bakteriami i grzybami oraz wzmacnia funkcjonowanie układu nerwowego oraz poprawia odporność. Osoby dbające o sylwetkę ucieszą się z faktu, że gorczyca spala tłuszcz, a musztarda jest najmniej kalorycznym z sosów. Aby korzystać z dobroczynnych właściwości musztardy wystarczy dodawać ją „przy okazji” do codziennych potraw. Do porannych kanapek obok ketchupu sprawdzi się Warmiński Sos Musztardowy, który ze względu na wygodne opakowanie(...)jest idealny także do posiłków w plenerze. Warzywa i mięsa z grilla będą miały ostrzejszy smak, gdy dodamy do nich musztardę sarepską lub rosyjską firmy Octim. Do ciepłych sosów nadadzą się musztardy z owocami Octim: z suszoną śliwką lub żurawiną. Wielbiciele dań rybnych powinni spróbować ryb z dodatkiem musztardy ze smażoną cebulką. Osoby, które wolą łagodną kuchnię, wcale nie muszą
Słodkie okruszkiMiałam robić spaghetti ale nie chciało mi się znowu to samo. I wymyśliłam, żeby zrobić zapiekankę z sosem takim jaki robię do makaronu. Jako bazy użyłam chleba tostowego a całość smakowała trochę jak lazania. Podałam jak wszystkie tego typu dania - z sosem czosnkowym. Pyszna była na ciepło ale na zimno też dało się zjeść. Polecam na obiad albo kolację(...)może być taka jak do ciasta) wyścielić papierem. Z chleba odkroić skórki (można zostawić ale będą trochę twarde) i skropić kromki mlekiem. Ułożyć jedną warstwę w blaszce. Przykryć połową sosu. Ułożyć drugą warstwę chleba a na niej sos. Paprykę i pomidory pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu. Całość posypać serem i ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWczoraj przygtowałam taki owocowy obiad. Rurki czyli penne, do tego przepyszny, owocowy i zimny sos ze zmiksowanych malin i borówek amerykańskich, które akurat miałam zamrożone. Całość posypałam wiórkami kokosowymi i powstało bardzo letnie, kolorowe i mocno owocowe danie obiadowe, nie tylko dla dorosłych, bo jestem przekonana, że dzieci pokochają takie obiady zwłaszcza latem. Warto mrozić owoce, bo w każdej chwili(...)możemy je wykorzystać do nowych dań. Jak tylko spojrzę na zdjęcia, czuję zapach malin, czy Wy też tak macie? Makaron z sosem z malin i borówek amerykańskich / 2 porcje Składniki: makaron rurki czyli penne na 2 porcje 1/3 szklanki borówek amerykańskich plus kilka do dekoracji 1/3 szklanki malin plus kilka do dekoracji cukier do smaku 3 - 4 łyżki wody
Moja smaczna kuchniaUpały… W tak gorące letnie dni polecam Wam mrożoną kawę z sosem jagodowym. Idealna propozycja na upały. Nie tylko wspaniale chłodzi, ale też budzi do życia Pijąc kawę przeglądam gazetki promocyjne. Jak dobrze, że można znaleźć wszystkie w jednym miejscu i to bez wychodzenia z domu. Polecam i Wam zajrzeć na portal gazetkapromocyjna.com.pl , gdzie ukazują się najnowsze promocje większości(...)propozycją. Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (u mnie na większą filiżankę wody)* zimne mleko (u mnie 3,2%)* kilka kostek lodu (do 1/3 wysokości kubka) około 2-3 łyżek sosy jagodowego na dno kubka śmietanka 30%* (opcjonalnie gotowa) Dodatkowo: wysoka szklanka lub kubek ze słomką* i ulubione owoce: u mnie nektarynki* Większość produktów niezbędnych do przygotowania mrożonej kawy możecie kupić
Słodkie okruszkidziś powstała u mnie lekka i orzeźwiająca sałatka z soczystym arbuzem, szpinakiem oraz serem feta. Lubię, gdy w sałatce coś chrupie, więc dodałam również ziarna słonecznika. Całości pazura dodaje sos z dodatkiem musztardy meksykańskiej. Taką sałatkę je się z przyjemnością, szczególnie, gdy jej składniki są wcześniej schłodzone w lodówce. Idealna na letnie upały! Składniki: 200 g szpinaku baby 1/4 arbuza(...)sera feta garść nasion słonecznika Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy meksykańskiej sól, pieprz Wykonanie: Szpinak myjemy na sitku, osuszamy i wrzucamy do miski. Odcinamy skórkę z arbuza, usuwamy pestki i kroimy go w kostkę. Ser feta również kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski ze szpinakiem. Dodajemy
