sosy - 72234 przepisów (strona:906/4816)

Owsiana pizza 154

jajka 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli – do smaku, ja dałam mniej 1 łyżeczka pieprzu – do smaku, ja dałam mniej olej kokosowy lub inny tłuszcz do wysmarowania formy sos pomidorowy: 300 ml przecieru pomidorowego 1-2 ząbki czosnku w zależności od wielkości sól pieprz bazylia oregano Dodatki: 1/2 kulki mozzarelli 50g tuńczyka z puszki w sosie własnym 1/3 czerwonej(...)miski, dodaj ciepłą wodę i wymieszaj. Dodaj resztę składników i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Masę przelej do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku do 190 st.C przez 20 minut. Sos: Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, bazylię i oregano. Dusić do odparowania nadmiaru wody. Podpieczony spód posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu posypać startą mozzarellą lub ułożyć cienko

Fabryka pomysłów
Kładzione serowe kluseczki z sosem owocowym 105

łyżką odrywać kawałki ciasta od całości. Kluseczki do zrobienia w 5 min. Wstawiacie wodę, mieszacie składniki a i tak trzeba jeszcze poczekać na zagotowanie wody Ja podałam je z sosem ze śmietany i owoców, ale równie doskonale będą smakować z bułką tartą zrumienioną na maśle, śmietaną i cynamonem czy z czym tam macie ochotę je wcinać. Zapraszam! {"@context":"http:\/\/schema.org(...)jajko\r","szczypta soli\r","280 g m\u0105ki\r","2 \u0142y\u017cki cukru waniliowego\r","\r","\u015bmietana, owoce do podania"],"name":"K\u0142adzione serowe kluseczki z sosem owocowym","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Sk\u0142adniki mieszamy, ewentualnie ubijamy osobno bia\u0142ko na pian\u0119.\r","Ciasto powinno by\u0107\u00a0do\u015b\u0107\u00a0g\u0119ste.\r","K\u0142adziemy

Mieszam w Garnku
Tajskie czerwone curry z wieprzowiną i bazylią – Gaeng ped moo 230

autentyczność składników – zdaję sobie sprawę, że to co teraz napiszę zabrzmi jak reklama, niestety – nikt mi za nią nie zapłacił… Od paru ładnych lat korzystam z past curry, sosów i marynat tajskiej firmy Kanokwan. Odkryłam je dość dawno na Amazon, zamówiłam, wypróbowałam… Żałowałam okrutnie, że są w Polsce niedostępne – ale teraz znajdziecie je w supermarketach w stałym asortymencie(...)drugą łyżkę pasty curry, mieszamy. Mocno wstrząsamy puszką kokosowego mleka. Wlewamy ¼ do woka i mieszamy pastę, imbir i czosnek, żeby pozbyć się grudek. Wlewamy resztę mleka z puszki, dodajemy sos rybny, cukier i liście limonki kaffir (kupuję mrożone w Piotrze i Pawle, ale mogą być też suszone, w całości – dajcie wtedy 2 więcej) albo skórkę startą z limonki. Całość

Karo in the Kitchen
Okrągła cukinia faszerowana ryżem z kurkami 167

bardzo kreatywne zadanie, zależy tylko od naszej fantazji lub zasobności lodówki. Dzisiejsza propozycja to cukinia faszerowana ryżem i przebojowymi letnimi grzybami - kurkami. A clou całego nadzienia to pikantny beszamelowy sos kokosowy który łączy ryż grzybami. Nadzienie jest aksamitne i rozpływa się w ustach. Jesten pewna, że posmakuje każdemu. Pikanterii dodaje mu dodatek pasty curry. Kto woli cukinie z mięsem(...)najlepiej w warzywnym bulionie cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać umyte i pokrojone na mniejsze kawałeczki kurki. Na koniec doprawić solą i pieprzem przygotowanie sosu: w garnuszku rozpuścić masło dodać łyżkę mąki, cały czas mieszając rózgą wlać powoli wrzącą wodę, następnie mleko kokosowe z puszki. Doprowadzić do zagotowania. Cały czas mieszać, aż sos zgestnieje. Dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z sosem kurkowym 151

grzyby, zaglądajcie szczególnie pod sosny i świerki, a jeżeli nie to znajdziecie je na targu lub w warzywniaku. Świeże, żółciutkie pieprzniki jadalne idealnie nadają się do zrobienia kremowego, aromatycznego sosu na bazie słodkiej śmietanki i masła. Odrobina czosnku, natki pietruszki, ulubiony makaron i mamy danie idealne. Sami spróbujcie. Składniki (2 porcje): 200 g makaronu (u mnie Casarecce) 150 g kurek(...)jeszcze 4-5 min. 5) Całość zalać śmietanką wymieszaną z mąką, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. 6) Sos podawać z ugotowanym makaronem (można na koniec dorzucić ugotowany makaron na patelnię i wymieszać z sosem przed podaniem

