sosy - 72234 przepisów (strona:905/4816)

Świderki – pizza 378

ostatniej chwili. Przypomniałam sobie o niej dość niedawno. Kiedyś świderki robiłam bardzo często, chociaż wtedy ciasto robiłam raczej sama. Tu w wersji kupionego gotowego cienkiego spodu do pizzy. Sos przygotowuję z koncentratu pomidorowego. Gdy jest zbyt gęsty, mieszam z odrobiną ketchupu. ulubione przyprawy: łyżeczkę bazylii, oregano, pieprzu ziołowego i koniecznie kminku w ziarnach, za którym przepadam. Gdy mam pod ręką(...)dodaję również słodką lub ostrą paprykę. Świderki są przepyszne, nigdy nie zostają. Często podaję je na zimno, są tak samo cudowne i uzależniające! Przygotowany sos należy rozsmarować po całej powierzchni schłodzonego w lodówce ciasta. Sosu może być mniej, tu na zdjęciu jest go dość sporo, przez co trudniej zwija się świderki. A w smaku nie czuć wielkiej różnicy :). Sos należy

Mojewlasne.pl
Pizza z cukinią i pieczarkami 144

pizzy to mąką, najlepiej wybrać specjalną, włoską przeznaczoną do pizzy, warto zainwestować w taki zakup, zdecydowanie! Dzisiaj na pizzy zagościła kolorowa, bo żółtka i zielona cukinia, cebula i przepyszny sos pomidorowy. Dodatkiem była świeża, posiekana natka z pietruszki i czarnuszka. Efekt tak dobry, że chętnie przekazuję Wam cały przepis. Domowa pizza rządzi! Pizza z cukinią i pieczarkami / 2 pizze(...)średnicy 25 cm Składniki: sos pomidorowy ciasto na pizzę 1 żółta cukinia 1  zielona cukinia 8 małych pieczarek 1 cebula 1/3 pęczka natki z pietruszki 4 łyżeczki suszonego oregano 4 łyżki czarnuszki sól do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na pizzę . Gotowe ciasto układamy na blasze do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy. Z cukinii odcinamy końcówki i kroimy

Moja smaczna kuchnia
Makaron zapiekany z mięsem pod beszamelem 196

Kolejne wielkie i smaczne gotowanie z Jamar! Do przygotowania mojej zapiekanki wykorzystałam passatę tej polskiej firmy. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym zapiekana pod serem w sosie beszamelowym. Dużo ziół, wyczuwalne pomidory, świeże warzywa - pieczarki, pomidory, papryka, cebula, delikatny aromat gałki muszkatołowej, ostrej papryczki i curry.  Jest sycąco, prosto, smacznie, tak jak lubimy. Zapiekankę podaję ze świeżo skrojoną(...)pomidor 1 czerwona papryka 400 ml passaty, przecieru pomidorowego sól, pieprz, tymianek, oregano, curry, lubczyk, słodka papryka do posypania tarty żółty ser lub tarty parmezan oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 25 g masła (niecałe 2 łyżki) 25 g mąki pszennej lub kukurydzianej 400 ml mleka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie zapiekanki: Makaron gotuję 2-3 minuty krócej niż

Zasmakuj Kuchni
Filety w sosie kurkowym 169

Jeżeli szukacie pomysłu na wyjątkowy obiad – oto on!:) Filety kurczaka owinięte szynką parmeńską i podane z pysznym, fantastycznym kurkowym sosem. Niebo w gębie:) Na 4 porcje: 4 małe pojedyncze piersi kurczaka 8 plasterków szynki parmeńskiej 1 cebula 250 g kurek 400-500 g kremówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz   Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka(...)cebula się zeszkli, dodajemy do niej kurki. Smażymy razem około 2-3 minuty. Następnie wlewamy kremówkę i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. W razie potrzeby sos doprawiamy solą lub pieprzem. Do sosu dodajemy zrumienione mięso i dusimy całość pod przykryciem przez kolejne 10-15 minut. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki

Smaki Na Talerzu
Cygan :) 104

wykonaniu danie, które na dobre podbiło kubki smakowe mojej rodziny. To po prostu placek ziemniaczany usmażony na całej powierzchni patelni nafaszerowany w środku ryżem, ugotowanym na sypko i polany sosem pieczarkowym. Bardzo syte danie. Nie mam pojęcia dlaczego nazywa się tak również placek ziemniaczany z sosem mięsnym – przecież to placek po węgiersku, który także uwielbiam Cygan Na placek kilka(...)ziemniaków ( u mnie już młode ) 1 cebula 1 jajko 3-4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Na sos pieczarki cebula mąka do zagęszczenia przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy Do nadziania ryż Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jajko, przyprawy, mąkę i dobrze wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju placki o średnicy patelni. Ryż

