Zwykłe kotleciki jajeczne można pysznie urozmaicić, wystarczy dodać do nich kukurydzę i marchewkę. Spróbujcie, a zobaczycie jak są pyszne. Polecam również przygotować sos i podać z ulubionym dodatkiem, może to być ryż, makaron czy ziemniaki, co kto lubi. Takie kotleciki polecam Wam na bezmięsny obiad, a do tego są tanie i łatwe w wykonaniu. W zależności jak duże zrobimy wyjdzie(...)jajek 1 średnia marchewka 5 łyżek kukurydzy z puszki 1 pszenna bułka koperek świeży według uznania 2 łyżki bułki tartej sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Sos: 6 łyżek majonezu pieprz czarny mielony do smaku koperek świeży według uznania Dodatkowo: masło do smażenia bułka tarta do panierowania Wykonanie: 1. Pięć jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy
Izabelawkuchniłyżeczka ekstraktu waniliowego. Krem bananowy: 4 żółtka, 1 łyżka cukru, sok z 1 cytryny, 2 średnie banany. Warstwa śmietanowa: 500 ml schłodzonej śmietanki 30%, 2 łyżki cukru. Dodatkowo: sos toffi (np Dr. Oetker-a), banan do dekoracji. Po ostatnim wpisie zostało mi kilka bananów, więc pomyślałam, że można z nich przygotować pyszny, słodki deser - jako urozmaicenie codziennego menu :) Deser(...)kilka warstw i w związku z tym jest trochę czasochłonny, ale zdecydowanie jest wart każdej zainwestowanej w niego minuty :) Połączenie bananów, sosu toffi, kremu z serkiem ricotta - wyszło wyśmienicie. Deser nie jest zbyt słodki, ale za to dosyć syty - więc polecam go przygotować w niezbyt wielkich naczyniach. Z podanych składników wyszły mi 4 porcje. Pokruszone ciasteczka przełożyć do miski. Dodać
Świat Domowej KuchniBardzo lubię zapiekany ser żółty. Dziś prezentuję filet z kurczaka w sosie jogurtowo- koperkowym pod zapieczonym serem żółtym czyli wszystko to co lubię w jednym daniu. Składniki : podwójna pierś w kurczaka jogurt naturalny / śmietana 18% 4 ząbki czosnku pęczek koperku sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie : Filet umyłam i pokroiłam w małe kotlety. Oprószyłam je solą i pieprzem. Na patelni(...)rozgrzałam olej i usmażyłam kotleciki na rumiano. Na drugiej patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam zmiażdżone ząbki czosnku. Następnie dodałam jogurt/ śmietanę oraz koperek. Posoliłam i popieprzyłam do smaku. Zamieszałam. Sos przełożyłam na patelnię z mięsem. Wszystko razem chwilę smażyłam. Na tym można w zasadzie skończyć przepis. Ale można go jeszcze odrobinę zmienić: przełożyć mięso z sosem do naczynia żaroodpornego, posypać
Oka w rosole czyli KaFka gotujemają dużo kalorii, ale smak, no rewelacja. Do tego po zapieczeniu są niezwykle puszyste. Idealne dla dorosłych i dzieci. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). W oryginalnym przepisie naleśniki polane są sosem malinowym, zrobiłam, ale powiem Wam, że same były lepsze. Przepis na sos też podaję, sami oceńcie, które Wam bardziej smakują ;-). Miłego poniedziałku Wam życzę i pozdrawiam :-) Składniki ciasto: zawsze korzystam(...)Maliny powinny zacząć delikatnie się rozpadać. Dodajmy cukier. Mąkę mieszamy z wodą i dodajemy do malin. Gotujemy przez kilka minut i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Sos można zmiksować blenderem, wtedy będzie gładki. 7. Po wyjęciu naleśniki oprószamy cukrem pudrem. Przekładamy na talerze i polewamy sosem :-) Smacznego
kruche babeczkiCannelloni (rodzaj makaronu włoskiego) kojarzy mi się nadziane mięsem mielonym , polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. Ale można również dodać 1 składnik więcej i już danie robi się bardziej wykwintne. Tym składnikiem tajemniczym jest.....szpinak :) Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moją traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawdę pyszny. Składniki(...)mięsa mielonego wieprzowego 3 ząbki czosnku średnia cebula ok. 20 dag sera żółtego sera (plastry albo kostka ) przyprawy:oregano, bazylia , sól , pieprz łyżka masła łyżka oleju jajko Sos beszamelowy; 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl. mleka 3/4 szkl. wody Przygotowanie farszu Czosnek i cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy masło i wrzucamy
