klimaty. 2 woreczki ryżu białego z dzikim 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 25 dkg fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbek czosnku 1 polędwica wieprzowa sól, pieprz 3 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu tajskiego z chili 1 por biała część papryka słodka 1/2 łyżeczki olej rzepakowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polędwice oczyszczam z błony, kroję(...)samej patelni smażę drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaje por pokrojony, papryki w paski i dalej przesmażam. W osobnym garnku gotuję fasolkę którą kroję na pół. Do warzyw dodaję, sos sojowy, ocet winny, paprykę słodką, sos tajski, sól, pieprz. Na końcu dodaję przesmażone polędwice, pokrojoną natkę, fasolkę i mieszam. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Podaję z warzywami i polędwicą
wesoła kuchniakurki skłania mnie do dodawania kurek do większości dań. Uwielbiam je i całe szczęście moi domownicy też. Tym razem zrobiłam pulpety (bardzo lubiane w domu) w aksamitnym sosie kurkowym. Składniki: Na pulpety: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 3 - 4 łyżki bułki tartej * 1 nieduża cebula * 1 ząbek czosnku * przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy * natka pietruszki(...)łyżki masła * mąka Na sos z kurek: * 500 g kurek * 200 ml śmietanki 30 % * 2 łyżki masła * 1/2 cebuli * sól * natka pietruszki Do mięsa mielonego wbiłam jajko, dosypałam bułkę tartą, przecisnęłam ząbek czosnku. Cebulkę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na odrobinie masła. Posiekałam 1 łyżkę natki pietruszki. Cebulę i natkę dodałam do mięsa. Przyprawiłam do smaku, wyrobiłam ręcznie masę
Pieprzyć z FantazjąObiad, który przygotujecie w zaledwie kilka minut – duszone piersi kurczaka w sosie wraz z dodatkiem marchewki i groszku. Do dania wykorzystałam gotową mieszankę warzyw wraz z zalewą. Dodatkowo, sos nabrał nieco innego smaku poprzez dodanie zasmażki. Danie świetnie smakuje podane z ryżem. Składniki na 2-3 porcje: 1 duży filet z piersi kurczaka (około 0,5 kg) 1 słoik marchewki(...)miękkości mięsa. W międzyczasie, na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę pszenną. Smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zasmażka lekko zmieni kolor to dodać ją do sosu. Całość jeszcze chwilę gotować. Sos powinien lekko się zagęścić. Podsmażanie mięsa i wygląd dania od razu po dodaniu marchewki z groszkiem Przygotowywanie zasmażki Wygląd dania przed i po dodaniu zasmażki
Ugotowaćpanna cottę z galaretką z klitorii ternateńskiej - inspirowaną granatowym dzbankiem Jasper 5) zupę krem z buraków - inspirowaną bordowym dzbankiem Prestige 6) smażonego dorsza z białym szparagami i winnym sosem - inspirowanego białym dzbankiem Diamond We wpisie prezentuję Wam również dwa nowe wkłady filtrujace Aquaphor A5 oraz A5 Mg , które zapewniają dłuższą ochronę przed zanieczyszczeniami wody(...)Wkład A5 Mg wzbogaca wodę w magnez nawet do 30% zalecanej dziennej wartości. Pasuje do dzbanków filtrujących Aquaphor z wkładami B5. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- SMAŻONY DORSZ Z BIALYMI SZPARAGAMI I WINNYM SOSEM SKŁADNIKI: 3 łyżki oleju lub oliwy 2 filety z dorsza bez skóry odrobina soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki sól i pieprz
Słodko-Słony Świat Ilonymarchewki, 1 por, pietruszka, cebula) 5 gwiazdek anyżu Pieprz czarny w ziarnach 2 laski cynamonu 5 szt. goździków Kawałek imbiru 6 szt. kardamonu Sól 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 30 ml sosu rybnego 1 łyżka cukru Odrobina cukru Limonka Kiełki sojowe Kolendra Zielona cebulka Świeże chili Makaron ryżowy Olej Sposób przygotowania: Kurczaka myjemy i w całości wrzucamy(...)godziny. Pamiętajmy aby w tym czasie zdejmować szumowiny. Po tym czasie gotowy wywar przecedzamy. Sam bulion zostawiamy w garnku i ponownie stawiamy na gazie. Następnie do tego dodajemy sos sojowy oraz rybny i doprawiamy cukrem i sokiem z limonki. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut. Ugotowanego kurczaka z bulionu oddzielamy od kości i usuwamy skórę. Mięso kroimy. Następnie makaron gotujemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepółplasterki i dodaję do cukinii. Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję. Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekam. Umyte pomidorki kroję na mniejsze kawałki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie sosu: Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę, tak żeby się zeszkliła. Następnie dodaję cukinię, pieczarki i smażę około 15 minut. Na koniec dodaję czosnek, pomidorki, natkę pietruszki i doprawiam. Całość(...)smażę jeszcze około 5 minut – sos jest gotowy. Tak przygotowany sos możemy dodać do garnka z ugotowanym makronem i dokładnie wymieszać, lub nałożyć sos na makron na talerzu. Dodatkowo makaron posypuję żółtym serem i natką pietruszki. Makaron jest gotowy, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujejest fantastycznym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. imprezę ze znajomymi! Gwarantuję, że każdy z przyjemnością opróżni taką michę do zera! Polecam! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * świeży łosoś * Sos z Limonką, kolendrą i chili Tao Tao * Sos Teryiaki Tao Tao * ryż dziki * ryż czerwony * kasza bulgur * kolorowe papryki ( czerwona, żółta, zielona ) * jajka * czosnek * świeża chili * limonka * cebula dymka * roszponka(...)kiełki * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski wlewamy 3 łyżki Sosu z limonką, kolendrą i chili Tao Tao oraz 3 łyżki Sosu teryiaki Tao Tao. Dodajemy zmiażdżone 2 ząbki czosnku, odrobinę świeżej chili, plaster limonki, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Marynujemy – im dłużej, tym smak będzie intensywniejszy. Grillować możemy zarówno na grillu klasycznym węglowym ( wtedy robimy to na tackach
Ostra na Słodkosię makaronu , także serdecznie zapraszam na obiadek minimalistyczny . Do tego dania użyłam mozarelli, ale bardziej nadaje się ser pleśniowy , którego jeżeli jesteście entuzjastami, to śmiało go dodajcie, spowoduje, że sos stanie się aksamitny . Niestety nie lubię serów pleśniowych, dlatego użyłam mozarelli, z którą też jest smacznie, ale sos nie uzyskuje tej określonej aksamitnej konsystencji. Do przepisu, jak zawsze, dołączony został(...)dobrze podsmażą, to dodajemy pora i dalej smażymy. Wodę na makaron, gdy zawrze, solimy 3 łyżeczki soli, wrzucamy makaron i gotujemy al dente. Gorący makaron przekładamy od razu do sosu, nie odcedzamy go, nie przelewamy zimną wodą. 6. Gdy por się podsmaży, to wlewamy szklankę bulionu. Musi nam to ładnie zawrzeć. 7. Gdy całość zacznie lekko bulgotać, wtedy dodajemy mozarellę
Kawa z mlekiemMłode ziemniaki w sosie jogurtowo ziołowym Pyszna sałatka , a w zasadzie po prostu ziemniaczki w genialnym sosie jogurtowo ziołowym z ekstra dawką czosnku . Nie ma nic lepszego na weekendowy posiłek niż schłodzone młode ziemniaki U nas w domu wszyscy je uwielbiają , im dłużej stoją w lodówce tym lepiej smakują . Oczywiście dawka czosnku, też musi być konkretna , taka ,żeby jednym chuchnięciem(...)Wampiry nie mają szans , bynajmniej nie tego lata bo ta potrawa rządzi na naszym stole Polecam , zdrowe , szybkie , tanie i genialnie smaczne . składniki : 1,5 kg młodych malutkich ziemniaków sos : 1 kubek , gęstego , jogurtu greckiego ( 400 ml ) 1/2 dość dużej główki czosnku 3 cebule siedmiolatki ze szczypiorem ( mały pęczek ) 1 pęczek koperku 1/2 małego pęczka natki pietruszki malutki pęczek świeżego
Ogrodnik w podróżyPolędwiczka duszona w sosie własnym jest doskonałą propozycją na drugie danie i odmianą od standardowych kotletów schabowych czy kotletów mielonych . Polędwica jest jedną ze smaczniejszych części wieprzowiny. Osobiście, bardzo lubię polędwicę wieprzową podaną z ziemniaczkami lub plackami ziemniaczanymi – na zdjęciu jest podana z kopytkami ze szpinakiem . Aby polędwica była smaczna, należy pamiętać o jednej zasadzie – przed smażeniem warto(...)temperatury pokojowej. Dzięki temu nasza polędwiczka będzie delikatna i miękka. Zapraszam Was także na inne przepisy z wykorzystaniem polędwiczki wieprzowej: Smażone polędwiczki wieprzowe Pieczona polędwiczka wieprzowa Polędwiczki w kremowym sosie własnym Przepis na polędwiczkę duszoną w sosie własnym Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 400 g polędwiczki wieprzowej mała cebula ząbek czosnku liść laurowy 2 ziarna ziela
