Przepis autorski (mój). Planowałam szybki obiad, więc padło na spaghetti bolognese, a że od dawna chodziły za mną naleśniki... zrobiłam duuużo sosu. Pierwszego dnia ekspresowo ugotowałam makaron, a następnego - bawiłam się z plackami. Przez cały dzień zajadałam się takim daniem i przyznam, że będzie powtórka i to baaardzo szybko. Zapewniam, że taka wersja każdemu przypadnie do gustu! Polecam! Placki naleśnikowe(...)Południa tak, aby aby było bardziej po włosku) 1 szklanka wody (*) 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/4 łyżeczki soli 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna; opcjonalnie) 2 łyżki oliwy Sos bolognese: 400g mięsa mielonego (najlepiej dobrej jakości, mieszanego, np. wołowo-wieprzowego) 1 cebula (duża) 3 ząbki czosnku 1 słoiczek pomidorów w sosie własnym (polecam ten - klik ) (**) 1/2 łyżeczki
Di gotujeszwedzkich klopsikach słyszał prawie każdy i niejeden miał okazję próbować ich w popularnym sklepie z wyposażeniem wnętrz ;) Te smakowite, małe, mięsne kuleczki otoczone gęstym sosem są prawdziwym przysmakiem. Obowiązkowo podawane z borówkowym dżemem lub (jak u mnie) z żurawinową konfiturą. Już od dawna za mną chodziły i nie raz myślałam, żeby przygotować je w domu. Przepis na szwedzkie klopsiki znalazłam(...)których używam przy robieniu tradycyjnych klopsików. Nowością może też być dla niektórych fakt, że kuleczek po podsmażeniu nie gotujemy. Żeby jednak było z czym je zaserwować, zrobiłam do nich sos na zasmażce z dodatkiem wołowego bulionu. Jeśli chodzi o „produkcję”, to klopsiki bardzo łatwo formuje się w kulki, nie rozpadają się, a po usmażeniu wciąż pozostają miękkie i soczyste
MyCookBook.plsos pomidorowy na pizze nie witał u mnie już ponad rok. Ostatnio przed rozpoczęciem studiów w rodzinnym mieście, bo w domu mam piekarnik, ale na mieszkaniu nie miałem… To się na szczęście zmieniło. Co prawda piekarnik jest na poziomie zabawkowych piekarników z prawdziwie działającą grzałką, ale nie zmienia to faktu, że da się przygotować, np. pizzę, na którą leci(...)dzisiejszy sos do pizzy . W doniczkach rośnie mi (niedawno dziewczyna kupiła) kilka ziółek i mam nadzieję, że po przesadzeniu do większych, będą sobie radziły lepiej niż pozostawione w kupnych plastikach, bo świeże zioła dają niesamowity smak. Oczywiście można użyć suszonych, ale naprawdę daje to dużą różnicę! Łatwy sos do pizzy nie oznacza, że musi być słaby w smaku! Świeże zioła
BlendmanDziś przedstawiam pomysł na pyszny dodatek do dań głównych lub jako danie obiadowe dla wegetarian. Pyszny bakłażan w ziołowym sosie pomidorowym z grzybami zapieczony pod warstwą mozzarelli i parmezanu, na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Wykonanie dania jest bardzo łatwe, najpierw szybko podsmażamy plasterki bakłażana, zalewamy go szybkim sosem z pomidorami i grzybami, posypujemy serem i resztę roboty wykonuje(...)English Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami (4-6 porcji) Składniki: 3 duże bakłażany, pokrojone w 1 cm plastry 150 g startej mozzarelli 100 g startego parmezanu Składniki na sos: 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 x 400g puszki krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka
karmelowyMakaron fusilli z pulpetami i bazyliowym sosem pomidorowym. Trudno powstrzymać się od zjedzenia dwóch porcji. Pyszny, aromatyczny sos i delikatne pulpeciki. Dacie się skusić? Składniki na pulpety (porcja dla 3 osób): 350 g mielonej łopatki 1 czubata łyżka siekanej natki pietruszki 1 jajko 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka majeranku 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę(...)płaskiej łyżeczki pieprzu 3/4 płaskiej łyżeczki soli 30 ml bułki tartej oliwa z oliwek do smażenia pulpetów Składniki sosu: około 8 łyżek oliwy extra vergine 1 duża cebula 4 duże ząbki czosnku 2 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru duża garść siekanych liści bazylii Ponadto (3 porcje
