sosy - 72234 przepisów (strona:845/4816)

Roladki z boczkiem w sosie cebulowo-śmietanowym 111

Pyszna propozycja obiadowa. Dodatek pysznego sosu dodatkowo podkręci smak. Co nam trzeba? Pierś z kurczaka – duża, ale dwie mniejsze. Plastry boczku (u mnie podwędzany) – cienkie! Do przyprawienia piersi: sól, pieprz czarny, słodka papryka, curry wszystkiego po 1/2 łyżeczki – wszystko mieszamy ze sobą woda 200ml Na sos: łyżka oleju, 3 średnie cebule, trochę soli i pieprzu do smaku(...)roladek Rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną w wiórka cebulę, obsmażamy, podlewamy wodą i dusimy. Po 10 minutach dokładamy nasze roladki, przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut. Po tym czasie zagęszczamy sos śmietanami (do słoiczka wlewamy sosu z patelni, do tego kilka łyżek zimnej wody i śmietany. Zakręcamy i potrząsamy do połączenia składników. Wlewamy całość do roladek. dusimy jeszcze 5 minut, doprawiamy

Latosiowydom
Domowe sushi 126

możliwości kupienia naprawdę świeżej ryby z pewnego źródła postaw na wędzoną rybę np łosoś. Inne dodatki: ogórek, rzepa, awokado, mango, paluszki krabowe, serek Philadelphia, sałata, inne. Dodatkowo potrzebujesz także: sos sojowy, opcjonalnie sos teryaki, wasabi, marynowany imbir do sushi. Krojenie składników – do przygotowania rolek maków pokrój rybę w długie cienkie paski, ogórka długiego szklarniowego przekrój na 3 części(...)rób ze wszystkimi kawałkami. Na koniec wolne przestrzenie wypełnij pastą wasabi oraz marynowanym imbirem. Możesz ułożyć też kiełki lub jadalne kwiaty, reszta zależy od Ciebie. Sushi podawaj z sosem sojowym, a dodatkowo możesz podać sos terijaki. SMACZNEGO! Artykuł Domowe sushi pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Ryż zapiekany z szynką lub łososiem 122

ugotowane na twardo 90 g sera cheddar 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki 200-300 g surowego filetu z łososia bez ości lub 6-7 plastrów szynki sól, pieprz sos: 0,5 l mleka 1 czubata łyżka mąki (ok.20g) 20 g masła 1 łyżeczka musztardy Przygotowanie: Łosoś: Łososia posypujemy solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym polanym odrobiną oliwy, pieczemy(...)pokrojoną w cienkie paski lub cząstkami upieczonego łososia, połową startego sera oraz natką pietruszki (jeśli ktoś nie lubi można zastąpić koperkiem). Przekładamy do kokilek do 2/3 wysokości. Całość zalewamy sosem. Sos: W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy do niego mąkę, a potem wlewamy powoli mleko. Cały czas mieszamy (najlepiej trzepaczką) aby nie powstały grudki. Gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć i zrobi

Bon appetit mon amie
Cieniutkie naleśniki z karmelizowanymi truskawkami i bazylią! Obłędnie dobre! 191

Dzisiaj podam Wam troszkę zmodyfikowany mój przepis na naleśniki, takie które nigdy nie będą Wam się rozrywać czy kruszyć. Naleśniki podałam z truskawkami w karmelu, który powstał na bazie sosu z truskawek, masła i miodu. Istna petarda smaków! PRZEPIS NA NALEŚNIKI: - 2 szklanki mąki pszennej typ 450 - 1,5 szklanki wody gazowanej - 3/4 szklanki mleka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)nasączonym olejem TRUSKAWKI W KARMELU - 500 g truskawek - 2 płaskie łyżki masła - 2 łyżki miodu Na patelni na maśle, przesmaż truskawki około 5 minut. Dodaj miód i skarmelizuj owoce, sos mocno zgęstniej i będzie błyszczał. Dodaj listki bazylii i wymieszaj odstaw na 2 minuty.  Sos jest gotowy, polej nim naleśniki. Ja do naleśników nie dodaje cukru, bo sos jest

