sosy - 72234 przepisów (strona:810/4816)

Surówka z roszponki, pomidora i ogórka 135

właśnie sałatkę obiadową. Muszę przyznać że polana vinegretem smakuje wybornie. 40 g świeżej roszponki 250 g ogórków koktajlowych 1/2 dużego ogórka szklarniowego 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 czerwonej cebuli Na sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka musztardy stołowej sól i pieprz  Roszponkę i resztę warzyw umyć,szczypiorek drobno posiekać. Pomidorki pokroić na połówki(...)ogórek pokroić obieraczką do warzyw w cienkie paseczki, cebulę pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Warzywa umieśćić w misce, polać sosem i dokładnie wymieszać. Podawać od razu po dodaniu sosu. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Żeberka pieczone 341

Mięciutkie i aromatyczne mięsko, które samo odchodzi od kości i wprost rozpływa się w ustach. Lekko pikantne i słodkawe dzięki mieszance sosów i miodu użytych do marynaty. Nie jest to najzdrowsze i najchudsze mięsko, ale przygotowałam je bez użycia dodatkowego tłuszczu, no i piekłam je, więc troszke się go jednak z mięsa pozbyłam Nie jest to, też tradycyjny, babciny przepis(...)żeberek (ok 1 kg) Na marynatę: 5 łyżek pokantnego ketchupu curry (jeżeli nie mamy takiego można go zatąpić zwykłym ketchupem i przyprawą curry w proszku) 1 łyżka bardzo ostrego sosu chilli 2 łyżki sosu worcestershire 1 łyżka miodu naturalnego 3 łyżki ciemnego sosu sojowego  Żeberka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na mniejsze porcje. Wszystkie składniki marynaty wymieszać

Krylowa Kuchnia
Dorsz z posypką z bulki tartej z limonkowym puree z batata na sosie ze szpinaku i śmietany oraz duszonymi z szałwią warzywami 59

swoją silną wolę. Notabene bardzo przydaje się to postanowienie w dobie kryzysu, bowiem o mięso ciężko, a o homara i krewetki łatwo. Rybie, dorszowi, towarzyszy limonkowe puree z batata, sos na bazie śmietany i szpinaku oraz duszone z szałwią warzywa. Oczywiście całość jest obłędnie smaczna, głównie za sprawą posypki z kopru i bułki tartej, lub za sprawą wszystkiego co jest(...)ości sól, pieprz, skórka oraz sok z 1/3 limonki  oliwa z oliwek i masło do smażenia  1/5 szklanki bułki tartej, koperek, skórka otarta z połowy limonki  Sos szpinakowy: garść szpinaku  ząbek czosnku  masło do smażenia  sól i gałka muszkatołowa śmietana 36% 1.2 szklanki  Limonkowe puree: 1 mały batat (200 g) mleko do gotowania

Mango Papaja
Conchiglioni z tuńczykiem 69

kukurydzy z puszki 1 puszka tuńczyka (130 g) 150 g startego żółtego sera 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich szczypta chili pieprzu cayenne sól do smaku Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 / 2 litra mleka szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej Dodatkowo: masło do posmarowania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Makaron conchiglioni: Kukurydzę i tuńczyka odsączyć, następnie wymieszać(...)czas gotowania powinien wynieść mniej niż połowa przewidzianego czasu na opakowaniu. Zahartować go zimną wodą. Muszelki ułożyć w natłuszczonym masłem żaroodpornym naczyniu, wypełnić je mieszanką kukurydzy i tuńczyka. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić w garnku. Następnie posypać je mąką i oba składniki dokładnie ze sobą połączyć. Podsmażać przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Powoli dolewać mleka i energicznie mieszać

niecodziennikpary
Pierś z kaczki z warzywami 69

podwójna pierś z kaczki 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm) 1 gwiazdka anyżu 5 ziarenek kolorowego pieprzu 1 / 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 1 / 2 łyżki sosu sojowego Warzywa do kaczki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 cukinia 1 / 2 pora (biała część) 1 ząbek czosnku 1 1 / 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowy olej(...)wysuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem ponacinać skórę, uważając, aby nie rozciąć mięsa. Czosnek i imbir obrać, drobno pokroić. Anyż i ziarenka pieprzu rozetrzeć w moździerzu. Dodać czosnek, imbir, cynamon, sos sojowy, dokładnie połączyć składniki. Marynatą natrzeć każdą pierś z kaczki i pozostawić na co najmniej jedną godzinę. Marchew i pietruszkę obrać, opłukać. Następnie obieraczką do warzyw pokroić wzdłuż w cienkie

