pyszną i błyskawiczną sałatkę z brokułami, którą można dowolnie modyfikować, dodając zamiast kukurydzy np. groszek, a zamiast jajek ser feta. Proponuję jednak pozostać przy moim oryginalnym przepisie na sos, bo jest rewelacyjny. Sprawdza się zresztą nie tylko w tej sałatce. Gorąco polecam. Składniki: 1 brokuł 1 puszka kukurydzy 4 jajka 2 pomidory 1 szalotka 1 papryczka chili liście bazylii(...)Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki oleju sok z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cukru szczypta suszonego tymianku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Wrzucić do garnka, zalać wrzącą osoloną wodą i gotować 3 minuty. Zdjąć z gazu, przełożyć
Gosia gotujemięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 150 g sera żółtego pół opakowania ciasta francuskiego 3 ząbki czosnku sól,pieprz,przyprawy 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej olej do smażenia Na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1 łyżka ketchupu sól,pieprz Przygotowanie: Mięso mielone mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem,,doprawiamy solą i pieprzem,oraz ulubionymi przyprawami(u mnie(...)nasze kotleciki,smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach ok 10-15 min W tym czasie mieszamy wszystkie składniki sosu . podajemy razem z sosem na talerzu-bo rewelacyjnie smakują maczane w sosie i na ciepło i na zimno. Smacznego
Swojskie jedzonkoJesień zawsze mi się kojarzy z jabłkami. Tradycyjnie w naszych domach jest ich wtedy najwięcej. Postanowiłem więc wykorzystać ten owoc i przygotować dla was schab z jabłkami w sosie śmietanowym. Nie będę się rozwodził o zaletach jabłek. Wspomnę tylko o tej najważniejszej. Jabłka są powszechnie dostępne. Nie ma sklepu spożywczego, w którym nie dostaniemy tych owoców. Dlaczego zatem z nich(...)schab z jabłkami. Warto mieć głęboką patelnię do tego przepisu, a taką jak tutaj . Jeśli szukacie więcej przepisów z jabłkiem lub cydrem w roli głównej, musicie wypróbować cydrowy sos do sałatek lub deser, czyli jabłka pod pierzynką z croissantów . Zobacz mój film z przygotowania schabu Składniki – Schab z jabłkami 200-300 g schabu w plastrach 2 jabłka twarde (obrane
Kuchennyviral.pljarmużem i pieczarkami. Potrawa bardzo prosta w wykonaniu, dość efektowna i bardzo smaczna. Pyszne kremowe nadzienie serowe, chrupiący jarmuż i pieczarki zawinięte w makaron lasagne dodatkowo zapieczone pod kołderką sosu serowego idealnie się skomponowało ze sobą. Przygotowanie tej lasagne nie zajmuje dużo czasu, więc nie macie wymówek, żeby nie wypróbować przepisu. Polecam, bo to jest naprawdę pyszne!. #lubelloveinspiracje #lubella #szybkalasagne(...)mozarella tymianek masło do wysmarowania naczynia Nadzienie 200 g sera gorgonzola 250 g sera ricotta 250 g mini pieczarek 100 g jarmużu pieprz młotkowany 3-4 łyżki oleju Sos serowy 200 ml śmietanki 30% 200 g serka topionego naturalnego 1 garść tartego sera mozarella Na mocno rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju i krótko podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Przełożyć
Pieguskowa Kuchniawiecie jak podać brukselkę ? Zróbcie brukselkę zapiekaną w sosie z sera lazur. Tak przyrządzona brukselka pasuje do pieczonych mięs, ale także do makaronu lub jedzona jako samodzielne danie. Brukselka z sosem serowym z sera pleśniowego lazur smakuje wyjątkowo, a swój smak zawdzięcza właśnie dodatkowy niebieskiego sera lazur. Danie takie urozmaicić możecie, dodając do brukselki kawałki podsmażonego boczku lub inne warzywa(...)ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie dania: 1. Brukselkę przełożyć do naczynia do zapiekanie. Brukselki nie trzeba rozmrażać. 2. Serek mascarpone zmiksować z jajkami, serem lazur, jogurtem naturalnym i czosnkiem. Sos doprawić solą i piep rzem. 3. Tak przygotowanym sosem zalać brukselkę. 