makaron w orientalnym stylu. Składniki: 200 g makaronu udon 1 zielona papryka 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru olej do woka 6 grzybów mun 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1/2 łyżeczki cukru palmowego świeża kolendra Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną paprykę, (uprzednio ugotowane) pokrojone w paski grzyby, posiekany imbir i czosnek. Następnie dodajemy sos sojowy, makaron i smażymy na dużym ogniu. Dodajemy sos ostrygowy i cukier palmowy. Dokładnie łączymy. Podajemy z posiekaną kolendrą
R'n'G KitchenSezon na truskawki w Szkocji w pełni, w związku z czym postanowiłam przygotować pyszne wiosenno - letnie danie - makaron z białym serem i sosem truskawkowym . Przepis na to danie podpatrzyłam w książce Malwiny - Lunchbox na każdy dzień. To danie kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami na działce u babci ;) Jest to bardzo proste, letnie danie, które idealne sprawdzi się(...)upalne dni. Gorąco polecam! Makaron z białym serem i sosem truskawkowym Składniki na 2 porcje: 200-250g makaronu (użyłam makaron typu świderki) 250g białego sera 3-4 czubate łyżki jogurtu naturalnego 3-4 łyżki cukru (lub do smaku) 1-2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego 300g dojrzałych truskawek sól, pieprz mięta do dekoracji
Codzienne GotowaniePrzepyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego 2 łyżki sosu ponzu (ew. 1,5 łyżki sosu sojowego+1/2 łyżki cytryny) 1 łyżka czarnego sezamu Przygotowanie: Skrzydełka oczyszczamy. Sosy mieszamy z sezamem. Dodajemy do mięsa, dokładnie łącząc. Układamy na blaszce i zapiekamy 30 minut w 180°C , później 10 minut
R'n'G Kitchengęstego ciasta jogurtowego i smażę słodkie placuszki. Lipcowy podwieczorek dla każdego! Lekko słodkie, z pękającymi ciepłym sokiem jagodami wewnątrz ust i nutą wanilii, a do tego miodowo-cytrynowy sos, odświeżające kleksy jogurtu i listki mięty, jeśli ktoś ma ochotę ;) Łatwo, szybko i w smakach lata. Zasiadajcie zatem do stołu i cieszcie się słodkim momentem razem ze mną, zatapiając zęby(...)szklankę mąki 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g jogurtu naturalnego 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii 2 łyżki cukru 2 garści leśnych jagód/ borówek amerykańskich olej do smażenia Sos miodowy: 2-3 łyżeczki płynnego miody 1-2 łyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: jogurt naturalny listki mięty świeże jagody cukier puder Sposób przyrządzenia: 1. W misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta
Kuchnia w Słońcu Skąpanasałata (u mnie pół sałaty lodowej i kilka listków sałaty strzępiastej) 3 pomidory 1-2 czerwone cebule 200 g boczku w plastrach 1 awokado 2 op. mozzarelli w zalewie Sos: 4 łyżki majonezu 1 i 1/2 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżka białego octu winnego 2 małe korniszony granulowany czosnek sól, pieprz Przygotowujemy sos. Majonez łączymy z musztardą oraz octem winnym(...)obieramy ze skórki, kroimy na półplasterki. Cebulę kroimy w krążki. Mozzarellę kroimy na plasterki. Boczek wysmażamy na rozgrzanej, suchej patelni. Tortillę podgrzewamy krótko na rozgrzanej, suchej patelni. Smarujemy ją sosem. Wykładamy sałatę, pomidory, cebulę, awokado, mozzarellę oraz pokruszony boczek. Całość zwijamy dosyć ściśle. Podajemy po przygotowaniu
Smaki Na TalerzuFilet z kurczaka w sosie śmietanowym to wyśmienite danie , którego nie powstydziłaby się żadna restauracja. Ocet balsamiczny użyty do przygotowania sosu to strzał w dziesiątkę:) Wyraźnie podwyższa walory smakowe tego dania i staje się ono bardzo wykwintne. Filet podałam do ryżu ugotowanego na żółto z przyprawą curry. Również wersja z ziemniakami z pewnością … Czytaj dalej Filet z kurczaka(...)sosie śmietanowym Artykuł Filet z kurczaka w sosie śmietanowym pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog
gotuj ze mnąodżywiać to zachęcam Was do przygotowania poniższego dania. Udka kurczaka gotowane z młodą marchewką i selerem naciowym to pomysł na smaczne i aromatyczne danie. Podczas gotowania powstanie bardzo smaczny sos, który możecie zagęścić mąką. Taki gulasz z udek świetnie smakuje podany z ryżem czy też kaszą. Składniki na 3-4 porcje: 2 szklanki wody 0,5 kg wyluzowanych udek(...)minut). W międzyczasie marchewki obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Seler naciowy umyć i pokroić w plasterki. Do ugotowanego mięsa przełożyć pokrojone warzywa. Gotować, aż do ich miękkości. Sos posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. Gotowy sos można zagęścić (mąkę wymieszać z zimną wodą i wlać ją do gotującego się sosu; całość chwilę gotować