Różne smaki w kuchniBardzo lubię polędwicę bo szybko się ją robi i jest delikatna. W sosie serowym z kurkami i pomidorami suszonymi stanowią pyszne trio. Polędwicę podałam z kaszą i fasolką. sos serowy: 1 cebula duża 150 g serka topionego 200 g śmietany 18% ukwaszonej 125 ml wina białego sól, pieprz masło klarowane pozostałe: 1 polędwica wieprzowa 40 dkg kurek(...)szparagowej 4 pomidory suszone oliwa od pomidorów natka pietruszki Cebule kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym. Wlewam wino, dodaję serki topione i na wolnym ogniu przesmażam sos dwie, trzy minuty aż wino wyparuje. Na końcu wlewam śmietanę, dodaję sól, pieprz i chwilę podgrzewam. Polędwice kroję na kawałki grubości 2 cm. Rozbijam dłonią, posypuje solą, pieprzem, majerankiem
wesoła kuchniaSolę. Przekładam warzywa do mięsa, zalewam bulionem warzywnym (około 1,5 szkl) wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmuję mięso, sos przelewam do rondelka – podgrzewam. W kubeczku mieszam wodę z mąką ziemniaczaną. Dolewam mąkę do wywaru – powstanie sos. Zasmażana kapusta: olej kapusta cebula kminek sól pieprz około 1/2 szkl(...)kminek. Gdy kapusta mięknie, dodaję trochę bulionu warzywnego. Na patelni umiesczam olej, dodaję mąkę – robię zasmażkę. Dodaję zasmażkę do kapusty. Podaję pokrojoną w plastry szynkę polaną aksamitnym sosem. Obok zasmażana kapusta i ziemniaki z masłem i śmietaną. Artykuł Szynka pieczona z warzywami z aksamitnym sosem i zasmażaną kapustą pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ( + 12 GODZIN MARYNOWANIE MIĘSA) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 50 dag szynki wieprzowej, opakowanie sosu do pieczeni ciemnego Cykoria. Składniki marynaty: 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki sosu słodko-pikantnego Tao Tao, 2 czubate łyżeczki majeranku, łyżeczka soli, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej, 2 większe ząbki czosnku(...)składnikami marynaty i dokładnie nacieram mięso. Odkładam na noc do lodówki. Mięso przekładam do woreczka do pieczenia i piekę w 180 stopniach przez 50 minut, kroję w plastry. Przygotowuję sos pieczeniowy według przepisu podanego na opakowaniu, polewam mięso
JejKuchniaCiasto: – 160g mąki pełnoziarnistej orkiszowej – 1 jajko – 100g masła – woda – szczypta soli Farsz: – 250g gotowanych leśnych grzybów – 1 duża cebula – ciemny sos uniwersalny Łowicz – 1 łyżka sosu worcester (można pominąć) – przyprawy: tymianek, sól, pieprz, papryka słodka, chili – masło klarowane do smażenia Przygotowanie: 1. Masło wyjmujemy z lodówki i siekamy(...)kostkę. 4. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy cebulę i podsmażamy. Gdy cebula zmięknie i lekko się zrumieni dorzucamy grzyby i dalej podsmażamy ok. 10-15 min. Dodajemy ciemny sos Łowicz (około 0,5 słoika) oraz przyprawy. Smażymy jeszcze chwilę, tak by sos nieco odparował, a farsz zgęstniał. Tak przygotowany farsz odstawiamy w chłodne miejsce. 5. Ciasto wyciągamy z lodówki
Podwójnaporcjakoktajlowych 8 kulek mozzarella 4 pomidory suszone 1 główka sałaty masłowej 1 mały ogórek natka pietruszki, bazylia świeża sól, pieprz 1 łyżeczka bazylii 1łyżeczka oregano 5 łyżek oleju rzepakowego sos: 1/4 szklanki oliwy z oliwek przyprawa do sałatek 1 łyżka octu winnego 4 łyżki wody Batat i dynię obieram, batat kroję w słupki, dynię kroję w kostkę. Paprykę kroję(...)miski, dodaję sól, pieprz, olej rzepakowy, oregano, bazylię i mieszam. Warzywa przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 20 minut. Sos: Do słoiczka przekładam składniki sosu i energicznie mieszam. Sałatę myję, osuszam i strzępię na talerzu. Dodaję upieczone i wystudzone warzywa, pokrojone pomidorki suszone i koktajlowe, kulki mozzarelli, plastry ogórka. Sałatkę
