sosy - 72234 przepisów (strona:812/4816)

Fit zapiekanka z bakłażana 90

zapiekanka z bakłażana to przepyszna zapiekanka w odchudzonej wersji z prostym i szybkim sosem pomidorowym Marinara . Panierowane plastry bakłażana zamiast smażyć na patelni – upiekłam w piekarniku, ograniczając tym samym ilość tłuszczu, jaką bakłażany wchłonęłyby podczas smażenia. D o tego na całą zapiekankę używam tylko jednej mozzarelli w zalewie oraz 1 łyżki tartego parmezanu. “ Fit zapiekanka z bakłażana(...)swój kształt) i pokroić w plastry. Następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej, rozłożyć na dwóch blachach do pieczenia, skropić oliwą i upiec. W trakcie pieczenia bakłażanów przygotowujemy prosty sos z pomidorów w puszce. Potem zostaje tylko przełożenie plastrów bakłażana, sosu i porwanej mozzarelli do formy i wstawienie do piekarnika na 20 minut. Otrzymujemy sycące i zdrowe danie na obiad

Moja Delicja
Pizza chlebowa 87

czerstwego chleba lub bułek 200 ml wody 80 – 100 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 25 g parmezanu lub innego sera żółtego Sos: 300 g pomidorów oregano oliwa z oliwek lub olej rzepakowy sól + dodatki: mozzarella, prosciutto, pieczarki, ser żółty Sposób przygotowania: Pokrusz chleb na niezbyt drobne kawałki i włóż go do miski. Możesz zrobić(...)wlej odrobinę wody oraz połowę oliwy lub oleju. Wyrabiając ciasto stopniowo dolewaj wody, aż uzyskasz jednolitą i zwartą konsystencję. Następnie odstaw ciasto na 10 minut. W tym czasie przygotuj sos: sparz pomidory i obierz je ze skórki. Następnie włóż je do miski i posól. Po 5 minutach zmiksuj je na gładki sos. Do ciasta na pizzę dodaj drugą połowę oleju

365 dni dookoła kuchni
Zapiekanka na bułce 127

długie bagietki pszenne (lub 4 przekrojone bułki) 1 pierś z kurczaka 1 łyżka masła 20 dag żółtego, startego sera Sól, pieprz 1 czerwona cebula Świeża bazylia Składniki na sos : 2 ząbki czosnku 500 g passaty 1 łyżeczka suszonego oregano Sól, pieprz Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania sosu. Passatę podduszamy z dodatkiem czosnku przez około 15 minut. Po tym czasie powinna(...)zgęstnieć. Następnie sos doprawiamy suszonym oregano oraz solą i pieprzem. Następnie na maśle podsmażamy cebulę oraz pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Całość doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą do kurczaka. Bagietki kroimy na pół, a następnie przekrawamy wzdłuż. Bagietki kolejno smarujemy przygotowanym sosem, podsmażoną piersią z kurczaka oraz czerwoną cebulą. Na końcu zapiekanki posypujemy startym serem. Zapiekamy w rozgrzanym

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pieczone sajgonki z ciasta francuskiego 107

oleju, tylko pieczone w piekarniku. Dzięki temu nie są tłuste i mają mniej kalorii niż oryginalne sajgonki. Mimo tych zmian i tak smakują wspaniale! Najlepiej podawać je w towarzystwie sosów, np. słodko-kwaśnego, słodko-pikantnego, chili lub innych. Składniki: (6 porcji) 1 op. świeżego ciasta francuskiego (ok. 275 g) 1 op. mieszanki chińskiej mrożonej (450 g) 1 jajko sezam(...)posypania) przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka, chili, sos sojowy olej do smażenia Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mieszankę chińską i smażymy około 10 min., aż cała woda odparuje. Przyprawiamy według uznania solą, pieprzem, curry, papryką słodką oraz chili, sosem sojowym. Studzimy. Ciasto francuskie rozwijamy i obsypujemy mąką z dwóch stron. Następnie rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na cienki

Kuchnia MagdaLeny
Pieczone sajgonki z ciasta francuskiego 107

oleju, tylko pieczone w piekarniku. Dzięki temu nie są tłuste i mają mniej kalorii niż oryginalne sajgonki. Mimo tych zmian i tak smakują wspaniale! Najlepiej podawać je w towarzystwie sosów, np. słodko-kwaśnego, słodko-pikantnego, chili lub innych. Składniki: (6 porcji) 1 op. świeżego ciasta francuskiego (ok. 275 g) 1 op. mieszanki chińskiej mrożonej (450 g) 1 jajko sezam(...)posypania) przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka, chili, sos sojowy olej do smażenia Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mieszankę chińską i smażymy około 10 min., aż cała woda odparuje. Przyprawiamy według uznania solą, pieprzem, curry, papryką słodką oraz chili, sosem sojowym. Studzimy. Ciasto francuskie rozwijamy i obsypujemy mąką z dwóch stron. Następnie rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na cienki

