najbliższych Ci osób. Dasz wiarę? Składniki (2-3 porcje) 1 polędwica wieprzowa sól, pieprz 3 pierniki z miodem Kopernik Toruń tymianek olej rzepakowy do smażenia Sos piernikowy: 2 pokruszone pierniki Kopernik Toruń 3/4 szklanki śmietany 30% 3/4 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego sól, pieprz, tymianek Puree z batata 1 średni batat (700 gram) 1 łyżka(...)Batata ugotuj do miękkości, odcedź. Dodaj masło orzechowe, sok i skórkę z limonki. Zblenduj na gładkie puree. Na patelni upraż 1/3 utartych pierników. Wlej śmietanę, dodaj bulion i gotuj sos. Dopraw solą i tymiankiem świeżym. Sos zblenduj na gładką masę. Wodę ugotuj z octem, cukrem, solą i przyprawami. Cukinię obierz, pokrój w drobną kostkę. Zalej zalewą i odstaw na kilkanaście
Mango PapajaPyszna sałatka z pieczonym camembertem, lekko pikantnym sosem i prażonymi migdałami <3 Danie idealne dla osób na diecie bezglutenowej oraz LOW FODMAP ( więcej o diecie dowiesz się T UTAJ ). Zapraszam do przygotowań! Składniki (2 porcje): ok. 50 g liści młodego szpinaku, rukoli i botwiny* 20 winogron bezpestkowych 2 łyżki płatków migdałów Camembert o wadze(...)Sos: 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy Dijon 3 łyżki oliwy z oliwek sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ser kładziemy na papierze do pieczenia i pieczemy 12-13 minut. 2. W między czasie na suchej, rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów do lekkiego
My Culinary Artwśród znalezisk archeologicznych z Opawy i Raciborza. Dworskie menu świąteczne składało się zazwyczaj z wielu dań, których liczba dochodziła do dziesiątek. Typowe dla tego menu były pasztety, zasmażki (gęste sosy) czy mięsa duszone. Na stole nie mogło zabraknąć mleka migdałowego, zagęszczonego i udekorowanego owocami czy fiołkami lub podawanego z mięsem. Na główne danie składały się zazwyczaj pieczenie z różnych rodzajów(...)mięsa: wołowiny, jeleniny i sarniny, mięsa z tłustych kapłonów, gęsiny, w mniejszym stopniu wieprzowiny. Podawano je z różnymi odmianami kasz i sals (sosów do maczania kęsów jedzenia). Ulubionym smakołykiem były małe ptaki (skowronki, słowiki, drozdy, przepiórki), a także wiewiórki czy niedźwiedzie łapy. W dni postne jadło się ryby, ślimaki, a także pieczone lub zasmażane ogony bobra. Większość potraw była słodzona
Passions hobbies lifełyżeczki gałka muszkatołowa - 1 szczypta anyż gwiazdkowy - 1 szczypta goździk zmielony w moździerzu -2 szt. miód - 1 łyżeczka chili w płatkach - 1 szczypta 2 białka ubite na sztywno sos sojowy 1 łyżeczka ząbek czosnku sól 1 łyżeczka 1 piernik Katarzynka z Fabryki Cukierniczek Kopernik starty na drobnych oczkach Mięso zmielić wraz ze skórą. Doprawić solą, sosem sojowym, cynamonem, goździkiem(...)winnego Śliwki obrać z pestek, przełoży do rondla dodać przyprawy, dolać trochę wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy będą miękkie dodać ocet i odparować. Zmiksować na gładko. Sos musztartowo sezamowy 2 łyżki musztardy ocet jabłkowy 1 łyżka miodu 2 łyżeczki tahiny z sezamu pieprz oraz szczypta anyżu gwiazdkowego. #appetytnakopernika Składniki sosu zmieszać razem ze sobą
AZgotuj!boczniaki średniej wielkości 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 mała papryka spiczasta o kruchych cienkich ściankach 2 żółte strąki świeżego chilli pęczek szczypiorku do posypania 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki wina mirin ( lub cherry ) 4 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1 łyżeczka drobniutko startego, świeżego korzenia imbiru 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki oleju(...)następnie odcedzić . Wszystkie warzywa , siekamy , kroimy w dowolne kawałki , słupki , paski itp . Boczniaki tniemy w paseczki . Piersi z kurczaka kroimy w paski lub kostkę i mieszamy z jedną łyżką sosu sojowego , 1 łyżką wina mirin , 2 wyciśniętymi praską ząbkami czosnku i olejem sezamowym . Odstawiamy na godzinę . Do rozgrzanego woka wlewamy olej rzepakowy , wrzucamy imbir, kolendrę , cebule i wyciśnięte praską pozostałe
