minut we wrzątku – odcedzamy studzimy, trochę kroimy żeby kluseczki były krótsze) 1 jajko sól (około 1/2 łyżeczki) pieprz (około 1/4 łyżeczki) 1 duży rozmiażdżony ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego Wszystkie składniki farszu dokładnie ze sobą mieszamy. Na talerz lub patelnię wlewamy gorącą wodę – będziemy w niej moczyć papier ryżowy. Papier ryżowy (krążek) moczymy w wodzie, chwilę(...)wyschnie. Smażymy sajgonki w głębokim tłuszczu z każdej strony. Wyjmujemy sajgonki na papier aby odsączyć tłuszcz. Aby były bardziej chrupiące można je usmażyć później jeszcze raz Podajemy z sosem rybnym lub sosem z: sosu sojowego 6 łyżek oleju sezamowego 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka Artykuł Sajgonki z mięsem wieprzowym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plminut + min 1 h marynowania Składniki: – 2 średnie buraczki – 1-2 jabłka – 1/4 zklanki oliwy z oliwek – 1/4 szklanki octu jabłkowego – 1 łyżeczka sosu worcestershire – szczypta soli i pieprzu – 1 łyżeczka musztardy dijon – 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne – 1/4 szklanki cukru kokosowego lub brązowego – do sałatki: miks kolorowych sałat, kwiaty, inne(...)pokrój w ćwiartki a następnie w cienkie cząstki. Zostaw koniecznie skórę na jabłku. W pojemniku z przykryciem ułóż na zmianę plastry buraków i jabłka. Z oleju, octu, cukru, musztardy, sosu worcestershire i przypraw zrób sos. Sosem zalej buraki i wstaw do lodówki na minimum godzinę lub do 24h. Przygotuj sałatkę z ulubionego mixu sałat i marynowanego buraka i jabłka. SMACZNEGO
nietylkopasta.plFilety drobiowe w kremowym sosie z cukinią Kotleciki z kurczaka smażone w cieniutkich plasterkach wędzonego boczku i duszone w kremowym sosie z warzywami. Pyszny pomysł na niecodzienny obiad. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 10dkg wędzonego boczku w cieniutkich plasterkach 1 mała cebula 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki(...)przez około 10 minut na małym ogniu *** *** Śmietankę mieszamy z mąką, dolewamy dwie łyżki gorącego wywaru z patelni i całość przelewamy do mięsa. Mieszamy i gotujemy, do momentu, aż sos zgęstnieje. Potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką *** *** Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem *** *** Podajemy z ryżem, makaronem lub duszonymi ziemniaczkami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI
Blog z Apetytemsezamem pomidor ogórek- najlepszy kiszony, może jednak być i świeży zielony typu wąż czerwona cebula ser żółty- najlepszy cheddar ale można zastąpić innym ulubionym ( u mnie gouda ) sałata keczup sos czosnkowy: śmietana 12%- 8 łyżek, majonez- 3 łyżki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz Wykonanie: *Mięso mielimy w maszynce przez sitko o średnich otworach, mielimy tylko(...)burgera. * Bułkę przekrawamy na połówkę, opiekamy z dwóch stron ( opiekacz lub patelnia grilowa) *Sałatę rwiemy na listki, pomidora, ogórka , cebulę kroimy w plastry. * Wszystkie składniki potrzebne d przygotowania sosu czosnkowego mieszamy ze sobą, doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Mieszamy. *Spód bułki smarujemy sosem czosnkowym, kładziemy liście sałaty, plastry pomidora, ser ( możemy teraz chwilę położyć do opiekacza i podgrzać
Z Majeczką w kuchniRozgrzewające spaghetti z kawałkami kurczaka, aromatycznym sosem z dyni pachnącym cebulką, aromatycznym czosnkiem i wyrazistymi suszonymi pomidorami to świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu i pełnowartościowe danie. Składniki: Sos: 600g dyni 2 cebule 3 ząbki czosnku 80g suszonych pomidorów 3 łyżki masła 1,5 szklanki bulionu drobiowego sól pieprz Dodatkowo: 200g makaronu spaghetti 450g fileta z kurczaka 3 łyżki klarowanego(...)Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i mieszanką przypraw curry. Odstawić na 20 - 25 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle. 2. Sos: Dynię obrać, oczyścić z pestek i włókien. Miąższ pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dynię, całość smażyć kilka minut, podlać drobiowym