Smak mojego domuMożna go nawet podawać na słodko, generalnie nie ma dla niego ograniczeń. Dziś proponuję danie, któremu nikt się nie oprze. Pyszny makaron (użyłam długie wstążki marki Lubella ) w mięsnym sosie z kiełbasą i mieloną wołowiną z dodatkiem pieczarek i papryki, a na koniec zapieczony pod beszamelem. Jest to idealny obiad dla całej rodziny, pyszny i sycący na długo, zapraszam! Scroll(...)down for recipe in English Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem (6-8 porcji) Składniki na makaron: 2 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 czerwona papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 1 żółta papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
karmelowyMięciutka, aromatyczna, mocno przyprawiona, prawidłowo wysmażona i rozpływająca się w ustach kaczka. Do niej – jednocześnie miękka i chrupiąca, charakterna kapusta pak choi. Łączy je wok. I sos. To naprawdę udany mariaż składników z Dalekiego Wschodu. Pak choi to chińska odmiana kapusty o charakterystycznych, grubych białych ogonkach liściowych i ciemnozielonej rozecie sztywnych liści. Na surowo jej nerwy smakują jak młoda kalarepa(...)kroimy w równe kawałki. Odkładamy osobno, do dwóch osobnych misek (tak samo postępujemy w wypadku użycia kapusty pekińskiej jeśli nie macie pak choi). Skrobię mieszamy z zimną wodą, sosem sojowym, sosem ostrygowym, lekko solimy i mocno pieprzymy. Odstawiamy na bok. Czosnek i imbir obieramy, drobniutko siekamy. Makaron przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu – najczęściej to krótkie gotowanie lub tylko
Karo in the Kitchenczęść ) 3 papryczki chilli 1 cm startego imbiru lub pół łyżeczki w proszku 200 g pieczarek 100 ml bulionu lub jeśli nie mamy zastąpmy go zagotowaną wodą 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 2 łyżki sosu ostrygowego 1/3 łyżeczki pieprzu białego kilka małych marynowanych kukurydz 150 g makaronu chow mein 3 łyżki oleju sezamowego(...)Przygotowanie: Wołowinę kroimy jak na cienkie sznycle, a następnie na drobne paseczki (pamiętajmy by kroić ją zawsze wzdłuż włókien ), w misce łączymy imbir, 2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżkę sosu ostrygowego, mieszamy i marynujemy wołowinę na 60 min. Paprykę i pieczarki obieramy, kroimy w drobne paseczki, kukurydzę dzielimy na mniejsze kawałki. Dymkę siekamy tylko zieloną część. W międzyczasie przygotowujemy
Niezły Młynekindyczego, możecie kupić mieloną wołowinę, albo wołowinę wymieszać 1:1 z indykiem) ogrzewamy do temperatury pokojowej. Mieszamy je z płatkami owsianymi, całym jajkiem, solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i cebulą, sosem Worcestershire i sosem sojowym. Masę wyrabiamy ręcznie – dodajemy wodę i zagniatamy mięso z dodatkami do sklejenia, około 4-6 minut. Dzielimy mięso na 6 równych porcji i formujemy spore, dosyć(...)tartą bułką. Pieczarki oczyszczamy wilgotnym ręcznikiem, przycinamy trzonki równo z kapeluszem i kroimy grzyby na cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i na gorącym tłuszczu rumienimy grzyby. Zalewamy je sosem pieczeniowym rozmieszanym w wymaganej ilości wody, zagotowujemy razem. Doprawiamy do smaku solą (lekko) i pieprzem. Odstawiamy i trzymamy w cieple. Steki smażymy po 2-3 sztuki na raz, na niewielkiej
Karo in the Kitchennaleśniki to totalny spontan, jaki lubię w kuchni. Najpierw miałam je zapiec tradycyjnie w sosie pomidorowym, jednak w trakcie przygotowywania farszu koncepcja zmieniła się o 180 stopni. W lodówce stał samotny serek śmietankowy o smaku chrzanowym i postanowiłam go wykorzystać jako bazę do sosu, który wyszedł delikatny, z lekko wyczuwalną nutą chrzanu. Świetnie uzupełnił smak farszu, czyli mięsa mielonego(...)cukinii 300g grzybów leśnych lub pieczarek (świeże lub mrożone) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju Sól Pieprz Sos chrzanowy: 150g serka śmietankowego o smaku chrzanowym 5 łyżek jogurtu naturalnego 5 łyżek mleka krowiego pieprz Dodatkowo: 100g sera żółtego lub mozzarelli Przygotowanie: Naleśniki: W misce umieścić wszystkie składniki