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z pieczoną gruszką, gorgonzolą i orzechami 127

Sałatka grzechu warta:). Każdy składnik idealnie się ze sobą komponuje a całości dopełnia miodowo-musztardowy sos.  Sałatka: 1 gruszka garść roszponki 50g sera grogonzola garść orzechów nerkowca Sos: 1 łyżka oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1. Gruszkę kroimy w plastry, usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blaszce, na każdy kawałek kładziemy(...)pokruszoną gorgonzolę. Zapiekamy przez 10 minut w 180 stopniach. 2. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą do dokładnego połączenia składników.  3. Na talerz układamy roszponkę, upieczoną gruszkę z serem. Polewamy sosem, posypujemy orzechami

Szefowa kuchni
Prosta sałatka makaronowa z kurczakiem 169

Prosta sałatka makaronowa z kurczakiem Szybka, łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna sałatka z wędzonym kurczakiem, drobnym makaronem, jajkami, warzywami i pysznym sosem czosnkowym. Polecam!     Składniki: 1 wędzona ćwiartka z kurczaka (lub filet) 150g drobnego makaronu ( u mnie makaron orzo – w kształcie ryżu) 2-3 jajka 1/2 papryki czerwonej 1 mała puszka kukurydzy konserwowej z groszkiem 1/2 pęczka(...)szczypiorku Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, cukier       *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Paprykę i kurczaka kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Kukurydzę z groszkiem odsączamy z zalewy *** *** Wszystkie składniki sałatki przekładamy

Blog z Apetytem
5 pomysłów na jedzenie do pracy na zimno z wykorzystaniem pieczywa 174

minut. Wyjmij blachę z piekarnika i ostudź. Wymieszaj składniki dressingu.  W pojemniku umieść świeży szpinak, pieczone warzywa, grzanki z chleba, kozi ser pokrojony w kostkę oraz posiekane orzechy. Sos zabierz w osobnym pojemniczku. Wymieszaj całość tuż przed jedzeniem. ➤ Do tego przepisu możesz użyć czerstwego pieczywa. Warzywa oraz grzanki możesz upiec dzień wcześniej wieczorem, a rano tylko umieścić składniki(...)jajka ¾ szklanki mleka 1 mała cebula 70 g szynki lub boczku 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz opcjonalnie szczypta płatków chilli oliwa do usmażenia na sos jogurtowy: 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku lub pół łyżeczki suszonego czosnku sól, pieprz 1 łyżka posiekanego szczypiorku Przygotowanie placków do pracy: Chleb pokrój w kostkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem. Pyszny i szybki obiad z rybą w roli głównej. PRZEPIS 315

Mamy dla was niezawodny przepis na pysznego łososia w kremowym sosie ze szpinakiem i czosnkiem. W ten sposób możesz przyrządzić też filety z innych ryb. W kuchni nie spędzisz dużo czasu, a efekt jest rewelacyjny. Przepis na łososia w kremowym sosie ze szpinakiem i czosnkiem Składniki: trzy porcje fileta z łososia lub innej ryby, mąka do panierowania, 1 cebula(...)trzymaj na ogniu kilka minut, wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem, ponownie wymieszaj, włóż kawałki ryby i gotuj bez przykrycia na małym ogniu około 5 minut. W tym czasie sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Rada: tak przyrządzona ryba świetnie smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, ryżu lub kaszy.   Artykuł Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem. Pyszny i szybki obiad z rybą

Kulinarna Polska
Sałatka z tortellini, brokułem, fetą i słonecznikiem 106

sałatka i jakieś mięsko. Tyle wystarczy. Sałatka to tortellini, kupuję takie świeże w Biedronce z bazylią i ricottą, do tego brokuł, feta i prażony słonecznik. To wszystko polane sosem z oliwy, cytryny, octu balsamicznego i ziół. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 brokuł 1 opakowanie tortellini u mnie z bazylią i ricottą 1 opakowanie sera feta 3/4 szklanki(...)słonecznika Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 1 - 2 łyżki octu balsamicznego zioła: prowansalskie lub mieszanka oregano, bazylia, suszony koperek 1. Brokuła gotujemy. Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Fetę kroimy w kostkę, słonecznik prażymy na suchej patelni. 2. Do miseczki dajemy składniki na sos, mieszamy. 3. Do miski dajemy brokuła, tortellini, fetę i uprażony słonecznik

