WOŁOWINA PO BURGUNDZKU W KREMOWYM SOSIE POMIDOROWO-BAZYLIOWYM Dzisiaj przedstawiam moją wersję wołowiny po burgundzku w sosie pomidorowo-bazyliowym na bazie kremowego serka Apetina, który naprawdę świetnie komponuje się z resztą składników całego dania. Od jakiegoś czasu na półkach sklepowych mamy więcej nowości od Apetiny np.: kremowy serek INDIA lub TAPAS , które świetnie pasują do tortilli i burito (smarujemy nimi(...)serkiem z czosnkiem i ziołami możemy posmarować kawałki sera feta, który dalej panierujemy w bułce tartej i smażymy na patelni lub grillujemy (danie podajemy na sałacie i polewamy ulubionym sosem np. winegret ) - kremowe serki Apetina nadają każdemu daniu nowego wymiaru smaku. Wołowina po burgundzku jest idealna na niedzielny lub świąteczny obiad. Mamy tu duże, rozpływające się w ustach kawałki mięsa
Moja Książka KucharskaSKŁADNIKI: 10 jajek ugotowanych na twardo 20 dag delikatnego pasztetu z drobiu lub cielęciny zielenina do dekoracji 2 łyżki gęstej śmietany sól i biały, mielony pieprz do smaku sos: szklanka kwaśnej kremówki łyżka tartego chrzanu (może być ze słoika) sok z cytryny cukier sól kopiasta łyżeczka mielonej żelatyny 2 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE: Jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż(...)powinien być jednolity i pulchny), gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku. Gotowym nadziewamy polówki jajek. W niewielkiej ilości zimnej wody moczymy żelatynę, gdy napęcznieje, rozprowadzamy w gorącym mleku. Przygotowujemy sos : śmietanę z dodatkiem szczypty soli ubijamy na puch, dodajemy chrzan, przechłodzoną żelatynę, sok z cytryny i, gdy trzeba, sól do smaku. Gdy sos zacznie gęstnieć, przekładamy do specjalnego woreczka
Moja Książka Kucharskaprzepis, mam nadzieję, że spodoba się Wam. Czas marynowania: około 2h Czas przygotowania : około 30 minut Liczba porcji : 4 SKŁADNIKI : 2 kg żeberek wieprzowych w dużych kawałkach 7 łyżek sosu sojowego 5 łyżek octu winnego 4 łyżki płynnego miodu naturalnego 1-2 łyżki brązowego cukru biały, mielony pieprz (odrobina) szczypta pieprzu Cayenne 1 łyżka mąki ziemniaczanej świeże zioła, natka pietruszki(...)i/lub szczypiorek do posypania plasterki cytryny do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Żeberka płuczemy , osuszamy - kroimy na 8 lub 4 porcje. Krok 2. Przygotowujemy marynatę : w miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, miód i cukier, doprawiamy pieprzem białym i Cayenne. Żeberka układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą, odstawiamy na około 2 godziny do zamarynowania - w temperaturze pokojowej, pod przykryciem. Krok 3. Zamarynowane
Moja Książka KucharskaDOMOWY SOS SŁODKO-KWAŚNY Co roku przyroda zasypuje nas owocami i warzywami. I już od niepamiętnych czasów ludzie próbują je przechowywać. Kiedyś, dla naszych przodków, była to konieczność, jeśli chcieli spożywać urozmaicone i bogate w witaminy potrawy w miesiącach zimowych. Dzisiaj, kiedy robienie zapasów na zimę nie jest tak konieczne, własne przetwory domowe znów są modne i pożądane. Wiele Pań(...)ochotę sprawdzić swoje umiejętności, wypróbować nowy przepis, przyrządzić coś, co sprawi radość rodzinie i przyjaciołom. Moi Drodzy, dzisiaj przedstawiam Wam przepis na sos słodko-kwaśny na zimę. Jest przepyszny, idealny do przygotowania szybkiego obiadu. Przepis znaleziony kiedyś gdzieś w internecie, wypróbowany i polecam! Podaję oryginalny przepis, możecie go wzbogacić o własne ulubione zioła i przyprawy. SKŁADNIKI: 3kg cukini
