Szakszuka, czyli jajka zatopione w sosie z pomidorów i papryki przyprawiona kuminem, solą i pieprzem – wspaniałe połączenie na idealne, ciepłe i rodzinne śniadanie. Polecam szakszukę z innymi warzywami w sosie pomidorowym, np. pieczarkami, cukinią, kukurydzą, nawet szynką lub serem. Jeśli wolicie ostrzejsze smaku, dodajcie do szakszuki trochę posiekanej papryczki chili lub mielonej ostrej papryki. Danie przygotowuję ze świeżych pomidorów(...)oliwę. Cebulę i czosnek drobno siekam i przesmażam na ciepłym tłuszczu. Cukinię siekam w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodaję cukinię, chwilę smażę, dodaję pomidory z puszki, doprawiam. Sos smażę kilka minut, czasem przemieszam. Na koniec robię w sosie 3 wgłębienia i wbijam w nie jajka. Uprzednio jajka pojedynczo wbijam w filiżankę. Uniknę w ten sposób wrzucenia skorupki
Zasmakuj KuchniRACUCHY zaczyn 300 g mąki 100 ml mleka 200 g twarogu 30 g rozpuszczonego masła 1 jajo 100 g liści jarmużu (bez grubych łodyg) szczypta soli olej do smażenia SOS 300 g jogurtu szczypta chili w proszku 1 zmiażdżony ząbek czosnku posiekany szczypior sól Wykonanie ZACZYN Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy mleko i cukier, mieszamy. Kiedy drożdże się rozpuszczą dodajemy(...)mąkę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. SOS Wszystkie składniki na sos mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy, taj jak lubimy. Odstawiamy do lodówki. RACUCHY Jarmuż zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach przecedzamy i przelewamy zimna wodą. Obsuszamy i siekamy. Twaróg rozdrabiamy widelcem. Do zaczynu dodajemy mąkę, mleko, jajo, twaróg, masło, sól i mieszamy. Następnie dodajemy posiekany
Tajemnice Smakukokosowego 1 duży filet z kurczaka 1 mała czerwona cebula 0,5 czerwonej papryki 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego 5 średnich pieczarek 6 łyżek kukurydzy 3 łyżki sosu sojowego (podobno lepiej smakuje z sosem rybnym, ale nie miałam takiego) 300 ml mleka kokosowego sok z połowy limonki szczypiorek Makaron namaczamy w zimnej wodzie ok 15 minut. Do dużego(...)drobno skrojoną cebulę oraz paprykę pokrojoną w cienkie paski, kolejne 2 minuty smażenia. Zalewamy całość gorącym bulionem. Zupa musi się zagotować. Dodajemy pieczarki pokrojone w paseczki oraz kukurydzę i sos sojowy. Makaron odcedzamy i tniemy na krótsze niteczki - polecam do tego nożyczki - dodajemy do garnka. Gotujemy całość przez jeszcze 5 minut. Dolewamy mleko kokosowe. Jeśli jest to mleko z mocno
Emskie Smakitylko w okresie świąt wielkanocnych, ale również na różnego rodzaju domowych imprezach. Smakują każdemu gdyż smak farszu możemy dopasować do naszych upodobań. Jajka z kremowym farszem grzybowym oraz sosu tatarskiego nie powinno jednak zabraknąć na naszym wielkanocnym stole. I chociaż czasy nastały trudne musimy pamiętać co jest lub powinno być dla nas ważne- Zdrowie i Rodzina! Zapraszam po przepis;) Składniki(...)Jajka gotujemy na twardo, 6 minut wkładając je do wrzątku. Studzimy. Obieramy ze skorupki. Odcinamy górę jajek na ok. 1 cm, delikatnie wyjmujemy żółtka. Żółtka wykorzystamy do sosu tatarskiego. Jajka faszerujemy łyżką lub po przez rękaw cukierniczy wcześniej przygotowanym kremowym farszem. Układamy na półmisku. Składniki na sos tatarski: 10 żółtek ugotowanych na twardo, które zostały