niecodziennikpary
Coleslaw 115

Bardzo lubię klasyczną surówkę z białej kapusty, zwaną też coleslaw . Sekret jej doskonałości leży nie tylko w świetnym sosie, ale przede wszystkim w sposobie przygotowania kapusty, którym podzieliła się ze mną moja Koleżanka z pracy. Otóż powiedziała ona, że kapusta w surówce coleslaw będzie miękka i chrupiąca, jeśli przed zmieszaniem jej z sosem posolimy ją odrobinę i dobrze ugnieciemy(...)dużych oczkach. Lekko posolić, dobrze ugnieść i odstawić na 30 minut, po czym odcisnąć wodę. Marchewki obrać, opłukać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać składniki sosu – majonez, jogurt, ocet, sok z cytryny, cukier. Do miski wsypać startą kapustę i marchewką, dodać sos, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej dwie godziny do lodówki

niecodziennikpary
Wołowy hamburger 83

wołowiny . Składniki na wołowy hamburger Wołowy hamburger: 400 g mięsa wołowego mielonego 15 zielonych oliwek 8 kaparów 1 średnia cebula 1 jajko 2 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżki sosu Worcestershire sól, pieprz do smaku olej 1 / 2 łyżeczki cukru do zeszklenia cebuli Dodatki do hamburgera: 2 pomidory 1 czerwona cebula 8 plasterków sera topionego 8 liści sałaty 2 średnie ogórki(...)zalewy, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić z dodatkiem cukru na oleju. Przestudzić. Do miski przełożyć mięso mielone, rozgnieść je dłońmi. Dodać oliwki, kapary, cebulę, jajko, sos Worcestershire i musztardę, wyrobić masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie uformować 8 płaskich, okrągłych hamburgerów, smażyć je z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Wykonanie Bułki na hamburgery

niecodziennikpary
Pavlova z owocami w korzennym syropie 65

syropie są ciekawym pomysłem na jesienno-zimowe dni. Słodycz cynamonowej bezy, kruchej na zewnątrz i puszystej w środku, doskonale komponowała się z kwaskowatością jędrnych śliwek oraz pikantnym smakiem owocowego sosu. Polecamy wypróbować tę pyszną, aromatyczną wersję Pavlovej . Składniki na Pavlovą z owocami w korzennym syropie Pavlova: 6 białek 300 g cukru pudru 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej(...)sparzyć, wyszorować, wycisnąć sok, skórkę zachować. Do garnka wlać wino i sok z pomarańczy, wsypać cukier i przyprawy. Gotować na małym ogniu, aż płyn się zredukuje i zagęści. Do sosu zetrzeć skórkę z pomarańczy, włożyć śliwki, trzymać na ogniu przez kilka minut, wyjąć i włożyć gruszki, chwilę je pogotować i przełożyć do śliwek. Owoce i sos odstawić do wystygnięcia. Bita

niecodziennikpary
Kaczka glazurowana miodem 73

sposobów nadal jest jeszcze sporo. Jeśli lubicie piec kaczkę w całości, powinniście wypróbować również przepis na kaczkę glazurowaną miodem , której smak wzbogacony jest orientalną nutą. Poprzez obecność miodu i sosu sojowego w użytej glazurze piecze się ona na dość ciemny kolor, ale nie należy się tym sugerować i skracać czasu pieczenia. Składniki na kaczkę glazurowaną miodem 1 kaczka(...)jabłko 1 pomarańcza 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 3 łyżki octu winnego 3 łyżki soku z pomarańczy 3 łyżki whisky 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 / 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 / 2 łyżeczki cynamonu 2 ząbki czosnku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kaczkę oczyścić i umyć, usunąć nadmiar skóry oraz tłuszczu. Włożyć ją na co najmniej 12 godzin

niecodziennikpary
Chiński rosół z kaczki 74

pewnością większość z nich każdy ma w swojej kuchni. Chiński rosół z kaczki ma bogaty, głęboki, intensywny smak z wyczuwalną nutą ostrych przypraw oraz słodkości pochodzącej z warzyw. Dodatek sosu sojowego i ostrygowego sprawia, że kolor rosołu jest ciemniejszy i ładnie kontrastuje z białymi nitkami makaronu ryżowego. Udostępnij Składniki na chiński rosół z kaczki 1 korpus z kaczki + skrzydełka + szyja(...)kory cynamonu 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ziarenka jałowca 1-1 1 / 2 cm chili 1 / 2 łyżeczki kolendry 1 / 2 łyżeczki kozieradki 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu ostrygowego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać, pokroić na kilka części. Cebulę obrać, opiec na czarno nad palnikiem, na płycie kuchennej