4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez 40 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoSEKO ) Zalewa: 1/2 szklanki octu 1 szklanka wody 5 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy 1 liść laurowy 2 łyżki cukru kilka rodzynek i żurawiny Sos: 4 cebule 4 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka cukru 4-6 łyżek oleju 1 garść żurawiny 1 garść rodzynek 3/4 szklanki wody sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej(...)rodzynki, żurawinę i cukier (cały czas mieszając). Wlać wodę wymieszaną z przecierem pomidorowym i doprawić solą z pieprzem. Całość dusić przez około 3-4 minuty (nadal cały czas mieszając). (Sos powinien mieć gęstą konsystencję.) Śledzie przekroić wzdłuż - na dwie połówki, namoczyć w sosie, pozwijać w rulon (można zwinąć z odrobiną cebuli, żurawiną i rodzynkami) i ułożyć warstwami w słoiku
Di gotujeSzczypta) Makaron lasagne – 68 g (4 x Płat) Bazylia (suszona) – 4 g (1 x Łyżeczka) Czas przygotowania: 40 minut 1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. 2. Przygotuj sos pomidorowy: Rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulkę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj pomidory i duś z ulubionymi przyprawami do momentu aż sos zgęstnieje. 3. W oddzielnej misce wymieszaj roztrzepane(...)jajka z ricottą, posiekanym drobno szpinakiem, bazylią i solą. 4. Przygotuj naczynie żaroodporne. Najlepiej jeśli zostanie dopasowane do rozmiaru makaronu. 5. Spód naczynia wyłóż połową sosu pomidorowego, a następnie nałóż 1 z 4 części makaronu. Przekładaj go farszem szpinakowym, tak by ostatnią warstwę stanowił płat makaronu. 6. Na ostatni płat makaronu nałóż resztę sosu pomidorowego, zetrzyj na wierzch goudę
Powiedz dietom nieWitajcie :) Dzisiaj propozycja obiadowa, bitki schabowe w sosie słodko-kwaśnym z kluskami śląskimi.Danie banalnie proste i szybkie w przygotowaniu.Do klusek możecie wykorzystać ziemniaki np: z poprzedniego dnia. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 12 plastrów schabu 2 duże cebule 600 ml sosu przecierowego słodko-kwaśnego 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżeczki granulowanego czosnku(...)kroimy w piórka, dodajemy do mięsa i jeszcze raz wszystko mieszamy. Mięso przykrywamy i odstawiamy na około 10 minut. Dno blaszki smarujemy odrobiną oleju wykładamy mięso i zalewamy sosem przecierowym. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 40/45 minut a dokładnie tak długo aż mięso po włożeniu widelca będzie się delikatnie rozpadać.Jeśli wasz piekarnik
Sama słodycz i szczypta chiliPrzygotowanie: Sok pozostały z mięsa przelewam do garnka, wlewam wodę i zagotowuję. Dodaję kostkę bulionową, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuję na najmniejszym ogniu przez 10 minut (pod przykryciem). Sos zagęszczam mąką dobrze rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Wlewam szybko i energicznie mieszam do czasu zgęstnienia sosu. Powstały sos doprawiam do smaku solą i pieprzem, przelewam przez sito. Przepis
JejKuchniaMakaron z brokułem zawsze świetnie smakuje. Do tego zestawienia dorzuciłam jeszcze kurczaka aby danie było bardziej sycące. Całość łączy sos śmietankowy dobrze doprawiony świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. składniki: 250 g makaronu, u mnie muszelki 1 brokuł 400 g piersi z kurczaka sól, pieprz kolorowy 250 ml śmietanki 30 % 1 łyżka oleju Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente. Pierś(...)kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju, krótko aby mięso zmieniło kolor. Następnie zalać śmietanką, chwilę gotować aby sos zgęstniał. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente i dobrze osączyć. Od razu przełożyć do sosu. Dodać także ugotowanego brokuła, różyczki podzielić jeszcze na mniejsze kawałki. Dokładnie wymieszać aby sos pokrył makaron