wesoła kuchniaTeraz kiedy przede mną ciężki okres w życiu i codzienne kursowanie między domem a oddziałem radioterapii daje się we znaki, doceniam szybkie posiłki i słoiczki gotowego sosu w szafce, tak właśnie w takich momentach docenia się je najbardziej, kiedy wracasz do domu i nie wiadomo w co ręce wsadzić, obowiązki czekają bo nikt za Ciebie nic nie zrobi(...)większej ilości i na zapas bo z patelni nie problem sobie podgrzać . No to smacznego! Składniki: Na 2-3 porcje 30 dag makaronu świderki 1 słoik jasnego sosu uniwersalnego Łowicz 10 dag salami 1/2 małej dyni 1/2 papryczki chili 1 cukinia 2 cebule 2 łyżki oliwy 3 łyżki startego sera grana padano ½ łyżeczki curry Sól morska do smaku
Wanilia i KardamonPieczone marchewki z jabłkami w miodowym sosie z dodatkiem orzechów włoskich i świeżego tymianku doskonale komponują si ę z daniami głównymi, pasuj ą do wielu dań mięsnych, jarskich lub potraw z ryb. Marchewka jest chrupiąca , bardzo aromatyczna, jabłka miękkie a miodowa salsa nadaje daniu dodatkowego słodko-kwaśnego smaku i aromatu(...)marchewek. Całość doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem; polewamy 2-3 łyżkami oleju. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W międzyczasie przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę octu jabłkowego oraz 2 łyżki miodu. Naczynie wyjmujemy z piekarnika. Marchewki polewamy przygotowanym sosem, posypujemy drobno pokrojonymi orzechami
La grande e la piccola cuocadanie to klasyczny makaron z grzybami, sosem pomidorowym i mięsnymi kulkami wołowo - wieprzowymi. On jest podany po prostu w innej postacji a dodatkowo zapieczony został z serem. Zapraszam również do konkursu pod hasłem „LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW” Składniki na formę podłużną ok 10 cm na 30 cm: 150 gram makaronu wstążki długie nr 11 od Lubella woda(...)jajko płaska łyżeczka wędzonej papryki pęczek szczypiorku olej do smażenia pozostałe: grzyby - ilość i rodzaj dowolny u mnie ok 200 gram podgrzybów duża łyżka masła sól 250 gram domowego sosu paprykowo pomidorowego Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Grzyby oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na durszlaku. Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy grzyby
Życie zaczyna się w kuchnidary lasu, sezon na nie jest zdecydowanie za krótki , trzeba z niego korzystać póki się da. Makaron z prawdziwkami i czerwonymi kozakami cechuje prostota i minimalizm. Wspaniały kremowy sos na bazie włoskiego białego wytrawnego wina , podkręcony smakiem orzeźwiającej cytryny i pikantnej chili, tarty parmezan to kropka nad „i „ Jesień w polsko-włoskiej wersji, prezentuje się wyśmienicie i smakuje(...)wino, dodać skórkę z cytryny, dusić 10 minut , mieszając aż wino odparuje, doprawić solą oraz pieprzem do smaku, wlać śmietankę o temp pokojowej , odparować , trzymać na małym ogniu aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku suszonym tymiankiem i rozmarynem . Zestawić z ognia. Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg wskazówek podanych na opakowaniu, odcedzić , połączyć z sosem, rozłożyć na talerze, posypać startym
Wanilia i KardamonDobry wieczór. Dzisiaj zapraszam Was na szybki obiad, pyszne polędwiczki w sosie musztardowym z puree ziemniaczanym. Składniki: mięso: 1 polędwiczka wieprzowa 3 łyżki masła 3 łyżki oleju sól puree: 5 ziemniaków 1 łyżeczka masła 1 łyżka śmietany 2 łyżki musztardy DIJON, np. Develey sos musztardowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki tortowej 1,5 szkl bulionu 1 łyżka musztardy DIJON(...)ugnieść z masłem, śmietaną i musztardą. Polędwiczki pokroić w plastry, posypać solą, odstawić na 15 minut. Po tym czasie usmażyć z obu stron na oleju wymieszanym z masłem. Przygotować sos musztardowy. Masło rozpuścić, dodać mąkę, wymieszać i stopniowo podlewać bulionem, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać musztardę i przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, podlać śmietanką i wymieszać
Trufelkowo