Mięso mielone w naszej kuchni pojawia się dosyć często. Robimy z niego wiele różnych dań. Bardzo popularne są pulpeciki w sosach, np. pomidorowym czy koperkowym . Tym razem zrobiłam te mięsne kuleczki w aromatycznym i lekko pikantnym sosie musztardowym. Jest to świetna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych klopsików smażonych na oleju. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 kajzerka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek 1 łyżeczka musztardy (ja użyłam rosyjskiej) bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Sos: 1/2 l bulionu warzywnego 1 łyżka musztardy 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% lub 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz do smaku szczypiorek do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę zalać mlekiem
Danka Pichciwarzywami lub z dodatkiem mięsa lub wędlin – w zależności od tego, co mamy w lodówce. Podstawowymi składnikami dzisiejszej mojej zapiekanki są brokuł i filet z kurczaka oraz smaczny sos beszamelowy. Jest ona łatwa do przygotowania i z pewnością nasyci całą rodzinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka ugotowanego makaronu 1 brokuł 300 g filetu z kurczaka 1 kulka mozzarelli(...)cebula 200 g pieczarek 1 łyżka masła sól, pieprz przyprawa do kurczaka Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta kurkumy sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Brokuła podzielić na różyczki. Zblanszować w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Przecedzić i przelać zimną wodą. 2. Mięso umyć, osuszyć
Danka PichciSpaghetti z sosem Napoli to jeden z najprostszych sposobów podania makaronu wywodzący się z kuchni włoskiej. Ten sos możemy przygotować ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki, z dodatkiem czosnku, cebuli i dużej ilości ziół. Całość posypujemy startym parmezanem i gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 g pomidorów krojonych(...)patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i podsmażyć. Kiedy cebula się zeszkli, dodać pomidory, passatę, zioła, chili, paprykę i cukier. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Od czasu do czasu pomieszać. Pod koniec dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. 3. Do sosu dodać ugotowany makaron, wymieszać. Posypać startym parmezanem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciŚledzie w sosie pomidorowym z cebulą. Delikatne podanie śledzi i bardzo smaczne. Młodszej części rodziny smakowało bardzo! Takie właśnie będę robić na różnego rodzaju spotkania czy przy stole świątecznym czy bez okazji. Śledzie w sosie pomidorowym to bardzo prosta do wykonania przekąska! Składniki: * 5 -6 płatów śledzi a'la matias * niepełna szklanka wody * 1/4 szklanki octu * 2 łyżeczki cukru(...)szerokości. W rondelku zagotowałam wodę z octem, cukrem, liściem, zielem angielskim, paprykami i koncentratem pomidorowym. Na patelni zeszkliłam i lekko zarumieniłam pokrojoną w piórka cebulę. Połączyłam z sosem pomidorowym. Sos wystudziłam i dołożyłam pokrojone płaty śledziowe. Wstawiłam do lodówki na dobę, po tym czasie można było już jeść śledzie. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąŚwietna alternatywa dla śledzi w śmietanie, to śledzie w sosie musztardowym. Polecam, bo to proste i smaczne połączenie:) Sos jest rewelacyjny. Warto więc zainwestować w dobrej jakości śledzie, bo to od nich zależy końcowy efekt. Ważne by były zwarte i niezbyt słone. 400-500 g filetów śledziowych mleko do namoczenia śledzi Sos: 4-5 łyżeczek musztardy francuskiej 2-3 łyżeczki(...)Cebulę drobno siekamy. Przelewamy na sicie wrzącą wodą, przekładamy do miski. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, obie musztardy, kwaśną śmietanę oraz przyprawy. Mieszamy do połączenia. Do sosu dodajemy śledzie. Wstawiamy całość do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień
Smaki Na Talerzukoniec pieczenia widelcem miękkość mięsa. W razie konieczności czas wydłużyć czasem potrzeba 2h aby mięso było miękkie. Zależy od jakości mięsa, nie można sztywno określić czasu pieczenia. Jeżeli robimy sos ze świeżej żurawiny, płuczemy owoce i wrzucamy do rondelka. Dodajemy wodę, cukier w zależności od tego jaki sos chcemy mieć, dodajemy mniej lub więcej cukru oraz sok z cytryny. Podgrzewamy(...)wszystko na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Trwa to około 30 minut. Owoce puszczają sok, rozpadają się i powstaje gęsty sos. Jeżeli gotowa konfitura, wrzucamy do rondelka i chwilę podgrzewamy, tuż przed podaniem mięsa. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, obgotować około 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, skropić oliwą, posypać przyprawą do ziemniaków, zapiekać w piekarniku około
gotuj ze mnąpapryka 1 papryczka chilli 1 marchew 1/2 pora 2 ząbki czosnku kawałek imbiru – około 2-3 centymetry 1 łyżka posiekanego szczypiorku opcjonalnie: fasola szparagowa, grzyby mun, kiełki fasoli mung Sos: 4-5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka mąki kukurydzianej *** Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Filet(...)warzyw pokrojonych w słupki i całość smażymy często mieszając, przez około 3 minuty *** *** Następnie dodajemy kurczaka, mieszamy i smażymy całość przez około 2 minuty *** *** W kubeczku mieszamy składniki na sos *** *** Sos wlewamy na patelnie z kurczakiem i warzywami, mieszamy i zagotowujemy *** *** Dodajemy makron, mieszamy *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY
Blog z Apetytemfareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} To właśnie są nasze smaki, które idealnie nadają się na kolację. Mnóstwo świeżych warzyw, do tego smażony kurczak i obłędny sos, podkreślony pyłkiem kwiatowym. Składniki: 2 filety z kurczaka 5 łyżek mąki 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 2 sałaty rzymskie 15 szt pomidorków koktajlowych 2 szalotki 5 rzodkiewek 6 pieczarek(...)mini mozzarelli Sos: 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżka miodu z amfory krzewiastej 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka octu ryżowego sól, pieprz Dodatkowo: 2 łyżki pyłku kwiatowego Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenblogera. Część potraw, które zrobię wcześniej, zamrożę. W sumie to dość wygodne, potem przed świętami będę miała więcej czasu na inne "przyjemności". Na pierwszy bożonarodzeniowy strzał lecą śledzie w sosie tatarskim. Oczywiście w sosie domowej roboty. Składniki: 5 filetów śledziowych 8 marynowanych pieczarek 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy(...)wlewamy jogurt, majonez, musztardę i sok z cytryny, dodajemy cukier, sól i pieprz, słoik zamykamy i mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i sparzamy wrzątkiem na sicie. Wszystkie składniki sosu tatarskiego mieszamy ze sobą. Śledzie zalewamy sosem, mieszamy i wkładamy do lodówki
Kardamonovymąki pszennej + do podsypywania 50 g. kaszy manny 160 ml. ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 gałązka rozmarynu 4-5 łyżek oliwy z oliwek gruboziarnista sól morska Sos: 100 g. białej kapusty 1/4 szkl. octu jabłkowego 1/4 szkl. wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 15 szt. czarnych drylowanych oliwek 3 szt. suszonych daktyli 2 łyżki(...)posypaną mąką stolnicę i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiaj ugniatając ciasto około 5 minut. Włóż kulę ciasta do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Sos: Kapustę poszatkuj drobno, włóż do rondelka. Wlej wodę i ocet, dodaj cukier. Przykryj i od zagotowania gotuj na małym ogniu 20 minut. Odcedź na sicie i odciśnij dokładnie płyn. Ostudź
Delicious PlaceJesień to dla mnie oczywiście zapach suszonych grzybów w daniach. Uwielbiam sos grzybowo – śmietanowy. Proste roladki z serem smakują wyśmienicie z tym sosem. Dodatek świeżej natki pietruszki wzbogaca smak całego dania. Na 6 roladek: 500 g fileta z piersi kurczaka (2 piersi) 6 plastrów sera radamer 6 łyżeczek świeżej natki pietruszki Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Sos: 1 duża(...)Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na końcu wlewamy rozmieszaną w wywarze z patelni śmietanę i mąkę ryżową. Dokładnie łączymy z resztą składników i dusimy jeszcze kilka minut. Gotowym sosem zalewamy roladki. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 60 minut. Po upieczeniu przekładamy na półmisek, obsypujemy ugotowaną pokrojoną marchewką i natką pietruszki
VioletoweKucharzenie