momentu, aż się zeszkli, cebulkę możemy doprawić do smaku solą . Kiełbasę kroimy w pół talarki, dodajemy do zeszklonej cebuli i chwilę razem smażymy aż kiełbasa się lekko zrumieni. Przygotowujemy sos, do miski wbijamy jedno jajo, dodajemy kwaśną śmietanę, 100g żółtego sera startego na tarce na grubych oczkach i jedną łyżeczkę suszonego tymianku, wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem(...)naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwami połowę wcześniej ugotowanych ziemniaków, na które wykładamy połowę podsmażonej kiełbasy z cebulką i zalewamy połową sosu, następnie w ten sam sposób układamy kolejne warstwy. Przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 0 C i zapiekamy przez 35minut. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zapiekanka
Księga-SmakuSwojski garnek Klopsiki mięsne z dodatkiem pieczarek i makaronu, zanurzone w kremowym sosie serowo-śmietankowym, to świetny pomysł na szybki, prosty i przepyszny obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Palce lizać! Składniki: ok 10 pieczarek 1 cebula 400g mielonej wieprzowiny 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka i ostra, 1 liść laurowy(...)serek topiony oraz surowy makaron, mieszamy. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 6 minut *** *** Śmietanę mieszamy z 1 łyżką mąki, przeciśniętym czosnkiem oraz dwiema łyżkami gorącego sosu z patelni *** *** Całość wlewamy na patelnie, mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje *** *** Jeżeli makaron jeszcze nie zmiękł odpowiednio to gotujemy całość jeszcze przez chwilę, aż makaron nabierze prawidłowej miękkości *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytemvotes ) Wegetariański gulasz a’la mięsny z boczniaków Wegetariański gulasz z boczniaków, może smakować jak mięsny. Może nie w stu procentach ale da się dość wiernie odtworzyć smak sosu pieczeniowego, nie używając mięsa. Mając w rodzinie jedną wegetariankę, lubię jak jej posiłek poza brakiem mięsa mnie różni się zbytnio od naszych. Dodatkowo to dla mnie ciągłe wyzwanie, co niezmiernie(...)mały liść laurowy 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu warzywnego ( można użyć takiego z kostki, jeśli nie robicie własnego) sól, pieprz do smaku mąka z wodą do zagęszczenia sosu Boczniaki, pieczarki, cebulę kroimy na dowolne kawałki. Podsmażamy na maśle, razem z wyciśniętym praską czosnkiem, na złoty kolor. Grzyby i cebula muszą być naprawdę solidnie zrumienione, warto na to poświęcić czas
Ogrodnik w podróżyButter chicken to potrawa kuchni indyjskiej - pyszny, aromatyczny i kruchy za sprawą jogurtu kurczak oraz kremowy, maślany sos. Marynując mięso wieczorem dnia poprzedniego całość przygotowania zajmie niecałe 30 minut, w tym czasie również można przyrządzić dodatki: ugotować ryż lub jak w mojej porcji z ograniczoną ilością węglowodanów, zblanszować kalafior. Korzystałam z przepisu znajdującego się na stronie Kwestia Smaku , nieznacznie modyfikując(...)ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżka przyprawy garam masala 2 łyżki soku z cytryny/octu jabłkowego/octu winnego 1 łyżka oliwy 1/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego Sos: 2 łyżki masła klarowanego do smażenia 1 cebula 1 łyżka przyprawy garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki mielonego chili szczypta cynamonu 1/4 szklanki orzechów nerkowca