Kuchnia MagdaLenymajeranek 3-4 łyżki oliwy z oliwek 8 g suchych drożdży letnia woda Dodatki: 200 gram kurek 100 gram surowego boczku 1/2 szklanki sosu pomidorowego* 250 gram sera mozzarella 1-2 jajka szczypta soli i pieprzu * Sos pomidorowy wykonałam na bazie świeżych pomidorów, które smażyłam ez skórki z czosnkiem i cebulą(...)oliwie z oliwek. Doprawiłam jedynie solą, pieprzem i majerankiem. Zmiksowałam na gładki sos za pomocą blendera. Składniki ciasta na pizze dokładnie wymieszaj dodając tyle wody, by ciasto było lekkie ale nie kleiło się do dłoni. Wyrabiaj ciasto 10 minut i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj ciasto i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw
Mango Papajapłatków migdałowych i doskonale komponuje się z kurczakiem. Składniki: – 3 piersi z kurczaka – sól, pieprz do smaku, łyżeczka ziół prowansalskich – 2 łyżki sosu sojowego – olej do smażenia Farsz bakaliowy – 1 cebula – 150 g rodzynek – 4 łyżki płatków migdałowych – sól, pieprz do smaku – 2 łyżki sosu(...)sojowego – 3 łyżki oliwy Wykonanie: – Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż, każdą na 2 plastry. Pokropić sosem sojowym, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. – Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Farsz – Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie, dodać namoczone wcześniej rodzynki, płatki migdałowe
To co kochamodchudziłam trochę tradycyjną lasange i płaty makaronowe zastąpiłam naszą Polską pyszną cukinią co w rezultacie sprawiło, że obiad był palce lizać. Składniki na dużą formę do zapiekania 22x30 cm. Sos boloński: - 50 dag mięsa mielonego, dałam mięso z indyka - 400 g pomidorowej passaty - 1 cebula - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego - 2 świeże pomidory - kawałek selera(...)które również chwilę podsmażamy aby zmieniło kolor. Następnie wszystko podlewamy bulionem, mieszamy i łączymy z passatą i koncentratem, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu ok. godziny. Jeśli za sos za bardzo odparuje uzupełniamy braki wodą. Sos beszamelowy: - 1/2 kostki masła, 10 dag - 3 płaskie łyżki mąki - ok. 600 ml mleka - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo
Apetyczna babeczkasmak wzbogacany jest karmelem, kawą, a nawet rumem. Jednak od czego moja głowa i pojemniczek malin w lodówce. Nie chciało mi się robić do waniliowej czy śmietankowej panna cotty sosu, postanowiłam dodać zatem owoce do środka. Tak narodziła się panna cotta malinowa. No to postanowiłam zaszaleć i po powrocie męża z pracy, powitałam go z taką oto meduzą. Mąż dziwnie(...)śmietanki z mlekiem i intensywnie mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Możecie do masy śmietanowo-mlecznej dodać nasionka z laski wanilii i pominąć zupełnie dodatek owoców lub dodać je w postaci sosu. Podana ilość składników, jest na 3 porcje deseru. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/07\/panna-cotta2.jpg","recipeIngredient":["300 g malin\r","250 g \u015bmietanki krem
Mieszam w Garnkuwłasnego muzeum! Czym jest słynny currywurst? To pieczona, grillowana lub smażona kiełbasa typu bratwurst (różni się w smaku od naszych białych kiełbasek sposobem doprawienia i zmielenia mięsa) polana wyrazistym sosem pomidorowym, a następnie posypana curry. Całość podawana jest z frytkami lub bułką. Dzisiaj mam dla Was swoją wersję, która jest zbliżona do tego, co miałam okazję zjeść. Równie(...)smażone. Ps. Kiełbaski bratwurst w trakcie sezonu letniego, czyli grillowego bez problemu kupicie w Lidlu i Biedronce. Składniki na 2 porcje: 300-400g kiełbasek typu bratwurst Sos: 300ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub trochę mniej, do smaku) Sól do smaku szczypta cukru Przyprawa curry – ilość wg uznania Przygotowanie: Na blaszce od piekarnika wyłożyłam papier
