sosy - 72234 przepisów (strona:816/4816)

Moje Zapiekanki Z Pieczarkami Od Podstaw 86

zapiekanki będą nam smakować o wiele lepiej niż te kupne i są idealne na każdą okazje. Oczywiście możecie zmieniać ich smak dodając lub odejmując poszczególne składniki lub np. pominąć sos pomidorowy. Składniki na 3 zapiekanki Zaczyn na bułki: 12 g drożdży świeżych około 3/4 szkl wody 1/2 łyżeczki cukru Ciasto na bułki: 2 szkl mąki pszennej szczypta cukru 3/4 płaskiej(...)łyżeczki soli 3 łyżki oliwy  Sos na spód zapiekanek: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz,  szczypta cukru 1 łyżka śmietanki 30 % Warstwa z pieczarkami: pieczarki 250 g  1/2 główki cebuli 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: ser żółty tarty 1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże

Gotowanie...to proste !
Makaron ryżowy z warzywami 101

porcje): 250-300g tajskiego makaronu z ryżu białego 1 pierś kurczaka 1/2 cebuli 2 marchewki 1 papryka czerwona 1 garść jarmużu olej sól chili 100 ml sosu sojowego 3 łyżki masła orzechowego 70ml miodu płynnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka imbiru mielonego sezam do podania olej sezamowy Jak zrobić makaron ryżowy z warzywami: Zaczynamy od przygotowania warzyw. Najpierw(...)niej cebulę. Następnie do cebuli dodajemy marchew i paprykę i podsmażamy dwie minuty aż zmiękną. Teraz na patelnię dokładamy kurczaka i jarmuż, przesmażamy minutkę. W kolejnym kroku przygotowujemy sos. Sos sojowy miksujemy z miodem, masłem orzechowym, czosnkiem i imbirem. Na końcu na patelnię wrzucamy makaron, polewamy sosem, wszystko mieszamy. Finalnie danie podajemy posypane sezamem i skropione olejem sezamowym. Artykuł Makaron

Dorota Smakuje
Karmelizowane gruszki i żurawina pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi i orzechami 69

suchą patelnię wysypujemy cukier i karmelizujemy na złoty kolor. Następnie bardzo delikatnie i ostrożnie , uważając  aby się nie poparzyć wlewamy białe wino. Mieszamy cały czas, aż powstanie sos, do którego dodajemy gruszki razem z sokiem z cytryny. Przez około 5 minut karmelizujemy gruszki, cały czas mieszając. Gruszki przekładamy do żaroodpornych foremek do pieczenia, sos zostawiamy na patelni. Do sosu(...)który pozostał na patelni dodajemy suszoną żurawinę i gotujemy do zredukowania sosu. Następnie żurawinę rozkładamy na gruszkach. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.   Kruszonkę równomiernie rozsypujemy po gruszkach i żurawinie, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 30 – 40 minut. Owoce pod kruszonką wybornie smakują podane na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych. Smacznego

Tajemnice Smaku
Sałatka z cykorią, pomarańczami i owczym serem roquefort 79

SAŁATKA 2 – 3 główki cykorii – około 200 g 1 łyżka soku z cytryny 1 mała szalotka 2 czerwone pomarańcze 25 g sera Roquefort natka pietruszki do dekoracji SOS 1 łyżka soku z pomarańczy (wyciśnięty z pozostałości po filetowaniu) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Wykonanie SOS Składniki na sos mieszamy ze sobą, doprawiamy solą(...)nożem wykrawamy filety spomiędzy białych błonek. Filety dodajemy do cykorii, z pozostałej części pomarańczy ręką wyciskamy sok. Obraną szalotkę kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do sałatki. Sałatkę polewamy sosem, obsypujemy delikatnie pokruszonym serem roquefort, posiekaną natka pietruszki. Dla dekoracji obkładamy całymi liśćmi cykorii. Smacznego

Tajemnice Smaku
Ajwar pikantny z pieczonych papryk i bakłażana 107

Ajwar to tradycyjny bałkański sos paprykowy. Oprócz papryki do sosu możemy dodawać inne warzywa, takie jak: bakłażan, czosnek, pomidory czy ostra papryczka. Każda gospodyni powie, że jej przepis jest najlepszy, prawdziwy i oryginalny… i o to chodzi. Często pojawia się pytanie, do czego pasuje ajwar? Odpowiedź jest prosta – do bardzo wielu dań. Może być dodatkiem do grillowanych mięs