niecodziennikpary
Pizza góralska 71

cienkie plasterki) Ciasto na pizzę: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Sos pomidorowy do pizzy: 250 g przecieru pomidorowego 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)solą, wlać wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto drożdżowe. Przykryć je ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Sos pomidorowy do pizzy: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z lekko rozgrzanym olejem, wsypać cukier. Podsmażać 5 minut. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do cebuli, wsypać bazylię

niecodziennikpary
Butter chicken (kurczak maślany) 70

łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 ząbek czosnku 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm) 2 łyżki jogurtu typu greckiego 3 / 4 łyżeczki garam masala 1 czubek łyżeczki kurkumy Sos: 50 g masła 3 średnie cebule 1 puszka pomidorów w kawałkach 50 g orzechów nerkowca 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru (ok. 3 cm) 1 / 4 łyżeczki chili w proszku(...)Czosnek i imbir obrać, bardzo drobno posiekać. W misce wymieszać suche składniki marynaty z posiekanym imbirem i czosnkiem oraz jogurtem. Włożyć mięso, przemieszać je, aby zostało otoczone marynatą. Odstawić. Sos: Czosnek i imbir obrać, bardzo drobno posiekać. Pomidory z puszki zblendować. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić liść laurowy, goździki, imbir oraz czosnek. Dodać cynamon, kardamon, kolendrę oraz chili, chwilę podsmażać

niecodziennikpary
Królik w śmietanie 107

rozgnieciony jałowiec, cząber, wlać szklankę rosołu. Dusić pod przykryciem przez 50 minut, od czasu do czasu mięso przemieszać. W szklance rozrobić mąkę ze śmietaną kremówką, wlać 2-3 łyżki sosu z duszenia królika, wymieszać, po czym całość wlać do garnka. Gotować jeszcze 5 minut, aby sos zgęstniał. Królika w śmietanie zdjąć z ognia, wyjąć mięso, wsypać posiekaną natkę pietruszki, sos(...)doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Mięso królika wyłożyć na półmisek, polać go sosem z duszenia, podawać na gorąco z ziemniakami, kluskami śląskimi i np. smażonymi buraczkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Królik w śmietanie pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Zapiekanka z jagnięciny 82

jagnięciny na gulasz 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 / 2 kg ziemniaków 2 liście laurowe 250 ml rosołu 1 łyżka mąki pszennej 1 1 / 2 łyżeczki Sosu Worcestershire (opcjonalnie) 2 łyżeczki tymianku 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w półplasterki. Cebule obrać, pokroić w piórka(...)Jagnięcinę osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni po smażeniu warzyw rozgrzać olej, obsmażyć na nim kawałki jagnięciny, aż będą rumiane. Wlać rosół oraz Sos Worcestershire, chwilę pogotować, aby powstał sos. Mięso rozłożyć w naczyniu żaroodpornym na warstwie warzyw, przykryć je pozostałą marchewką, pietruszką i cebulą, polać sosem z patelni. Na wierzchu ułożyć plasterki ziemniaków

niecodziennikpary
Pieczona łopatka cielęca 86

naszym stole, gdyż w zakupowym koszu miała znaleźć się łopatka jagnięca. Zdecydowaliśmy się na minimalną ilość przypraw, ale takich, które gwarantują wydobycie pełnego smaku mięsa i uzyskanie aromatycznego sosu. Do pieczonej łopatki z cielęciny zrobiliśmy pieczone łódeczki z ziemniaków oraz surówkę z kiszonych buraków . To był bardzo niecodzienny obiad. Udostępnij Pieczona łopatka cielęca – składniki 1 kg łopatki cielęcej(...)nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem 90 minut , od czasu do czasu mięso odwrócić na drugą stronę. Po upieczeniu łopatkę cielęcą wyjąć z naczynia, żeby mięso odpoczęło. Sos przecedzić przez sitko do garnka, wmieszać w niego 1 1 / 2 łyżki mąki pszennej rozrobionej w 1 / 2 szklanki zimnej wody. Gotować, aż sos zgęstnieje. Pieczoną łopatkę cielęcą pokroić

niecodziennikpary