sosy - 72234 przepisów (strona:809/4816)

Bitki wieprzowe w sosie musztardowym 69

Klasyczne danie kuchni polskiej zmodyfikowane przeze mnie. Bitki zrobiłam z wieprzowiny, a nie z wołowiny, a zamiast klasycznego sosu zrobiłam sos musztardowy. Mięso wyszło kruchutkie i smaczne, a sos dodatkowo nadał pysznego smaku. Niewiele składników, które zawsze mam w domu zmieniło "zwykłą" potrawę w całkiem nową. Serdecznie polecam! 700 g szynki wieprzowej 2 łyżki mąki 100 g musztardy stołowej(...)pieprz i dusić na małym ogniu ok. 1 godziny, aż mięso będzie mięciutkie. Mięso wyjąć z garna, dodać musztardę i miód, zagotować i ewentualnie jeszcze doprawić. Mięso podawać z sosem, ziemniakami lub kluskami. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Kalafior faszerowany mięsem zapiekany pod serowym beszamelem 124

Pomysł zaczerpnęłam z popularnego kanału Smaczny tv, jednak przepis zmodyfikowałam, ponieważ czas gotowania i pieczenia podany w tym przepisie jest nieadekwatny. Potrawa jest naprawdę pyszna,kalafior soczysty, a sos serowy rewelacyjny. Kalafior wystarcza dla 3 osób i nie potrzeba podawać już do niego ziemniaków 1 średni kalafior 350 g mięsa mielonego z karczku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku(...)średnia cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki Na sos: 200 ml mleka 2 łyżki masła 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej 200 g sera gouda szczypta pieprzu Kalafior oczyścić z liści i wyciąć głąb. W dużym garnku wstawić wodę i kiedy zacznie wrzeć wsadzić do niej kalafior, gotować

Krylowa Kuchnia
Placki ziemniaczane z mięsem z kurczaka 66

mięsem. Muszę przyznać,że smak pozytywnie mnie zaskoczył. Chrupiące placki ziemniaczane tarte na grubych oczkach i a w środku soczyste mięsko z kurczaka. A to wszystko podałam z domowym sosem czosnkowym. No to wzięłam się do tych placków... Szukam szczypiorku, który kupiłam dzień wczesniej- w lodówce nie ma, w spiżarni, no to dzwonię do męża. On na to spytaj Hanki(...)gotowanych pałek z kurczaka (ok. 500g) 1 kg ziemniaków 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko L 1 cebula 1 ząbek czosnku Sól i pieprz Olej do smażenia Na sos: 300 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu 1 ząbek czosnku Sól i pieprz Mięso pokroić na kawałki, jednak nie za drobne, aby mięso było dobrze wyczuwalne. Ziemniaki obrać

Krylowa Kuchnia
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem i serem buratta pod serowym beszamelem 120

sera buratta (w kulki), można zastąpić serem mozzarella 200 g grubego makaronu (u mnie świderki) sól pieprz papryka słodka mielona czosnek granulowany 1 /2łyżki masła Na sos: 200 ml mleka 2 łyżki masła 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej 150 g sera gouda 50 g paremzanu szczypta pieprzu   Pierś z kurczaka umyć i ugotować(...)Następnie ostudzić piersi i pokroić w kostkę. Brokuł pokroić na różyczki i opłukać. Gotować przez 5 minut we wrzątku, następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Makaron ugotować al'dente. Sos . Sery zetrzeć na tarce .Masło rozgrzać w rondelku , dodać mąkę i delikatnie zrumienić. Następnie dolać zimne mleko i energicznie mieszając trzepaczką doprowadzić do wrzenia., Dodać przyprawy, i sery, mieszać

Krylowa Kuchnia
Farfalle w sosie kurkowym ze schabem 83

dołożyć schabu (inaczej miłość małżeńśka by ucierpiała), ale potrawie to nie zaszkodziło:)    Ekspresowe i łatwe danie obiadowe dla wielbicieli kurek i makaronu. Pyszne świeże kurki w śmietanowym sosie z dodatkiem cebulki i natki pietruszki, a wszystko uzupełnia mięciutki schab (to dla tych, którzy bez mięsa nie mogą żyć:)), no i oczywiście pyszny włoski makaron ugotowany al'dente(...)następnie płyn wlać do patelni ze schabem, grzybami i kurkami., dodać sól i pieprz.Dusić na małym ogniu, aż schab będzie miękki. Następnie dodać śmietankę i zredukować ją aż sos stanie się gęsty, na końcu dodać do sosu natkę pietruszki. Makaron ugotować al'dente i gorący wymieszać z sosem (nie płukać makaronu). Podawać od razu. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Sałatka z kiełbasą na krakersach 101