Pieguskowa Kuchnia
Pikantne skrzydełka 96

jest jeden z nowo nabytych przepisów od koleżanki Doroty. Skrzydełka przygotowane wg tego przepisu są bardzo pikantne i mają fantastyczną skórkę. Świetnie smakują z ryżem i odparowanym sosem. Polecam dla tych, którzy nie boją się ostrych smaków Pikantne skrzydełka skrzydełka drobiowe bez końcówek sos chili słodko-pikantny Tao Tao ( duży ) pół kostki masła panierka: 1 szkl mąki minikosteczki:czosnek, cebula(...)pieprz Wszystkie składniki panierki wymieszać dokładnie ze sobą i grubo opanierować umyte i osuszone skrzydełka. Odczekać aż panierka obeschnie, poukładać w naczyniu żaroodpornym i zalać roztopionym masłem wymieszanym z sosem. Piec około 40 min do lekkiego zrumienienia i odparowania sosu. Artykuł Pikantne skrzydełka pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Kurczak z orzechami nerkowca 121

przygotowania wyniósł tyle co ugotowanie ryżu:). Przepis zaczerpnięty stąd-klik Kurczak z orzechami nerkowca 2 piersi drobiowe 4 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili 1 szkl orzechów nerkowca 2 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżeczki cukru 4 łyżki wody ryż Cebulę pokroić na cztery części, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oleju(...)rozgrzanym woku. Po chwili dodać orzechy, pokrojone w kostkę mięso oraz sos chili. Gdy mięso zmieni kolor i nieco się przyrumieni dodać sos sojowy, wodę i cukier. Dusić przez 2-3 minuty. Podawać z ryżem. Artykuł Kurczak z orzechami nerkowca pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Makaron penne zapiekany z cukinią i salami 111

salami, pociętego w małe paski 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki płaskolistnej 100 g świeżo startego parmezanu masło do posmarowania formy sól i pieprz do smaku 2 ząbki czosnku Sos beszamelowy 50 g solonego masła 50 g mąki pszennej 500 ml zimnego pełnotłustego mleka 0,5 łyżeczki papryki słodkiej szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Rozgrzej oliwę na dużej patelni(...)średnim ogniu i smaż cukinię przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przypraw solą i pieprzem, a potem odstaw na bok. Aby przygotować sos beszamelowy, roztop masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Wymieszaj je z mąką i podgrzewaj przez 1 minutę, aż lekko zbrązowieje. Rozprowadź trzepaczką z zimnym mlekiem, dodając je stopniowo, zmniejsz ogień i gotuj przez

Pieguskowa Kuchnia
Gołąbki z młodej kapusty 187

obiadowe, które znika błyskawicznie z talerzy. Sezon na młodą kapustę w pełni, więc nie może ich zabraknąć na blogu. Ulubione, zawsze smażone na rozgrzanym oleju i duszone w pomidorowym sosie z dodatkiem koperku. Takie gołąbki serwowano w mojej rodzinie, ale wiem, że sporo osób nie podsmaża kapusty. Dla mnie to konieczność, ponieważ podkreśla smak sosu. Każdy ma swój sprawdzony sposób(...)smażenia liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego Farsz 0,5 kg mięsa mielonego 1 torebka ryżu długoziarnistego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego Sos 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/3 szkl zimnej wody 2 łyżki śmietanki 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 1 puszka krojonych pomidorów koperek W dużym garnku który pomieści kapustę zagotować wodę, posolić

Pieguskowa Kuchnia
Koperkowe roladki 126

kurczaka (bez kości) farsz: 150 g mięsa drobiowego 100 g mięsa wieprzowego np. podgardla, łopatki 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 1 ząbek czosnku 1/4 cebuli papryka słodka mielona sos koperkowy: 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 18% 1 szklanka bulionu 1/2 szklanki posiekanego koperku pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Mięso dorbiowe (oprócz udek) i wieprzowe mielimy z czosnkiem(...)cienką warstwę farszu i zawijamy w rulon. Każdą z roladek zawijamy szczelnie w folię spożywczą i tak przygotowane gotujemy w wodzie okolo 30 minut. Przed podaniem wyjmujemy z folii. sos: 3/4 szklanki bulionu podgrzewamy, resztę mieszamy ze śmietaną oraz mąką. Do gotującego się bulionu wlewamy mieszankę z mąką. Gotujemy chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy posiekany koper. Doprawiamy solą

Bon appetit mon amie
Naleśniki z serem ricotta, szpinakiem i wędzonym łososiem z sosem beszamelowym 166

