Bardzo prosty i bardzo szybki do zrobienia sos jajeczny. Zastosowanie: - dodatek do jajek faszerowanych - sos do mięs pieczonych - na wędlinę do kanapek - do pieczonej kiełbasy - dip do warzyw, kabanosów, krakersów - jako sos do polania na surówki i sałatki Czas przygotowywania: do 5 minut + gotowanie jajek Ilość sosu: około 300 g Składniki: • 3 średnie jajka ugotowane na twardo
AniaGotuje.pljajko sadzone usmażone w plastrze papryki – 4 liście sałaty rzymskiej – 8 plasterków ogórka kiszonego – 4 plastry szynki parmeńskiej – 4 plastry sera – kiełki lucerny – sos czosnkowy (jogurt + majonez + ząbek czosnku + sól, pieprz) lub ketchup Ogórki kroimy w plasterki. Przygotowujemy sos czosnkowy: niepełną łyżkę majonezu łączymy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek(...)środka jajko. Smażymy do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko nadal będzie płynne. Szynkę parmeńską możemy podsmażyć na suchej patelni lub pozostawić surową. Bułkę smarujemy od środka sosem, i od dołu układamy po kolei: sałatę, mięso z serem, szynkę, paprykę z jajkiem, 2 plasterki ogórka, łyżeczkę sosu i kiełki. Przykrywamy górną częścią bułki, lekko dociskamy i wbijamy wykałaczkę
Be Fit Be Strongformie poukładane, bulionem, koncentratem podlane. Podczas pieczenia warzywa, rydze, boczek, soki wytwarzają i smakami z przyprawami i bulionem się mieszają. Pod przykryciem pieczone, a następnie do odparowania sosu w piekarniku pozostawione. Sos na bazie bulionu, parując doprawił całe danie, spełnił idealnie swoje zadanie, bo soli tutaj nie używamy, którą w koncentracie i przyprawach mamy. Składniki szybko(...)aluminiową. Wkładamy na dolną półkę od piekarnika i w temp. 225°C pieczemy ok. 30 min. Dzięki tak wysokiej temperaturze, całość, szybko się podgrzeje, a bulion zacznie parować. Powstanie sos, pełen smaków: przypraw, boczku i rydzy, który pod wpływam parowania, będzie nadawał smak całemu daniu. Podczas dalszego pieczenia, powinien całkowicie się zredukować. Należy zdjąć folię/pokrywę, zmniejszyć temp
Moniki SmakołykiNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam dania jednogarnkowe, są proste w przygotowaniu, zajmują nie wiele czasu i z reguły są pyszne. Na jesienne chłodne popołudnia
Kuchnia Pełna PasjiDziś dla naszych najmłodszych przygotowałam pieczone kotleciki z tuńczyka. Delikatne w smaku kotleciki z dodatkiem ricotty i ziemniaków rewelacyjnie smakują podane z sosem na bazie jogurtu, majonezu i koperku. Polecam serdecznie! **** Oggi per la gioia dei più piccoli ho preparato le polpette di tonno. Delicate nel gusto, le polpette saranno preparate con l'aggiunta della ricotta e delle(...)tuńczyka w oleju 200 g ricotty 2 ząbki czosnku 1 jajko natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek bu ł ka tarta Sos do kotlecików 4 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 cytryna koperek kapary s ó l, pieprz **** INGREDIENTI (12 pezzi) 500 g di patate 400 g di tonno sott
La grande e la piccola cuocaprostu nie może ich zabraknąć na naszym stole, są wspaniałe! Gołąbki przygotowuję także: z mięsem mielonym i kaszą jaglaną lub gryczaną z ziemniakami i twarogiem z kaszą w jogurtowym sosie z warzywami i ryżem z kaszą gryczaną i pieczarkami, grzybami w sosie śmietanowym. Dopełnieniem są różne sosy powstające na bazie wywaru z gołąbków, bulionu, passat, śmietany lub świeżych pomidorów(...)odlej część bulionu z gołąbków. Gotuj go, aby odparować nadmiar wody i wydobyć smak. Do bulionu dodaj przecier pomidorowy, zabiel go śmietaną, dopraw do smaku. Gotowe gołąbki podawaj z sosem. Gotowe