Monia miesza i gotujetradycyjną oryginalną polewą.Myślę , że Wam bardzo taka sałatka posmakuje. 1 brzoskwinia 1 nektarynka 1 cukinia ze skórką Sałata rzymska Pomidorki koktajlowe Kilka śliwek Ogórek świeży Sos cebulowy : ************************ 375 ml.oliwy 60 ml.soku z cytryny 60 ml.octu 1 łyżka startej cebuli 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ***************************************** Warzywa i owoce umyć ,pokroić w pół plasterki(...)sałatę opłukać i porwać na kawałki ,pomidorki umyć i przekroić na pół ,natkę opłukać i posiekać drobno .Na talerzu ułożyć sałatę ,owoce ,warzywa i posypać natką,polać sosem z cebuli. Przygotować sos cebulowy : wszystkie składniki ze sobą dokładnie wymieszać. Sosu wychodzi sporo bo aż 500 ml.dlatego doradzam go zrobič z połowy produktu .Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki na ciasto naleśnikowe: 750 ml mleka, 3 jajka, 300 g mąki pszennej, olej do smażenia. Nadzienie serowe: 600 g twarogu mielonego z wiaderka, 3 łyżki cukru, 2 żółtka. Sos waniliowy: 3 żółtka, 4 łyżki cukru, ziarenka z 1 laski wanilii, 250 ml śmietany kremówki. Dodatkowo: cukier puder do posypania. Naleśniki zapiekane z sosem waniliowym to idealne danie, które(...)łyżce masy serowej i zawijać w ruloniki. Przełożyć do wysmarowanego masłem, naczynia żaroodpornego (o wymiarach 30 x 22 cm) tak, aby ściśle przylegały do siebie. Ze składników na sos waniliowy przygotować masę do zalania naleśników. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. W drugim naczyniu ubić śmietankę przez około 1 minutę, tylko do momentu, aż się spuszy
Świat Domowej KuchniPrawdziwe japońskie sushi nie jest przekąską, którą jadam z przyjemnością. W domowym zaciszu lubię natomiast te ryżowe roladki w glonach w wydaniu roślinnym z dobrym sosem sojowym i odrobiną oleju sezamowego. Są tak uzależniające, że rozum podpowiada, by robić je tylko od czasu do czasu, choć podniebieniu nie bardzo się to podoba 😋 Składniki : ok. 200 ml ryżu do sushi(...)płatów nori awokado imbir marynowany rzodkiewki sałata lodowa Sos 100 ml sosu sojowego łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżki oleju lnianego Ryż wypłukać kilka razy, przecierając ziarna między palcami. Ryż zalać 400 ml wody i zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować do odparowania płynu. Zdjąć z palnika, przykryć pokrywką i odstawić do ostudzenia. Obrane awokado pokroić na podłużne
Weekendy w domu i ogrodziesajgonek: 16 arkuszy papieru ryżowego 1/2 niewielkiej kapusty pekińskiej 2 średnie marchewki jedna pietruszka kawałek selera korzeniowego 100g komosy ryżowej 50g makaronu ryżowego lub sojowego czubata łyżka ziaren sezamu sos sojowy (ilość wedle uznania i własnego gustu/smaku, u mnie jakieś 2-3 łyżki) pieprz olej do usmażenia (np. rzepakowy albo ryżowy) Najpierw przygotujemy farsz. Kapustę pekińską siekamy, marchewkę, pietruszkę(...)drobnych oczkach tarki, gotujemy komosę ryżową w osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu) oraz makaron ryżowy/sojowy. Warzywa podsmażamy na odrobinie oleju w woku, dodajemy makaron i komosę, doprawiamy sosem sojowym i pieprzem, dodajemy ziarenka sezamu. Tak przygotowany farsz trochę trzeba ostudzić, żeby nie poparzyć sobie paluchów, bo będziemy go zawijać w papier ryżowy. Aby przygotować papier najlepiej na duży
Dietologprzygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 1 brokuł 1 strąk zielonej papryki 1 średniej wielkości ogórek sałatkowy (około 300 g) 1 pęczek szczypiorku 1 kostka sera feta (około 270 g) na sos: 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 3 łyżki majonezu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka zielona z brokułem Przygotowanie: Najpierw przygotuję(...)skórki, przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie półplasterki, szczypiorek drobno siekam. Ser feta możemy pokruszyć lub pokroić w drobną kostkę. Wszystkie pokrojone składniki przekładam do salaterki. Sos: Czosnek drobniutko kroję i dodaję do majonezu z jogurtem, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Sosem polewam sałatkę, mieszam, sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – sałatka jest gotowa
Uwaga Babcia Gotuje