kruche babeczki
Placki ziemniaczane po Moskiewsku 91

Moskiewsku Placki ziemniaczane po Moskiewsku, to potrawa niebanalna. Same placki nie są tradycyjne i zwierają kilka niekonwencjonalnych dodatków, które czynią je jeszcze bardziej smakowitymi. Podawane w towarzystwie gęstego sosu z kurczakiem i pieczarkami duszonymi w maśle to już istna rozpusta. Niebiańsko pyszne i banalnie proste, czyli wszystko czego człek chce od obiadu, dodatkowym bonusem jest fakt iż cena, przygotowania(...)średniej wielkości ziemniaki 1 duża marchewka 1/2 małej cukinii 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka miodu sól , pieprz do smaku sos z kurczakiem i pieczarkami: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka 8 pieczarek, jędrnych i świeżych 1 średnia cebula 150 ml słodkiej śmietany, najlepiej kremówki 100 ml mleka 1 łyżeczka musztardy miodowej

Ogrodnik w podróży
Placek z tapioki a'la pizza 81

masłem orzechowym i czekoladą - klik . Placek z tapioki a'la pizza składniki: (1 placek o średnicy 20 cm) 1 saszetka (90g) tapioki nawodnionej 3 łyżki przecieru pomidorowego (może być sos lub ketchup) 3 pieczarki + 1 łyżka oleju 1 plaster żółtego sero Ponadto: pomidorki koktajlowe dowolny sos Placek z tapioki a'la pizza  przygotowanie: Obrane pieczarki należy pokroić w plasterki(...)strony. Gotowego umieścić na talerzu i posmarować przecierem pomidorowym oraz posypać serem. Następnie ułożyć pieczarki oraz połówki pomidorków koktajlowych. A'la pizzę najlepiej podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z dowolnym sosem.  W przepisie użyłam tapioki nawodnionej Koala oraz sosu Pita Paladin

Di gotuje
Pulpety w sosie szpinakowym 85

obiad? Tydzień w tydzień towarzyszy nam to pytanie podczas zakupów spożywczych. Też tak macie? Nieraz pomysły nasuwają się same, a innym razem kompletnie nie wiemy co przygotować. Tym razem sos szpinakowy chodził nam już długo po głowie, tylko z czym go przygotować? Pulpety na pewne się sprawdzą! Pulpety w sosie szpinakowym SKŁADNIKI DO PULPETÓW: - 400g mielonego mięsa z indyka(...)minut w 180 stopniach. SKŁADNKI DO FARSZU: - 200g sera topionego - 200g szpinaku - przyprawy (ostra papryka) Ser topiony łączymy ze szpinakiem i ostrą papryką tworząc farsz do pulpetów. SKŁADNIKI SOS: - 250g szpinaku - 200g jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - przyprawy (pieprz, sól) - 1 łyżka oleju Na rozgrzaną patelnię z olejem wykładamy szpinak i smażymy go do momentu wyparowania wody. Następnie łączymy

Związek na patelni
Pulpeciki dla niemowlaka BLW 112

indyka 1 mała marchewka 1 malutka cebula 3 łyżki kaszy kukurydzianej suchej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta czosnku suszonego granulowanego sos: 1 puszka pomidorów siekanych 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka natki pietruszki suszonej szczypta czosnku suszonego granulowanego Jak zrobić pulpeciki dla niemowlaka: Zaczynamy od zmielenia przez maszynkę mięsa jeśli nie mamy mielonego(...)rozdrobnioną cebule i marchew, kaszę kukurydzianą, przyprawy i zioła. Potem wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Następnie odrywamy kawałki mięsa, formujemy kulki i układamy je na talerzu. Teraz czas na sos. Do garnka wlewamy pomidory siekane i szklankę wody. Dodajemy przyprawy. Następnie sos zagotowujemy i gotujemy dwie minuty. Teraz do sosu wrzucamy pulpeciki, zagotowujemy i zmniejszamy grzanie. Gotujemy

Dorota Smakuje
Smażona wołowina z warzywami w sosie teriyaki – STIR FRY 77

Stir – fry  z  wołowiną i warzywami w sosie teriyaki podane ryżem . Danie z krótko podsmażanych cieniutkich plasterków  wołowiny w pysznym sosie z warzywami. Szybkie i proste w przygotowaniu. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 osoby Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna(...)300g wołowiny 1 marchewka 1 papryka 1 pęczek szczypiorku 1 czosnek 1 plasterek korzenia imbiru ⅓ łyżeczki chili 100ml wody 2 łyżeczki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 8 łyżek marynaty teriyaki 1 łyżka cukru 1.5 łyżki skrobi ziemniaczanej olej sezamowy do smażenia olej ryżowy do smażenia 200 g ryżu jaśminowego 1. Wołowinę kroimy w cienkie plastry w poprzek włókien. Przekładamy

karolgotuje