Ogrodnik w podróżyWspaniały sernik o uzależniającym połączeniu smaków. Na mięciutkim, mocno czekoladowym spodzie brownie. Z aksamitną serową masą i gęstą polewą z sosu toffee. Udekorowany świeżymi figami ( myślę, że równie dobrze sprawdzą się też maliny). Łatwy do zrobienia, choć nieco pracochłonny. Zachwycił wszystkich bez wyjątku. Sernik jest dosyć krótko pieczony i powinien być wyjęty z piekarnika, gdy jego środek jest(...)cukru (1/2 szklanki) 120 g mąki pszennej (2/3 szklanki) MASA SEROWA 250 g mascarpone 750 g twarogu sernikowego (użyłam TAKIEGO ) 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 budyń waniliowy SOS TOFFEE 1 szklanka śmietany 30% 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki brązowego cukru 50 g masła DODATKOWO : świeże figi pokrojone na ćwiartki lub np. maliny WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 180℃, z funkcją
cool and mintyprzedstawiam przepis na rozpływające się w ustach żeberka w glazurze z coca coli, które są banalnie łatwe w przygotowaniu. Soczyste mięso w słodkiej glazurze z coca coli, ketchupu i sosu sojowego na pewno znajdzie sobie fanów w każdym domu. Podałam je z pieczonymi warzywami w pomidorach i wyszło bosko. Jeżeli jesteś fanem żeberek, polecam także te z grzybami i papryką(...)żeberek wieprzowych 1,5 l Coca Coli 1 laska cynamonu 3-4 gwiazdki anyżu 125 g brązowego cukru 60 g miodu 130 g ketchupu 2 łyżki musztardy 60 ml sosu sojowego Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC. W większym i głębokim naczyniu żaroodpornym umieść żeberka, anyż, cynamon, 1l Coca Coli, przykryj szczelnie folią aluminiową i włóż
karmelowySkładniki na ciasto: 3 szklanki mąki 50 gram świeżych drożdży 1 szklanka cieplej wody pół łyżeczki soli pól łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy lub oleju na sos: ketchup 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru pieprz 5 ząbków czosnku 1/2 opakowania przyprawy do pizzy Sosu powinna nam wyjść szklanka. Ketchup dodajemy na końcu, lejemy go tyle(...)sól, oliwę. Składniki na ciasto łączymy z sobą, wyrabiamy ciasto około 10 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut, lub do czasu przygotowania pozostałych składników. Składniki na sos również łączymy ze sobą. Czosnek mielimy przez praskę. dodajemy koncentrat, sól, cukier, przyprawę, pieprz, ketchup. Mieszamy wszystko razem. Warzywa tj.papryka, cebula i pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę bardzo cienko, pieczarki
Życie zaczyna się w kuchnikaczką – rosół z kaczki – ragu z kaczki – przepis na gnocchi – domowy makaron Przygotowanie : 40 minut + marynowanie Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 2 piersi kacze – 2 łyżki sosu teriyaki – 1 łyżka sosu sojowego jasnego – łyżeczka płynnego miodu – makaron sojowy, ryżowy lub ryż do podania – ugotowany brokuł, inne warzywa lub surówka z kiełków fasoli mung(...)wyjmij z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej. Natnij jej skórę ostrym nożem, tworząc dużą kratkę (natnij kilka pasków na skos w jedną i drugą stronę). Kaczkę zamarynuj w mieszance sosu teriyaki, miodu i sosu sojowego. Natrzyj nim piersi z obu stron i pozostaw na minimum 30 minut lub dłużej. Kaczkę połóż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu skórą do dołu