Kuchnia Bazyliiłyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej krem śmietanowy 1 małe opakowanie śmietany 30% (200 g) 1/2 opakowania mascarpone (125 g) 2 łyżki cukru pudru sos agrestowy 200 g agrestu 1 łyżka zwykłego cukru do dekoracji 150 g malin 150 g borówek listki świeżej mięty Na samym początku przygotować blaty bezowe. Białka wlać do miski. Za pomocą miksera(...)bezowe (o tej samej wielkości!) . Bezy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 110°C i suszyć przez około 1,5 godziny (do uzyskania suchej bezy). W międzyczasie przygotować sos agrestowy: owoce umyć, obrać i przesypać na suchą patelnię. Dodać łyżkę cukru i smażyć, aż do ich miękkości. Pod koniec, za pomocą łyżki miękkie owoce lekko zmiażdżyć. Ostudzić
Ugotowaćstek wołowy o wadze około 220-250 g kilka gałązek świeżego tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 50 g masła sól, czarny pieprz sos do steków i burgerów (ja użyłem sosu od Roleskiego ) Masło ziołowe: 100 g masła 3 łyżki ulubionych posiekanych ziół (ja wybrałem natkę pietruszki, szczypior, świeży(...)minuty z jednej strony, następnie przełóż na drugą i dodaj 50 g masła, tymianek i rozgniecione ząbki czosnku. Smaż jeszcze około 3 minuty podlewając sosem maślanym. Przed podaniem przełóż stek na ciepły talerz aby “odpoczął” 5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami, ja lubię młode ziemniaczki i pieczarki oraz
kuron.com.plorientalne smaki, to mam dla Was super propozycję! Przepyszna i aromatyczna sałatka tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym. Smakuje świetnie zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Sos sojowy, imbir i kolendra tworzą świetną kompozycję smakową, a wszystko dopełnia sok z limonki . Sałatka tajska z kurczakiem i makaronem 1 filet z kurczaka 100 g makaronu ryżowego nitki(...)gotowania)) 1 marchewka 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 5 łyżek sosu sojowego lub teriyaki 2 łyżki sezamu jasnego 1/2 limonki 1 pęczek świeżej kolendry Przyprawy: pieprz, papryka słodka, papryka ostra, imbir mielony Makaron włóż do miski, zalej wrzątkiem i odstaw. Fileta z kurczaka umyj i pokrój na cienkie kawałki. Włóż na rozgrzaną i posmarowaną oliwą patelnię
Przepisy na widelcusię bez celu po łóżku i tak, niby bezproduktywnie, a jednak pracowicie, minął mi poranek. Bym poczuła, że wszystkie misje wykonałam należycie postanowiłam dodać jeszcze przepis. Pyszne, kremowy sos z boczniakami i kurczakiem na bazie śmietany i makaron pełnoziarnisty oraz szczera ilość natki pietruszki w sosie to recepta na dobry i szybki obiad. Polecam użycie dowolnego rodzaju grzybów(...)sos będzie smakował świetnie również z kurkami, podgrzybkami i sowami. Składniki: 100 g makaronu pełnoziarnistego 1 szalotka 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki masło lub oliwa z oliwek do smażenia 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki bulionu 150 g piersi kurczaka 250 g boczniaków pomidorki koktajlowe mozzarella sól, pieprz
Mango Papajaszklanki ugotowanej ciecierzycy 700 g ugotowanych na parze młodych ziemniaków 1/2 czerwonej cebuli 1 średnia cukinia 50 g sera feta porządna garść czerwonych porzeczek posiekana natka pietruszki Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia sosu: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wraz z pozostałymi składnikami(...)sosu umieszczamy w szklance i dokładnie mieszamy. Ziemniaki kroimy w sporą kostkę, cebule kroimy w piórka, a cukinię we wstążki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy pokruszona fetę, natkę i polewamy sosem. Dokładnie mieszamy, posypujemy porzeczkami i gotowe
Kulinarne przygody Gatity