właśnie sałatkę obiadową. Muszę przyznać że polana vinegretem smakuje wybornie. 40 g świeżej roszponki 250 g ogórków koktajlowych 1/2 dużego ogórka szklarniowego 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 czerwonej cebuli Na sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka musztardy stołowej sól i pieprz Roszponkę i resztę warzyw umyć,szczypiorek drobno posiekać. Pomidorki pokroić na połówki(...)ogórek pokroić obieraczką do warzyw w cienkie paseczki, cebulę pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Warzywa umieśćić w misce, polać sosem i dokładnie wymieszać. Podawać od razu po dodaniu sosu. Smacznego
Krylowa KuchniaMięciutkie i aromatyczne mięsko, które samo odchodzi od kości i wprost rozpływa się w ustach. Lekko pikantne i słodkawe dzięki mieszance sosów i miodu użytych do marynaty. Nie jest to najzdrowsze i najchudsze mięsko, ale przygotowałam je bez użycia dodatkowego tłuszczu, no i piekłam je, więc troszke się go jednak z mięsa pozbyłam Nie jest to, też tradycyjny, babciny przepis(...)żeberek (ok 1 kg) Na marynatę: 5 łyżek pokantnego ketchupu curry (jeżeli nie mamy takiego można go zatąpić zwykłym ketchupem i przyprawą curry w proszku) 1 łyżka bardzo ostrego sosu chilli 2 łyżki sosu worcestershire 1 łyżka miodu naturalnego 3 łyżki ciemnego sosu sojowego Żeberka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na mniejsze porcje. Wszystkie składniki marynaty wymieszać
Krylowa Kuchniaswoją silną wolę. Notabene bardzo przydaje się to postanowienie w dobie kryzysu, bowiem o mięso ciężko, a o homara i krewetki łatwo. Rybie, dorszowi, towarzyszy limonkowe puree z batata, sos na bazie śmietany i szpinaku oraz duszone z szałwią warzywa. Oczywiście całość jest obłędnie smaczna, głównie za sprawą posypki z kopru i bułki tartej, lub za sprawą wszystkiego co jest(...)ości sól, pieprz, skórka oraz sok z 1/3 limonki oliwa z oliwek i masło do smażenia 1/5 szklanki bułki tartej, koperek, skórka otarta z połowy limonki Sos szpinakowy: garść szpinaku ząbek czosnku masło do smażenia sól i gałka muszkatołowa śmietana 36% 1.2 szklanki Limonkowe puree: 1 mały batat (200 g) mleko do gotowania
Mango Papajakukurydzy z puszki 1 puszka tuńczyka (130 g) 150 g startego żółtego sera 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich szczypta chili pieprzu cayenne sól do smaku Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 / 2 litra mleka szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej Dodatkowo: masło do posmarowania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Makaron conchiglioni: Kukurydzę i tuńczyka odsączyć, następnie wymieszać(...)czas gotowania powinien wynieść mniej niż połowa przewidzianego czasu na opakowaniu. Zahartować go zimną wodą. Muszelki ułożyć w natłuszczonym masłem żaroodpornym naczyniu, wypełnić je mieszanką kukurydzy i tuńczyka. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić w garnku. Następnie posypać je mąką i oba składniki dokładnie ze sobą połączyć. Podsmażać przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Powoli dolewać mleka i energicznie mieszać
niecodziennikparypodwójna pierś z kaczki 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm) 1 gwiazdka anyżu 5 ziarenek kolorowego pieprzu 1 / 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 1 / 2 łyżki sosu sojowego Warzywa do kaczki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 cukinia 1 / 2 pora (biała część) 1 ząbek czosnku 1 1 / 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowy olej(...)wysuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem ponacinać skórę, uważając, aby nie rozciąć mięsa. Czosnek i imbir obrać, drobno pokroić. Anyż i ziarenka pieprzu rozetrzeć w moździerzu. Dodać czosnek, imbir, cynamon, sos sojowy, dokładnie połączyć składniki. Marynatą natrzeć każdą pierś z kaczki i pozostawić na co najmniej jedną godzinę. Marchew i pietruszkę obrać, opłukać. Następnie obieraczką do warzyw pokroić wzdłuż w cienkie