Kocham..lubię..gotuję..robi się ją bajecznie prosto i szybko. Dlatego ta surówka z sałaty lodowej bardzo często pojawia się na naszym stole. Przepis na surówkę z sałaty lodowej z sosem jogurtowym Składniki: główka sałaty lodowej, 1 zielony ogórek, pęczek szczypiorku, 300 gramów jogurtu naturalnego, dwie łyżki dobrego majonezu, kilka kropel soku z cytryny lub octu, sól, pieprz. Zrób tak: sałatę pokrój(...)drobne kawałki, ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj, wszystko przełóż do dużej miski. W mniejszej miseczce wymieszaj jogurt, majonez i sok z cytryny, dopraw solą pieprzem. Sosem polej sałatę i delikatnie przemieszaj. Gotowe! Rada: do sosu możesz też dodać roztarty na papkę lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Artykuł Sałata lodowa z sosem jogurtowym. Ekspresowa surówka obiadowa
Kulinarna Polskamiała bowiem formę kanapki. Płaskie, cienkie chlebki maczano w oliwie i posypywano dodatkami, na przykład oliwkami. Formę bliższą naszemu pojmowaniu pizzy rozpowszechniono w Neapolu, gdzie zaczęto na plackach rozsmarowywać sos pomidorowy. Pizza zmniejsza ryzyko zachorowania na raka Wbrew powszechnej opinii, pizza może być zdrowa. Naukowcy odkryli, że częste jej jedzenie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka przełyku. Dzieje się(...)dzięki dużej ilości pomidorów w sosie. Ma on bowiem w sobie antyoksydant o nazwie likopen, który dodatkowo nadaje pomidorom ich czerwony kształt. Pamiętajmy jednak, że dotyczy to sosów przygotowywanych z najlepszej jakości pomidorów, zadbajmy więc, żeby tylko takie pojawiały się na naszych pizzach. Najpopularniejsze rodzaje pizzy Każdy z nas lubi pizzę z innymi dodatkami. Niektóre pasują nam na nią bardziej
jakszef.plpodstawowych składników. Zróbcie ją koniecznie, będziecie zadowoleni! Składniki: – 1 główka kapusty pekińskiej (500g) – 2 średnie marchewki – 1 czerwona cebula – 1 kwaśne jabłko (użyłam odmiany Ligol) * sos: – 2 łyżki majonezu (30 ml) – 2 łyżki gęstej śmietany 18% (30 ml) – 1 łyżka oliwy z oliwek (15 ml) – 1 łyżka octu balsamicznego (15ml(...)łyżeczki musztardy (użyłam sarepskiej) (10 ml) – 1 łyżeczka cukru (5g) – 1/5 łyżeczki pieprzu mielonego Ze składników na sos przygotuj sos, dokładnie wymieszaj. Marchewkę i jabłko obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka i kapustę pekińską szatkujemy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zalewamy sosem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki
CookYourselfoliwie z oliwek. Całe danie podbije kubki smakowe męskiej części czytelników o tym jestem przekonana ale jeśli lubicie dziewczyny jeść mięso to polecam również i Wam. Cielęcina w sosie: - 2 łyżki oleju rzepakowego lub łoju wołowego - 4 ząbki czosnku - 500 g cielęciny na gulasz - 4 liście laurowe - 4 ziela angielska - sól - świeżo zmielony pieprz - przyprawa do cielęciny - woda - dwie łyżki(...)minut. Aż mięso będzie idealnie mięciutkie. Proces duszenia zależy od wielkości kawałków mięsa, im mniejsze tym krócej, nawet 15 - 20 minut wystarczy, przy drobnych kawałeczkach i uczciwej młodej cielęcinie. Sos zagęszczamy mąką. Do kubeczka wsyp mąkę i dodaj 4 łyżki wody, całość bardzo dobrze rozprowadź, tak aby nie było grudek. Dodaj 2 łyżki wody, wymieszaj i wlej do sosu, wymieszaj
SMYKWKUCHNISuper prosty i bardzo szybki w przygotowaniu! Taki jest właśnie mój domowy sos serowy . To najlepszy sos serowy do nachos. Poniżej podaję również przepis na sos serowy do makaronu. Zapraszam do szykowania! - tylko kilka składników - sos serowy gotowy w 10 minut - idealny dip do nachos, warzyw, czy paluchów