rybę i jej zapach. To zadecydowało , że postanowiłam zrobić tą sałatkę z kiełbasą. Muszę przyznać, że efekt mnie zaskoczył. Dobra kiełbasa z szynki Morliny idealnie komponuje się z pikantnym sosem, jajkami, ogórkiem kiszonym i słonymi krakersami. Sałatka jest idealna jeżeli chcemy zaskoczyć gości, jej forma bardzo przypomina ciasto. Ładnie się prezentuje na stole i jest naprawdę smaczna, a po więcej(...)fajnych pomysłów na kiełbasy Morliny zapraszam na stronę : https://morliny.pl Składniki: 2 kiełbaski Morlińskie z szynki 3 duże jajka xl 3 łyżki pikantnego sosu pomidorowego 100 g żółtego sera 5 łyżek majonezu 1 mały kiszony ogórek 1 mała cebula sól i pieprz 24 słone krakersy Jajka ugotować na twardo. Cebulkę bardzo drobno posiekać. Kiełbasę rozdrobnić rozdrabniaczem lub przemielić przez maszynkę

Krylowa Kuchnia
Bitki schabowe w sosie chrzanowym 112

Schab, to dla niektórych problematyczne mięso, bo często wychodzi suchy. Proponuję danie, w którym schab jest mięciutki i soczysty. Mięso jest kruchutkie, a sos chrzanowy z dodatkiem słodkiej śmietanki nadaje mu charakteru i delikatności. To naprawdę znakomity pomysł na przyrządzenie schabu na co dzień, jak i od święta. Danie nie jest problematyczne, ani czasochłonne. Serdecznie polecam szczególnie z surówką(...)obsmażać na gorącym tłuszczu. Podsmażone mięso umieścić w większym garnku i zalać bulionem, dusić, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać śmietankę wymieszaną z chrzanem i gotować jeszcze chwilkę, aż sos zgęstnieje. (jeżeli wolisz gęściejsze sosy możesz podbić łyżeczką mąki). Kiedy sos już zgęstnieje dodać posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawić jeszcze solą czy pieprzem. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką

Krylowa Kuchnia
Surówka z roszponki, pomidora i ogórka 145

właśnie sałatkę obiadową. Muszę przyznać że polana vinegretem smakuje wybornie. 40 g świeżej roszponki 250 g ogórków koktajlowych 1/2 dużego ogórka szklarniowego 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 czerwonej cebuli Na sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka musztardy stołowej sól i pieprz  Roszponkę i resztę warzyw umyć,szczypiorek drobno posiekać. Pomidorki pokroić na połówki(...)ogórek pokroić obieraczką do warzyw w cienkie paseczki, cebulę pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Warzywa umieśćić w misce, polać sosem i dokładnie wymieszać. Podawać od razu po dodaniu sosu. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Żeberka pieczone 347

Mięciutkie i aromatyczne mięsko, które samo odchodzi od kości i wprost rozpływa się w ustach. Lekko pikantne i słodkawe dzięki mieszance sosów i miodu użytych do marynaty. Nie jest to najzdrowsze i najchudsze mięsko, ale przygotowałam je bez użycia dodatkowego tłuszczu, no i piekłam je, więc troszke się go jednak z mięsa pozbyłam Nie jest to, też tradycyjny, babciny przepis(...)żeberek (ok 1 kg) Na marynatę: 5 łyżek pokantnego ketchupu curry (jeżeli nie mamy takiego można go zatąpić zwykłym ketchupem i przyprawą curry w proszku) 1 łyżka bardzo ostrego sosu chilli 2 łyżki sosu worcestershire 1 łyżka miodu naturalnego 3 łyżki ciemnego sosu sojowego  Żeberka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na mniejsze porcje. Wszystkie składniki marynaty wymieszać

Krylowa Kuchnia
Dorsz z posypką z bulki tartej z limonkowym puree z batata na sosie ze szpinaku i śmietany oraz duszonymi z szałwią warzywami 69

swoją silną wolę. Notabene bardzo przydaje się to postanowienie w dobie kryzysu, bowiem o mięso ciężko, a o homara i krewetki łatwo. Rybie, dorszowi, towarzyszy limonkowe puree z batata, sos na bazie śmietany i szpinaku oraz duszone z szałwią warzywa. Oczywiście całość jest obłędnie smaczna, głównie za sprawą posypki z kopru i bułki tartej, lub za sprawą wszystkiego co jest(...)ości sól, pieprz, skórka oraz sok z 1/3 limonki  oliwa z oliwek i masło do smażenia  1/5 szklanki bułki tartej, koperek, skórka otarta z połowy limonki  Sos szpinakowy: garść szpinaku  ząbek czosnku  masło do smażenia  sól i gałka muszkatołowa śmietana 36% 1.2 szklanki  Limonkowe puree: 1 mały batat (200 g) mleko do gotowania

