kawałki w kształcie pasków Tortownicę z odpinanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć plastry dyni, tak, żeby zachodziły na siebie tworząc zwartą warstwę. Dodać 2-3 łyżki sosu, ułożyć kolejną warstwę dyni, zalać 2-3 łyżkami sosu, wyłożyć kawałki papryki, na to masę z cukinii i znów paprykę. Na paprykę wyłożyć kolejne plastry dyni, zalać 2-3 łyżkami(...)sosu, kolejną warstwę dyni. Na wierzch wylać resztę sosu. Wierzch przykryć folią aluminiową, piec 50 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zdjąć folię, posypać serem i piec kolejne 10-15 minut. Wyjąć, ostudzić przed pokrojeniem. 3.5.3251 Artykuł Warzywny tort z dynią, cukinią i papryką pochodzi z serwisu Cooking for Emily
Cooking for Emilyprezentowanego smarowidła jest czerwona soczewica, która jest źródłem dobrze przyswajalnego białka roślinnego, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu oraz kwasu foliowego. Dla podkręcenia smaku odrobiną pikanterii dodałam do pasty sos Sambal Oelek. Jest to ostry indonezyjski sos z papryczek chili, ale jeśli nie macie go w swoich zapasach, w tym przepisie możecie zastąpić go świeżą lub suszoną papryczką chili. Koniecznie(...)zakwasie. Miłego dnia! Składniki: 200 g puree z pieczonej dyni (przepis) 1 duża cebula 5 suszonych pomidorów z oliwy 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 łyżeczki sosu Sambal Oelek 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka curry sól pieprz Przygotowanie: Soczewicę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, następnie gotujemy do miękkości. Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy
Smakowity Blog Kulinarnypapryki (użyłam żółtej) – 1 łodyga selera naciowego – garść posiekanego koperku – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – 1/2 łyżeczki kurkumy -sól i pieprz wg smaku Składniki na sos: – po 1 łyżce sosu sojowego, rybnego, octu balsamicznego – 3 łyżki soku z cytryny Cebulę pokroić w cienkie pióra, zeszklić na maśle, dodać cienko pokrojony seler i paprykę, podsmażyć, dodać(...)minut. Rybę ułożyć na folii aluminiowej, wyłożyć usmażoną mieszankę warzyw, zawinąć rybę w roladkę. Zawinąć folię tak, aby z jednej strony był dostęp do ryby. Wymieszać wszystkie składniki na sos. Polać rybę sosem ( po 2 łyżki), zawinąć koniec folii. Piec zawijasy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Muffinki zrobiłam z mieszanki posiekanych brokułów, sera żółtego
Smaki Arminepomidorowego 1 szklanka bulionu (opcjonalnie wody) 1/2 łyżeczki cukru 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy sól i pieprz do smaku SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY: 2 łyżki oleju 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów w puszce 1/2 szklanki wody 3/4 łyżeczki suszonej bazylii(...)cukier, 1/4 łyżeczki bazylii, 1/4 łyżeczki oregano, odrobinę płatków chili. Dosyp kukurydzę i opłukaną wcześniej z zalewy fasolę. Wymieszaj wszystko dokładnie i podduś farsz przez 5 minut. SOS POMIDOROWY: W małym garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną drobno cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej pomidory oraz wodę, dodaj przyprawy, cukier i masło, sól
Słodko-Słony Świat IlonySzlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego, pachnącego rozmarynem sosu żurawinowego to doskonała propozycja na uroczysty świąteczny obiad w gronie najbliższych. Składniki: 380g piersi z kaczki ze skórą (2sztuki) 100g masła 3 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu sól pieprz Sos żurawinowy: 200g suszonej żurawiny 1 czerwona cebula 300ml wody 60ml wina półsłodkiego czerwonego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżki masła(...)sól pieprz Wykonanie: 1. Sos żurawinowy: Czerwoną cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Żurawinę zalać wodą i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie żurawinę wraz z wodą, w której się moczyła zagotować, dodać cebulę, rozmaryn i wino. Całość gotować na mały ogniu pod przykryciem około 10-12 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Pozostawić