Tajemnice Smaku
Panna cotta z mleka kokosowego i agaru z owocami granatu 105

Klasyczna Panna cotta przygotowywana jest ze śmietany, cukru, wanilii i żelatyny. Wygląda i smakuje wspaniale, szczególnie podana z owocami lub sosem owocowym. Ten tradycyjny włoski deser możemy również przygotować w wegańskiej wersji, wystarczy tylko zamienić mleko zwykłe na mleko roślinne, a żelatynę na agar. Jest to bardzo łatwy przepis na szybki deser, który możemy przygotować z wyprzedzeniem. * Proporcje agaru(...)powinien być aksamitny i delikatnie chwiejny. Składniki PANNA COTTA 400 ml mleka kokosowego 50 g cukru 1,5 łyżeczki agar * 150 ml soku z granatu sok z 1/2 limony SOS Z GRANATU 1 duży owoc granatu 20 g cukru sok z 1/2 limony dodatkowo – płatki lub wiórki kokosowe Wykonanie PANNA COTTA Mleko kokosowe, cukier i agar gotujemy około

Tajemnice Smaku
Sałatka z awokado zapieczonym z łososiem i jajkiem 81

Włączamy piekarnik, nastawiamy wodę na herbatę, przekrawamy awokado, wymyjemy pestkę, faszerujemy i do piekarnika. W ciągu 15 minut, kiedy awokado się piecze zdążymy zaparzyć herbatę, przygotować mix sałat i sos, i … już! Jeszcze mały patent, aby awokado się nie przewracało, co grozi wypłynięciem żółtka najlepiej zapiekać je na blaszce do muffin odwróconej do góry dnem. Układamy połówki awokado między(...)stabilność i do piekarnika. Składniki dla 2 osób 1 duże awokado 2 jaja 2 plasterki wędzonego łososia 1 szalotka lub mała czerwona cebula 100 – 150 g mix sałat SOS 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z limonki 1/2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki miodu sól , pieprz Wykonanie Awokado przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Jeżeli wgłębienie po pestce

Tajemnice Smaku
Cebule faszerowane mięsem i zapiekane pod parmezanem 69

Czerwona cebula wypełniona soczystym farszem mięsnym, zapiekana w pikantnym pomidorowo-winnym sosie z orzechami włoskimi. Ten przysmak możemy podać z chlebem, jako przekąskę albo z ziemniakami lub kaszą, jako danie obiadowe. Podczas wydrążania cebuli bardzo pomocna okazała się łyżka do wycinania kulek z melonów. Składniki FASZEROWANE CEBULE 300 g mięsa mielonego 500 g średniej wielkości czerwonych cebul garść  listków(...)świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego 3 -5 ziaren jałowca 1/2 szklanki tartego parmezanu lub innego tego typu sera sól, pieprz SOS 100 ml wina czerwonego wytrawnego 50 ml octu winnego czerwonego 50 ml koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki sambal oelek* 30 g orzechów włoskich łuskanych sól, pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie Cebulę obieramy, odcinamy kawałek z góry

Tajemnice Smaku
Sałatka w ananasowym ogrodzie 128

rukoli 1 cebula czerwona 8 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych 15 oliwek czarnych 10 kaparów 5 pomidorów suszonych 100 g łososia wędzonego 1/4 ananasa świeżego płatki suszone chabru sos: 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego sól himalajska 1/4 łyżeczki Składniki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam aż sos zrobi(...)talerzu. Cebulę kroję w krążki, układam na rukoli. Dodaję kawałki łososia, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, pomidory suszone, oliwki, kapary. Ananasa kroję na kawałki i dodaję. Sałatkę polewam sosem, posypuję płatkami chabru

wesoła kuchnia
Makaron z szynką i serem 113

Bardzo proste danie obiadowe z  kilku podstawowych składników i  makaronem w roli głównej. Gotowe w 15 minut!  Makaron typu kolanka z kawałkami szynki i kremowym sosem serowym, który oblepia każdy kawałek makaronu.  Sos serowy przygotowany został na mleku z dwoma rodzajami sera - mozzarellą oraz cheddarem. Danie dość kaloryczne, ale przepyszne!  Można przygotować je również(...)wersji bez szynki - tylko makaron i sos serowy. Idealna propozycja na szybki, pyszny i dość tani obiad... Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku ok. 250 g szynki w kawałku 100 g sera cheddar 1 kula mozzarelli (125 g) 1/2 szklanki mleka 1 łyżka kwaśnej śmietany  300 g makaronu typu kolanka sól, pieprz olej do smażenia natka pietruszki (opcjonalnie) Wykonanie

