sosy - 72234 przepisów (strona:893/4816)

Kolorowa sałatka / surówka z wędzonym indykiem 115

miałam typową, masłową ) Indyk wędzony (filet, ilość zależy od Was) Cebula czerwona Seler naciowy ( 1-2 łodygi ) Papryka żółta ( 1 mała lub ½ większej ) Natka pietruszki Kapary 2 średnie pomidory Sos Jogurt naturalny Ketchup Musztarda sarepska Sól Pieprz Wykonanie: Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Układamy na talerzu. Wędzony filet z indyka kroimy na plasterki i dodajemy do sałaty. W dalszej(...)większe paski, pomidora w cząstki, selera naciowego w kawałki. Pod koniec dodajemy talarki ( rozdzielone ) czerwonej cebuli. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i wykładamy po łyżeczce kaparów. Z podanych składników robimy sos. Do jogurtu naturalnego dodajemy niewielką ilość ketchupu, odrobina musztardy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu możemy dodatkowo dodać niewielką ilość płynu spod kaparów. Sosem polewamy sałatkę. Do sałatki

Smaki Ewy
Smażona wątróbka z mango i pomidorkami 136

Smażona wątróbka z mango i pomidorkami na miksie sałat z sosem winegret, to danie pyszne, zdrowe i kolorowe. Idealne na lekki obiad lub wczesną kolację. Smaczne i wyglądające bardzo apetycznie. Polecam dla osób, które nie przepadają za wątróbką. Polecam inne przepisy z mango: Roladki a’la Sushi w kapuście pekińskiej z mango i surimi Sałatka z owocami Dietetyczny koktajl(...)szklanka mleka 1 łyżka pszennej mąki sól świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 dojrzałe mango pomidorki koktajlowe 2 x po 50 g mixu sałat Sos winegret: 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżka miodu lub syropu klonowego 1 łyżka wody sok z połowy cytryny sól i pieprz Jak przygotować smażoną wątróbkę z mango i pomidorkami? Wątróbkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czekoladowe z bananami 135

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, dodać kakao i sodę, delikatnie wymieszać, odstawić. W małym garnuszku roztopić masło, dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać, do powstania gęstego sosu. Wystudzić.   W misce umieścić jajka i cukier, ubić do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać wanilie i sos czekoladowy, zmiksować. Dodać przesiane składniki i wymieszać rózgą kuchenną. Banany obrać, pokroić(...)Wyjąć z formy. Dodatkowo: 3 średniej wielkości banany 40 ml śmietanki kremówki 36% 50 g czekolady gorzkiej Śmietankę podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do otrzymania gęstego sosu. Na cieście poukładać pokrojone w plasterki banany i polać sosem czekoladowym. Przechowywać w temperaturze pokojowej. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Wątróbka z boczkiem w sosie cebulowym 130

Sposób na wątróbkę, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom boczku i dań w zawiesistych sosach. Może danie nie należy do lekkich i chudych, za to efekt smakowy jest obłędny.  Składniki (4 porcje) -500 g wątróbki cielęcej lub jagnięcej -1 średnia cebula -60 g boczku -20 g masła -1 łyżeczka oleju słonecznikowego lub rzepakowego -4 łyżki mąki pszennej(...)smażyć do zeszklenia cebuli. Cebulę z boczkiem obsypać pozostałą z obaczania wątróbki mąką, chwilę przesmażyć dokładnie mieszając. Zmniejszyć ogień. Zalać całość bulionem i dodać keczup. Dusić dobrze mieszając (sos będzie gęstniał) Do sosu dodać wątróbkę (jeżeli patelnia jest za mała można wcześniej sos przelać delikatnie do garnka lub rondla). Gotować kilka minut mieszając, tak aby wątróbka się podgrzała w środku