nietylkopasta.pldynią :) Dostałam ją na tyle dużą, że wystarczyła na kilka dań, między innymi jako dodatek do pulpetów. Robiłam je pierwszy raz i wyszły super, delikatne, w pysznym warzywnym sosie, mniam! :) Składniki na ok. 5-6 porcji: (Inspiracja: " Smaki ogrodu ") Pulpety: 500 g mielonego mięsa wieprzowego ok. 400 g obranej dyni 1 mała cebula 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej(...)sól, pieprz, pieprz ziołowy Sos: 2 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 1 mała cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz, pieprz ziołowy ok. 50 ml śmietany 12% Obraną dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić na kilka minut i odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać do niej mięso, obraną i startą na tarce
Simply FoodŚliwki w sosie własnym to kolejny sprawdzony przepis na przetwory ze śliwek. Tak przygotowane owoce mogą posłużyć na kompot, do knedli, kaszy manny na mleku, zapiekanki z ryżu czy ciasta drożdżowego. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 4 słoiki po 0,7 litra Składniki(...)śliwek 0,6 kg cukru Przygotowanie śliwek w sosie własnym Śliwki umyj, wypestkuj i upakuj ciasno w słoiku przesypując warstwowo cukrem. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj 20 minut od momentu zagotowania się wody. Gotowe Krok po kroku przepis śliwki w sosie własnym 1. Umyj śliwki 2. Wypestkuj śliwki rozpoławiając
KuchniaWeDwoje.plDziś prezentuję doskonały pomysł na śniadanie, lunch a nawet kolację. Pyszna i sycąca kanapka z soczystym stekiem, cudownymi balsamicznymi pieczarkami, serem żółtym Maasdamer od Hochland i sosem miodowo-musztardowym z pewnością zachwycą każdego. Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu i wbrew pozorom też szybka. Polecam gorąco! W tym przepisie użyłam sera żółtego Hochland Maasdamer, który umiejscowiony na gorącym steku delikatnie(...)balsamiczne grzyby: 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki 250 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 2 łyżki octu balsamicznego Składniki na sos miodowo-musztardowy: 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Ostrym nożem natnij steka z obu stron delikatnie
karmelowyreligii , to i tak z przyzwyczajenia , często właśnie w ten dzień robi się coś wegetariańskiego Pieczeń z cukinii jest wyśmienita na taki piątkowy obiad , można ja podać z dowolnym sosem , surówką , a jak wystygnie potraktować jako pasztet Danie wielowymiarowe , zdrowe , lekkie i banalnie proste w wykonaniu . Nie powiem żeby moja rodzina wyrażała chęć jadania jej codziennie , ale od czasu(...)czasu lubią . Chłopcy i M. z Japcią , preferują szczególnie z jajkiem sadzonym i z mizerią . Ja jako rodzinny kulinarny „odmieniec” wolę z jajkiem na twardo i sosem musztardowym… kombinacji jest wiele .. Polecam Składniki na dwie małe formy : 1 średnia cukinia , nie przerośnięta 2 ziemniaki 2 cebule, dość duże 2 łyżeczki świeżego ,siekanego majeranku 3 ząbki czosnku
Ogrodnik w podróżyzrobiłam nadzienie do pierożków Nadzienie do pierożków 500 gram mięsa z łopatki ( mielonego) 4 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 2 zielone cebulki 0, 5 szklanki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki oleju sezamowego 0,5 szklanki mrożonych liści kolendry Czosnek obrałam i przepuściłam przez praskę. Imbir obrałam delikatnie i starłam na tarce. Cebulkę zieloną pokroiłam drobno. Wszystkie składniki(...)zawijałam je na palcu smarując końcówki wodą i sklejając. Tak przygotowane pierożki wylądowały w koszyku do gotowania parze i gotowałam je na parze przez 15 minut. Podałam z sosem zrobionym z : sok z jednej limonki 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1 cm kawałek imbiru liście kolendry 2 ząbki czosnku szczypta chili zielona cebulka Imbir i czosnek obrałam i drobno pokroiłam
Kuchnia na wzgórzu