Kuchnia MagdaLeny
Makaron z szynką i serem 113

Bardzo proste danie obiadowe z  kilku podstawowych składników i  makaronem w roli głównej. Gotowe w 15 minut!  Makaron typu kolanka z kawałkami szynki i kremowym sosem serowym, który oblepia każdy kawałek makaronu.  Sos serowy przygotowany został na mleku z dwoma rodzajami sera - mozzarellą oraz cheddarem. Danie dość kaloryczne, ale przepyszne!  Można przygotować je również(...)wersji bez szynki - tylko makaron i sos serowy. Idealna propozycja na szybki, pyszny i dość tani obiad... Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku ok. 250 g szynki w kawałku 100 g sera cheddar 1 kula mozzarelli (125 g) 1/2 szklanki mleka 1 łyżka kwaśnej śmietany  300 g makaronu typu kolanka sól, pieprz olej do smażenia natka pietruszki (opcjonalnie) Wykonanie

Kuchnia MagdaLeny
Karkówka duszona z porem 444

składniki - por i karkówka i wyszedł pyszny sos. Jak por to obowiąkowo u mnie tymianek, bardzo lubię to połączenie. Takie mięsko duszone z porem pasuje i do kaszy, i do ziemniaków i oczywiście do kluch ziemniaczanych. składniki: 1 kg karkówki 500 g pora, biała i jasnozielona część ok 1 l wody 2 liście laurowe sól, pieprz 1 łyżka tymianku(...)łyżki masła mąka ryżowa do zagęszczenia sosu Karkówkę pokroić w niedużą kostkę. Pora pokroić w plasterki. W garnku obsmażyć pokrojoną karkówkę. Następnie podsmażone mięso zalać wodą, dodać listki laurowe i tymianek, trochę soli i dusić aż karkówka będzie prawie miękka. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojonego wcześniej pora. Gdy karkówka będzie już prawie miękka dodać podsmażonego pora

Monia miesza i gotuje
Łopatka wieprzowa pieczona w sosie 86

Łopatka wieprzowa pieczona w sosie sprawdzi się na domowy, niewymagający dużo pracy obiad dla całej rodziny. Łopatka marynowana w ziołach i pieczona w bulionie jest wyrazista w smaku, soczysta i mięciutka. Zasmakuje z pewnością wszystkim mięsożercom. W przygotowaniu marynaty pomógł mi kamienny moździerz, dzięki któremu można utrzeć przyprawy, co wydobywa ich pełnie aromatów i nadaje potrawie bardziej intensywny smak(...)Składniki na łopatkę wieprzową pieczoną w sosie: 0,8 – 1 kg łopatki (może też być szynka, schab czy karkówka) 300 ml bulionu 3 cebule 3 ząbki czosnku łyżeczka soli himalajskiej gruboziarnistej, kilka ziaren pieprzu kolorowego, kilka ziaren pieprzu czarnego, pół łyżeczki papryki ostrej, szczypta papryki wędzonej, łyżeczka suszonego rozmarynu, pół łyżeczki ziaren kolendry 3 łyżki oleju   Przygotowanie Wszystkie przyprawy

e-PrzepisyKulinarne
Klopsy po grecku 100

sera feta Sól i pieprz kmin rzymski 1/4 łyżeczki  1 łyżeczka oregano 1 mała kajzerka namoczona w mleku 1 jajko małe  Kilka łyżek oleju do smażenia Na sos 1 puszka pomidorów krojonych ( 400 g) 1 średnia cebula Pół łyżeczki oregano Szczypta kminu rzymskiego  50 g sera feta  1 łyżeczka cukru  2 łyżeczki przecieru pomidorowego(...)kostkę oraz czosnek pokrojony na plasterki, chwilę przesmażamy, dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i całość smażymy do momentu aż pomidory nieco zmiękną. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolać odrobinę wody. Gotowy sos można zmiksować ale nie jest to konieczne. Do sosu przekładamy  przygotowane wcześniej klopsy oraz oliwki. Gotujemy jeszcze chwilkę pod przykryciem. Przed

Andzia Pichci
Kurczak kung-pao 115

mięsa z uda kurczaka bez kości, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki oleju rzepakowego, 4 papryczki chili w zalewie, cebulę, 30g orzeszków ziemnych, czerwoną paprykę, 2 łyżki sosu ostrygowego, 3 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę oleju sezamowego, sól i pieprz. 1. Cebulę, paprykę i papryczki pokrój w kostkę. 2. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj sól i pieprz, po czym obtocz(...)ręczniku papierowym. 4. Na patelnię, na której smażyłaś kurczaka, wrzuć cebulę, paprykę, papryczki i orzechy. 5. Po chwili dodaj na patelnię usmażonego kurczaka i wlej szklankę wody, dodaj sos ostrygowy, sojowy i olej sezamowy do smaku. 6. W kubeczku wymieszaj łyżkę mąki ziemniaczanej z 3 łyżkami wody i wlej do sosu, aby go zagęścić. Idealnie smakuje podany z ryżem

Z notatnika dietetyka