Ostatnimi czasy bardzo często przygotowuje klopsiki drobiowe z różnego rodzaju dodatkami. Bardzo posmakowały nam te z przepisu tutaj – w sosie z porem i selerem naciowym. Są szybkie w przygotowaniu, pożywne, smaczne i spokojnie mogą stanowić obiad na dwa dni. Kiedyś przeglądając jeden ze sklepów, które oferują wiele ciekawych akcesoriów kuchennych znalazłam temperówkę do warzyw, dzięki której można łatwo zrobić(...)makaron z cukinii. Temperówkę kupiłam i postanowiłam przetestować ją właśnie do tego dania. Makaron wychodzi z niej równiutki i cienki. Postanowiłam połączyć go z sosem pomidorowym, kilkoma aromatycznymi przyprawami oraz wspomnianymi klopsikami. Takie danie może stanowić pyszny obiad, lunch do pracy czy nawet ciepłe danie na spotkaniu z przyjaciółmi. Składniki: 4 cukinie średniej wielkości sok z połowy cytryny
Życie ze smakiemsmaczny sposób przemycić strączki do naszej diety? Można z nich zrobić pulpety:) Dzisiaj mam dla Was pomysł na pulpety z ciecierzycy z suszonymi pomidorami podane z makaronem i sosem pieczarkowo - koperkowym. Pulpeciki mają bardzo ciekawy smak a pomidory przełamują delikatny smak ciecierzycy. Warto spróbować! Składniki (2-3 porcje) Pulpety - 100 g ciecierzycy - 30 g suszonych pomidorów - odrobina natki pietruszki(...)pieprz Sos pieczarkowo - koperkowy - 300 g pieczarek - pól cebuli czerwonej - małe opakowanie jogurtu greckiego - 2-3 łyżki mąki kukurydzianej - odrobina koperku - sól, pieprz, wędzona papryka słodka, czosnek Dodatkowo - makaron pełnoziarnisty lub bezglutenowy (ja wybrałam kukurydziany) Wykonanie Pulpety Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę a następnego dnia gotujemy według przepisu . Po ugotowaniu pozostawiamy na chwilę do wystudzenia. Pomidory kroimy w kostkę
Health-Fit-LifeRobię ją często do obiadu kiedy nie mam pomysłu na inną surówkę. 1/2 główki sałaty lodowej 3 pomidory 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 1 pęczek szczypiorku sos: 4 łyżki oleju, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka miodu, 1 łyżka sosu z cytryny, sól, pieprz 1. Sałatę i szczypior siekamy, pomidory kroimy w kostkę, ogórki w półplastry(...)Przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. 3. Warzywa łączymy z sosem, mieszamy
Szefowa kuchniplastry, rozbijamy i obsypujemy z każdej strony przyprawą do kebaba *** *** Ketchup, majonez, jogurt, przecier pomidorowy oraz szczyptę soli i chili mieszamy ze sobą *** *** Cebulę kroimy w piórka. Mięso i sos dzielimy na 3 części. Do naczynia żaroodpornego wykładamy część mięsa, które smarujemy warstwą sosu i posypujemy połową cebuli *** *** Na cebuli układamy ponownie część mięsa, smarujemy sosem i wykładamy resztę cebuli(...)wykładamy resztę mięsa i smarujemy pozostałym sosem *** *** Tak przygotowane mięso odstawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 45 minut, aż mięsko mocno się zrumieni *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ROLADY Z KARKÓWKI PRZEPIS TUTAJ KARKÓWKA PIECZONA W KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ KEBABOWA ZAPIEKANKA PRZEPIS TUTAJ Artykuł Kebabowa karkówka pochodzi z serwisu Blog
Blog z ApetytemPomysł na nietypowy i smaczny obiad? Sprawdź zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Składniki: 60 dag pieczarek 2 piersi z kurczaka 2 sosy pieczarkowe 1 duży jogurt naturalny lub śmietana 25 dag sera żółtego duży makaron rurki przyprawa do gyrosa cebula Makaron ugotować. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa, podsmażyć na patelni. Następnie pieczarki i cebulę pokroić(...)kostkę i również podsmażyć. Mięso i pieczarki podsmażamy osobno. Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy podsmażone mięso, pieczarki, podsmażoną cebulę. Sosy rozpuszczamy w 1,5 szkl. wody. Rozpuszczone sosy dodajemy do garnka i następnie zagęszczamy jogurtem lub śmietaną. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem z mięsem i pieczarkami. Następnie posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy
Jak u mamyMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3 Składniki sałatki: 1/3 sałaty lodowej, 4 łyżki kukurydzy, 1/2 większej cebuli czerwonej, 80-100 g fety. Składniki na sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany, sos czosnkowy Cezar. Przygotowanie: Sałatę myję, osuszam i siekam. Kukurydzę osączam z zalewy, cebulę drobno siekam, fetę kroję w kostkę. Śmietanę mieszam z mieszanką przypraw(...)sos czosnkowy Cezar). Wszystkie składniki przekładam do miski, łączę z sosem
JejKuchniamascarpone (250 g), 200 ml bulionu, 3 łyżeczki curry, sól, pieprz, szczypta pieprzu cayenne, 2 łyżki oleju, garść posiekanej natki pietruszki, łyżeczka mąki + odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu. Przygotowanie: Olej mieszam z 2 łyżeczkami curry, 1/2 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Kurczaka kroję w większą kostkę, dokładnie mieszam z przyprawionym olejem(...)czas mieszając. Kiedy serek się rozpuści, dodaję łyżeczkę curry i szczyptę pieprzu cayenne, dokładnie mieszam. Gotuję (bez przykrycia) jeszcze przez 8 minut. Mąkę dokładnie rozrabiam z wodą, dodaję do sosu. Gotuję jeszcze przez około 3 minuty, aż sos zgęstnieje, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Sos łączę z makaronem, na talerzach posypuję posiekaną natką pietruszki
JejKuchniaWątróbka w smacznym sosie z dodatkiem makaronu to zawsze pełnowartościowe i sycące danie. Dziś zapraszam na połączenie podrobów z deliaktnymi pieczarkami i kremowym sosem. Składniki (4 porcje) -200 g makaronu -500 g wątróbki (u mnie jagnięca) -250 g pieczarek -150 ml śmietanki -150 ml bulionu -1 łyżka oleju rzepakowego -2 ząbki czosnku -1 cebula -1 zielona papryka(...)małe kawałki. Wyłożyć na patelnię. Smażyć wszystko razem aż wątróbka stanie się brązowa. Dodać bulion i śmietankę. Całość dusić około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jeżeli sos będzie za rzadki można deliaktnie zagęścić mąką. Na talerze rozłożyć makaron, Wyłożyć po porcji wątróbki z sosem. Całość posypać posiekaną natką pietruszki lub koperku. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia
Zielona Kuchniakażdej strony. Po upieczeniu mięso odstawić z ognia na kilka minut, a następnie pokroić w większą kostkę. Wszystkie składniki układać warstwami na półmisku lub w dużej misce. Podawać z sosem vinaigrette i dodatkowo z chrupiącymi tostami. Sos: 125 oliwy lub oleju słonecznikowego 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki soku z cytryny 1 średni ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru(...)musztardy dodać ocet winny, sok z cytryny, cukier, pieprz, roztarty czosnek i resztę soli. Wymieszać do rozpuszczenia cukru i soli. Dodać oliwę i całość roztrzepać dokładnie, aby powstał gładki sos o konsystencji emulsji. Najprościej jest robić wszystko w niewielkim słoiczku, który można zakręcić i potrząsnąć. Sos odstawić na kilka minut, żeby smaki przegryzły się. Lubicie warstwowe sałatki
Codzienna kuchnia niecodziennakroimy w kosteczkę a miąższ pieczywa kruszymy. Masę wyrabiamy łyżką i formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Odstawiamy na godzinę by dobrze się połączyły. W tym czasie przygotowujemy sos. sos: łyżka klarowanego masła lub oleju kokosowego po 1/4 łyżeczki imbiru i chili po łyżeczce kuminu i kurkumy 2 puszki krojonych pomidorów sól, pieprz spory ząbek czosnku Na maśle podsmażamy(...)kurkumę i kumin i smażymy dalsze pół minuty. Wlewamy pomidory. Mieszamy, przykrywamy i dusimy ok 15 minut. Po tym czasie blendujemy i przecieramy prze sito. Oczywiście jeśli ktoś lubi sos z kawałkami warzyw nie jest to konieczne. Do głębokiej patelni wlewamy olej (raczej grubszą warstwę). Gdy jest dobrze rozgrzany wkładamy kulki ziemniaczane. Smażymy je potrząsając patelnią tak by stały się