Fitsweet.me
Pyszna pizza 181

niej dobrać jak najszybciej;) Warto było :)) Ciasto: 3 szkl. mąki 60 g drożdży 3-4 łyżki oliwy ok 1 szkl. letniej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru Sos: puszka pomidorów pelati (użyłam firmy CIRIO) ząbek czosnku łyżka oliwy oregano, bazylia, sól morska i pieprz do smaku cukier Dodatkowo: duża kulka mozzarelli do pizzy 100-150 g tartej mozzarelli kilka(...)około 30 minut, do wyrośnięcia. Czosnek drobno siekamy. Podsmażamy go w rondelku, na rozgrzanej łyżce oleju, tylko przez chwilę. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą i gotujemy aż sos wyraźnie zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy suszoną bazylią, oregano, szczyptą cukru, solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki i wykładamy jedną część ciasta. Wałkujemy okrągły

Smaki Na Talerzu
Świderki – pizza 364

ostatniej chwili. Przypomniałam sobie o niej dość niedawno. Kiedyś świderki robiłam bardzo często, chociaż wtedy ciasto robiłam raczej sama. Tu w wersji kupionego gotowego cienkiego spodu do pizzy. Sos przygotowuję z koncentratu pomidorowego. Gdy jest zbyt gęsty, mieszam z odrobiną ketchupu. ulubione przyprawy: łyżeczkę bazylii, oregano, pieprzu ziołowego i koniecznie kminku w ziarnach, za którym przepadam. Gdy mam pod ręką(...)dodaję również słodką lub ostrą paprykę. Świderki są przepyszne, nigdy nie zostają. Często podaję je na zimno, są tak samo cudowne i uzależniające! Przygotowany sos należy rozsmarować po całej powierzchni schłodzonego w lodówce ciasta. Sosu może być mniej, tu na zdjęciu jest go dość sporo, przez co trudniej zwija się świderki. A w smaku nie czuć wielkiej różnicy :). Sos należy

Mojewlasne.pl
Pizza z cukinią i pieczarkami 138

pizzy to mąką, najlepiej wybrać specjalną, włoską przeznaczoną do pizzy, warto zainwestować w taki zakup, zdecydowanie! Dzisiaj na pizzy zagościła kolorowa, bo żółtka i zielona cukinia, cebula i przepyszny sos pomidorowy. Dodatkiem była świeża, posiekana natka z pietruszki i czarnuszka. Efekt tak dobry, że chętnie przekazuję Wam cały przepis. Domowa pizza rządzi! Pizza z cukinią i pieczarkami / 2 pizze(...)średnicy 25 cm Składniki: sos pomidorowy ciasto na pizzę 1 żółta cukinia 1  zielona cukinia 8 małych pieczarek 1 cebula 1/3 pęczka natki z pietruszki 4 łyżeczki suszonego oregano 4 łyżki czarnuszki sól do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na pizzę . Gotowe ciasto układamy na blasze do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy. Z cukinii odcinamy końcówki i kroimy

Moja smaczna kuchnia
Makaron zapiekany z mięsem pod beszamelem 184

Kolejne wielkie i smaczne gotowanie z Jamar! Do przygotowania mojej zapiekanki wykorzystałam passatę tej polskiej firmy. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym zapiekana pod serem w sosie beszamelowym. Dużo ziół, wyczuwalne pomidory, świeże warzywa - pieczarki, pomidory, papryka, cebula, delikatny aromat gałki muszkatołowej, ostrej papryczki i curry.  Jest sycąco, prosto, smacznie, tak jak lubimy. Zapiekankę podaję ze świeżo skrojoną(...)pomidor 1 czerwona papryka 400 ml passaty, przecieru pomidorowego sól, pieprz, tymianek, oregano, curry, lubczyk, słodka papryka do posypania tarty żółty ser lub tarty parmezan oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 25 g masła (niecałe 2 łyżki) 25 g mąki pszennej lub kukurydzianej 400 ml mleka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie zapiekanki: Makaron gotuję 2-3 minuty krócej niż

Zasmakuj Kuchni
Filety w sosie kurkowym 163

Jeżeli szukacie pomysłu na wyjątkowy obiad – oto on!:) Filety kurczaka owinięte szynką parmeńską i podane z pysznym, fantastycznym kurkowym sosem. Niebo w gębie:) Na 4 porcje: 4 małe pojedyncze piersi kurczaka 8 plasterków szynki parmeńskiej 1 cebula 250 g kurek 400-500 g kremówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz   Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka(...)cebula się zeszkli, dodajemy do niej kurki. Smażymy razem około 2-3 minuty. Następnie wlewamy kremówkę i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. W razie potrzeby sos doprawiamy solą lub pieprzem. Do sosu dodajemy zrumienione mięso i dusimy całość pod przykryciem przez kolejne 10-15 minut. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki

Smaki Na Talerzu
Cygan :) 96

wykonaniu danie, które na dobre podbiło kubki smakowe mojej rodziny. To po prostu placek ziemniaczany usmażony na całej powierzchni patelni nafaszerowany w środku ryżem, ugotowanym na sypko i polany sosem pieczarkowym. Bardzo syte danie. Nie mam pojęcia dlaczego nazywa się tak również placek ziemniaczany z sosem mięsnym – przecież to placek po węgiersku, który także uwielbiam Cygan Na placek kilka(...)ziemniaków ( u mnie już młode ) 1 cebula 1 jajko 3-4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Na sos pieczarki cebula mąka do zagęszczenia przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy Do nadziania ryż Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jajko, przyprawy, mąkę i dobrze wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju placki o średnicy patelni. Ryż

Pieguskowa Kuchnia
Pikantne skrzydełka 92

jest jeden z nowo nabytych przepisów od koleżanki Doroty. Skrzydełka przygotowane wg tego przepisu są bardzo pikantne i mają fantastyczną skórkę. Świetnie smakują z ryżem i odparowanym sosem. Polecam dla tych, którzy nie boją się ostrych smaków Pikantne skrzydełka skrzydełka drobiowe bez końcówek sos chili słodko-pikantny Tao Tao ( duży ) pół kostki masła panierka: 1 szkl mąki minikosteczki:czosnek, cebula(...)pieprz Wszystkie składniki panierki wymieszać dokładnie ze sobą i grubo opanierować umyte i osuszone skrzydełka. Odczekać aż panierka obeschnie, poukładać w naczyniu żaroodpornym i zalać roztopionym masłem wymieszanym z sosem. Piec około 40 min do lekkiego zrumienienia i odparowania sosu. Artykuł Pikantne skrzydełka pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Kurczak z orzechami nerkowca 115

przygotowania wyniósł tyle co ugotowanie ryżu:). Przepis zaczerpnięty stąd-klik Kurczak z orzechami nerkowca 2 piersi drobiowe 4 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili 1 szkl orzechów nerkowca 2 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżeczki cukru 4 łyżki wody ryż Cebulę pokroić na cztery części, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oleju(...)rozgrzanym woku. Po chwili dodać orzechy, pokrojone w kostkę mięso oraz sos chili. Gdy mięso zmieni kolor i nieco się przyrumieni dodać sos sojowy, wodę i cukier. Dusić przez 2-3 minuty. Podawać z ryżem. Artykuł Kurczak z orzechami nerkowca pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Makaron penne zapiekany z cukinią i salami 105

salami, pociętego w małe paski 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki płaskolistnej 100 g świeżo startego parmezanu masło do posmarowania formy sól i pieprz do smaku 2 ząbki czosnku Sos beszamelowy 50 g solonego masła 50 g mąki pszennej 500 ml zimnego pełnotłustego mleka 0,5 łyżeczki papryki słodkiej szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Rozgrzej oliwę na dużej patelni(...)średnim ogniu i smaż cukinię przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przypraw solą i pieprzem, a potem odstaw na bok. Aby przygotować sos beszamelowy, roztop masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Wymieszaj je z mąką i podgrzewaj przez 1 minutę, aż lekko zbrązowieje. Rozprowadź trzepaczką z zimnym mlekiem, dodając je stopniowo, zmniejsz ogień i gotuj przez

Pieguskowa Kuchnia
Gołąbki z młodej kapusty 183

obiadowe, które znika błyskawicznie z talerzy. Sezon na młodą kapustę w pełni, więc nie może ich zabraknąć na blogu. Ulubione, zawsze smażone na rozgrzanym oleju i duszone w pomidorowym sosie z dodatkiem koperku. Takie gołąbki serwowano w mojej rodzinie, ale wiem, że sporo osób nie podsmaża kapusty. Dla mnie to konieczność, ponieważ podkreśla smak sosu. Każdy ma swój sprawdzony sposób(...)smażenia liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego Farsz 0,5 kg mięsa mielonego 1 torebka ryżu długoziarnistego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego Sos 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/3 szkl zimnej wody 2 łyżki śmietanki 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 1 puszka krojonych pomidorów koperek W dużym garnku który pomieści kapustę zagotować wodę, posolić

Pieguskowa Kuchnia