Szalona Kuchnia Ewelinytego, chęć zjedzenia pierogów na cienkim cieście z własnym farszem - zwyciężyła :) I jak je spróbowałam... to absolutnie nie żałuję ! Połączenie suszonych pomidorów z czosnkiem i z sosem grzybowym - mistrzostwo smaku ! Spróbujcie koniecznie ! Składniki: Na ciasto: 1/2 kg mąki (ja użyłam typ 450) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka masła (u mnie bez laktozy) 1 szklanka gorącej wody(...)duże ząbki czosnku 4 łyżeczki soku z cytryny ok. 10 dużych suszonych pomidorów z oleju (LIDL - dalej są XXL w dobrej cenie :) pieprz, sól dla smaku Na sos : 1/2 czerwonej cebuli 1/2 zwykłej cebuli łyżka oliwy 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 4 łodygi zielonej pietruszki kostka grzybowa Winiary pieprz, sól dla smaku łyżka mąki do zagęszczenia Przeważnie
dlaSmaQumieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na ok. 2 godziny. Po tym czasie mięso przestudzamy i kroimy w ok. 1-1,5 cm plastry. W międzyczasie przygotowujemy sos: Ok. 300 ml wody zagotowujemy, dodajemy 2 liście laurowe, ok. 4 ziarnka ziela angielskiego i ok. 6 ziarenek pieprzu, dodajemy ok. 1/3 łyżeczki soli. Chwilę gotujemy i do wywaru dodajemy całą(...)została po pieczeniu mięsa. W osobnym naczyniu dokładnie rozpuszczamy łyżeczkę maki pszennej (pozbywając się ewentualnych grudek) w ok. 1/5 szklanki wody - wlewamy do wywaru i energicznie mieszamy do zgęstnienia sosu. Chwilę gotujemy. Studzimy. Po przestudzeniu sosu dodajemy ok. łyżkę śmietany 18%. Przygotowanym sosem polewamy plastry schabu. Moje posty
Słodka Stronadodatkami w postaci cebulki i ogórka jest przyjemnie orzeźwiająca i lekka. Bardzo miła przystawka, która zasmakuje nie tylko fanom makreli, ale ryb ogółem. 😊 👉 Tarta cebulowa - delikatna tarta cebulowa oblana sosem na bazie maślaków Ta tarta jest dla mnie prawdziwym zaskoczeniem, gdyż wytrawne nadzienie zostało zapieczone na... kruchym słodkim spodzie. Słodka cebula, lekko ciągnąca się mozzarella, delikatny rozpływający się farsz(...)całość oblana sosem z maślaków. I choć nie cierpię grzybów, to tutaj świetnie przełamują słodki smak tarty. 😊 👉 Jajo-burger, czyli wołowina, jajko, sałata, boczek, pomidor oraz sos grzybowy (po lewo) 👉 Strusioburger, czyli struś, rukola, chorizo, marynowana dynia i sos majonezowy (po prawo) Struś w karcie Stekówki to już norma i bardzo mnie to cieszy, bo to mało znane i niedocenione
Cooking Monsterpodgrzania swojego obiadu). Dodatek kuskusu sprawia, że jest ona bardziej syta, z aś szpinak, granat i natka pietruszki to dobra dawka żelaza w nietypowym wydaniu. Orzechy włoskie i sos na bazie octu balsamicznego podkreślają smak całości, a granat orzeźwia. Ja dodaję ją do swojego stałego menu, szczególnie na jesień i zimę, kiedy nie ma aż tylu świeżych owoców(...)warzyw. Składniki: 100g świeżego szpinaku baby 150g kuskusu perłowego ½ granatu (około 1/2 szklanki ziaren) 40g orzechów włoskich ½ pęczka pietruszki Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu Opcjonalnie sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kuskus ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ostudź. Szpinak pokrój na paseczki, orzechy włoskie oraz natkę pietruszki posiekaj. Przełóż do dużej salaterki
Fabryka pomysłówpodzielę się z Wami przepisem, który pokocha cała Wasza rodzina. Większość składników na pewno macie w domu. Co powiecie na naleśniki zapiekane z kurczakiem, cukinią i mozzarellą w domowym sosie pomidorowym? Kurczaka wcześniej podsmażyłam z cebulą, czosnkiem oraz tymiankiem. Danie jest niezwykle aromatyczne, uwielbiam je! Dzisiejszy obiad przygotowałam z łatwo dostępnych składników. Zależało mi na urozmaiceniu zwykłych naleśników. Do przygotowania(...)średnia cebula – pokrojona w drobną kostkę 2-3 ząbki czosnku – drobno posiekane tymianek suszony Kamis olej roślinny do smażenia – u mnie oliwa z oliwek z łyżką masła Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w puszce – zblendowanych 2-3 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 średnia cebula – pokrojona w drobną kostkę przyprawy: sól, pieprz w młynku, tymianek suszony Kamis, słodka
