postaci, bo nie raz obserwuję właśnie takie reakcje u osób częstowanych taką surówką. Spróbujcie a wpadniecie w nałóg, w dodatku zdrowy ! PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z BURAKÓW Z SOSEM CHRZANOWYM Jak zrobić surówkę z buraków z sosem chrzanowym: 2 buraki 3 marchewki 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka (lub więcej) chrzanu tartego szczypta soli 2 łyżki orzeszków piniowych(...)pestek słonecznika) Jak zrobić surówkę z buraków z sosem chrzanowym: Buraki i marchewki obieramy, myjemy. Buraki i marchewki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Warzywa mieszamy z majonezem, jogurtem i chrzanem, doprawiamy do smaku solą. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni , posypujemy surówkę, mieszamy. Artykuł Surówka z buraków z sosem chrzanowym pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujePolędwiczki wieprzowe z pieczarkami w sosie dyniowym to pomysł na sycący oraz smaczny obiad. Wbrew pozorom, poniższe danie jest jest szybkie do przygotowania. Sos dyniowy idealnie komponuje się z mięsem. Składniki na porcję dla 4-6 osób: 2 polędwiczki wieprzowe (wagowo około 0,7 kg) 2 szklanki bulionu warzywnego 300 g upieczonej dyni, np. hokkaido 300 g pieczarek 1 szalotka(...)małym ogniu (kilkanaście minut), aż do miękkości mięsa i rozgotowania się dyni. Na sam koniec całość zagęścić (śmietanę wymieszać z mąką oraz zimną wodą, następnie należy ją zahartować gotowym sosem) i sos zagotować. Polędwiczki podawać z ziemniakami
UgotowaćMięso - główny składnik obiadu. Czasami jest to pierś z kurczaka, czasami jakieś udko - ale jedno jest pewne do mięsa musi być jakiś sos. Ja od dawna, dawna robię między innymi sos paprykowo -marchewkowy (ulubiony mojego męża). Delikatny, aromatyczny a przede wszystkim łatwy do zrobienia. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem. Składniki: Papryka - czerwona, zielona, żółta (na dwie osoby wystarczy(...)pół papryki z każdego koloru) Szklanka bulionu 1 marchewka Mała śmietana przyprawy Składniki są podane orientacyjnie - wszystko zależy od tego jaką ilość sosu chcecie przygotować. Przygotowanie: 1. Paprykę i marchew kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. 2. Dodajemy bulion, czekamy aż warzywa zrobią się miękkie. 3. Dodajemy śmietanę, zagęszczamy mąką - według uznania. 4. Doprawiamy - ja daję pieprz zwykły i ziołowy
My World by Dagmara Rekostatni wypad do Ikei, gdzie zjadłam przepyszne mufiny ziemiaczane z brokułami. Postanowiłam zmienić koncepcje mufin, i przenieść ten patent na zapiekanke. Musicie mi uwierzyć na słowo, że smakuje obłędnie . Sosem który będzie idealnie pasował do tej kompozycji będzie sos beszamelowy, który dzięki użyciu śmietany 30% nada aksamitnego smaku potrawie. Po więcej przepisów na obiady zapraszam na uDolores.pl/dania-glowne . Składniki(...)sól, łyżkę cukru i różyczki brokuła. Całość gotujemy przez 3 minuty, odcedzamy i hartujemy zimną wodą. 4 Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę ziemniaków. Na nie wylewamy cieniutką warstwę sosu i na to kładziemy brokół. Czynność powtarzamy pamiętając, że ostatnią warstwą muszą być ziemniaki. Na sam wierzch układamy pokrojony w plastry ser mozarella. 5 Zapiekankę wkładamy do nagrzanego
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisymorskiej (225g) – 20 krewetek dużych – dowolna mieszanka warzywna (u mnie mrożonka Hortex) – 2 pieczarki brązowe – 1 cebula czerwona – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki sosu rybnego – 1 łyżka sosu ostrygowego – 1 łyżka miodu – 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej – 50ml zimnej wody – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka(...)czosnek i pieczarki i smażyć przez około 3 minuty. Dodać warzywa, wymieszać i smażyć przez około 5 minut, aż warzywa delikatnie zmiękną. Następnie dodać owoce morza, delikatnie wymieszać, dodać sosy i przyprawy i smażyć przez kolejne 7-10 minut. Skrobię wymieszać z zimną wodą, dodać do potrawy, dodać miód, wszystko dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić
Smaki ArmineDziś coś dla mięsożerców 😄 Mięciutkie mięso, zalane pysznym, aromatycznym sosem ... Klasyka kuchni polskiej. Bez udziwnień, bez kombinowania ... proste, dostępne składniki i pyszny obiad gotowy 😉 Takie mięso możemy podać z kaszą, z kopytkami, ziemniakami lub z czym tylko sobie wymarzymy. Aromatyczny sos, pachnący cebulą, warzywami i nutą czosnku jest tutaj dopełnieniem dania ... Zapraszam 😍 Składniki: łopatka wieprzowa - u mnie około(...)zalewamy całość wodą (jeszcze lepiej bulionem, jeśli mamy). Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa (ja 1.5 h). Następnie mięso wyjmujemy, usuwamy liście laurowe, ziele angielskie, a resztę sosu blendujemy (wraz z warzywami). Przed podaniem pieczeń kroimy na plastry i polewamy naszym sosem
Walijskie Pichcenierzadko korzystam z gotowych sosów, tak tym razem się skusiłam i kupiłam kilka firmy Patak's. Na pierwszy ogień poszedł pomidorowy butter chicken. Od siebie dodałam cukinię, oliwki i suszone pomidory, oraz czosnek. Jako dodatek ryż jaśminowy, mój ulubiony. Danie wyszło bardzo smaczne, sos super doprawiony. mogę polecić oczywiście. Miłego piątku kochani Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 2 większe(...)filety z kurczaka mała cukinia kilkanaście oliwek u mnie zielone kilka suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku słoiczek sosu pomidorowy butter chicken Patak's ryż jako dodatek olej do smażenia lub masło klarowane 1. Na maśle klarowanym podsmażam kurczaka, do którego dorzucam pokrojoną w ćwiartki cukinię, pokrojone oliwki i suszone pomidory, oraz dodaję przepuszczony przez praskę czosnek. Podsmażam wszystko, dodaję
kruche babeczkiMakaron stir-fry z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym to nic innego jak krótko smażone warzywa podane z makaronem i chrupiącym kurczakiem . Do tego dania użyłam japońskiego makaronu soba, który składa się z mąki gryczanej, więc zawiera sporą ilość białka w porównaniu z makaronem pszennym. Jest kilka ważnych zasad, z którymi warto się zapoznać, zanim zabierzecie się za przygotowanie(...)wrzucać warzywa podobnej wielkości. Ja wrzuciłam razem cebulkę pokrojoną w piórka z pieczarkami, następnie paprykę pokrojoną w paski a na koniec cukinię pokrojoną w półplastry. Potrzebujecie dobrego sosu sojowego i wystarczy tylko jeden rodzaj, ale ja wymieszałam jasny z ciemnym i mocno zachęcam do tego. Bardzo prawdopodobne, że w swojej lodówce macie sos sojowy jasny, ale ciemny jest tak bogaty
Słodkie Gotowaniemałej sałaty lodowej (około 400 g) lub innej 200 g twarogu (chudego, tłustego lub półtłustego) 1 wędzona makrela około 350 g jabłek około 200 g selera (po obraniu) na sos: 2 łyżeczki musztardy (użyłam chrzanowej) 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżka soku z cytryny do smaku sól, pieprz Link do filmiku z przepisem: Sałatka z wędzoną makrelą(...)Przygotowanie: Najpierw przygotuję sos, by polać nim od razu sałatkę po dodaniu selera aby nie ściemniał: Do musztardy dodaję oliwę, sok z cytryny, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam- sos jest gotowy. Sałatę obieram z wierzchnich liści, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Z jabłek usuwam gniazda nasienne i kroję razem ze skórką w drobną kostkę
Uwaga Babcia GotujeGotuj o wszystko", autor książek kulinarnych w tym znanej wszystkim miłośnikom domowego pieczywa „Chleb. Domowa Piekarnia”. Obiad z resztek - ziemniaki w stylu zero waste proporcje dla 3-4 osób sos do ziemniaków w stylu zero waste kości z pieczonego mięsa (np. z żeberek) obierki z warzyw (marchewka, pietruszka, seler) głąb kapusty zwiędnięte ulubione zioła 3 cebule średniej wielkości - białe(...)wodą i gotować na niewielkim ogniu kilka godzin. Aby nie marnować niepotrzebnie gazu lub prądu ziemniaki umieścić na metalowym sitku i ugotować na parze w garnku w którym gotujemy sos. Kiedy sos się zredukuje odcedzić go, dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze kilka minut, aż zgęstnieje. W międzyczasie łodygę brokuła umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wędliny podsmażyć