Ugotowaćrazem buddha bowl z kaszą gryczaną i szpinakiem, podkreślone sosem z tahini. Bardzo fajne i sycące połączenie, które świetnie sprawdzi się jako lunch w pracy. Do tego prezentuje się bardzo ładnie. Buddha bowl to w dosłownym tłumaczeniu miska Buddy. Inne przepisy na buddha bowl znajdziecie TUTAJ . Składniki: 50 g ugotowanej kaszy gryczanej 1 marchewka ½ batata Kilka pomidorków koktajlowych(...)czarne oliwki Garść szpinaku ½ łyżeczki czarnuszki Sos: 1 łyżka tahini 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Batat pokroić w kostkę, a marchewkę w grube słupki. Polać oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na ok. 25 minut. Piec do miękkości. Następnie wyjąć i ostudzić. Składniki sosu dobrze wymieszać, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
Pasja Smakuryżowej 150 g szynki drobiowej (bardzo dobrze sprawdza się Krakowska z Kurnej półki z CEDROB ) 1 ogórek długi zielony 2 pomidory malinowe 1 mała puszka kukurydzy Sos: 1 łyżka musztardy miodowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka płynnego miodu 1 mały ząbek czosnku 70 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sól(...)miseczce połącz musztardę, sok z cytryny, miód, utarty czosnek, dopraw solą. Następnie wolnym strumieniem zacznij wlewać oliwę cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Jeśli sos jest za gęsty dodaj odrobinę wrzątku i wymieszaj. Do każdego słoiczka wlej po łyżce sosu, nałóż porcję sałatki. Przed jedzeniem wymieszaj składniki z sosem
kuron.com.plprosząc o przepis. A wiecie, że nikt nie przepuszczał, że mięso z fileta indyka może być tak miękkie oraz soczyste? Całość naprawdę wyszła rewelacyjna w smaku! Delikatny i kremowy sos z nutą papryki można byłoby jeść bez mięsa. Receptura poszła już w świat, więc i Wy ją łapcie. U mnie niebawem będzie powtórka, tym bardziej, że moja córka zjadła porcję(...)mnie masło klarowane) Dodatkowo: 2 kolorowe papryki (u mnie zielona i żółta) 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu/wody (1 szklanka = 250 ml) 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego Sos: 2 łyżki serka mascarpone 1-2 łyżki mąki Ponadto: 1/2 pęczka koperku Mąkę wymieszać z papryką w proszku. Filet z indyka należy umyć, osuszyć, pokroić w kostkę oraz
Di gotujeczarnej soczewicy 1/3 szklanki czarnej soczewicy groszek zielony świeży- garść 3 suszone pomidory 10 czarnych oliwek natka pietruszki sól, pieprz, oliwa z oliwek Sos winno- maślany porcja rosołowa, czosnek, rozmaryn, 2 szklanki wody 15 kaparów 100 gramów masła 250 ml wina białego wytrawnego szczypta pieprzu, soli Zacznij od przygotowania(...)sosu. Gotuj w wodzie na wolnym ogniu porcję rosołową, świeży rozmaryn i czosnek, właściwie do zredukowania. Dodaj kapary, wino i redukuj sos jeszcze o połowę. Na koniec dodaj masło, rozpuść, wymieszaj, dopraw i odstaw. Plastry piersi kurczaka należy robić, doprawić solą i pieprzem. Każdy z plastrów należy posmarować po jednej stronie pesto, ułożyć kawałek sera mozzarella oraz suszonego pomidorka
Mango PapajaPamiętacie makaron z dyniowym sosem? Jeśli go jedliście i Wam posmakował to koniecznie musicie wypróbować jego kalafiorowej wersji. Jeśli dyniowej wersji nie testowaliście to teraz jest idealny czas, żeby sos zrobić z kalafiorem. Sos robi się kilka minut, jest gładki, aromatyczny. Idealny do ulubionego makaronu. I jeszcze te pieczone pomidory. Pycha. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 40 minut Składniki(...)mniejsze części i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na oleju. Ugotowanego kalafiora, starty parmezan, cebulę, czosnek i mleko zblenduj na gładki sos. Połącz z makaronem, a na wierzch połóż upieczone pomidory. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro th { text-align: left; } table.macro th, table.macro
wiecejwarzyw.plciasto 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 3/4 szklanki letniej wody 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli zioła prowansalskie sos do posmarowania 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego odrobina przegotowanej wody zioła prowansalskie dodatki (według uznania) kilka plasterków wędliny 100 g startego żółtego sera 1 kulka mozzarelli 100 g pieczarek 1/2 cebuli(...)wymieszać. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Następnie przełożyć je do miski i przykryć czystym ręcznikiem. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut (powinno podwoić swoją objętość) . Podczas wyrastania ciasta przygotować sos (w szklance rozrobić koncentrat pomidorowy z przegotowaną wodą; na sam koniec przyprawić go solą oraz ziołami prowansalskimi) oraz składniki do pizzy . Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć
Ugotować