Szalona Kuchnia EwelinyWrapy w naszym domu to danie, które pojawia się wtedy kiedy zupełnie nie mam weny na gotowanie. Wystarczy kilka placków tortilli, sos, sałatka z warzyw które mamy dostępne w domu i pyszne szybkie danie gotowe. Sprawdzą się zarówno jako lunch, szybki obiad, kolacja czy danie podczas imprezy. Ostatnio będąc na zakupach w sklepie rybnym kupiłam piękną, pachnącą wędzoną makrelę(...)tortilli mała główka sałaty rzymskiej 1 wędzona makrela plastry pomidora 2 łyżki kukurydzy kilka rzodkiewek dressing: łyżka musztardy francuskiej, łyżka soku z cytryny, łyżeczka posiekanego koperku, sól, pieprz, oliwa sos ziołowy: 2 łyżki greckiego jogurtu, łyżka posiekanego koperku, łyżka posiekanej pietruszki, sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy kukurydze, pokrojone rzodkiewki a następnie mieszamy. Makrelę obieramy ze skórki
Życie ze smakiemBudyniowe naleśniki z sosem z białej czekolady i migdałami Dziś coś na słodkie rozpoczęcie dnia. Pyszne budyniowe naleśniki ze słodkim sosem z białej czekolady i chrupiącymi migdałami. Ja do tego podaję zawsze jeszcze plasterki pomarańczy. Idealne śniadanie (czasem można zacząć słodko dzień ;)) lub pyszny deser. Spróbujcie. Miłego dnia moi drodzy. P.s. Czy do Was też zawitała zima? U nas biało(...)małą patelnię z odrobiną oleju. Smażymy naleśniki z obu stron na złoto. Podgrzewamy mocno mleko i stopniowo, mieszając dodajemy do niego białą czekoladę energicznie mieszając, aż powstanie nasz sos. Migdał siekamy za pomocą noża. Naleśniki podajemy z posiekanymi migdałami, oblane sosem z białej czekolady. Smacznego
Słodkie okruszkiProsty przepis na smaczną, pieczoną rybę. Składniki 1 kg filetu z pstrąga 3 szalotki 50 ml cytrusowego sosu sojowego 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 pęczek natki pietruszki pieprz Przygotowanie Filety dzielimy na mniejsze kawałki, usuwamy ości. Sosy, olej, pokrojone na talarki szalotki, posiekaną natkę mieszamy, doprawiamy pieprzem. Przelewamy do większego naczynia, układamy filety, skórą(...)góry. Marynujemy przez noc. Następnie każdy filet układamy na większych kawałkach folii aluminiowej, na każdy układamy szalotki i natkę, polewamy sosem. Z folii robimy koperty, przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około
R'n'G Kitchenwielbicieli marchewki na ciepło. Tym razem w azjatyckim stylu. Składniki 500 g marchewki 3 ząbki czosnku 1 łyżka marynowanego imbiru 1 mała puszka ananasa z syropem 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego Przygotowanie Marchewki obieramy, kroimy na zapałkę. Imbir osączamy z zalewy siekamy. Czosnek siekamy. Ananas razem z syropem przekładamy do miski, mieszamy(...)warzywami, sosem sojowym. Wrzucamy na rozgrzany wok. Redukujemy z nadmiaru płynu. Dodajemy sos ostrygowy i cukier. Chwilę smażymy
R'n'G Kitchenostatnim tygodniu usłyszałam kilkukrotnie prośbę o pomysł na obiad, który można przygotować wcześniej i odgrzać. Najlepiej prosty i tani. Przypomniał mi się wtedy stołówkowy schab w sosie musztardowym – jest wyśmienity, aromatyczny, mięciutki i bardzo prosty do przygotowania. Do tego kasza (ja akurat miałam bulgur) i prosta sałatka z kiszonych ogórków . Cudowny domowy obiad, który można przygotować nawet(...)wcześniej. Danie nadaje się także na duży obiad rodzinny – z podwójnej porcji nakarmimy nawet 10-12 osób. Schab w sosie musztardowym: ok. 800 g schabu wieprzowego 2 cebule 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 125 ml słodkiej śmietanki 30% (pół szklanki) 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy) olej do smażenia mąka do obtoczenia sól
Poezja smakuŻeberka w miodzie to pyszne mięsne danie przełamane słodką nutą. Delikatne, łatwo odchodzące od kości mięso świetnie komponuje się z miodem, pomidorami, sosem sojowym oraz cebulą i czosnkiem. Takie żeberka pokochają wszyscy miłośnicy mięsnych dań. składniki na 3 porcje 1 kg żeberek wieprzowych ( w pasku ) 2 cebule 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia 2 łyżki octu winnego(...)łyżki sosu sojowego 4 łyżki miodu 150 g koncentratu pomidorowego czarny pieprz sól przepis Umyte i osuszone żeberka dzielimy na mniejsze porcje po czym przekładamy do miski. Kawałki żeberek posypujemy solą oraz czarnym pieprzem i mieszamy dłonią, tak aby każdy kawałek mięsa był dobrze przyprawiony. Miskę przykrywamy folią i odstawimay na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie żeberka podsmażamy
Smakowite Daniaotarta z 1 cytryny i z 1 pomarańczy 150 g mąki pszennej 200 g semoliny (kaszy manny) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml łagodnej w smaku oliwy sos: 150 g łuskanych pistacji (u mnie pół na pół pistacje i orzechy włoskie) 150 ml płynnego miodu sok z pomarańczy i cytryny (powinny nam zostać po ścieraniu skórki) Piekarnik nagrzewamy(...)średnim ogniu. Kiedy zaczną się rumienić część z nich rozgniatamy np tłuczkiem od moździerza. Do garnka wlewamy miód i całość mieszamy. Wciskamy sok z pomarańczy i cytryny i gotujemy sos przez 2 minuty. Powinien powstać gęsty syrop. Przestudzone ciasto nakłuwamy nożem, widelcem lub patyczkiem. Polewamy je powstałym orzechowym sosem. Odstawiamy na 15-20 minut. To czas gdy ciasto wchłonie płynne
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczka pasty tamaryndowej / można pominąć 1 pierś kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 150 g boczniaków 1 l gorącego bulionu lub wody z sosem sojowym 1 łyżka sosu rybnego 200 ml mleczka kokosowego sól, pieprz DO PODANIA: świeża kolendra i papryczka chili, cząstki limonki do wyciśnięcia WYKONANIE Makaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku, zgodnie(...)łyżki oleju. dodajemy kurczaka i smażymy 2-3 minuty, często mieszając. Dodajemy marchewkę oraz startą na tarce cebulę i czosnek. Smażymy 1 minutę, dodajemy marchewkę, dolewamy gorący bulion, sos rybny i pastę tamaryndową, jeśli używamy. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 12-15 minut. Odkrywamy, dodajemy mleczko kokosowe i bocznaki, gotujemy 1-2 minuty. Próbujemy
cool and mintyMakaron z mięsno-warzywnym sosem Prosty, dość szybki i tani pomysł na obiad. Taki obiad niewątpliwie syci i naprawdę dobrze smakuje. Jeśli lubicie mięsne sosy, warzywa i makaron, to prosta propozycja niewątpliwie jest dla Was. Ja w swojej lodówce zawsze mam zapas zarówno świeżych, jak i mrożonych warzyw. Spróbujcie. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię(...)mieszając. Następnie dodajemy warzywa na patelnię i chwilę smażymy. Po czym całość dusimy pod przykryciem podlewając wodą nieduża ilością wody i doprawiając świeżo mielonym pieprzem. Na koniec zagęszczamy lekko sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w niedużej ilości wody, mieszamy jeszcze chwilę dusimy. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Tak przygotowany sos podajemy z makaronem (makaron gotujemy wcześniej zgodnie z instrukcją
Słodkie okruszkizioła prowansalskie, papryka ostra, papryka wędzona, sól, pieprz) Przygotowanie: Smażymy mięso mielone na patelni. Gdy już się podsmaży dodajemy przecier pomidorowy z dodatkiem wody, aby uzyskać podstawę do sosu. Do tego dodajemy cebulę (pokrojoną w kosteczkę lub startą na tartce), rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz i przyprawy (doprawiamy według uznania, ale tak, aby był wyrazisty smak, ponieważ później "wciągnie(...)makaron). Gotujemy wszystko na patelni i zagęszczamy jogurtem naturalnym. Oczywiście najpierw jogurt hartujemy, aby w sosie nie było białych grudek. W międzyczasie gotujemy makaron, a sery ścieramy na tartce, na dużych oczkach. Następnie połowę ugotowanego makaronu wsypujemy do naczynia żaroodpornego, na makaronie rozkładamy połowę sosu z mięsem mielonym. Wszystko przysypujemy cienką warstwą serów mozzalella (żółtym) i gouda. Następnie znów nakładamy
Jak u mamy