sosy - 72234 przepisów (strona:818/4816)

Sałatka z kaszą bulgur i warzywami 109

przepis na 6 porcji Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 200g kaszy bulgur, 300ml bulionu, cebulę, cukinię, żółtą paprykę, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. Do przygotowania sosu będziesz potrzebować: 2 ząbki czosnku, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, łyżkę syropu klonowego. 1. Kaszę zalej gorącym bulionem (tutaj znajdziesz przepis(...)warzywa włóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem, dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Piecz pod przykryciem 20 minut. 5. Ugotowaną wcześniej kaszę wymieszaj z upieczonymi warzywami. 6. Przygotuj sos - czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z resztą składników. 7. Sałatkę zalej sosem, wymieszaj i gotowe :) Sałatkę możesz jeść na ciepło lub na zimno, ja dzisiaj wybrałam ten drugi wariant

Z notatnika dietetyka
Sajgonki pieczone 67

Sajgonki pieczone - przepis na 27 sztuk Do przygotowania sajgonek będziesz potrzebować: 300g białej kapusty, 350g fileta z kurczaka, czerwoną paprykę, pół pęczka zielonej kolendry, 5 gałązek zielonej bazylii, łyżkę sosu ostrygowego, łyżkę sosu sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego, pieprz, 27 arkuszy papieru ryżowego, sos sojowy do maczania sajgonek. 1. Drobno poszatkuj kapustę i wymieszaj ją z sosem sojowym i ostrygowym

Z notatnika dietetyka
Sałatka z makaronem z soczewicy 113

pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych 1 kawałek ogórka zielonego 5 pomidorów suszonych 1 łyżka czarnego sezamu 100 g makaronu trzy kolory z soczewicy 2 gałązki selera naciowego natka pietruszki sos: 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól Sos: Czosnek przeciskam przez praskę, przekładam do słoika, dodaję pozostałe składniki sosu, słoik zakręcam(...)pokrojoną w piórka cebulę, pomidorki koktajlowe na pół, plastry ogórka, pomidory suszone. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Jak przestygnie dodaję do sałatki. Posypuję sałatkę sezamem, natką pietruszki, polewam sosem

wesoła kuchnia
Sajgonki z mięsem, makaronem ryżowym i warzywami 99

zawijane w cieniutkie naleśniki z mąki ryżowej i wody ( inaczej papier ryżowy). Nadziewane najczęściej farszem mięsno warzywnym i smażone na oleju. Sajgonki to popularne danie kuchni Chińskiej, podawane z sosami, np: sojowym, słodko kwaśnym chili lub dipami. Ich zaletą jest to że możecie do nich dawać dowolny farsz, jak pisałam wcześniej mięsno warzywny, mięsno warzywny z makaronem ryżowym, z ryżem(...)średnicę 20 cm ) 400 g mięsa mielonego z szynki 1 słoik pędów bambusa około 200 g makaronu ryżowego 1 opakowanie mieszanki warzywnej chińskiej z grzybami ( mun, shiitake) 1 łyżka sosu sojowego chili, pieprz i sól do smaku mały pęczek szczypiorku 2 marchewki olej do smażenia  Wykonanie: W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy mięso, dusimy na małym ogniu

Sama słodycz i szczypta chili
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą 1079

momentu, aż się zeszkli, cebulkę możemy doprawić do smaku solą . Kiełbasę kroimy w pół talarki, dodajemy do zeszklonej cebuli i chwilę razem smażymy aż kiełbasa się lekko zrumieni. Przygotowujemy sos, do miski wbijamy jedno jajo, dodajemy kwaśną śmietanę, 100g żółtego sera startego na tarce na grubych oczkach i jedną łyżeczkę suszonego tymianku, wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem(...)naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwami połowę wcześniej ugotowanych ziemniaków, na które wykładamy połowę podsmażonej kiełbasy z cebulką i zalewamy połową sosu, następnie w ten sam sposób układamy kolejne warstwy. Przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 0 C i zapiekamy przez 35minut.     Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zapiekanka