Zasmakuj KuchniChyba wena we mnie wróciła . Ostatnio narzekałam na jej brak. Lubię takie kolacje Składniki : 1 duża cukinia 1 papryka czerwona 1 marchewka makaron gniazdka ( ja użyłam z Lubelli) Sos : 30 g masła 0,5 l ciepłego mleka 4 łyżki mąki szpinak mrożony sól, pieprz, szczypta bazylii Przygotowanie : Cukinie myję, kroję w krążki o grubości 2-3 cm i wydrążam środek(...)kroję w kosteczkę . Marchew obieram, płuczę i również kroję w kostkę . W naczyniu żaroodpornym układam cukinię , w środek makaron, paprykę układam dookoła makaronu a marchew na środek . Przygotowuję sos : Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rozmrażam szpinak. Masło rozpuszczam, dodaję mąkę i energicznie mieszam . Następnie wlewam mleko ciągle mieszając aż powstanie gładki sos . Przyprawiam solą, pieprzem i bazylią . Dodaję rozmrożony
Domowa Kuchnia u Mamypołowy. Wrzucamy do garnka suszone grzyby – bez wcześniejszego namaczania. Dodajemy ostrą suszoną papryczkę w całości, zalewamy zawartość garnka 2,5 litra zimnej wody (używam źródlanej), wlewamy oba sosy sojowe. Stawiamy garnek na średni ogień i zagotowujemy zawartość – gdy zupa zacznie buzować, płomień skręcamy do minimum lub przestawiamy garnek na malutki gaz i zupę powoli, na bardzo małym ogniu, gotujemy(...)płynne. W miski nakładamy porcje makaronu, wykładamy na makaron porcje kurzego mięsa i po jednym żeberku (żeberka można przez moment podsmażyć na patelni, np. z odrobinką Srirachy czy sosu ostrygowego). Wlewamy gorący bulion, na granicy wrzenia. Do każdej porcji sypiemy po garści kiełków i drobno posiekanego grubego szczypioru z cebulką. Wkładamy jajko, posypujemy płatkami chili, podprażonym sezamem. Dekorujemy liśćmi bazylii
Karo in the Kitchennaprawdę pyszne dania. Koncentraty Krakus oparte są na starannie wypracowanej recepturze nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków, więc idealnie sprawdzają się w kuchni. Można użyć ich jako bazę do sosów, zup czy dań z kaszą lub makaronem. Wystarczy wlać koncentrat bulionu do garnka z wrzącą wodą, dodać ulubione dodatki, zagotować i potrawa gotowa. Dzisiaj na obiad szybkie klopsiki(...)mielonej wołowiny podane z kaszą gryczaną. KLOPSIKI WOŁOWE W SOSIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: klopsiki: 500 mielonej wołowiny 3 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu 1 jajko 3 pieczarki oliwa do smażenia mąka do obtoczenia sos: 1/2 szkl koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus 1 szkl wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól
Bon appetit mon amieoregano i podsmażyłam tak, aby cebula NIE zrumieniła się. Wlałam wino, dodałam odrobinę soli do smaku i kilka całych gałązek świeżego tymianku i oregano. Całość poddusiłam tak, aby sos trochę zagęścił się. Partiami po ok. 10 sztuk wrzucałam mule do gotującego się sosu. Gotowałam pod przykryciem na mocnym ogniu przez ok. 5 – 7 minut. Muszle, które nie otworzyły się(...)czasie gotowania należy wyrzucić. Mule przełożyłam do miski, polałam pozostałym sosem, posypałam posiekaną natką pietruszki i świeżym tymiankiem. Podałam z lekko podpieczoną bagietką maczaną w sosie