niecodziennikparyBardzo lubię klasyczną surówkę z białej kapusty, zwaną też coleslaw . Sekret jej doskonałości leży nie tylko w świetnym sosie, ale przede wszystkim w sposobie przygotowania kapusty, którym podzieliła się ze mną moja Koleżanka z pracy. Otóż powiedziała ona, że kapusta w surówce coleslaw będzie miękka i chrupiąca, jeśli przed zmieszaniem jej z sosem posolimy ją odrobinę i dobrze ugnieciemy(...)dużych oczkach. Lekko posolić, dobrze ugnieść i odstawić na 30 minut, po czym odcisnąć wodę. Marchewki obrać, opłukać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać składniki sosu – majonez, jogurt, ocet, sok z cytryny, cukier. Do miski wsypać startą kapustę i marchewką, dodać sos, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej dwie godziny do lodówki
niecodziennikparywołowiny . Składniki na wołowy hamburger Wołowy hamburger: 400 g mięsa wołowego mielonego 15 zielonych oliwek 8 kaparów 1 średnia cebula 1 jajko 2 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżki sosu Worcestershire sól, pieprz do smaku olej 1 / 2 łyżeczki cukru do zeszklenia cebuli Dodatki do hamburgera: 2 pomidory 1 czerwona cebula 8 plasterków sera topionego 8 liści sałaty 2 średnie ogórki(...)zalewy, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić z dodatkiem cukru na oleju. Przestudzić. Do miski przełożyć mięso mielone, rozgnieść je dłońmi. Dodać oliwki, kapary, cebulę, jajko, sos Worcestershire i musztardę, wyrobić masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie uformować 8 płaskich, okrągłych hamburgerów, smażyć je z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Wykonanie Bułki na hamburgery
niecodziennikparysyropie są ciekawym pomysłem na jesienno-zimowe dni. Słodycz cynamonowej bezy, kruchej na zewnątrz i puszystej w środku, doskonale komponowała się z kwaskowatością jędrnych śliwek oraz pikantnym smakiem owocowego sosu. Polecamy wypróbować tę pyszną, aromatyczną wersję Pavlovej . Składniki na Pavlovą z owocami w korzennym syropie Pavlova: 6 białek 300 g cukru pudru 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej(...)sparzyć, wyszorować, wycisnąć sok, skórkę zachować. Do garnka wlać wino i sok z pomarańczy, wsypać cukier i przyprawy. Gotować na małym ogniu, aż płyn się zredukuje i zagęści. Do sosu zetrzeć skórkę z pomarańczy, włożyć śliwki, trzymać na ogniu przez kilka minut, wyjąć i włożyć gruszki, chwilę je pogotować i przełożyć do śliwek. Owoce i sos odstawić do wystygnięcia. Bita
niecodziennikparysposobów nadal jest jeszcze sporo. Jeśli lubicie piec kaczkę w całości, powinniście wypróbować również przepis na kaczkę glazurowaną miodem , której smak wzbogacony jest orientalną nutą. Poprzez obecność miodu i sosu sojowego w użytej glazurze piecze się ona na dość ciemny kolor, ale nie należy się tym sugerować i skracać czasu pieczenia. Składniki na kaczkę glazurowaną miodem 1 kaczka(...)jabłko 1 pomarańcza 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 3 łyżki octu winnego 3 łyżki soku z pomarańczy 3 łyżki whisky 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 / 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 / 2 łyżeczki cynamonu 2 ząbki czosnku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kaczkę oczyścić i umyć, usunąć nadmiar skóry oraz tłuszczu. Włożyć ją na co najmniej 12 godzin
niecodziennikparypewnością większość z nich każdy ma w swojej kuchni. Chiński rosół z kaczki ma bogaty, głęboki, intensywny smak z wyczuwalną nutą ostrych przypraw oraz słodkości pochodzącej z warzyw. Dodatek sosu sojowego i ostrygowego sprawia, że kolor rosołu jest ciemniejszy i ładnie kontrastuje z białymi nitkami makaronu ryżowego. Udostępnij Składniki na chiński rosół z kaczki 1 korpus z kaczki + skrzydełka + szyja(...)kory cynamonu 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ziarenka jałowca 1-1 1 / 2 cm chili 1 / 2 łyżeczki kolendry 1 / 2 łyżeczki kozieradki 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu ostrygowego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać, pokroić na kilka części. Cebulę obrać, opiec na czarno nad palnikiem, na płycie kuchennej