Moja pasja smakunaturalnego, 90 g śmietany, 170 g mąki, 2 jajka, 5 łyżeczek cukru wanilinowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju (u mnie mieszanka z olejem kokosowym). Składniki na sos truskawkowy: 200 g mrożonych truskawek, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 2 łyżki cukru. Przygotowanie: Sos: Truskawki przekładam do garnka, rozmrażam przez 10 minut na większym ogniu (pod przykryciem), co jakiś czas(...)mieszam. Miksuję blenderem, zagotowuję. Dodaję cukry i gotuję jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Placuszki: Jogurt mieszam ze śmietaną, jajkami, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i olejem. Do masy dodaję mąkę, mieszam do uzyskania jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnię nakładam po łyżce masy, smażę na małym ogniu przez około 2,5 minuty, następnie przewracam placki i smażę przez kolejne
JejKuchniasmakiem. Oto przepis na obiad idealny! Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – bataty z sosem awokado – carpaccio z buraka – sałatka z żółtym burakiem – sałatka z kolorowych buraczków – frytki z batatów – chipsy z batatów – zbiór przepisów FIT i odpowiedź(...)łyżeczki ostrego chilli lub pieprzu cayenne – 1 łyżeczka kminku – 1 łyżka octu jabłkowego lub winegret – 1-2 cebule czerwone – oliwa z oliwek – sól Zielony sos: – 1 awokado – garść świeżej kolendry – 1 ząbek czosnku – 1/4 szklanki oliwy z oliwek – sól i pieprz Do podania: kolendra Przygotowanie: Bataty pokrój w niewielkie kwadraty
nietylkopasta.plPiersi z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym. To prosty, pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Tak przygotowane piersi z kurczaka możecie podać zarówno z zestawem surówek (szukając przepisów na pyszne surówki zajrzyjcie tutaj ), ziemniaczkami, jak i w towarzystwie ryżu czy kaszy. Przygotowanie jest naprawdę proste. Spróbujcie. Składniki: 2 większe pojedyncze piersi z kurczaka 1 łyżka + 1 łyżeczka przyprawy(...)gyrosa Skworcu 5 większych pieczarek 200 ml śmietany 18% (do zup i sosów) 1 mała cebulka 2 pełne łyżeczki mielonej suszonej bazylii sól i pieprz do smaku olej do podsmażenia składników Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki (jak do sosu). Przekładamy na patelnię z niewielką ilością oleju, posypujemy całe mięso łyżką przyprawy do gyrosa, mieszamy i chwilę
Słodkie okruszkiniedługo na wakacje do Andaluzji (w końcu) i jak zwykle zrobiłam rekonesans co jadają w okolicy ;) Ośmiornica będzie punktem obowiązkowym na kulinarnej wakacyjnej mapie, ale zainspirował mnie królik w sosie migdałowym :) oczywiście zrobiłam i połączyłam ze swoimi dodatkami, a oto efekt. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 comber z królika 100 gram migdałów 4 łyżki oliwy z oliwek(...)blendera, dolewamy trochę wody, żeby się łatwo miksowało (jej ilość zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać, więc polecam dodawać ją stopniowo). Powinniśmy uzyskać papkę o konsystencji dość gęstego sosu. Gdy z duszonego królika odparuje woda, podlewamy go białym winem, chwilę dusimy i dodajmy sos migdałowy, doprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową solą i pieprzem i dusimy królika pod przykryciem do miękkości
Quinoa Raz!niewiele w kuchni potrafi bądź nie ma świadomości. Gotując jednak dla osoby, która ma z tym do czynienia nawet proste danie potrafi nie wyjść, makaron się rozgotować a sos zważyć. Chyba nawet stresowałam się jej opinią. Jedak powtarzam to zawsze i powtarzać będę. Proste dania zawsze się obronią kiedy są gotowane z serca, dla bliskich. Fajnie Marta, że Ciebie(...)maśle podsmaż szalotkę do zarumienienia. Dodaj groszek cukrowy i smaż składniki dwie minuty. Dodaj posiekanego łososia wędzonego. Smaż składniki minutę i wlej śmietanę. Zredukuj ją do momentu uzyskania gęstego sosu (około 4-5 minut) a następnie dopraw według uznania, na pewno pieprzem i odrobiną soli. Nie przesadź z jej ilością bo łosoś sam w sobie już odda swój słony smak
Mango Papaja