Przepis na to danie zobaczyłam na filmiku, który wyskoczył mi na facebooku. Wówczas pomysł na połączenie ricotty, szpinaku i wędzonego łososia wraz z sosem beszamelowym wydał mi się dość intrygujący. Zapomniałam o nim na jakiś czas, aż natrafiłam na promocyjną cenę wędzonego łososia (który jak wiadomo do tanich nie należy niestety L ) Przepis postanowiłam wypróbować i zobaczyć efekty. Wyszło bardzo(...)otrzymałyśmy 5 dużych naleśników Na farsz: 250g ricotty (zazwyczaj 1 opakowanie) 250g świeżego szpinaku (1 opakowanie jeśli kupujemy w folii) 150g wędzonego łososia (1 ½ opakowania) 5 suszonych pomidorów Na sos beszamelowy: Szklanka mleka 2 płaskie łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej Łyżka masła Przyprawy: liść laurowy, gałka muszkatołowa, W misce miksera umieszczamy wszystkie składniki na naleśniki i wyrabiamy robotem kuchennym jednolite ciasto

Kolizje Smaków
Sałatka z bobu, fety i jajka 186

bobu w łupinkach 2 jajka 1/2 kostki półtłustego sera feta (tłusty się kruszy) 1 pomidor 1/2 długiego ogórka 1/2 szklanki mrożonego lub świeżego groszku garść rukoli sos 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy 2-3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz Bób ugotować al dente w osolonej wodzie, ostudzić i obrać(...)łupinek. Groszek ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Ser, pomidora i ogórka pokroić w kostkę. Składniki na sos połączyć ze sobą, czosnek należy przecisnąć przez praskę. Na dno płaskiego naczynia ułożyć bób wymieszany z rukolą. Bób można lekko posolić i popieprzyć ponieważ gotowany w łupinach będzie mało słony. Na to nałożyć cząstki jajka, pomidorów, sera i ogórka

Jadło i czytadło
Pizza z kolorową cukinią 98

dwie porcje z jednego ciasta. Znalazłam po raz pierwszy na moim osiedlu żółtą cukinię, która tak pięknie komponuje się z kolorem czerwonym i zielonym. Pizza z cukinią, cebulą, aromatycznym sosem pomidorowym z ziołami, taka prosta i taka pyszna! Drugą zamroziłam, będzie na kolejny obiad! Nie mogę się doczekać! Pizza z kolorową cukinią / 2 średnie pizze Składniki: ciasto na pizzę(...)linkiem w składnikach. Do garnka przelewamy pomidory z puszki. Dodajemy obrane i pokrojone na grube plastry ząbki czosnku. Dusimy, aż pomidory rozpadną się. Całość miksujemy blenderem ręcznym na gładki sos. Dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku, mieszamy. Po 5 minutach sos jest gotowy. Cukinię myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówki. Zieloną kroimy na półplasterki, a żółtą na plasterki. Cebulę obieramy

Moja smaczna kuchnia
Pyszna kaszka kuskus z cukinią i tuńczykiem – smaczna i zdrowa 193

czerwona papryka (około 200 g) 1 żółta papryka (około 200 g) 1 cebula czerwona 1 puszka tuńczyka w kawałkach 1 łyżka usiekanej natki pietruszki olej do smażenia na sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowania : Kaszka kuskus z cukinią(...)Cukinię kroję w nie za dużą kostkę. Teraz na patelni, na rozgrzanym oleju smażę cebulę, paprykę, cukinię, przez około 15 minut, do miękkości warzyw i odstawiam do przestudzenia. Przygotowanie sosu: Czosnek drobniutko kroję i daję do filiżanki, do czosnku dodaję sok z cytryny, oliwę, paprykę słodką, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Końcowe przygotowanie

Uwaga Babcia Gotuje
Tuńczyk w sosie teriyaki 210

ponieważ jest po prostu WSPANIAŁY :) Delikatne mięso, rozpływa się w ustach.  Gdyby ktoś podał mi go pierwszy raz nie mówiąc że to ryba, mogłabym nie uwierzyć. Do tego sos, bardzo intensywny, jednak mimo tego nie był w stanie przyćmić smaku ryby, stworzył z nią po prostu jedność, idealny smak, którego nie da się zapomnieć. Polecam! :) Składniki: 2 steki(...)tuńczyka grubości 2cm 1/4 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek rozmaryn świeży (ostrożnie z ilością, dosłownie kilka igiełek)  pieprz świeżo mielony 3 łyżeczki miodu  3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki wódki(opcjonalnie) Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek i rozmarynu. Smarujemy nią steki i odstawiamy na godzinę. Sos sojowy, wodę, miód, cukier, wódkę mieszamy

Czerwona Porzeczka