Kate's KitchenWylać do miski, nakładać na rozgrzaną patelnię. Podawać ze śmietaną lub ulubionym sosem. Sos myśliwski: 1 kg mięsa mielonego wołowego 1 duża cebula 100 g suszonych grzybów- zmiksowałam na drobno (niczym proszek) 3 ogórki kiszone 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 3 ząbki czosnku Woda Sól Pieprz czarny mielony Papryka słodka mielona Przygotowanie Cebulę i ogórki kroimy(...)niego cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż cebula się zarumieni. Pod koniec smażenia wrzucamy ogórki i grzyby suszone. Dolewamy do tego wody (wedle uznania – zależy, ile sosu chcemy uzyskać) i dokładamy przecier pomidorowy. Całość mieszamy i dusimy kilka minut.Pod koniec duszenia zagęszczamy sos mąką rozrobioną z odrobiną wody. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku
ClauditteMissCookingMakaron spaghetti w aromatycznym, sosie paprykowym, z dużą ilością mięsa. Przepyszne, jesienne danie – sycące i z wyraźnie wyczuwalnym smakiem papryki w sosie. 500 g makaronu spaghetti 1 cebula 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 papryka czerwona 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 szklanki wody 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka mąki pszennej 1 liść laurowy(...)zeszklić na patelni. Dodać mielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Wlać zmiksowaną paprykę, bulion z rozprowadzoną mąką, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusić, około 10 minut, aż sos będzie gęsty, doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz octem balsamicznym. Do gorącego sosu włożyć ugotowany al,dente makaron i wykładać na talerze. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Makarony , Mięsa , Obiad
https:KKuchniaMniamworth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber 1 bug avocado Sauce: olive(...)kawałki podobnej wielkości co pozostałe składniki. Do słoiczka wlej oliwę, sok z połowy cytryny oraz przyprawy bez koperku. Zakręć słoik i wymieszaj wszystko jak w shakerze. Spróbuj – jeśli sos jest za kwaśny dodaj trochę wody lub oliwy, jeśli nie czujesz cytryny – wyciśnij jeszcze trochę soku do sosu. Teraz już “z górki” – wszystkie składniki umieść w dużej misce
Martyna CooksSZPINAKIEM I POMIDORAMI / SPINACH & TOMATOES RYE FUSILLI Ostatnio coś mnie „wzięło” na makaron. Ile można jeść risotto? W lodówce miałam nadmiar pomidorów i zero ochoty na sos pomidorowy, tyle samo chęci na pójście do sklepu i zrobienie zakupów. Otwieram zamrażarkę – szpinak, sery są u mnie zawsze, nie umiałabym bez nich żyć. W zamrażarce schab w plastrach(...)trudno. Podsmaż wszystko razem aż cebula ze szpinakiem się połączą. Jak woda ze szpinaku odparuje dodaj jogurt wymieszany z pokrojonym w dużą kostkę serem i przyprawami. Jak sos się smaży czas na mięso. Schab opłucz, osusz. Możesz od razu pokroić schab paski, jednak ja wolę go trochę najpierw rozbić. Żeby nie ubrudzić ani siebie ani tłuczka ani wszystkiego dookoła mięso
Martyna Cookspepper few pickled cucumbers Warzywa umyj, osusz. Paprykę i ogórki pokrój w podłużne kawałki, tak, aby łatwo je było zawinąć w tortilli. Od sałaty oderwij twarde nasady liści. Teraz sosy, będą trzy: chrzanowy, musztardowy i z suszonymi pomidorami. Przygotuj sobie trzy miseczki tej samej wielkości. Do każdej włóż po około 100 g serka i do każdej dołóż inny dodatek(...)smaku. Chrzan oraz musztardę po prostu energicznie wymieszaj z serkiem, a pomidory zblenduj do uzyskania jednolitej masy. Zabieramy się za układanie. Na tortilli najpierw rozsmaruj sos, ja połączyłam sos chrzanowy z łososiem, musztardowy z salami, a pomidorowy z szynką i serem. Na sosie ułóż mięso/rybę/ser, dopiero na to warzywa, ja połączyłam łososia z sałatą, salami z papryką
Martyna Cooks