Już niedługo Walentynki, dlatego przygotowałam dla Was przepis na romantyczną kolację we włoskim stylu. Proponuję makaron z krewetkami, które są znanym afrodyzjakiem. Zatopione w sosie z dodatkiem białego wina, pomidorków koktajlowych, oliwy oraz czosnku smakują wyśmienicie! Jest to szybki i prosty przepis, który z pewnością oczaruje Wasze drugie połówki. Uważam, że gotowanie to wspaniały sposób na okazanie uczucia drugiej(...)minut, aż szalotka się zeszkli. 4. Na patelnię wlej wino i poczekaj minutę, aż odparuje. Następnie wlej pomidory z puszki i dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. Sos dopraw oregano, bazylią i płatkami chilli. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. 5. Teraz w sosie ułóż wcześniej przygotowane krewetki. Gotuj je ciągle mieszając
Chilli Czosnek i OliwaZobacz jak zrobić klasyczny sos winegret oraz kilka innych wersji na ten niezwykle prosty, pyszny i szybki sos do sałatek. Przepis składa się z wielu porad oraz propozycji użycia sosu w różnych sałatkach. - tylko kilka składników - sos gotowy w kilka minut - uniwersalny, prosty i super pyszny
AniaGotuje.plkaszy. Polecamy Wam ten prosty przepis na pulpety z kaszy, które można upiec, jak w przepisie poniżej, albo usmażyć na patelni, a potem podać w klasyczny sposób z sosem pomidorowym. Jeśli zasmakują Wam pulpety z kaszy to na pewno będziecie chcieli spróbować kebabów z orkiszu. z sałatką tabbouleh Składniki: Pulpety 250 g mielonego indyka ¼ szklanki kaszy orkiszowej(...)mała cukinia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka cebuli suszonej ! szklanka platków kukurydzianych Sos 0,5 litra pulpy pomidorowej lub pomidorów w puszce 1 liść laurowy ½ małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyka masła Przygotowanie: Krok 1 Kaszę wsyp do rondelka, zalej szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, przykryj rondel
Niedzielny kucharzmozzarellą Włoska zapiekanka z mozzarellą to danie prawie idealne, prawie bo jak Wiesz nie ma ideałów, tak bynajmniej się twierdzi Danie jest pyszne, aromatyczne z ciągnącym serem i pysznym sosem. Jak każda zapiekanka, także ta jest prosta do wykonania , tania i można ją odgrzać w dowolnej chwili. Mimo że jest to interpretacja, a w zasadzie inspiracja kuchnią włoską(...)łyżeczka ostrej lub łagodnej papryki mielonej w zależności od preferencji 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 0,5 łyżeczki oregano sól do smaku 2 kule mozzarelli sos beszamel : 1 duża łyżka mąki 2 łyżki masła mleko 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Mięso pokrój w kawałki i podsmaż razem z wyciśniętym praską czosnkiem
Ogrodnik w podróżyklopsiki, jeszcze raz wymieszać i dusić przez około 10-15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego Klopsiki z mozarellą duszone w sosie śmietanowym ze szpinakiem Klopsiki z mozarellą duszone w sosie śmietanowym ze szpinakiem Klopsiki z mozarellą duszone w sosie śmietanowym ze szpinakiem Artykuł Klopsiki z mozarellą duszone w sosie śmietanowym
Smaki Arminemieszamy, całość dusimy 3-4 minuty. w międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie wg instrukcji al dente, odcedzamy i przelewamy chłodną wodą, na dno naczynia żaroodpornego wykładamy kilka łyżek sosu, na sos wykładamy połowę makaronu, na warstwie makaronu rozprowadzamy połowę mięsnego sosu i posypujemy połową startego sera, następnie układamy resztę makaronu, sosu i sera, gotową zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Blog kulinarny S9.PLwakacjach nad morzem - w końcu nadmorska smażona ryba z frytkami to klasyka, czyż nie? Warto trochę odczarować mit tej tłustej ryby z frytkami - dlatego dziś przygotowałam dorsza w sosie curry. Jest to danie wyjątkowo proste do zrobienia, szybkie i niezwykle smaczne 😀 No i zdrowe 😉 Dorsz Dorsz to ryba morska, która odławiana jest w chłodnych akwenach. Jego mięso ma biały kolor(...)gramowego fileta na obiad pokryje połowę naszego zapotrzebowania na selen, a także dostarczy nam dużej ilości witaminy B12, fosforu czy witaminy D. Warto więc dorsza jeść 😉 Np. z pysznym sosem curry 😋 Dorsz w sosie curry - przepis na 4 porcje Do przygotowania dorsza będziesz potrzebować: 600g fileta z dorsza, 2 łyżki oleju rzepakowego, cebulę, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki
Z notatnika dietetykaorzeszkami pinii lub pestkami słonecznika. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można zrobić z wyprzedzeniem (wypełnić farszem i zrolować) a przed samym podaniem podsmażyć na rumiano i serwować z ciepłym sosem pomidorowym. SKŁADNIKI / 6 sztuk 6 naleśników, np. z tego przepisu 250 g szpinaku 2 łyżki oliwy 12 suszonych pomidorów ze słoiczka 125 g sera gorgonzola garść orzeszków pinii SOS POMIDOROWY(...)patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Dodajemy szpinak i podgrzewamy, na dużym ogniu, aż zwiędnie. Przekładamy na deskę i zostawiamy do ostygnięcia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zgrubnie siekamy. SOS POMIDOROWY: Do rondelka wkładamy starty na tarce czosnek. Dodajemy 2 łyżki oliwy, mieszamy i stawiamy na ogniu. Smażymy 1 minutę i dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym
cool and mintypuszkę ananasów w zalewie, owoce siekamy i dodajemy do tartej marchewki, zalewę z ananasa odstawiamy. W drugiej miseczce łączymy jogurt z majonezem, dolewamy 2 łyżki zalewy z ananasa, doprawiamy sos solą, białym pieprzem i mieszamy widelcem aż składniki sosu się połączą. Sos możemy zrobić tylko z samego jogurtu. Następnie sos dodajemy do miski z marchewką i ananasem. Mieszamy ponownie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięparze) mała główka sałaty lodowej kostka sera feta (około 270 g) papryka czerwona około 100 g czerwonej cebuli ogórek sałatkowy 300 g pomidorków koktajlowych około 30 oliwek czarnych na sos: 4 łyżki octu balsamicznego (można użyć octu winnego czerwonego lub około 2 łyżek soku z cytryny) 5 łyżek oliwy 2 łyżeczki oregano ¾ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka miodu (można dodać(...)wody, paruję około 40 minut, zakręcam gaz i po około 5 minutach wyjmuję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatka grecka z kurczakiem Przygotowanie: Najpierw przygotuję sos: Do szklanki lub miseczki wlewam oliwę, ocet balsamiczny, dodaję miód, oregano, czosnek, doprawiam solą (dwie większe szczypty), pieprzem (dwie większe szczypty), całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Teraz przygotuję sałatkę
Uwaga Babcia Gotujerazem podałam je w wersji surowej – składniki jedynie zawinięte w zwilżony papier ryżowy i gotowe. Bardzo smaczne wyszły i znalazły zwolenników w takim wydaniu. Podałam je z sosem hoisin na bazie powideł śliwkowych i sosu sojowego – bardzo smaczny ten sos również do innych dań polecam! PRZEPIS SPRING ROLLS WEGETARIAŃSKIE Składniki na Spring rolls wegetariańskie ok 20 arkuszy papieru(...)potem zawijamy boczki a potem rolujemy do końca. W ten sposób składamy wszystkie sajgonki do wykończenia składników. Tak przygotowane sajgonki przekładamy na talerz, są gotowe do jedzenia. Podajemy z sosem np słodkim chili lub hoisin . Artykuł Spring rolls wegetariańskie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujemarchewki 1 kawałek selera korzeniowego 3 ząbki czosnku 100 g grzybków shimeji 100 g grzybów shitake 1 por 4 łyżki oleju sezamowego 4 łyżki trawy cytrynowej (suszonej) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 3 liście kaffiru 1 litr mleka kokosowego 100 ml bulionu warzywnego Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Trawę cytrynową zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy. Wywar pozostawiamy. Krewetki przelewamy wrzątkiem. Grzyby, pokrojoną w słupki i marchew, smażymy na rozgrzanym oleju z odrobiną sosu sojowego. Dodajemy pokrojonego w piórka pora, posiekany czosnek. Chwilę smażymy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy bulion, liście kaffiru i wywar z trawy cytrynowej. Wrzucamy krewetki, zagotowujemy. Całość doprawiamy sosem ostrygowym
R'n'G Kitchenkremem truflowym . I od pierwszego kęsu wiedziałam, że to jest coś, co muszę powtórzyć w warunkach domowych. Problem polegał jednak na tym, że ani nie wiedziałam jak ten sos czy krem zrobić, ani nie umiałam nigdzie stacjonarnie znaleźć pasty truflowej. I tak w ubiegłym tygodniu, w szale oglądania kuchni z całego świata na targach w Berlinie, zatrzymałam się(...)mówić - cieszę się, że mam ją w lodówce :) Samo pide pochodzi z kuchni tureckiej i podawane jest najczęściej z mielonym mięsem. Uformowanie kształtu łódki nie jest trudne, a przygotowanie sosu to chwila, choć trochę się nagłówkowałam nad tym, żeby wyszedł taki w punkt. Najpierw myślałam o beszamelu, o sosie na bazie mascarpone, ale ostatecznie zrobiłam na śmietance 30%. Piekłam
bistro mama