AniaGotuje.plmoże zabraknąć różnego rodzaju przekąsek. Najlepsze są takie, które możemy zjeść na raz. Dziś mam przepis właśnie na takie przekąski. Jest to bruschetta z kawałkami pomidorów w pysznym sosie. Przygotujecie ją w kilka chwil, a na pewno w mgnieniu oka zniknie z talerza! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 bagietka pszenna 2 nieduże pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ulubionego sosu(...)tysiąca wysp, u mnie sos chipotle) 2 łyżki oliwy z oliwek kilka plasterków żółtego sera kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz do smaku pokrojony szczypiorek do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę. Przełożyć do miseczki. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Dodać do pomidorów. Listki bazylii posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać
Danka Pichciprzepisów, które mogą Wam się przydać na imprezę sylwestrową. Może coś wybierzecie :-) Miłego dnia :-) 1. Sałatka pod wódeczkę 2. Sałatka z kurczakiem, pomarańczą, orzechami pekan i sosem miodowo - musztardowym 3. Sałatka warstwowa z kurczakiem, fetą, awokado i sosem czosnkowym 4. Strogonow drobiowy z moskolami 5. Świnki w kocykach(...)mozzarellą 10. Kurkumowe naleśniki a'la pizza 11. Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 12. Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 13. Pizza twist 14. Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą 15. Medaliony warzywne Grönsakskaka z IKEA
kruche babeczkitemperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Potem obniż temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne pół godziny . Po godzinie od rozpoczęcia pieczenia wyciągnij kurczaka z pieca i polej wytopionym sosem, następnie przewróć tuszkę na bok i wstaw do piekarnika na 15 minut. Po kwadransie wyciągnij kurczaka, przewróć na plecy, polej sosem, przekręć kurczaka na piersi i wstaw plecami do góry(...)kolejne 15 minut. Po tym czasie powtórz procedurę: wyciągnij, polej sosem, przewróć na drugi bok, niepodpieczoną jeszcze stroną do góry i znowu na 15 minut do pieca. I ostatni już raz wyciągnij, polej sosem i wstaw na 15 minut piersiami do góry. Łącznie piecz kurczaka przez 2 godziny . Może wydać Ci się, że to długo, ale dzięki temu mięso będzie
Niedzielny kucharzkiełbasy * 1 marchew * 1 mała pietruszka * kilka różyczek brokuła * kilka różyczek kalafiora * mały por opcjonalnie cebula * fasolka szparagowa – 1 garść * papryka * odrobina oleju * przyprawy: sól, pieprz * dowolny sos np. pieczeniowy albo pieczarkowy Usmażyłam naleśniki. Do wody i mleka wbiłam jajko i roztrzepałam. Dosypałam przesianą mąkę i sodę. Mąki dawałam tyle, by ciasto było ciągnące i nie za rzadkie(...)już się troszkę zeszkliło dodałam kalafior, brokuł, fasolkę i paprykę. Poddusiłam pod przykryciem i przyprawiłam do smaku. Gotowy farsz nakładałam na naleśniki i zwijałam w rulonik. Na koniec polałam sosem. Danie bardzo sycące i smaczne. Notatki: * polewać ulubionym sosem. Warto zachować sos z pieczenia mięsa chociażby do polania takich naleśników. Smacznego! Lidka Artykuł Naleśniki z warzywami pochodzi z serwisu Pieprzyć
Pieprzyć z Fantazjąbardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz Na sos: * 300 ml przecieru pomidorowego * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 3/4 szklanki wody * 1/2 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka papryki słodkiej * sól do smaku * 4 ząbki czosnku * warzywa: marchewka, brokuł, kalafior(...)masę. Uformowałam pulpety. 2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat pomidorowy. Przecisnęłam czosnek, dodałam papryki i sól. Wszystko zagotowałam. 3. Do naczynia do zapiekania przesypałam kaszę i zalałam sosem. Na wierzch wyłożyłam pulpety. W wolne miejsca powciskałam warzywa nie do końca je zanurzając w sosie. 4. Wszystko przykryłam i zapiekałam 40 minut. Po tym czasie zdjęłam pokrywkę i jeszcze
Pieprzyć z Fantazją