sos powstał jako uzupełnienie koft z kapusty pekińskie j, ale jest tak dobry, że spokojnie można do dodawać do makaronu, gołąbków, ogólnie do każdego dania, gdzie zamarzy Wam się sos pomidorowy. W sezonie pomidorowym użyję oczywiście swoich, własnoręcznie wyhodowanych i wypielęgnowanych pomidorów, bo te kupne są dla mnie wstrętne, zwłaszcza o tej porze roku. Składniki: około 1 litra dobrej jakości(...)cukier, sól, jeżeli według Ciebie taka będzie potrzeba, mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj aby nie było grudek. Na samym końcu dodaj posiekaną kolendrę. Gotowe! Smacznego! Artykuł Uniwersalny wegański kremowy sos pomidorowy pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfsię nie do poznania. I jest pyszny! Pizza z resztkami z kurczaka Pizza to danie, które powstało z potrzeby zagospodarowania resztek jedzenia – zapiekane w wysokiej temperaturze z dodatkiem sosu pomidorowego i sera na nowo odzyskiwały smak. Nic więc dziwnego, że spośród wielu pomysłów na recykling jedzenia pizza z resztkami z kurczaka jest naszym ulubionym. Co zamiast mozarelli? Na wierzch(...)film jak zrobić idealną pizzę. Składniki: Kilka kawałków gotowanego kurczaka, najlepiej z piersi Ciasto na pizzę ( według tego przepisu ) Oscypek lub serek górski Dziugas lub bursztyn, albo parmezan Sos pomidorowy ( według tego przepisu ) Oregano Przygotowanie: Krok 1 Ustaw maksymalną temperaturę piekarnika, wstaw blaszkę (kamień lub formę) do pieczenia na środkową półkę i nagrzewaj przez godzinę. Krok 2 Ciasto chwilę zagniataj
Niedzielny kucharzTaka sałatka będzie idealna na lekką kolację. Polecam Składniki: 100 g roszponki 1/4 czerwonej papryki pół pomidora 2 jajka ugotowane na twardo gałązka koperku 3 łyżki kukurydzy z puszki sos: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1 łyżka wody 1 łyżka gotowej mieszanki ziół do sałatek (ogrodowa) Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy(...)ćwiartki. Paprykę kroimy w paseczki a pomidor w kostkę. Do miseczki przekładamy roszponkę, na niej układamy paprykę, pomidora, kukurydzę, pokrojone jajka i koperek. Sos: w słoiczku mieszamy wszystkie składniki na sos. Polewamy sałatkę sosem tuz przed podaniem.Smacznego Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneziemnymi (przepis autorski) Składniki ( ich ilość zależy od tego ile potrzebujesz sałatki) sałata lodowa ogórek zielony pomidor kiełki soi łyżeczka czarnego sezamu garść orzechów ziemnych nie solonych na sos ( tu także używasz proporcji składników, które Tobie będą odpowiadały, próbuj sos w trakcie robienia i dopasuj do siebie) sos sojowy jasny woda oliwa z oliwek miód Przygotowanie warzywa umyj, sałatkę(...)podrzyj dłońmi z mniejsze kawałki, ogórka potnij w plasterki, pomidora w kostkę, przełóż do miski, dodaj kiełki soi i czarny sezam, wymieszaj sos: połącz wszystkie składniki w odpowiednich dla Ciebie proporcjach, dodaj do warzyw , wymieszaj orzechy rozbij w moździerzu na mniejsze kawałki, upraż na suchej patelni, posyp sałatkę gotowe! Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeGravlax to świetny pomysł na przystawkę, zagryzkę do wódki, czy dodatek do kanapki. Zimą, kiedy wzrasta nasze zapotrzebowanie na tłuszcze, smakuje zdecydowanie najlepiej. Ja gravlaxa podaję zwykle w towarzystwie sosu miodowo-musztardowego lub chrzanowego. Łosoś smakuje wtedy wprost wyśmienicie! * SKŁADNIKI Gravlax: 500 g surowego łososia 1 szklanka gruboziarnistej soli morskiej 2 łyżki cukru 1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach(...)burak 1 fenkuł 1 natka koperku skórka z 1 cytryny 1 kieliszek wódki (u mnie Żubrówka) Sos musztardowo-koperkowy: 100 ml śmietany 18% 2 łyżki musztardy 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka płynnego miodu świeżo mielony czarny pieprz * PRZYGOTOWANIE Gravlax Łososia umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Buraka zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Fenkuł pokrój