Zielona Kuchnia
Schab z grzybami w sosie pomidorowym 401

Miękkie i kruche plastry schabu duszone w pomidorowym sosie z leśnymi grzybami. Schab jest soczysty dzięki temu, że moczył się wcześniej w mleku, a w połączeniu z aromatycznym i lekko kwaskowatym sosem smakuje idealnie. 4 plastry schabu ok 1/2 szklanki mąki kukurydzianej sól pieprz czarny mielony ok 1 szklanki mleka SOS POMIDOROWY: 1 szklanka obgotowanych grzybów leśnych 1 cebula(...)obgotowane grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i chwilę smażyć. Przełożyć do obsmażonych kotletów, wlać bulion i koncentrat do zup. Doprawić i dusić około godziny, wlewając pod koniec śmietankę. Kiedy sos uzyska odpowiednią gęstość można podawać np z ziemniakami lub kaszą. Smacznego :) Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe

https:KKuchniaMniam
Domowa pizza 146

blaszka z wyposażenia piekarnika): 400 g mąki wrocławskiej 50 g świeżych drożdży  2-3 łyżki oliwy  1 żółtko 3/4 szklanki ciepłej wody płaska łyżeczka soli odrobina cukru Sos do pizzy: 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 225 g 1 łyżka  koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz(...)minut. Na końcu dodać czosnek.  Obrane pieczarki i cebulę pokroić w plasterki i udusić  w patelni  na  oliwie z dodatkiem soli. Ewentualnie usunąć nadmiar sosu, który puszczą pieczarki, po to, żeby ciasto nie nasiąkło zbyt mocno. Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć mokrą dłonią na posmarowanej oliwą blaszce.  Ciasto  posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć podduszone pieczarki z cebulką

Gosia gotuje
Roladki z kurczaka na ostro 172

dzisiaj proponuję roladki z kurczaka na ostro z sosem paprykowym i pikantnymi ogórka chili. Przygotowanie ich jest proste i trwa krótko. Jeżeli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, polecam wykorzystać przepis. Składniki: na 4 porcje 2 filety z kurczaka – ok. 400 g 4 plasterki parzonego boczku 8 kawałków ogórków chili – krokodylki Sól Pieprz Sos paprykowy 30 g serka śmietankowego almette(...)Bulion warzywny Wykonanie: Filety układamy płasko i kroimy na dwa kotlety. Rozbijamy delikatnie przez folię. Przyprawiamy solą, pieprzem i z jednej strony smarujemy sosem paprykowym. Układamy ogórki chili i zawijamy w roladkę. Każdą roladkę dodatkowo owijamy w plasterek boczku i spinamy wykałaczką. Przygotowane roladki obsmażamy z obu stron a następnie podlewamy bulionem warzywnym i dusimy pod przykryciem do miękkości

Smaki Ewy
Brokuły i kalafior zapiekane pod beszamelem z kurkumą (Cavolfiore e broccoli gratinati alla besciamella con curcuma) 154

latte 25 g di burro 20 g di farina 2 cucchiai di curcuma in polvere un pizzico di noce moscata sale, pepe PRZYGOTOWANIE Na początek przygotowujemy sos beszamelowy. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość mieszamy, ciągle trzymając na małym ogniu, aż m ą ka nabierze złotego koloru. Kontynuując mieszanie, stopniowo dolewamy letnie mleko(...)Sos doprawiamy 2 łyżkami kurkumy, solą, pieprzem  i gałką muszkatałową. Sos gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. **** PREPARAZIONE Come prima cosa preparate  la   besciamella.  Sciogliete il burro in una casseruola. Quando sarà totalmente sciolto toglietelo dal fuoco. Aggiungete la farina a pioggia. Mescolate bene. Rimettete sul fuoco

La grande e la piccola cuoca
SAŁATKA GRECKA W SEROWYM KOSZYCZKU 150

SOS WINEGRET :  50 ml oleju wielkopolskiego, słonecznikowego do sałatek 1 łyżeczka musztardy sarepskiej mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE :   Wszystkie składniki sosu przekładamy do pojemnika, zamykamy i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity sos. Ser ścieramy na tarce jarzynowej, dzielimy na 3-4 porcje. Na rozgrzaną teflonową patelnię kładziemy porcję sera i formujemy cieniutki placuszek, czekamy aż lekko się zarumieni i podważamy łopatką. Kiedy serowy placuszek się oderwie umieszczamy go na odwróconej szklance i formujemy koszyczek, czekamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Roladki ze szpinakiem na sosie grzybowym 141

ustach. Dla mnie bajka. Jedynie z wyglądu może nie każdemu odpowiadać taki kolor mięsa, bo jest ono – nie bójmy się użyć tego określenia – blade;) Co do sosu zaś, to jest w nim wyczuwalny ser pleśniowy. Ja tym razem zagapiłam się i nie sprawdziłam gramatury grzybów – użyłam ich mniej, przez co sos, zamiast grzybowy był bardziej serowy. Miejcie(...)mniejszej ilości grzybów, zmniejszyć też ilość sera;) 4 pojedyncze filety z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 100 ml śmietanki 30-36% 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos: 100 g sera Lazur błękitny 50 g suszonych borowików 400 ml śmietanki 30-36% sól, pieprz, przyprawa uniwersalna Grzyby moczymy około 1 godzinę w zimnej wodzie. Po tym czasie gotujemy

