truskawkami 554

łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Krem: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1 płaska łyżka cukru pudru 1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie) Sos truskawkowy: 200g umytych truskawek bez szypułek 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: około 400-500g umytych, przepołowionych truskawek bez szypułek Beza: 1. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić(...)120C i po 40 minutach zmniejszyłam na 110C, bo wydawało mi się, że beza delikatnie się rumieni). Po upieczeniu bezę można zostawić do ostygnięcia w piekarniku (ja tak zrobiłam). Sos truskawkowy: 4. Do blendera przełożyć truskawki, dodać łyżkę cukru pudru i zmiksować na mus. Krem: 5. Śmietankę wlać do czystej, suchej miski, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią

Mała Cukierenka
Makaron z sosem pomidorowym i mięsem mielonym wołowym 123

pojawia się dość często. Jednak każdy ma swój pomysł na wykonanie takiego dania. Ja sama robię na różne sposoby i z różnymi dodatkami.  Tu opisałam najprostszą wersję mojego sosu do makaronu. Składniki: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 700 ml passaty pomidorowej * 1 mała cebula * 2 ząbki czosnku * ulubiony ser do posypania * liście świeżej bazylii * sól, cukier * opakowanie makaronu(...)Chwilę podsmażyłam i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek.  Kiedy mięso zmieniło kolor dolałam passatę i 1/2 szklanki wody. Chwilkę gotowałam. Posoliłam i dodałam cukru do smaku.  Ugotowany sos odstawiłam i w tym czasie ugotowałam makaron wedle przepisu na opakowaniu. Wykładałam na talerze makaron i polewałam sosem. Posypałam listkami bazylii i serem. Akurat miałam tu ser twardy o smaku

Pieprzyć z Fantazją
Meksykańskie Chanclas Poblanas z wołowiną chili, awokado i sosem 149

dojrzałe awokado -1 szkl. wody -1 łyżka oliwy z oliwek -sól, pieprz -opcjonalnie: passata pomidorowa Przygotowanie W rondlu umieścić papryczki, czosnek, pół cebuli, kminek i wodę. Ugotować. Zblendować na sos. Chorizo pokroić w kostkę. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Przesmażyć chorizo. Dodać mięso mielony i smażyć na średnim ogniu aż się zetnie. Wlać przygotowany wcześniej sos. Wymieszać. Doprawić(...)pomidorowej dla złagodzenia smaku. Awokado obrać, pokroić w paseczki. Bułki przekroić na bułki. Usunąć trochę miękkiego środka. Na dolne połówki ułożyć awokado. Na wierzchu awokado umieścić porcję mięsa z sosu. Posypać sałatą rzymską. Przykryć drugą połówką bułki. Tak przygotowane chanclas umieścić na talerzu. Całość polać obficie ciepłym sosem. Na wierzch ułożyć kawałki awokado i piórka cebuli. Czynność powtórzyć z pozostałymi

Zielona Kuchnia
Prosta, Domowa Pizza 154

drożdży świeżych 1/2 szkl wody 1/2 łyżeczki cukru Ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej szczypta cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy np. smakowej bazyliowej Sos: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz,  szczypta cukru 1 łyżka śmietanki 30 % Dodatki: szynka oliwki ogórek kiszony zielony groszek konserwowy ser feta mozzarella(...)dodaje 2-3 łyżki oleju. Całość zagniatam przez około 5-7 min. Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia. 3. W między czasie szykujemy sobie dodatki na pizzerinki i sos. 4. Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy łyżkę śmietany i cukier. 5. Ciasto dzielimy na 2 kawałki

Gotowanie...to proste !
Królik zapiekany z makaronem w kremowym sosie 96

Królik zapiekany z makaronem w kremowym sosie Królik zapiekany z makaronem w kremowym sosie to potrawa , która mojej rodzince nigdy się nie znudzi . Mięso królika jest wspaniałe , zdrowe ,dietetyczne i bezapelacyjnie pyszne . Zaserwowane w takiej formie jest niekwestionowanym królem stołu . Delikatne , do tego makaron , brokuły , pieczarki i przepyszny kremowy sos…. Genialne w swym smaku i prostocie Polecam , szczególnie(...)dodatkowo smarując masłem i doprawiając pieprzem . Zapiekamy około 20 – 30 minut w piekarniku w temperaturze 170 C . Serwujemy na gorąco . Smacznego ! Artykuł Królik zapiekany z makaronem w kremowym sosie pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży