sosy - 72234 przepisów (strona:859/4816)

Karkówka w leśnych grzybach 133

Aromatyczna karkówka z nieziemskim, pachnącym sosem na bazie leśnych grzybów i wyrazistej słodko-ostrej cebuli. Całość idealnie współgra z wyczuwalną nutą świeżego tymianku. Składniki: 1,3kg karkówki bez kości 1 łyżeczka świeżego tymianku 1 przyprawa do karkówki sól pieprz masło klarowane oliwa Sos: 500ml śmietany 18% 150ml wody 1 zupa cebulowa w proszku 40g suszonych leśnych grzybów Wykonanie: 1. Mięso(...)plastry, oprószyć przyprawą do karkówki, świeżym tymiankiem, solą oraz pieprzem i odstawić na około 2-3 godziny. Po tym czasie karkówkę obsmażyć na maśle klarowanym z obydwu stron. 2. Sos: Suszone grzyby przełożyć do malaksera i zmiksować do postaci proszku. Śmietanę wymieszać z wodą, zupą cebulową i sproszkowanymi grzybami. 3. Karkówkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, zalać sosem, przykryć

Szalona Kuchnia Eweliny
Weekendowa pizza – przepis na domową pizze 190

droższy instant (1 paczuszka) Dodatki: 1 żółtka papryka 1/2 czerwonej papryki kilka pieczarek 1 czerwona cebula kilka plasterków kiełbasy żywieckiej do posmarowania spodu pizzy – u mnie dziś Sos Kielecki Meksykański  (można też użyć passaty pomidorowej, ketchupu itd) starty żółty ser – najlepiej mozzarella (ja dziś nie miałam) Do podania – u mnie: Ketchup Kielecki o smaku śliwkowym(...)Sos Kielecki Czosnkowy* Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, 2 małe szczypty soli ziołowej, ciepłą wodę (nie gorącą) i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie dodajemy 1 łyżeczkę oliwy. Ciasto powinno być miękkie plastyczne. Tworzymy kulę, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 h. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Blaszkę smarujemy cienko margaryną

Słodkie okruszki
Meksykańskie pulpeciki z indyka 119

Delikatne pulpeciki z indyka w aromatycznym sosie pomidorowym z papryką i czerwoną fasolą to pomysł na pyszny i sycący obiad. Idealne do odgrzania na drugi dzień, smaki wówczas się przegryzą. Chyba nawet jeszcze lepsze! Polecam Składniki: Pulpeciki (około 29 szt.): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 mała cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej(...)oliwa z oliwek szczypta rozmarynu sól pieprz Sos pomidorowy: 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 szklanka bulionu 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 lub 2 szczypty chili sól Przygotowanie

Oryginalny smak
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym i papryką 106

u00f3rki kiszone\r","1 ma\u0142a czerwona cebula\r","8 ma\u0142ych pomidork\u00f3w\r","1\/2 puszki kukurydzy\r","1\/2 pomara\u0144czowej papryki\r","Sos\r","3 \u0142y\u017cki oliwy,\r","szczypta soli, pieprzu, zi\u00f3\u0142 prowansalskich\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki octu balsamicznego\r","Koperek do posypania"],"name":"Sur\u00f3wka z kapusty peki\u0144skiej(...)u0142o\u015bci.\r","Dodajemy ods\u0105czon\u0105 z zalewy kukurydz\u0119.\r","Cebul\u0119 kroimy w pi\u00f3rka i te\u017c dorzucamy.\r","\r","Ca\u0142o\u015b\u0107\u00a0polewamy sosem i posypujemy koperkiem."]} Drukuj Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym i papryką Składniki 5 liści kapusty pekińskiej 2 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula 8 małych pomidorków 1/2 puszki

Mieszam w Garnku
Cukinia w cieście naleśnikowym 394

Cukinia w cieście naleśnikowym – pyszna przekąska, którą uwielbiam równie bardzo mocno jak krążki cebulowe , na które przepis znajdziecie tutaj: Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym . Idealnie smakują z sosem czosnkowym . Z jednej cukinii wyszło mi ok. 20 krążków. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both(...)koniec smażenia można przykryć patelnię pokrywką na ok. 2-3 minuty, by cukinia zmiękła. Po usmażeniu odsączyć krążki cukinii z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać np. z sosem czosnkowym (zobacz przepis na: Sos czosnkowy z ziołami ). Smacznego! Jeśli szukacie również imprezowych przekąsek to zapraszam tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Kulinarne Przeboje
Parmigiana di Melanzane 115

Klasyczna włoska zapiekanka pochodząca z Neapolu, w której skład wchodzą przesmażone wcześniej bakłażany, sery mozarella i parmezan oraz aromatyczny sos pomidorowy. Jak wiele włoskich dań, potrawa ta ma również wiele regionalnych odmian. Składniki: 2 średnie bakłażany 2 kulki sera mozarella 100 g parmezanu mała cebula sól, pieprz 500 g passaty pomidorowej świeża bazylia oliwa Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry(...)Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem i obsmażyć na oliwie przez 3 minuty z każdej strony. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Na dno formy żaroodpornej wylać 2-3 łyżki sosu pomidorowego. Ułożyć pierwszą warstwę bakłażanów, które posypać parmezanem. Następnie równomiernie rozłożyć ser mozarella i cienką warstwę sosu.  Powtórzyć kolejne warstwy, na końcu wylać całą resztę sosu pomidorowego i posypać

wyzwania kuchenne
Tortille meksykańskie z kurczakiem 225

Bardzo smaczne tortille z mięsem z piersi kurczaka, warzywami i sosem pomidorowym. Jeśli zależy nam na szybkim zrobieniu obiadu farsz można przygotować już poprzedniego dnia, a potem podgrzać, zawinąć w tortille i gotowe! :) Składniki na 4 sztuki: Farsz: ok. 400 g piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 1 mała czerwona papryka mix warzyw meksykańskich w słoiku: czerwona fasola, kukurydza, groszek(...)marchewka  sól, pieprz, pieprz ziołowy Sos pomidorowy: 2 spore świeże pomidory (sparzone i obrane) ok. 50 ml wody 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżki octu suszona bazylia Ponadto: 4 tortille 4 listki sałaty    Sparzone i obrane pomidory pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka o grubym dnie. Dolać wodę i gotować

Simply Food
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I FIGAMI 132

Pojawiły się w sklepach świeże figi, więc trzeba to wykorzystać 😉 Na pierwszy rzut idzie sałatka... z mieszanki sałat z łososiem wędzonym, świeżymi figami, mozzarellą oraz granatem, polana sosem z dodatkiem octu balsamicznego. Jest to bardzo prosta sałatka z kilku składników, niewymagająca dużo naszego czasu i wysiłku, a w smaku rewelacyjna! Wystarczy zaledwie 10 minut czasu, aby ją przygotować. Dla mnie(...)sałatka idealna na kolację lub na wynos do lunchboxa 🍱     Składniki: 1 op. mieszanki sałat 100 g łososia wędzonego 2 świeże figi 100 g sera mozzarella 1/2 granatu Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Wyłuskujemy ziarenka granatu. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Figi

Kuchnia MagdaLeny
Pulpety z ryżem i dynią w sosie 186

Delikatne pulpety które mogą jeść male dzieci, wtedy pomijamy papryczkę chili. Pulpeciki zrobiłam z ryżem i dynią. Podałam je w sosie dyniowym. Fajny lekki i dietetyczny obiad. Dynia nie musi być nudna, i nawet osoby które za nią nie przepadają zjedzą z apetytem to danie.   pulpety: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 woreczka ugotowanego ryżu(...)dyni hokkaido 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, papryka chili 2 łyżki bułki tartej 1 jajko mąka pszenna do obtoczenia sos: 1/4 dyni hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia 1/2 szklanki śmietany 30 % 200 ml bulionu drobiowego Pulpety: Pierś z kurczaka, obraną cebule i czosnek mielę maszynką do mięsa. Przekładam mięso do miski, dodaję jajko, startą

wesoła kuchnia
Piersi z bakaliowym nadzieniem i śliwkowym sosem 110

obcym daniem, mięsa drobiowego w takim połączeniu jeszcze nie jadłam. Postanowiłam więc spróbować. Do nadzienia dodałam również posiekane orzechy laskowe oraz startego na drobno pierniczka. Całość podałam na sosie przygotowanym na bazie powideł śliwkowych. Jeżeli lubicie dania mięsne na słodko, spróbujcie i dajcie znać co sądzicie. Przepis bierze udział w konkursie kulinarno-fotograficznym #APETYTNAKOPERNIKA 3 pojedyncze piersi kurczaka garść orzechów(...)laskowych 3-4 suszone śliwki 1 pierniczek – toruńskie serca Kopernik szczypta mielonej papryki sól, pieprz Sos: 1/2 szkl. bulionu 4-5 łyżek powideł śliwkowych 1/2 – 1 łyżki octu z czerwonego wina   Śliwki kroimy na mniejsze części. Orzechy siekamy. Pierniczkowe serce trzemy na tarce na drobno. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka nacinamy

Smaki Na Talerzu
Polędwiczka w piernikowej panierce, sosie piernikowym na orzechowo- limonkowym puree z batata 114

najbliższych Ci osób. Dasz wiarę? Składniki (2-3 porcje) 1 polędwica wieprzowa sól, pieprz 3 pierniki z miodem Kopernik Toruń  tymianek  olej rzepakowy do smażenia  Sos piernikowy: 2 pokruszone pierniki Kopernik Toruń 3/4 szklanki śmietany 30% 3/4 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego  sól, pieprz, tymianek  Puree z batata 1 średni batat (700 gram) 1 łyżka(...)Batata ugotuj do miękkości, odcedź. Dodaj masło orzechowe, sok i skórkę z limonki. Zblenduj na gładkie puree. Na patelni upraż 1/3 utartych pierników. Wlej śmietanę, dodaj bulion i gotuj sos. Dopraw solą i tymiankiem świeżym. Sos zblenduj na gładką masę. Wodę ugotuj z octem, cukrem, solą i przyprawami. Cukinię obierz, pokrój w drobną kostkę. Zalej zalewą i odstaw na kilkanaście

Mango Papaja
Sałatka z pieczonym serem Camembert - gluten free, LOW FODMAP 221

Pyszna sałatka z pieczonym camembertem, lekko pikantnym sosem i prażonymi migdałami <3 Danie idealne dla osób na diecie bezglutenowej oraz LOW FODMAP ( więcej o diecie dowiesz się T UTAJ ). Zapraszam do przygotowań!  Składniki (2 porcje): ok. 50 g liści młodego szpinaku, rukoli i botwiny* 20 winogron bezpestkowych 2 łyżki płatków migdałów Camembert o wadze(...)Sos: 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy Dijon 3 łyżki oliwy z oliwek sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ser kładziemy na papierze do pieczenia i pieczemy 12-13 minut. 2. W między czasie na suchej, rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów do lekkiego

My Culinary Art
Przy książęcym stole w Raciborzu 150

wśród znalezisk archeologicznych z Opawy i Raciborza. Dworskie menu świąteczne składało się zazwyczaj z wielu dań, których liczba dochodziła do dziesiątek. Typowe dla tego menu były pasztety, zasmażki (gęste sosy) czy mięsa duszone. Na stole nie mogło zabraknąć mleka migdałowego, zagęszczonego i udekorowanego owocami czy fiołkami lub podawanego z mięsem. Na główne danie składały się zazwyczaj pieczenie z różnych rodzajów(...)mięsa: wołowiny, jeleniny i sarniny, mięsa z tłustych kapłonów, gęsiny, w mniejszym stopniu wieprzowiny. Podawano je z różnymi odmianami kasz i sals (sosów do maczania kęsów jedzenia). Ulubionym smakołykiem były małe ptaki (skowronki, słowiki, drozdy, przepiórki), a także wiewiórki czy niedźwiedzie łapy. W dni postne jadło się ryby, ślimaki, a także pieczone lub zasmażane ogony bobra. Większość potraw była słodzona

Passions hobbies life
Pulpeciki z piersi kaczki z piernikiem, chutneyem śliwkowym i dipem musztardowo- sezamowym 131

łyżeczki gałka muszkatołowa - 1 szczypta anyż gwiazdkowy - 1 szczypta goździk zmielony w moździerzu -2 szt. miód - 1 łyżeczka chili w płatkach  - 1 szczypta 2 białka ubite na sztywno sos sojowy 1 łyżeczka ząbek czosnku sól 1 łyżeczka 1 piernik Katarzynka z Fabryki Cukierniczek Kopernik starty na drobnych oczkach Mięso zmielić wraz ze skórą. Doprawić solą, sosem sojowym, cynamonem, goździkiem(...)winnego Śliwki   obrać z pestek, przełoży do rondla dodać przyprawy, dolać trochę wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy będą miękkie dodać ocet i odparować. Zmiksować na gładko. Sos musztartowo sezamowy   2 łyżki musztardy ocet jabłkowy 1 łyżka miodu 2 łyżeczki tahiny z sezamu pieprz oraz szczypta anyżu gwiazdkowego.  #appetytnakopernika Składniki sosu zmieszać razem ze sobą

AZgotuj!
Szybki kurczak z boczniakami z Woka 133

boczniaki średniej wielkości 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 mała papryka spiczasta o kruchych cienkich ściankach 2 żółte strąki świeżego chilli pęczek szczypiorku do posypania 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki wina mirin ( lub cherry ) 4 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1 łyżeczka drobniutko startego, świeżego korzenia imbiru 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki oleju(...)następnie odcedzić . Wszystkie warzywa , siekamy , kroimy w dowolne kawałki , słupki , paski itp . Boczniaki tniemy w paseczki . Piersi z kurczaka kroimy w paski lub kostkę i mieszamy z jedną łyżką sosu sojowego , 1 łyżką wina mirin , 2 wyciśniętymi praską ząbkami czosnku i olejem sezamowym . Odstawiamy na godzinę . Do rozgrzanego woka wlewamy olej rzepakowy , wrzucamy imbir, kolendrę , cebule i wyciśnięte praską pozostałe

Ogrodnik w podróży