Smaki Na Talerzu
Bakłażany smażone po chińsku 255

Bakłażan przygotowany po chińsku zyskuje nowy wymiar – jest miękki i delikatny w teksturze, nie nasiąka tłuszczem podczas smażenia. Smaku i wigoru dodają mu pasta chili, ocet ryżowy i sos sojowy. Całość dopełniają świeży czosnek i imbir – w tym połączeniu bakłażan przestaje być nudny i byle jaki. Bakłażany ciężko jest nazwać dietetycznym warzywem – na surowo są niejadalne (solanina obecna w bakłażanach(...)całkowicie i zostawiamy na 10-15 minut.   Szykujemy resztę składników – czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, najlepiej dwukrotnie, dodajemy do niego drobniutko posiekany imbir. W osobnej miseczce mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, łyżkę oleju z orzeszków ziemnych, pastę chili i cukier. Grubo kroimy szczypior, w cienkie plasterki kroimy pół papryczki chili. Na sicie odcedzamy bakłażany z wody – niczego

Karo in the Kitchen
Sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą 200

zaletę, że można z nim komponować wiele dań. Aby sałatka z awokado nie była mdła, należy do niej dobrać takie składniki, które podbiją jej smak albo przygotować aromatyczny sos. Do awokado pasuje wiele warzyw , np. mieszane sałaty, pomidory czy papryka.. Ciekawym połączeniem jest podawanie tego owocu w towarzystwie cytrusów – na przykład pomarańczy: Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado(...)sałatki z awokado, pomidorami i mozzarellą, wystarczy zwykły winegret. Składniki na 1 porcję: 50 g miksu sałat ½ awokado pomidorki koktajlowe tarta mozzarella 2 łyżki prażonej dyni i słonecznika Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu lub syropu klonowego Sos mieszamy w słoiczku. Przygotowanie Sałatki z awokado, pomidorami i mozzarellą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz mięsno-warzywny z kaszą gryczaną 147

ówki lub schabu 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka garść fasolki szparagowej pół puszki kukurydzy 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz przyprawa do gulaszu szczypta słodkiej papryki kilka kropel sosu sojowego odrobina mąki ziemniaczanej  1 torebka kaszy gryczanej Wykonanie: Mięso pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka i podlać ok 1 szkl wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie(...)mięsa dodać pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, fasolkę. Dusić również pod przykryciem do miękkości. Jeżeli woda wyparowała to dolać jeszcze odrobinę. Następnie dodać natkę pietruszki,sos sojowy, sól, pieprz, przyprawę do gulaszu, słodką paprykę. Na koniec dodać kukurydzę z puszki odsączoną z zalewy. Jeśli wszystkie składniki będą już miękkie wlewamy ok 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobionej z odrobiną wody

Olga Piecze i Gotuje
Sos żurawinowy do mięs 136

lubi połączenia słodkiego sosu z mięsem będzie zadowolony, bo na święta będzie mógł zrobić samodzielnie sos żurawinowy. Sos nie jest pracochłonny, przyrządza się go szybko i naprawdę widać dużą różnicę jeśli się porówna z kupionym. Żeby podkreślić świąteczny nastrój dołożyłam do niego laskę cynamonu. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Gulasz z kiełbasy 181

papryka żółta 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 2 łyżki ketchupu pikantnego 150 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz papryka słodka papryka ostra 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie) Masło rozgrzać w rondlu i zeszklić cebulę pokrojoną w grubą kostkę, dodać drobno posiekany czosnek oraz kiełbasę pokrojoną(...)półplasterki. Wszystko podsmażyć, dodać pokrojone w paski papryki wlać 3 szklanki wody, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, ketchupem,majerankiem, wlać przecier pomidorowy, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 20-30 minut. Gdy sos jest zbyt rzadki mieszamy mąkę z odrobiną wody, wlewamy do sosu i gotujemy. gulasz z kiełbasy

O kuchni z uczuciem