Życie zaczyna się w kuchnimarchewki 4 łyżki oleju kokosowego 100 g erytrolu 1 łyżka miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu (+ szczypta do posypania ciasta) szczypta soli 100 g orzechów włoskich Sos: 1 kubeczek jogurtu naturalnego 2 łyżeczki miodu Przygotowanie: 1. Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach. 2. Jajka, erytrol, miód i olej blendujemy na gładką masę(...)będzie nierówny, pagórkowaty. 10. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180℃ przez 40 minut. 11. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. 12. W tym czasie przygotowujemy sos: mieszamy w miseczce jogurt z miodem. 13. Odkrajamy kawałek ciasta, kładziemy na talerz i polewamy sosem. Po wierzchu posypujemy delikatnie cynamonem. Sos jogurtowy nie zmienia zwojej struktury, więc możemy niewykorzystany
Prosto z KotłaCałość dania oprósz parmezanem i natką pietruszki, gotowe! WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ INNE POMYSŁY NA OBIADY : NALEŚNIKI- CREPES NA MAŚLANCE PRZEPYSZNA KOMOSA Z KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĄ, BATATAMI I ZIELONYM GROSZKIEM! KREWETKI W SOSIE KOKOSOWYM Z TAGLIATELLE MARCHEWKOWYM I RYŻEM. KREWETKI W SOSIE KOKOSOWYM Z TAGLIATELLE MARCHEWKOWYM I RYŻEM. INDYK W SOSIE Z MLECZKA KOKOSOWEGO, Z ANANSEM, GROSZKIEM CUKROWYM I CHILLI. NAJLEPSZY PATENT(...)SZYBKI OBIAD! KURCZAK W SOSIE PAD THAI! KOKOSOWA ZUPA Z PULPECIKAMI RYBNYMI, MAKARONEM CHOW MEIN I LIMONKĄ! ZUPA KREM Z KALAFIORA! CURRY Z INDYKIEM I ŚWIEŻYM ANANASEM, JAK ZROBIĆ SAMEMU W DOMU PRZYPRAWĘ CURRY? RISOTTO Z PESTO I GRANA PADANO - OBIAD W 15 MINUT
SMYKWKUCHNIosób Cały Wędzony Kurczak Farsz, Piwo i Bekon Jest to przepis na super powolne wędzenie całego kurczaka w wędzarni gazowej lub elektrycznej, owijanie go w boczek i szprycowanie specjalnym sosem Beer n Butter. Czas wędzenia zależy od wielkości kurczaka, ale nie powinien być dłuższy niż 4-6 godzin. Cały kurczak około 2-2,5 kg Butelka ulubionego piwa(...)wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy P rzygotowanie – dokładnie umyć kurczaka letnią wodą i osuszyć – nafaszerować kurczaka masą mięsną i zamknąć otwory po faszerowaniu – przygotować sos piwny z masłem – klarowane masło delikatnie podgrzewać i połączyć go z piwem ciągle mieszając – dokładnie nastrzykiwać kurczaka strzykawką do marynat, około połową przygotowanego sosu z masła i piwa
naRuszcieDzień dobry :-) Moje dzieci ostatnio przejęły inicjatywę w wymyślaniu obiadów. Tym sposobem jako pierwsze miały być jajka w sosie koperkowym z ziemniakami. Córka ma takie w przedszkolu, a syn w szkole na obiad. Oboje zgodnie stwierdzili, że uwielbiają więc zrobiłam. Fakt obiad był zjedzony w tempie ekspresowym, beż żadnego marudzenia, że za dużo, czy nie smakuje mi ;-) Polecam danie proste(...)naprawdę pyszne :-) Miłego dnia :-) Składniki na 4 porcje: jajka (u nas po 2 sztuki na głowę) Sos: 300 ml buliony warzywnego lub drobiowego 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pęczek koperku sól pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy ze skorupek. Ziemniaki gotujemy. 2. Wcześniej przygotowujemy bulion, do gorącego wlewamy śmietankę, mieszamy łyżką żeby połączyła
kruche babeczkiktórzy chcą odpocząć od panierowanych mięs, polecam duszony schab w sosie cebulowym. Robi się go bezproblemowo, a smakuje bardzo dobrze. 4-5 plastrów schabu 2-3 łyżki mąki krupczatki 3 nieduże cebule 1,5 szkl. bulionu 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30% 1-2 łyżki sosu sojowego szczypta kurkumy mielona papryka wędzona sól, pieprz 1-2 łyżki posiekanej drobno natki(...)naczynia z cebulką. Całość zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości mięsa (około 45-50 minut). W razie potrzeby dolewamy wody. Pod koniec duszenia dodajemy sos sojowy oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku szczyptą kurkumy oraz pieprzem. Dodajemy natkę. Dusimy jeszcze kilka minut
