papryki, zobacz jak wykorzystać resztę papryki w sałatce tri colores ) Brokuł Ząbek czosnku Garść szpinaku 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy extra vergine 2 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka miodu lub cukru brązowego Papryczka chili Szczypiorek z dymki Kiełki Przygotowanie: Krok 1 Rozmroź krewetki, zalej garść suszonych grzybów mun ciepłą wodą(...)przypalić czosnku. Po chwili odwróć krewetki na drugą stronę i po kilkudziesięciu sekundach ściągnij z rondla. Wrzuć do rondla papryki. Mieszaj chwilę i dorzuć grzyby. Dodaj łyżkę sosu sojowego i rybnego. Smaż na ostrym ogniu około 2-3 minut. Odcedź brokuły i dorzuć je do rondla. Dodaj posiekaną papryczkę chili i wymieszaj. Dodaj miód i znowu wymieszaj. Dodaj makaron
Niedzielny kucharzzachowują świeżość i nie więdną. 100 g makaronu rurki ok. 80 g szpinaku 1 puszka tuńczyka 2 pomidory lub najlepiej kilka pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka wężowego 1/2 czerwonej cebuli sos 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu sok z 1/2 cytryny 1 łyżka sosu sojowego szczypta soli Wszystkie składnik sosu połączyć(...)osolonej wodzie. Tuńczyka odcedzić z oleju i rozdrobnić. Pomidorki przekroić na połówki, ogórka w duże kawałki, cebule w półplasterki. Wszystkie składnik sałatki wymieszać wraz z sosem i przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego
Jadło i czytadłoPolędwiczka w sosie porowo- śmietanowym to banalnie proste danie obiadowe. Wiem, że ciągle szukacie takich szybkich przepisów. Mało kto ma czas w tygodniu pełnym pracy stać godzinami w kuchni i przyrządzać obiad taki z zupą, drugim daniem, deserem i jeszcze kompotem. Nawet jeśli ktoś ma czas to czy zawsze musi mieć(...)Jest to jedno z pierwszych ciepłych dań jakich nauczyłem się od Taty. Teraz to obowiązkowa pozycja w naszym domowym menu. Polędwiczka w sosie porowo- śmietanowym. Składniki: 300 g polędwiczki wieprzowej 0,5 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 łyżki oleju 150 g pora 2 ząbki czosnku 250 ml śmietany 30% 1 łyżka musztardy
kuron.com.plMakaron z kurczakiem w sosie serowym to świetny pomysł na jednogarnkowy ekspresowy obiad. Łatwo go przyrządzić, smakuje wyśmienicie, to mój pomysł jak tanim i szybkim kosztem nakarmić rodzinkę do syta. Zawsze mnie ratuje w awaryjnej sytuacji w końcu makaron zawsze mamy w kuchennej szafce. Polecam. Przeraża mnie, gdy idąc na zakupy widzę u kogoś w koszyku sos serowy w torebce(...)miękkie, od czasu do czasu mieszamy. Wlewamy śmietankę, dodajemy starty żółty ser oraz pokrojony na kawałki ser pleśniowy , doprawiamy białym pieprzem i ewentualnie solą do smaku, gdy sos leciutko zgęstnieje, zestawiamy z ognia. W tym samym czasie gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu, miękki odcedzamy na sicie-nie przelewamy wodą! Gorący dodajemy do garnka z sosem
Wanilia i Kardamoncayenne) 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól pieprz Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso🍗 podsmażamy na patelni z dwóch stron (od intensywności podsmażenia zależy kolor sosu, im słabiej podsmażymy mięsko tym jaśniejszy wyjdzie sos). Całą zawartość patelni przekładamy do rondla, dodajemy papryczkę chili, listek laurowy, ziele angielskie, pokrojoną cebulkę, zalewamy szklanką wody, przykrywamy pokrywką i dusimy(...)małe możemy dodać w całości). Dusimy do momentu aż mięso🍗 będzie miękkie (może się okazać, że w trakcie duszenia trzeba będzie dodać troszkę wody💧, ale nie za dużo, aby sos nie był zbyt rzadki - niczym go nie będziemy zagęszczać). Mięsko indycze🍗 aby było miękkie potrzebuje około 1-1,5 godziny⏰ duszenia. Jeśli mięso jest już miękkie dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKolorowa sałatka z mozzarellą, oliwkami i pysznym sosem Pyszna, zdrowa i kolorowa sałatka, po którą chętnie sięgają osoby dbające o linie. Poza tym jest ona prawdziwą ozdobą każdego stołu. Podana z grzankami idealnie sprawdzi się jako lekka kolacja. Wspaniale pasuje także jako dodatek do mięs, ryb i dań z grilla. Polecam! Składniki: 100g mieszanki ulubionych sałat 1 zielony ogórek(...)pomidora obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę średniej wielkości. Wykładamy na sałatkę *** *** Ser mozzarella odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę i wykładamy na wierzch sałatki *** *** Następnie przygotowujemy sos. Miksujemy ze sobą: oliwę z oliwek, sok z cytryny, listki bazylii oraz czosnek. Całość przyprawiamy solą i pieprzem *** *** Tak powstałym sosem polewamy sałatkę. Na wierzchu układamy odsączone z zalewy oliwki
Blog z Apetytemrzymskiej 1 mango 2 filety z pstrąga 1/4 melona 1/2 słoiczka kaparów z zalewy 1-2 pomidory malinowe 3-4 papryczki kolorowe mini kilka plastrów polędwicy wędzonej sól, pieprz Sos: 3 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki octu jabłkowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz 5- 6 łyżek ulubionego oleju roślinnego Przygotowanie: Sałatę dokładnie umyć i porwać(...)cytryny). Ugotować na parze lub podpiec w piekarniku. Surową polędwicę pokroić w mniejsze plasterki i przesmażyć na suchej patelni. Mango, melon i pomidory pokroić w kostkę. Czas na sos. Ja mam zawsze pod ręką słoik, w którym mieszam wszystkie składniki do sosów sałatkowych. I także się stało w tym przypadku. Jako, że mam też słabość do oliw i olejów
Karczma Honoriettyowocami morza : – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – małże w białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – kalmary w czosnku przepis na ośmiornicę Przygotowanie : ok 1,5 h Składniki(...)ośmiornica – 3-4 łyżki oliwy z oliwek – sos do podania: 1/3 szklanki oliwy i 2-3 ząbki czosnku, Przygotowanie : Jeśli używasz ośmiornicy mrożonej, konieczne jest jej wcześniejsze rozmrożenie. Następnie umyj ośmiornicę dokładnie pod bieżącą chłodną wodą. Musisz wypłukać nadmiar soli, którego ośmiornica ma naprawdę sporo. Do garnka(dobierz jego wielkość do wielkości i ilości ośmiornic) wlej oliwę
nietylkopasta.plpierwszy już raz napiszę, że sekretem dobrej sałatki jest odpowiedni sos. Możemy zmieszać ze sobą najpyszniejsze składniki, lecz jeśli nie znajdzie się wśród nich odpowiednie spoiwo, to nie będzie to sałatka, a jedynie zbiór produktów. To dressing jest tym ostatecznym wykończeniem dania, kropką nad i. Oczywiście są sosy, które bardziej pasują do jednych, a inne do innych składników, ale ogólnie(...)możemy śmiało kombinować i dowolnie je ze sobą zestawiać. Lekkie sosy na bazie oliwy, czy nieco cięższe zrobione choćby z dodatkiem majonezu- wystarczy inaczej przyprawić, by za każdym razem cieszyć się oryginalnym smakiem. Dzisiaj mam dla Was sałatkę właśnie z takim, może mało oczywistym i oklepanym sosem, ale niezwykle pysznym i aromatycznym. Wypróbujcie cały przepis! Czytaj więcej
PichceniomaniaPrzepis ten jest bardzo prosty w wykonaniu i pozawala zastosować zalegający w domu sos barbecue, który w głównej mierze ma zastosowanie w okresie grillowym, a zimną smętnie stoi zapomniany w lodówce ( przepis autorski) Składniki: szynka wieprzowa pokrojona w kotlety sos barbecue Ja polecam ten: sól olej do smażenia łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: mięso umyj, przełóż do naczynia(...)którym będzie się marynowało, zalej sosem barbecue, wymaceruj mięso w nim dokładnie, odstaw do lodówki na 24 godziny mięso wyjmij z lodówki, rozgrzej olej na patelni i obsmaż na nim mięso z obu stron mięso przełóż do garnka i zlej do niego również wszystko co zostało na patelni, zalej wodą nieco powyżej poziomu mięsa i gotuj pod przykryciem na małym