Moja Książka Kucharskaduże jędrne pmid ory gałązka pomidorków koktajlowych do dekoracji oliwa do smażenia 2 duże ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru - startego papryczka chilli - posiekana łyżeczka octu winnego łyżeczka sosu sojowego łyżka miodu płynnego płaska łyżeczka tymianku gałązka świeżego rozmarynu sól pieprz szklanka białego,wytrawnego wina PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Umyte, obsuszone porcje kurczaka nacieramy zmiażdżonym czosnkiem,solą oraz pieprzem(...)smażeniu tłuszczem wrzucamy imbir oraz papryczkę, smażymy 1-2 minuty, wlewamy ocet balsamiczny - odparowujemy chwilę, intensywnie mieszając i odrywając ewentualne pozostałości kurczaka przywarłe do dna , gdy ocet odparuje wlewamy sos sojowy, miód i rozprowadzamy na patelni . Następnie wrzucamy cebulki dymki przekrojone wzdłuż na pół wraz ze szczypiorkiem - podsmażamy. Krok 3. Do sosu na patelni d odajemy obrane ze skórki, pokrojone
Moja Książka KucharskaBardzo lubię takie smaczne i kolorowe sałatki. Dzisiaj pomysł na kolorową sałatkę warstwową z brokułem, kurczakiem i serem feta. Składniki możemy komponować sami, dodatkowo jest polana sosem czosnkowym przez to jest bardzo smaczna(...)SOS : 400 ml jogurtu greckiego naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ostrego ketchupu sól do smaku PRZYGOTOWANIE : Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy
Kulinarne Fantazje Mariolimakaronu kolorowego 2 pomidory 1 papryka czerwona 1 awokado garść listków bazylii 1 pęczek szczypiorku 1 puszka 400 g kukurydzy około 20 oliwek czarnych lub zielonych na sos: 3 łyżki oliwy lub oleju (około 50 ml) 2 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku do smaku sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka makaronowa z awokado Przygotowanie: Makaron gotuję według(...)dodaję do sałatki. Umyte pomidory kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Obrane awokado kroję w drobną kostkę i dodaję do sałatki. Teraz przygotuję sos : Czosnek drobniutko kroję i przekładam do miseczki, do czosnku dodaję ocet, oliwę, doprawiam solą (3 szczypty), pieprzem (2 szczypty) i dokładnie mieszam - sos jest gotowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tak przygotowanym sosem
Uwaga Babcia GotujeDzisiaj jarskie danie, ale bardzo pożywne, zdrowe i sycące. Makaron z aromatycznym sosem dyniowym i słonecznikiem. Dynie mnożą się na stoiskach sklepowych dlatego warto zrobić sobie zapas (dynię można przechowywać do kilku tygodni) i przygotować pyszne dyniowe danie. Dynia jest nie tylko bardzo smaczna, ale również bardzo zdrowa. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A, C, PP, witaminy z grupy(...)niski indeks glikemiczny. Po ugotowaniu nie traci swoich właściwości. Można ją mrozić, więc dyniowymi przysmakami możemy cieszyć się aż do następnego sezonu. Makaron z sosem dyniowym Składniki na 4 porcje: 500g miąższu dyni startej na tarce o grubych oczkach 1 cebula szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego opakowanie makaronu Czanieckiego spaghetti 2 pomidory kawałek
Smak mojej kuchniKolejna propozycja owocowego sosu do serów, mięs, wędlin lub pasztetów. U nas najczęściej taki sos podjadamy z domowym pasztetem. Dla Nas połączenie idealne :) Polecam! Chutney brzoskwiniowy Składniki: 4 brzoskwinie 1 jabłko 2 ząbki czosnku łyżka startego imbiru 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego 50g brązowego cukru 1 papryczka chili garść rodzynek przyprawy: sól, curry i kurkuma do smaku Wykonanie: Brzoskwinie(...)podlewamy lekko wodą. Gdy owoce się zagotują dodajemy ocet, cukier, imbir, drobno posiekaną papryczkę i gotujemy dalej, aż owoce zmiękną. Pod koniec dodajemy rodzynki i przyprawy do smaku. Gorący sos nakładamy do wyprażonych słoiczków. Słoiczki można pasteryzować, by przedłużyć trwałość sosu. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniświątecznej przerwie na pewno nie macie ochoty na długie spędzanie czasu w kuchni. Dlatego proponuję dzisiaj szybkie i lekkie danie na obiad lub kolację. Delikatne polędwiczki drobiowe w białym sosie z mascarpone z suszonymi pomidorami. Genialne połączenie smaków, do tego czarny makaron, który pięknie kontrastuje z potrawą. Serdecznie polecam, również jako danie na imprezę sylwestrową :) Polędwiczki drobiowe w białym(...)sosie z suszonymi pomidorami Składniki: 8 polędwiczek z kurczaka 1 szalotka 6 suszonych na słońcu pomidorów 1 opakowanie mascarpone pół szklanki bulionu drobiowego przyprawy: sól, biały pieprz Wykonanie: Polędwiczki oprószamy solą i pieprzem, smażymy na maśle klarowanym po 2 minuty z każdej strony. Polędwiczki odkładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy na maśle pokrojoną drobno szalotkę i pokrojone
Smak mojej kuchniimprezie. składniki na 4 porcje 500 g płatów śledziowych solonych 2 czerwone cebule 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 5 jajek ugotowanych na twardo 150 g żółtego sera sos 100 g majonezu 200 g śmietany 18% czarny pieprz sól przepis W misce łączymy śmietanę i majonez, wszystko doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Obraną cebulę drobno(...)szklanej miski. Wymoczone w zimnej wodzie i osuszone śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie umieszczamy je na warstwie cebuli. Na śledziach rozsmarowujemy połowę sosu majnezowo-śmietanowego. Kapustę pekińską drobno szatkujemy po czym równo rozprowadzamy na warstwie sosu a następnie smarujemy drugą połową sosu majonezowo- śmietanowego. Na wierzch sałatki ścieramy na tarce o dużych oczkach ugotowane
Smakowite Daniabyło soczyście. I z groszkiem w szynce parmeńskiej. I mogło by być na tyle ale serek Apetina o smaku pomidorów i bazylii zainspirował mnie do stworzenia niebanalnego, przepysznego sosu, bez którego to danie sensu mogłoby nie mieć. A dzięki niemu stało się spójnie, stało się pyszniej, stało się lepiej. Nie tak wiele do szczęścia człowiekowi potrzeba. Raptem kilka plastrów szynki(...)każdej strony. Wyciągam usmażony groszek i wlewam na patelnie wino, które redukuję o połowę. Dodaję bulion, serek Apetina oraz śmietanę. Całość gotuję na wysokim ogniu do zredukowania i zgęstnienia sosu. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Do gotowego sosu wkładam piersi kurczaka oraz przygotowany groszek. Ugotowane ziemniaki posypuję obficie koprem, podaję z piersią kurczaka, kremowym sosem i porcją groszku. Smacznego
Mango Papajasałat (u mnie gotowa paczka) 200 g koziego sera typu camembert 150 g sera pleśniowego (gorgonzolla) 6 fig 6 orzechów włoskich łyżka miodu 3 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki sosu balsamicznego 4 łyzki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny Wykonanie: Sałatę przesypujemy do miski lub na talerz. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Ser kozi i pleśniowy kroimy(...)małe kawałeczki. Figi kroimy w ćwiartki, orzechy rozdrabniamy. Wszystko układamy na sałacie. Z miodu, musztardy, oliwy i sosu balsamicznego robimy sos, wszystko dokładnie mieszając. Gotową sałatkę polewamy sosem i podajemy. szybko łatwo i przyjemnie! Smacznego
Mama z miastabiałkowych jako polewy do słodkich dań - placków, omletów, owsianek. Musiałam i ja wypróbować ten patent. W tym celu przygotowałam mega puszysty, wegański omlet bananowy, który oblałam właśnie wspomnianym wcześniej sosem proteinowym, zrobionym z odżywki o smaku Mokka od Sunwarrior Polska . Jest to dobre rozwiązaniem na dostarczenie sobie niskokalorycznej słodyczy, bogatej w cenne składniki odżywcze i oczywiście białko. Składniki - omlet(...)mąki ryżowej 1 dojrzały banan 1 łyżeczka nasion chia 100 ml napoju roślinnego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju kokosowego Sos o smaku mokka: 1/2 miarki odżywki białkowego o smaku Mocha Warrior Blend (Suwarrior Polska) 5-6 łyżek wody Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę owsianą i ryżową, dodaj rozgniecionego widelcem banana oraz pozostałe
Zdrowie na języku :P