Księga-Smaku
Swojski garnek 108

Swojski garnek Klopsiki mięsne z dodatkiem pieczarek i makaronu, zanurzone w kremowym sosie serowo-śmietankowym, to świetny pomysł na szybki, prosty i przepyszny obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Palce lizać!     Składniki: ok 10 pieczarek 1 cebula 400g mielonej wieprzowiny 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka i ostra, 1 liść laurowy(...)serek topiony oraz surowy makaron, mieszamy. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 6 minut *** *** Śmietanę mieszamy z 1 łyżką mąki, przeciśniętym czosnkiem oraz dwiema łyżkami gorącego sosu z patelni *** *** Całość wlewamy na patelnie, mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje *** *** Jeżeli makaron jeszcze nie zmiękł odpowiednio to gotujemy całość jeszcze przez chwilę, aż makaron nabierze prawidłowej miękkości *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Wegetariański gulasz a’la mięsny z boczniaków 104

votes ) Wegetariański gulasz a’la mięsny z boczniaków Wegetariański gulasz z boczniaków, może smakować jak mięsny. Może nie w stu procentach ale da się dość wiernie odtworzyć smak sosu pieczeniowego, nie używając mięsa. Mając w rodzinie jedną wegetariankę, lubię jak jej posiłek poza brakiem mięsa mnie różni się zbytnio od naszych. Dodatkowo to dla mnie ciągłe wyzwanie, co niezmiernie(...)mały liść laurowy 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu warzywnego ( można użyć takiego z kostki, jeśli nie robicie własnego) sól, pieprz do smaku mąka z wodą do zagęszczenia sosu Boczniaki, pieczarki, cebulę kroimy na dowolne kawałki. Podsmażamy na maśle, razem z wyciśniętym praską czosnkiem, na złoty kolor. Grzyby i cebula muszą być naprawdę solidnie zrumienione, warto na to poświęcić czas

Ogrodnik w podróży
Butter chicken 83

Butter chicken to potrawa kuchni indyjskiej - pyszny, aromatyczny i kruchy za sprawą jogurtu kurczak oraz kremowy, maślany sos. Marynując mięso wieczorem dnia poprzedniego całość przygotowania zajmie niecałe 30 minut, w tym czasie również można przyrządzić dodatki: ugotować ryż lub jak w mojej porcji z ograniczoną ilością węglowodanów, zblanszować kalafior. Korzystałam z przepisu znajdującego się na stronie Kwestia Smaku , nieznacznie modyfikując(...)ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżka przyprawy garam masala 2 łyżki soku z cytryny/octu jabłkowego/octu winnego 1 łyżka oliwy 1/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego Sos: 2 łyżki masła klarowanego do smażenia 1 cebula 1 łyżka przyprawy garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki mielonego chili  szczypta cynamonu 1/4 szklanki orzechów nerkowca

Kocham..lubię..gotuję..
Sałata lodowa z sosem jogurtowym. Ekspresowa surówka obiadowa. PRZEPIS 364

robi się ją bajecznie prosto i szybko. Dlatego ta surówka z sałaty lodowej bardzo często pojawia się na naszym stole. Przepis na surówkę z sałaty lodowej z sosem jogurtowym Składniki: główka sałaty lodowej, 1 zielony ogórek, pęczek szczypiorku, 300 gramów jogurtu naturalnego, dwie łyżki dobrego majonezu, kilka kropel soku z cytryny lub octu, sól, pieprz. Zrób tak: sałatę pokrój(...)drobne kawałki, ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj, wszystko przełóż do dużej miski. W mniejszej miseczce wymieszaj jogurt, majonez i sok z cytryny, dopraw solą pieprzem. Sosem polej sałatę i delikatnie przemieszaj. Gotowe! Rada: do sosu możesz też dodać roztarty na papkę lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Artykuł Sałata lodowa z sosem jogurtowym. Ekspresowa surówka obiadowa