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataspaghetti 2 małe piersi z kurczaka Garść szpinaku 2 marchewki 1 czerwona papryka Pęczek świeżej kolendry Pęczek szczypiorku 1-2 szklanki orzechów nerkowca Dresing 1 ząbek czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego lub winnego 5 łyżek oleju roślinnego 2 łyżki wody 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka tartego imbiru Sok z połowy cytryny(...)łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Krok 1 Filety osusz ręcznikiem papierowym, oczyść z błonek. Wszystkie składniki dresingu oprócz masła orzechowego, zmiksuj w malakserze. Połową powstałego sosu polej filety i dokładnie obtocz w marynacie. Odstaw na pół godziny. Do pozostałej części sosu dodaj masło orzechowe i zmiksuj na gładką emulsję. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do pieca filety. Piecz
Niedzielny kucharzBłyskawiczny sos do pizzy na bazie przecieru pomidorowego to smaczny, aromatyczny i prosty dodatek do smarowania pizzy, nie wymagający gotowania. Wystarczy wymieszać ze sobą przecier pomidorowy z granulowanym czosnkiem, przyprawami, suszonymi ziołami oraz świeżą bazylią i gotowe. składniki na 3-4 porcje 500 g przecieru pomidorowego duża szczypta soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka(...)suszonego oregano klika liści świeżej bazylii przepis Do miski wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy sól, cukier, czarny pieprz, suszone oregano, czosnek granulowany oraz kilka świeżych, porwanych liści bazylii. Tak przygotowany sos wstawiamy do lodówki na 15 minut. Artykuł Błyskawiczny sos do pizzy + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniagotowanej lub pieczonej piersi z kurczaka 1 puszka 400 g kukurydzy 1 awokado 4 pomidorki (około 350 g) 1 kostka sera feta (favita) około 270 gramów na sos: 2 łyżeczki ostrej musztardy 3 łyżki oliwy lub oleju sałatkowego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Sałatka z kurczakiem i awokado Przygotowanie(...)pomidory kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki. Pierś kroje w kostkę, ser feta można pokroić w kostkę lub pokruszyć. Do sałatki dodaję wypłukaną i osączoną kukurydzę i przygotowuję sos. Do musztardy dodaję oliwę, sok z cytryny, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Sosem polewam sałatkę, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sałatka jest
Uwaga Babcia Gotujekurczaka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - wystarczy 10 minut naszej pracy i już lądują na patelni, by się smażyć. Świetnie smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym. P.S. Z przepisu wychodzi duża rodzinna porcja 👪 Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 pęczek botwiny 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżka mąki(...)pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z majonezem, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy
Kuchnia MagdaLenyPojawiły się w sklepach świeże figi, więc trzeba to wykorzystać 😉 Na pierwszy rzut idzie sałatka... z mieszanki sałat z łososiem wędzonym, świeżymi figami, mozzarellą oraz granatem, polana sosem z dodatkiem octu balsamicznego. Jest to bardzo prosta sałatka z kilku składników, niewymagająca dużo naszego czasu i wysiłku, a w smaku rewelacyjna! Wystarczy zaledwie 10 minut czasu, aby ją przygotować. Dla mnie(...)sałatka idealna na kolację lub na wynos do lunchboxa 🍱 Składniki: 1 op. mieszanki sałat 100 g łososia wędzonego 2 świeże figi 100 g sera mozzarella 1/2 granatu Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Wyłuskujemy ziarenka granatu. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Figi
Kuchnia MagdaLeny