Food SquareSoczyste polędwiczki z indyka w bezglutenowej panierce z płatków kukurydzianych to świetna propozycja obiadowa a także pyszna przekąska. Najlepiej komponują się z lekką sałatką i sosem musztardowo-majonezowym lub chipotle z mango. Chrupiące polędwiczki z indyka w bezglutenowej panierce Pikantne polędwiczki z indyka w bezglutenowej panierce z płatków kukurydzianych to świetny sposób na szybki obiad. Przygotowuje się je w niecałe(...)warzywa, pieczone marchewki lub bataty, które świetnie się komponują z tym daniem. Jeśli szukasz prostych przepisów na dania obiadowe z drobiu to sprawdź też przepis na kurczaka w aksamitnym sosie z mango . Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama lub Facebooka i oznacz mnie tagiem @bookofspellspl Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój
Book of spellsSoczyste polędwiczki z indyka w bezglutenowej panierce z płatków kukurydzianych to świetna propozycja obiadowa a także pyszna przekąska. Najlepiej komponują się z lekką sałatką i sosem musztardowo-majonezowym lub chipotle z mango. Chrupiące polędwiczki z indyka w bezglutenowej panierce Pikantne polędwiczki z indyka w bezglutenowej panierce z płatków kukurydzianych to świetny sposób na szybki obiad. Przygotowuje się je w niecałe(...)warzywa, pieczone marchewki lub bataty, które świetnie się komponują z tym daniem. Jeśli szukasz prostych przepisów na dania obiadowe z drobiu to sprawdź też przepis na kurczaka w aksamitnym sosie z mango . Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama lub Facebooka i oznacz mnie tagiem @bookofspellspl Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój
Book of spellspodwójny filet z kurczaka 4 plasterki sera 4 plasterki szynki 1/3 młodej cukinii 1/3 papryki czerwone sól i pieprz do smaku tłuszcz do formy przyprawa do gyrosa Składniki na sos: 20 dag świeżych grzybów leśnych ½ szklanki śmietanki 18% sól i pieprz do smaku 1 żółtko jaja 1 płaska łyżka mąki pszennej Wykonanie: Fileta dokładnie opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym(...)posmarować tłuszczem, włożyć przygotowane roladki, posypać przyprawą do gyrosa. Piec w temperaturze 190 stopni około 50-60 minut. Gdy mięso się zarumieni podlać jedną szklanką wody. Przygotowanie sosu: Grzyby oczyścić, dosyć drobno pokroić, zalać wodą, przyprawić do smaku i ugotować do miękkości. Śmietanę rozbełtać z mąką i żółtkiem, dodać do grzybów i chwilę podgotować. Ja do sosów dodaje
Tradycyjna KuchniaSkładniki: filet z kurczaka (2 szt) przyprawa do gyrosa sałata lodowa (1/2 sałaty) czerwona papryka 1 szt. ser żółty (około 20 dag) grzanki ziołowe sos koperkowy olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, doprawiając go przyprawa do gyrosa. Odstawiamy do wystudzenia. Sałatę szarpiemy, lub kroimy. Czerwoną paprykę i ser żółty kroimy(...)kostkę. Sałatę, kurczaka, paprykę, ser, grzanki umieszczamy w misce, zalewamy sosem koperkowym z dodatkiem oleju i wody. Podajemy z sosem czosnkowym- dipem: majonez, jogurt naturalny, czosnek- rozmiażdżony, sól, pieprz. Nakładamy na talerz porcję sałaty i polewamy sosem. Artykuł Lekka sałatka pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plzioła. Mieszamy i próbujemy czy nie trzeba jeszcze przyprawić. Ciasto przekładamy na blaszkę, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st na ok 25/30 min. Wyjmujemy i smarujemy sosem pomidorowym a następnie układamy pokrojone cienko składniki, posypujemy serem i ponownie wstawiamy do piekarnika aby składniki ładnie się podrumieniły ok 10/15 min. Jeżeli mamy w piecu funkcje z grillem(...)koniec możemy na chwilę włączyć tą funkcje.Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem. SOS DO PIZZY Pomidory i wszystkie pozostałe składniki sosu wrzucamy do blendera i miksujemy. Gotowym sosem smarujemy pizzę
harrisaFarfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem Na dziś danie wegetariańskie z kuchni fusion, prawdziwy mariaż kuchni włoskiej z kuchnią indyjską. Jest to odważne połączenie, gdyż jak wszyscy wiemy piękna i kusząca dynia wzrokiem jest mało wyrazista w smaku, powodem czego jest poświecenie jej większej uwagi. W roli głównej dynia Hokkaido(...)którą to najpierw upiekę, a następnie zmiksuję na aksamitny krem. Wybrałam do dania Farfalle, które kapitalnie komponują się z moim aromatycznym sosem. Składniki: 250 g świeżej dyni 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżki masła 1 garść startego parmezanu 1 garść mrożonego młodego groszku sól i pieprz 1 szczypta mielonego imbiru 1 szczypta kurkumy 1 szczypta
Wino Francja KuchniaKarkówka z nudlami to propozycja dla osób, które szczególnie lubują się w przygotowaniu pampuchów ( tutaj przepis ) w wersji wytrawnej, z ciemnym sosem i mięsem, a także dla osób, które lubią konkretnie sobie pojeść w staropolskim stylu (chociaż to danie korzeniami raczej jest niemieckie). Chodzi o to, że równie dobrze ten garnek mogłabym nazwać chłopskim - jest mięsko, jest kapusta, są kluchy(...)karkówki 1 litr bulionu ( jeżeli nie masz, użyj wody) nieduża główka kapusty włoskiej (około 400-500 gramów) 1 marchew 2 cebule 4 ziemniaki 150 ml wytrawnego wina łyżka ciemnego sosu sojowego liść laurowy sól i pieprz tłuszcz do podsmażenia. Nudle: 500 g maślanki (lub jogurtu) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 700 g maki pszennej 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
Poezja Smaków - blog kulinarnyKiedy podamy te nuggetsy z dowolnym sosem stają się doskonałą, imprezową przekąską. Na zimno również smakują dobrze. Są szybkie i niewymagające. Smacznego!:) 2 filety z kurczaka małe opakowanie jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz 3 szklanki płatków kukurydzianych 1. Filety z kurczaka kroimy na małe, podłużne kawałki. Płatki(...)kukurydziane przekładamy do worka foliowego, kładziemy na płaskiej powierzchni i kruszymy za pomocą wałka. 2. W misce mieszamy ze sobą jogurt, jajko, paprykę, sos sojowy, sól i pieprz. Filety nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Każdy z kawałków moczymy w marynacie a następnie obtaczamy w płatkach. 3. Kurczaka układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około
Szefowa kuchniORIENTACYJNA CENA POTRAWY: ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki sałatki: 1/2 małej sałaty lodowej, 4 jajka ugotowane na twardo, 3 nieduże rzodkiewki, garść płatków migdałów (uprażone na suchej patelni). Składniki sosu: 2 czubate łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, 3/4 pęczku koperku (posiekanego). Dekoracja: kiełki rzodkiewki, 2 małe rzodkiewki, kilka gałązek koperku. Przygotowanie: Sałatę myję, osuszam i siekam, układam na talerzu. Przygotowuję(...)sos z majonezu, śmietany i koperku. Rzodkiewkę kroję w cienkie plastry, jajka dzielę na ćwiartki. Sałatę polewam 3/4 sosu, układam na niej jajka i plasterki rzodkiewek. Całość posypuję migdałami i polewam pozostałym sosem. Sałatkę dekoruję kiełkami, koperkiem oraz kwiatkami z rzodkiewek (wycinane nożem naokoło - zygzakiem
JejKuchnialodówce zabraknie twarogu i równie szybka wersja na słodko, kopytkowate leniwe , odpada w przedbiegach. Jedliśmy je już kilkukrotnie. I zawsze z przyjemnościa. Zwykle w towarzystwie angielskiej fasolki w sosie pomidorowym (ulubiony wybór), sosu 'sweet chilli', lub sałatki. Ale powiedziałabym, że wszelkie chwyty dozwolone. Ktokolwiek ma ochotę się pofatygować może dogotować sos pieczarkowy, albo bolognese z mięsem mielonym. Albo(...)brazowy kolor. Zdejmuj z patelni i odsaczaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj od razu: oryginalnie z kleksem kwaśnej śmietany, u nas z fasolka 'baked beans' i ostrym sosem. * Konsystencja ciasta będzie zależna od ilości dodatkó w ziemniakach: te ze spora ilościa masła, śmietanki, czy mleka będa rzadsze i wtedy przyda się nieco więcej maki; a jeśli masa wydaje
Lejdi of the house