Oka w rosole czyli KaFka gotujeRolady (zrazy) z karkówki Podrzucam pomysł na pyszny obiad. Soczyste i aromatyczne roladki z karkówki w pysznym sosie z grzybową nutą. Polecam! Składniki: 6 plastrów karkówki 2 ogórki kiszone 10dkg wędzonego boczku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz 3-4 suszone grzybki 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia 6 łyżeczek(...)musztardy sznurek do związania roladek 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i rozbijamy na kotlety. Oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na mięsie rozsmarowujemy po łyżeczce musztardy. Ogórki, cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na każdym kotlecie układamy porcje farszu *** *** Mięso z farszem zwijamy w roladki i związujemy sznurkiem *** *** Obsmażamy na rozgrzanym oleju
Blog z Apetytemjednej z moich wariacji: hummus szpinakowy i buraczany , hummus z bobu . Do pasty z pieczonych bakłażanów baba ghanoush Do zrobienia dipu z pieczonej dyni piżmowej i tahiny Do przygotowania sosów sałatkowych oraz dipów. Tahina świetnie łączy się z czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Spróbuj tego sosu do pieczonych warzyw lub arabskiej sałatki z natki pietruszki z sosem tahini . Z tahiny(...)możesz zrobić świetny sos jogurtowy idealny do warzyw lub warzywnych burgerów . Do zabielania zupy krem jak w przypadku tej zupy marchewkowej . Do koktajli oraz smoothie - nadaje im orzechowego posmaku. Ja bardzo lubię koktajl zrobiony z banana z dodatkiem ok. 2 łyżek tahiny, 2 suszonych daktyli oraz kefiru. Jako dodatek do ciast i ciasteczek, np. zamiast masła orzechowego
Chilli Czosnek i OliwaWitajcie w Nowym Roku :-) Mam nadzieję, że humory dopisują, zdrówko też :-) U mnie dzisiaj przepis na pyszne pulpeciki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowymi serem grana padano. Jako dodatek makaron :-). Pulpeciki delikatne, bo z indyka, ale mięso możecie użyć inne, jakie lubicie, czy akurat macie :-) Żeby pulpeciki były bardziej aromatyczne, do mięsa dodałam i często dodaję ketchup i musztardę(...)indyka 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy miodowej około 10 sztuk suszonych pomidorów z oleju 5 łyżek bułki tartej 1 jako sól pieprz 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Sos: 750 ml passaty pomidorowej u mnie z kawałkami pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka suszonego oregano około 1/2 szklanki mleka sól pieprz 2 łyżki oliwy
kruche babeczkiwarzywami: 120g kuskusu Opakowanie mrożonych warzyw (450g, u mnie włoskie) 1 łyżka oleju Ulubione zioła lub przyprawy (u mnie 1 łyżeczka curry) Tofu: 1 kostka naturalnego tofu Kilka łyżek sosu sojowego lub sosu teriayaki 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku ¼ łyżeczki kolendry w proszku ¼ łyżeczki imbiru w proszku Szczypta ostrej papryki w proszku Olej do smażenia Przygotowanie: Kuskus przygotować(...)instrukcji na opakowaniu. Warzywa podsmażyć na patelni na łyżce oleju, doprawić do smaku curry. Wymieszać z przygotowanym kuskusem. Tofu: Z sosu sojowego i przypraw przygotować marynatę. Tofu pokroić na 4 plastry wzdłuż. Namoczyć w przygotowanej marynacie. Jeżeli macie czas zostawcie na ok. 20 minut by całość przeszła przyprawami, jeżeli nie, można od razu smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Fabryka pomysłów