Fabryka pomysłówporzeczkowym z chilli i delikatne kluseczki ziemniaczane. Do tego zestawu pasują ziemniaczane kluski: kopytka, kluski śląskie lub gnocchi. Dziecko popijało obiad kompotem wiśniowym, dorośli pili Bordeaux, które było składnikiem sosu. Obiad bardzo nam smakował, syn z niecierpliwością czekał kiedy sfotografuję potrawę, żeby zjeść druga porcję;) Składniki: podwójna pierś z gęsi (1 kg) Składniki suchej marynaty: 1 łyżka nasion kolendry(...)goździków 1 łyżka przyprawy do piernika Przed pieczeniem posypać pierś: 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu Sos do pieczenia piersi: 2 łyżki miodu 1 szklanka (250 ml) kompotu z wiśni + 2 łyżki wiśni z kompotu 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka masła Składniki na glazurowane buraczki: 0,5 kg ugotowany i obranych buraczków
Codziennik Kuchennytalerzu, chciałabym Wam zaprezentować. Pyszny, zdrowy obiad, w roli głównej mintaj, przygotowany w tradycyjny sposób, do tego komosa ryżowa z dodatkiem świeżych ziół i mocno aromatyczny dyniowo- szafranowy sos. Całość tworzy całkiem fajną i ciekawą kompozycję, i nagle danie z tak popularnej ryby, staje się całkowicie inne i unikatowe. Bardzo mi ten obiad przypadł do gustu. Może spróbujecie? Namawiam(...)niejednokrotnie pytacie mnie o ceramikę, która pojawia się na fotografiach. Czekam na Wasze opinie i bardzo o nie proszę- piszcie! A tymczasem zapraszam na rybkę ;-) WYKONANIE: Zaczynamy od przygotowania sosu. W rondlu na maśle podsmażamy obrany i zgnieciony czosnek, w raz z przyprawami - goździk, laska cynamonu, ziarna kardamonu. Dzięki temu zabiegowi aromat przypraw przejdzie do sosu, bo tłuszcz to najlepszy
SMYKWKUCHNIParówki w sosie pomidorowym kojarzą mi się z jedzeniem w szkolnej stołówce. Miałam chyba szczęście, bo wspominam to dość miło. Kiedy chodziłam do podstawówki, to zdecydowana większość z nas miała wykupione obiady w szkolnej stołówce. Mieliśmy dwie tzw. długie przerwy przeznaczone własnie na zjedzenie obiadu. Do dziś pamiętam, że kiedy rozbrzmiewał dzwonek, to w stronę stołówki biegły tabuny głodnych dzieciaków(...)której wyczuwało się tylko smak cukru i to w niewielkiej ilości. Kompot chyba jednak wszędzie cieszył się złą sławą. Jednym z moich ulubionych dań były własnie parówki w sosie pomidorowym, a do tego poduszone ziemniaki. Ten sos nie miał raczej nic wspólnego z tym, który przygotowuję teraz w domu, ale mimo to mnie smakował wybornie. Dzisiaj zapraszam
Codzienna kuchnia niecodziennaChciałabym Wam zaproponować np.na niedzielę przepyszne ,ziołowe naleśniki z zielonymi szparagami z dwoma sosami, jeden w środku sojowy a na wierzchu salsa.Cudowne,przepyszne ,można podać na przyjęcia.Gorąco polecam.Danie lekkie ,akurat na przyszły weekend ,dietetyczne. Ciasto: ~~~~~~~~~~ 25 dag.maki 3 jajka 250 ml.mleka 250 ml.śmietany 18% po łyżce koperku i natki 0.5 papryki czerwonej olej do smażenia(...)sos-10dag.jogurtu greckiego sos sojowy do smaku sól jak potrzeba pieprz
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidużym garnku. Jonas je gołąbki przez cały dzień! Jeśli zostaną na drugi dzień, cała radość po stronie Jonasa. Kiedy planujemy odwiedzić dziadków, to babcia oczywiście przyrządza gołąbki z sosem pomidorowym, specjalnie dla swojego wnuka. Nic dziwnego, smakują wspaniale! Typowo polskie danie…wcale nie! Zdziwieni? Przyrządza je niemalże cała Europa, a i kraje azjatyckie jak na przykład Iran. Znane(...)kapusta jest delikatna i szybko się blanszuje. Nie mam problemu z oderwaniem liści w przeciwieństwie do białej kapusty. Podobne właściwości ma młoda kapusta . Oczywiście nieodzownym dodatkiem do gołąbków jest sos. Może być z suszonych grzybów, sos pomidorowy lub sos kurkowy. Czasami podaję gołąbki z dżemem z czerwonej borówki. Tak jedzą gołąbki Szwedzi . A jak już zdecyduję się na białą kapustę
codojedzenia