Mango Papaja
Conchiglioni z tuńczykiem 78

kukurydzy z puszki 1 puszka tuńczyka (130 g) 150 g startego żółtego sera 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich szczypta chili pieprzu cayenne sól do smaku Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 / 2 litra mleka szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej Dodatkowo: masło do posmarowania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Makaron conchiglioni: Kukurydzę i tuńczyka odsączyć, następnie wymieszać(...)czas gotowania powinien wynieść mniej niż połowa przewidzianego czasu na opakowaniu. Zahartować go zimną wodą. Muszelki ułożyć w natłuszczonym masłem żaroodpornym naczyniu, wypełnić je mieszanką kukurydzy i tuńczyka. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić w garnku. Następnie posypać je mąką i oba składniki dokładnie ze sobą połączyć. Podsmażać przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Powoli dolewać mleka i energicznie mieszać

niecodziennikpary
Pierś z kaczki z warzywami 75

podwójna pierś z kaczki 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm) 1 gwiazdka anyżu 5 ziarenek kolorowego pieprzu 1 / 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 1 / 2 łyżki sosu sojowego Warzywa do kaczki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 cukinia 1 / 2 pora (biała część) 1 ząbek czosnku 1 1 / 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowy olej(...)wysuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem ponacinać skórę, uważając, aby nie rozciąć mięsa. Czosnek i imbir obrać, drobno pokroić. Anyż i ziarenka pieprzu rozetrzeć w moździerzu. Dodać czosnek, imbir, cynamon, sos sojowy, dokładnie połączyć składniki. Marynatą natrzeć każdą pierś z kaczki i pozostawić na co najmniej jedną godzinę. Marchew i pietruszkę obrać, opłukać. Następnie obieraczką do warzyw pokroić wzdłuż w cienkie

niecodziennikpary
Coleslaw 128

Bardzo lubię klasyczną surówkę z białej kapusty, zwaną też coleslaw . Sekret jej doskonałości leży nie tylko w świetnym sosie, ale przede wszystkim w sposobie przygotowania kapusty, którym podzieliła się ze mną moja Koleżanka z pracy. Otóż powiedziała ona, że kapusta w surówce coleslaw będzie miękka i chrupiąca, jeśli przed zmieszaniem jej z sosem posolimy ją odrobinę i dobrze ugnieciemy(...)dużych oczkach. Lekko posolić, dobrze ugnieść i odstawić na 30 minut, po czym odcisnąć wodę. Marchewki obrać, opłukać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać składniki sosu – majonez, jogurt, ocet, sok z cytryny, cukier. Do miski wsypać startą kapustę i marchewką, dodać sos, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej dwie godziny do lodówki

niecodziennikpary
Wołowy hamburger 94

wołowiny . Składniki na wołowy hamburger Wołowy hamburger: 400 g mięsa wołowego mielonego 15 zielonych oliwek 8 kaparów 1 średnia cebula 1 jajko 2 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżki sosu Worcestershire sól, pieprz do smaku olej 1 / 2 łyżeczki cukru do zeszklenia cebuli Dodatki do hamburgera: 2 pomidory 1 czerwona cebula 8 plasterków sera topionego 8 liści sałaty 2 średnie ogórki(...)zalewy, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić z dodatkiem cukru na oleju. Przestudzić. Do miski przełożyć mięso mielone, rozgnieść je dłońmi. Dodać oliwki, kapary, cebulę, jajko, sos Worcestershire i musztardę, wyrobić masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie uformować 8 płaskich, okrągłych hamburgerów, smażyć je z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Wykonanie Bułki na hamburgery

niecodziennikpary
Pavlova z owocami w korzennym syropie 74

syropie są ciekawym pomysłem na jesienno-zimowe dni. Słodycz cynamonowej bezy, kruchej na zewnątrz i puszystej w środku, doskonale komponowała się z kwaskowatością jędrnych śliwek oraz pikantnym smakiem owocowego sosu. Polecamy wypróbować tę pyszną, aromatyczną wersję Pavlovej . Składniki na Pavlovą z owocami w korzennym syropie Pavlova: 6 białek 300 g cukru pudru 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej(...)sparzyć, wyszorować, wycisnąć sok, skórkę zachować. Do garnka wlać wino i sok z pomarańczy, wsypać cukier i przyprawy. Gotować na małym ogniu, aż płyn się zredukuje i zagęści. Do sosu zetrzeć skórkę z pomarańczy, włożyć śliwki, trzymać na ogniu przez kilka minut, wyjąć i włożyć gruszki, chwilę je pogotować i przełożyć do śliwek. Owoce i sos odstawić do wystygnięcia. Bita

niecodziennikpary