niecodziennikparycienkie plasterki) Ciasto na pizzę: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Sos pomidorowy do pizzy: 250 g przecieru pomidorowego 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)solą, wlać wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto drożdżowe. Przykryć je ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Sos pomidorowy do pizzy: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z lekko rozgrzanym olejem, wsypać cukier. Podsmażać 5 minut. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do cebuli, wsypać bazylię
niecodziennikparyłyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 ząbek czosnku 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm) 2 łyżki jogurtu typu greckiego 3 / 4 łyżeczki garam masala 1 czubek łyżeczki kurkumy Sos: 50 g masła 3 średnie cebule 1 puszka pomidorów w kawałkach 50 g orzechów nerkowca 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru (ok. 3 cm) 1 / 4 łyżeczki chili w proszku(...)Czosnek i imbir obrać, bardzo drobno posiekać. W misce wymieszać suche składniki marynaty z posiekanym imbirem i czosnkiem oraz jogurtem. Włożyć mięso, przemieszać je, aby zostało otoczone marynatą. Odstawić. Sos: Czosnek i imbir obrać, bardzo drobno posiekać. Pomidory z puszki zblendować. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić liść laurowy, goździki, imbir oraz czosnek. Dodać cynamon, kardamon, kolendrę oraz chili, chwilę podsmażać
niecodziennikparyrozgnieciony jałowiec, cząber, wlać szklankę rosołu. Dusić pod przykryciem przez 50 minut, od czasu do czasu mięso przemieszać. W szklance rozrobić mąkę ze śmietaną kremówką, wlać 2-3 łyżki sosu z duszenia królika, wymieszać, po czym całość wlać do garnka. Gotować jeszcze 5 minut, aby sos zgęstniał. Królika w śmietanie zdjąć z ognia, wyjąć mięso, wsypać posiekaną natkę pietruszki, sos(...)doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Mięso królika wyłożyć na półmisek, polać go sosem z duszenia, podawać na gorąco z ziemniakami, kluskami śląskimi i np. smażonymi buraczkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Królik w śmietanie pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyjagnięciny na gulasz 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 / 2 kg ziemniaków 2 liście laurowe 250 ml rosołu 1 łyżka mąki pszennej 1 1 / 2 łyżeczki Sosu Worcestershire (opcjonalnie) 2 łyżeczki tymianku 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w półplasterki. Cebule obrać, pokroić w piórka(...)Jagnięcinę osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni po smażeniu warzyw rozgrzać olej, obsmażyć na nim kawałki jagnięciny, aż będą rumiane. Wlać rosół oraz Sos Worcestershire, chwilę pogotować, aby powstał sos. Mięso rozłożyć w naczyniu żaroodpornym na warstwie warzyw, przykryć je pozostałą marchewką, pietruszką i cebulą, polać sosem z patelni. Na wierzchu ułożyć plasterki ziemniaków
niecodziennikparynaszym stole, gdyż w zakupowym koszu miała znaleźć się łopatka jagnięca. Zdecydowaliśmy się na minimalną ilość przypraw, ale takich, które gwarantują wydobycie pełnego smaku mięsa i uzyskanie aromatycznego sosu. Do pieczonej łopatki z cielęciny zrobiliśmy pieczone łódeczki z ziemniaków oraz surówkę z kiszonych buraków . To był bardzo niecodzienny obiad. Udostępnij Pieczona łopatka cielęca – składniki 1 kg łopatki cielęcej(...)nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem 90 minut , od czasu do czasu mięso odwrócić na drugą stronę. Po upieczeniu łopatkę cielęcą wyjąć z naczynia, żeby mięso odpoczęło. Sos przecedzić przez sitko do garnka, wmieszać w niego 1 1 / 2 łyżki mąki pszennej rozrobionej w 1 / 2 szklanki zimnej wody. Gotować, aż sos zgęstnieje. Pieczoną łopatkę cielęcą pokroić
niecodziennikpary