Dzieje kuchennej WiewióryJeśli jesteście rodzicami, to wiecie, że spaghetti z mięsem należy do ulubionych dziecięcych dań. Wszystkie dzieciaki jakie znam z chęcią pałaszują u nas kluski z pomidorowym sosem mięsnym. Moje spaghetti to klasyk, jednak odrobinkę zmodyfikowany, żeby było zdrowiej. Makaron pełnoziarnisty gotuję al dente i na talerz dodaję drugie tyle makaronu przygotowanego z warzyw. Jest kolorowo i bardzo zdrowo. Warzywny makaron(...)wrzątku – marchewkę 2 minuty, a cukinię przez 1 minutę. Odcedzić. Na talerze nałożyć 1/4 makaronu pełnoziarnistego, 1/4 makaronu marchewkowego i 1/4 makaronu z cukinii. Następnie odkryć kotlety, spróbować sos, czy jest odpowiednio doprawiony i ewentualnie dodać trochę soli, jeśli potrzeba. Na każdą porcję wyłożyć 1/4 mięsnych kulek i polać sosem pomidorowym. Udekorować bazylią. 1 porcja to ok. 510kcal , węglowodany
Dietologblog wholeandheavenlyoven.com . Składniki: Polędwiczka średniej wielkości Szklanka pokrojonego, świeżego ananasa Mały brokuł Mała papryka czerwona 2 cm imbiru 1 średniej wielkości cebulka 2 ząbki czosnku Mała papryczka chili Sos sojowy Olej sezamowy Pół łyżeczki mąki do zagęszczenia Sok z cytryny 200 g ryżu Przygotowanie: Krok 1 Polędwiczkę kroimy w plastry a następnie w paski. Świeżego, obranego ananasa kroimy w kostkę(...)mocno rozgrzany olej wrzucamy najpierw cebulę, po chwili czosnek, imbir i kilka sekund później polędwiczkę. Mieszamy i smażymy na mocnym ogniu, aż mięso straci czerwony kolor. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego. Mieszamy. Krok 3 Dodajemy ananasa. Smażymy chwilę aż owoc puści sok. Dodajemy odcedzony brokuł i paprykę oraz posiekaną papryczkę chilli. Mieszany. Dodajemy łyżkę sosu sojowego, łyżeczkę oleju sezamowego
Niedzielny kucharzblog wholeandheavenlyoven.com . Składniki: Polędwiczka średniej wielkości Szklanka pokrojonego, świeżego ananasa Mały brokuł Mała papryka czerwona 2 cm imbiru 1 średniej wielkości cebulka 2 ząbki czosnku Mała papryczka chili Sos sojowy Olej sezamowy Pół łyżeczki mąki do zagęszczenia Sok z cytryny 200 g ryżu Przygotowanie: Krok 1 Polędwiczkę kroimy w plastry a następnie w paski. Świeżego, obranego ananasa kroimy w kostkę(...)mocno rozgrzany olej wrzucamy najpierw cebulę, po chwili czosnek, imbir i kilka sekund później polędwiczkę. Mieszamy i smażymy na mocnym ogniu, aż mięso straci czerwony kolor. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego. Mieszamy. Krok 3 Dodajemy ananasa. Smażymy chwilę aż owoc puści sok. Dodajemy odcedzony brokuł i paprykę oraz posiekaną papryczkę chilli. Mieszany. Dodajemy łyżkę sosu sojowego, łyżeczkę oleju sezamowego
Niedzielny kucharzSKŁADNIKI: 1 główka kapusty 700g mięsa mielonego 2 duże cebule płaska łyżka soli łyżeczka pieprzu bulion do gotowania gołąbków SOS PIECZARKOWY: 250g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła 1-2,5 szkl. bulionu łyżka mąki 2 czubate łyżki śmietany WYKONANIE: 1. Kapustę włożyć do zamrażarki na jakieś 3-4dni, dzięki temu zmięknie i nie musimy jej obgotowywać do ściągania(...)boki wyłożyć kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalać bulionem,aby zakryć gołąbki i gotować do miękkości. SOS PIECZARKOWY: 1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. 2.Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i wrzucić na zeszkloną cebulę. Dusić do zmięknięcia grzybów. 3.Następnie wlać gorący bulion
Dziś Ja gotujedelikatne i lekkie, co zawdzięcza połączeniu kaszy z gotowaną marchewką, pietruszką i selerem. Subtelny aromat suszonych grzybów jedynie podkreśla tę delikatność. Kotlety z kaszy jęczmiennej doskonale komponują się z sosem pomidorowym lub grzybowym. Jest to danie przygotowywane przez gospodynie z okolic Sokołowa Małopolskiego. Przepis na nie podała w publikacji „Eurogalicja od kuchni” pani Jolanta Woś z Sokołowa Małopolskiego. Składniki(...)mieszamy i formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu. Kotlety z kaszy jęczmiennej - kuchnia podkarpacka Jako dodatek do kotletów proponuję sos pomidorowy, na który przepis można znaleźć w tej samej publikacji, tj. „Eurogalicja od kuchnia”. Sos pomidorowy: 1 średnia cebula 2 łyżki smalcu (lub innego tłuszczu) 2 ząbki czosnku 2 pełne
Trzeci talerz