Smaki Na TalerzuMISKI. DODAĆ DO NIEJ PRZESTUDZONA CEBULE, JAJKO, MNIEJSZA CZEŚĆ STARTEJ MARCHEWKI ORAZ KOPEREK. DOPRAWIĆ SOLA I PIEPRZEM DO SMAKU. CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ I ODSTAWIĆ DO LODÓWKI. W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWAĆ SOS. NA PATELNI ROZGRZAĆ OLEJ I PODSMAŻYĆ NA NIM PRZEZ CHWILE, LISTEK LAUROWY ORAZ ZIELE ANGIELSKIE. NASTĘPNIE DODAĆ CEBULE POKROJONA W PIÓRKA, PAPRYKĘ ORAZ POZOSTAŁĄ MARCHEWKĘ. CAŁOŚĆ SMAŻYĆ POWOLI(...)MIĘKKOŚCI. DO MIĘKKICH WARZYW DODAĆ PASSATE. CAŁOŚĆ DOPRAWIĆ SOLA, PIEPRZEM ORAZ CUKREM I POWOLI GOTOWAĆ POD PRZYKRYCIEM. KIEDY SOS SIĘ DUSI ZROBIĆ PULPETY. RYBĘ WYJĄĆ Z LODÓWKI, Z MASY RYBNEJ UFORMOWAĆ ZGRABNE PULPECIKI I OBTOCZYĆ JE W MACE. NASTĘPNIE PODSMAŻYĆ JE NA ROZGRZANYM OLEJU. USMAŻONE PULPETY PRZEŁOŻYĆ DO GARNKA Z SOSEM I DUSIĆ RAZEM, POD PRZYKRYCIEM, 15 MINUT. GOTOWE PODAWAĆ
Pani M - kuchnia smakowitaprzykryciem na małym ogniu przez 30 minut. 7. Po tym czasie wyjmujemy z garnka mięso i odstawiamy na chwilę na bok. 8. Pozostały w garnku sos zaprawiamy zahartowaną śmietaną. 9. Dodajemy sól ziołową. Ja użyłam soli marki Kamis, którą kiedyś kupiłam pod wpływem chwili i nie miałam pomysłu, jak ją wykorzystać. Ma bardzo fajny(...)aromat i doskonale podkreśliła smak tego sosu. 10. Doprawiamy do smaku zwykłą solą i pieprzem. 11. W szklance lub misce rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody. 12. Zagęszczamy tym sos. 13. Wkładamy mięso z powrotem do garnka. Indyka w sosie można podawać z ryżem, kaszą, makaronem lub ziemniakami. Świetnie będzie też pasował makaron ze szpinakiem i pieczarkami
Prosto z Kotłazdobytym cudem łososiem wróciłam do domu, aby przygotować narzeczonemu "wykwintną" kolację ;) Z podanych składników przygotowałam 2 porcje. Składniki: Łosoś: 400g surowego łososia (najlepiej atlantyckiego) 2 łyżeczki sezamu 2 lyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Sałatka: 2 garści dowolnego mixu sałat 2 kiwi 1/2 pomelo 1/3 szklanki orzeszków ziemnych bez soli sos balsamiczny - ilość wedle uznania(...)Przygotowanie: 1. Z łososia zdejmujemy skórę i kroimy na mniejsze kawałki. Ja podzieliłam 1 filet na 4 kawałki. 2. W miseczce mieszamy ze sobą sos sojowy, sezam i miód - dodajemy sól i pieprz do smaku. 3. Kawałki łososia smarujemy równomiernie marynatą i układamy w naczyniu żaroodpornym. 4. Pieczemy przez 20 minut
Prosto z Kotłakurczaka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka wody + 2 łyżki do rozrobienia mąki 0,5 szklanki krowiego mleka 1 łyżka miodu 2 łyżeczki przyprawy curry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki chili 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 łyżki oleju 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Kurczaka kroimy w kostkę(...)misce łączymy ze sobą 1 łyżkę oleju, sos sojowy i przyprawy. 3. Kurczaka umieszczamy w misce z marynatą i dokładnie mieszamy. 4. Rozgrzewamy wok lub dużą patelnię (bez oleju). 5. Obsmażamy kurczaka, żeby się pozamykał. 6. Przekładamy usmażonego kurczaka do miski i odstawiamy na bok. 7. Cebulę kroimy w pół
Prosto z Kotła