Kulinarna Polska
7 ciekawostek o pizzy, których nie znacie 78

miała bowiem formę kanapki. Płaskie, cienkie chlebki maczano w oliwie i posypywano dodatkami, na przykład oliwkami. Formę bliższą naszemu pojmowaniu pizzy rozpowszechniono w Neapolu, gdzie zaczęto na plackach rozsmarowywać sos pomidorowy. Pizza zmniejsza ryzyko zachorowania na raka Wbrew powszechnej opinii, pizza może być zdrowa. Naukowcy odkryli, że częste jej jedzenie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka przełyku. Dzieje się(...)dzięki dużej ilości pomidorów w sosie. Ma on bowiem w sobie antyoksydant o nazwie likopen, który dodatkowo nadaje pomidorom ich czerwony kształt. Pamiętajmy jednak, że dotyczy to sosów przygotowywanych z najlepszej jakości pomidorów, zadbajmy więc, żeby tylko takie pojawiały się na naszych pizzach. Najpopularniejsze rodzaje pizzy Każdy z nas lubi pizzę z innymi dodatkami. Niektóre pasują nam na nią bardziej

jakszef.pl
Surówka z kapusty pekińskiej 145

podstawowych składników. Zróbcie ją koniecznie, będziecie zadowoleni! Składniki: – 1 główka kapusty pekińskiej (500g) – 2 średnie marchewki – 1 czerwona cebula – 1 kwaśne jabłko (użyłam odmiany Ligol) * sos: – 2 łyżki majonezu (30 ml) – 2 łyżki gęstej śmietany 18% (30 ml) – 1 łyżka oliwy z oliwek (15 ml) – 1 łyżka octu balsamicznego (15ml(...)łyżeczki musztardy (użyłam sarepskiej) (10 ml) – 1 łyżeczka cukru (5g) – 1/5 łyżeczki pieprzu mielonego   Ze składników na sos przygotuj sos, dokładnie wymieszaj. Marchewkę i jabłko obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka i kapustę pekińską szatkujemy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zalewamy sosem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki

CookYourself
Cielęcina w sosie własnym i pieczone ziemniaczki. 115

oliwie z oliwek. Całe danie podbije kubki smakowe męskiej części czytelników o tym jestem przekonana ale jeśli lubicie dziewczyny jeść mięso to polecam również i Wam. Cielęcina w sosie: - 2 łyżki oleju rzepakowego lub łoju wołowego - 4 ząbki czosnku - 500 g cielęciny na gulasz - 4 liście laurowe - 4 ziela angielska - sól - świeżo zmielony pieprz - przyprawa do cielęciny - woda - dwie łyżki(...)minut. Aż mięso będzie idealnie mięciutkie. Proces duszenia zależy od wielkości kawałków mięsa, im mniejsze tym krócej, nawet 15 - 20 minut wystarczy, przy drobnych kawałeczkach i uczciwej młodej cielęcinie. Sos zagęszczamy mąką. Do kubeczka wsyp mąkę i dodaj 4 łyżki wody, całość bardzo dobrze rozprowadź, tak aby nie było grudek. Dodaj 2 łyżki wody, wymieszaj i wlej do sosu, wymieszaj

SMYKWKUCHNI
Sos serowy 139

Super prosty i bardzo szybki w przygotowaniu! Taki jest właśnie mój domowy sos serowy . To najlepszy sos serowy do nachos. Poniżej podaję również przepis na sos serowy do makaronu. Zapraszam do szykowania! - tylko kilka składników - sos serowy gotowy w 10 minut - idealny dip do nachos, warzyw, czy paluchów

AniaGotuje.pl
Bruschetta z farszem pomidorowym 94

może zabraknąć różnego rodzaju przekąsek. Najlepsze są takie, które możemy zjeść na raz. Dziś mam przepis właśnie na takie przekąski. Jest to bruschetta z kawałkami pomidorów w pysznym sosie. Przygotujecie ją w kilka chwil, a na pewno w mgnieniu oka zniknie z talerza! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 bagietka pszenna 2 nieduże pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ulubionego sosu(...)tysiąca wysp, u mnie sos chipotle) 2 łyżki oliwy z oliwek kilka plasterków żółtego sera kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz do smaku pokrojony szczypiorek do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę. Przełożyć do miseczki. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Dodać do pomidorów. Listki bazylii posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać

Danka Pichci