SMYKWKUCHNI
WEGE BURGERY Z KASZY JAGLANEJ 137

Pełne smaku  wegetariańskie burgery z kaszy jaglanej i kolorowych warzyw. Doprawione gałką muszkatołową, natką pietruszki i szczyptą chili. Podane w domowych bułeczkach drożdżowych, z pysznymi sosami i świeżymi warzywami. Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu, ale smak wynagradza wszystko. Aby ułatwić sobie pracę najczęściej robię je z kaszy pozostałej z obiadu.   Masę na burgery dobrze jest przygotować dzień wcześniej(...)bułki tartej przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta kurkumy, gałki muszkatołowej i ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano i lubczyku olej do smażenia DO PODANIA:   SOS PAPRYKOWY: 2 łyżki majonezu +2 łyżki paprykowej pasty Ajvar + 1 łyżeczka syropu klonowego + szczypta soli SOS KOPERKOWY: 2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego + 2 łyżki posiekanego koperku + 1 mały

cool and minty
Szybka sałatka z sosem czosnkowym i kilka słów o Goodest 127

Szybka sałatka z sosem czosnkowym i kilka słów o Goodest Dziś zapraszam Was na przepis na szybką sałatkę z sosem czosnkowym. Taką sałatkę możecie spokojnie przygotować na ostatnią chwilę. Sprawdzi się idealnie do obiadu, od tak gdy mamy ochotę na coś dobrego, a nawet na spotkania z przyjaciółmi. Ja często podaję ją do domowych nuggetsów i frytek. Prosta, szybka(...)małej miseczki nakładamy jogurt naturalny i majonez. Dodajemy starte na tarce 2 ząbki czosnku i doprawiamy całość pieprzem (większa ilość) i solą. Mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Nasz sos ma być wyrazisty w smaku. Sos dodajemy do sałaty wraz z posiekanym koperkiem, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki i krótko mieszamy. Podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Surówka z cebulką perłową 124

Zapraszam na smakowitą surówkę obiadową z dodatkiem cebulki perłowej. Do tego pyszny sos limonkowo-miodowy z miodem migdałowym od Huzar .  Polecam Składniki: 1 mała sałata rzymska 50 g czerwonej papryki 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżki cebulki perłowej (ze słoika) 1 duży ogórek kiszony sos: 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżeczka miodu migdałowego od Huzar 3 łyżki oleju(...)małe kawałki wprost do miski, Paprykę kroimy w paseczki, pomidorki na pół a ogórek w plasterki i dokładamy warzywa do sałaty. Następnie dodajemy odsączoną cebulkę perłową i mieszamy. Sos: w słoiczku mieszamy ze sobą składniki na sos do surówki. Polewamy tuz przed podaniem. Smacznego Przepis na 2 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pstrąg łososiowy pieczony na ryżu 332

pieczona w piekarniku jest delikatna i wilgotna. Dodatki do ryby: filet pstrąga łososiowego (około 450g) 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól pieprz Składniki sosu do ryżu: 2 łyżki oliwy z oliwek pół płaskiej łyżeczki bazylii płaska łyżeczka oregano 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę Ponadto: 200 g ryżu kilka pomidorów koktajlowych 2 łyżki oliwy(...)kroimy na 4 kawałki. Rybę solimy, pieprzymy, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oprószamy ziołami prowansalskimi. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, wykładamy do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy sos do ryżu: mieszamy 2 łyżki oliwy z oliwek, bazylię, oregano i czosnek. Pomidory kroimy na pół i lekko solimy. Na każdą połówkę nakładamy troszkę przygotowanego sosu. Resztę sosu wylewamy

Smak mojego domu
Ślonski łobiod: rolada, kluski, modro kapusta. Zrozumiesz, gdy spróbujesz [PRZEPIS] 137

Kulinarna ikona Śląska i jedno z najlepszych dań kuchni polskiej: Ślonski łobiod , czyli rolada wołowa w sosie, kluski i modro kapusta. Kto próbował, ten wie, co znaczy mieć niebo w gębie. Bez rolady z kluskami i kapustą na Śląsku nie może obyć się żaden świąteczny i niedzielny obiad ani wesele czy inna zacna okazja. Dostaniecie ją też w każdym barze(...)kostkę cebulę, smaż jeszcze chwilę, posyp słodką papryką w proszku, podlej wodą i duś, aż mięso będzie miękkie. Może to zająć nawet dwie godziny. Rolady wyjmij, usuń nitkę, a sos zagęść mąką rozrobioną z ciepłą wodą. Możesz go wcześniej zblendować. Kapustę poszatkuj lub zetrzyj na tarce. W garnku na oleju przesmaż cebulę. Zamiast oleju możesz użyć boczku, który należy wytopić