Fabryka pomysłówMamy lato, wszędzie jest mnóstwo pięknych owoców i warzyw, warto więc wykorzystywać je w kuchni jak najczęściej. Dlatego dziś proponuję Wam pyszne udka z kurczaka, zapieczone w sosie rabarbarowo-wiśniowym z dodatkiem aromatycznych przypraw, pod chrupiącą skorupką orzechową. Jak to u mnie zazwyczaj bywa, przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu i poradzi z nim sobie każdy. W efekcie otrzymamy danie(...)którego nie powstydziłaby się żadna restauracja. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego 4 udka z kurczaka, podudzia i pałki oddzielone lub można pozostawić w całości 200 g łodyg rabarbaru, pokrojone w kostkę 200 g wiśni lub czereśni, bez pestek (wiśnie mogą być
karmelowyCześć Mój dzisiejszy obiad to fasolka szparagowa w sosie pomidorowym. Teoretycznie jest to przepis na fasolkę do słoików na zimę, ale można ją także przygotowywać na bieżąco do zjedzenia. Fasolka wyszła tak dobra, że prawdopodobnie (jeśli dostanę ładną fasolkę w rozsądnej cenie, bo niestety w tym roku nie mam jej na ogródku), w tym "sezonie" przygotuję kilka słoiczków takiej fasolki(...)końcu dziadek wcinał, aż mu się uszy trzęsły. :) Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na stronie www. doradcasmaku.pl Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym Przygotuj dużą miskę, 2 garnki (w tym jeden duży), patelnię, wagę kuchenną, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, nóż i deskę do krojenia, tarkę o dużych oczkach, durszlak, słoiki, ewentualnie łyżkę z długą rączką. Przygotuj składniki 2,5 kg fasolki szparagowej
blog.moje-pasje.infoPoniższy przepis jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną wołowiną. Ta umiędzynarodowiona wersja sosu mięsnego do makaronu, mimo, że z prawdziwym spaghetti bolognese ma raczej niewiele wspólnego, stanowiła w naszym compoundzie prawdziwy przysmak. Składniki sosu najbardziej przypominają mi popularną na Bliskim Wschodzie pakistańską kheemę , którą także bardzo(...)lubimy. Składniki sosu około 500 g mielonej wołowiny 3 bardzo duże lub 4 średnie drobno pokrojone pomidory (najlepiej malinowe lub "bawole serce") 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru 2-3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę mielonych 1 duża cebula, drobno pokrojona 1 łyżka garam masala 1 łyżeczka chili w proszku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarozgotować). Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Ze śmietany, majonezu, przeciśniętego czosnku, plus sól i pieprz robimy sos. Następnie układamy wszystko warstwami: zaczynamy od brokuła (ja miałam 2 warstwy każdego ze składników), papryka, jajko pokrojone na ćwiartki, sypiemy połową słonecznika i kładziemy połowę sosu, później idą kolejne warstwy(...)produktów... sos, słonecznik i na wierzchu posypujemy szczypiorkiem. Wkładamy do lodówki na pół godziny aby sałatka się schłodziła i smaki "przegryzły". Sos należy dobrze doprawić (on nadaje smaku całości potrawy), ponieważ składników sałatki nie solimy i nie pieprzymy. Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieMango sticky rice to urzekający swoją prostotą deser rodem z Tajlandii. Ugotowany na mleku kokosowym ryż podaje się z soczystym i słodkim mango oraz polewa bardzo słodkim sosem przygotowanym na bazie mleka kokosowego. Chciałam przygotować ten egzotyczny deser, ale w warzywniaku skusiły mnie wiśnie, które choć nie są w czołówce moich ulubionych letnich owoców, to wydawały mi się idealne(...)zaryzykuję stwierdzenie, że smakuje lepiej od oryginału. Składniki: 1 szklanka ryżu jaśminowego Vitasia 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego Vitasia 2-3 łyżki brązowego cukru laska wanilii Sos: 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 łyżka masła 300 g wiśni Przygotowanie: Ryż płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie odlewamy wodę, ryż
Smakowity Blog Kulinarny