Kulinarna Polska
2 smaczne propozycje z serii 'nie marnuj żywności' 186

marnuję- kombinuję’, czyli jak wykorzystać ‚stare’ warzywa oraz ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu? O to dwie propozycje, proste i ‚ekonomiczne’- warzywa pieczone w miodowej glazurze oraz kopytka ziemniaczane okraszone sosem pomidorowym z cheddarem. Pieczone warzywa w miodowej glazurze, 2-3 porcje * makaron Lubella Pełne Ziarno Świdry z orkiszem do podania * 3 duże ziemniaki * 2 duże buraki * około 150 g mini(...)wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni. Piec 30 minut, następnie odkryć i piec około 20 minut. Skropić sokiem z cytryny i podawać z ugotowanym makaronem. Kopytka w sosie pomidorowym z cheddarem, 2-3 porcje kopytka: * 1/2 kg ugotowanych ziemniaków * około 1 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * szczypta soli sos pomidorowy: * 400 g Passaty pomidorowej Lubella * 1 mniejsza cebula

Kraina Miodem Płynąca
NALEŚNIKI Z MIĘSEM MIELONYM ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 99

Naleśniki nadziewane mięsem mielonym w sosie pomidorowym zapiekane w piekarniku to pyszne i sycące danie. Idealne na codzienny obiad a także jako danie imprezowe na ciepło. Uwielbiam naleśniki przede wszystkim za to, że można je dowolnie nadziewać zarówno na słodko jak i wytrawnie. Eksperymentować można tu na wiele sposobów i za każdym razem podać naleśniki w innej odsłonie :) Składniki: Naleśniki(...)mielonego. Na środku naleśnika nałożyć farsz z mięsa mielonego, zagiąć brzegi naleśnika i zwijać je w rulon jak na krokiety. Tak przygotowane naleśniki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Sos pomidorowy: * 6 łyżek przecieru pomidorowego * 3 łyżki ketchupu pikantnego * 1/3 szklanki wody * 1 łyżeczka suszonej bazylii (użyłam  Skworcu ) *  sól do smaku * pół łyżeczki słodkiej papryki (użyłam  Skworcu

Zrób to smacznie
Kapuściany „torcik” śniadaniowy 224

smaku ( u mnie kurkuma, czubryca zielona, sól, pieprz) – 1 łyżka oleju rzepakowego Dodatkowo: – 200g twarogu delikatnego (np. firmy President) – 1 łyżka musztardy miodowej – 1 łyżka sosu sriracha – 100g ulubionego sera żółtego (u mnie gouda) Kapustę bardzo cienko i drobno posiekać i usmażyć na łyżce oleju. Smażyć do czasu, aż kapusta zmięknie, wystudzić. W misce rozbełtać(...)ogniu, z obu stron na złoty kolor. W ten sam sposób usmażyć kolejne dwa placki i wystudzić. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Twarożek wymieszać z musztardą i sosem sriracha. Gotowe placki posmarować sosem z twarożku i przełożyć startym serem. Wierzch i boki również posmarować sosem i posypać serem. Przed podaniem schłodzić przez około 2 godziny. Smacznego Kapuściany

Smaki Armine
Parówki w cieście francuskim 181

O cieście francuskim pisałam już niejednokrotnie, że doskonale się sprawdza zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej, do tego jest dziecinnie proste do przygotowania. Dzisiaj

Kuchnia Pełna Pasji
Wytrawny omlet z piersią z kurczaka i serem 167

Omlety są doskonałe na śniadania, sprawdzają się też na obiad, czy kolację. Kolejny plus to że smakują wyśmienicie na słodko jak i w wersji wytrawnej. Do

Kuchnia Pełna Pasji
Sos czosnkowy 106

Sos czosnkowy Jaki jest Twój ulubiony dodatek do pizzy, burgera, frytek…? U mnie numerem jeden jest sos czosnkowy, którego mógłbym używać niemalże do wszystkiego. Robi się go bardzo szybko, jest pyszny, ale ma jedną wadę… na randkę sie nie nadaje Artykuł Sos czosnkowy pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman