sosy - 72234 przepisów (strona:357/4816)

Grilowany kurczak z sosem z rukoli 150

Kurczak z warzywami z grilla z kaszą kuskus i fasolką szparagową. Letni obiad w którym każdy znajdzie coś dla siebie co lubi bardziej. Z zielonym sosem z rukoli który zrobimy w dwie minuty. Grill nie musi być nudny i monotonny. 1 pierś z kurczaka 1 cukinia mała 1 papryka czerwona 6 pomidorków koktajlowych 15 dkg fasolki szparagowej 1/2 szklanki kaszy(...)kuskus marynata mięsa: sól, pieprz cytrynowy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu balsamico 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki przyprawy greckiej 2 łyżki oliwy sos: 2 garście rukoli 1/4 pęczka koperku 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 ząbek czosnku Pierś kroję na trzy kawałki, przekładam do miseczki, dodaję  ocet balsamiczny, sos balsamiczny, paprykę wędzoną, pieprz cytrynowy

wesoła kuchnia
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z SOSEM MUSZTARDOWYM 117

Polędwica to smaczne,delikatne i chude mięso  - sposobów na przygotowanie jest mnóstwo,za każdym razem możemy wyczarować z niej inne danie.Tym razem serwowałam pyszną polędwiczkę z sosem musztardowym ....aż żal,że miałam mały kawałek.Podana z niepaloną kaszą gryczaną to istna rozkosz dla Naszego podniebienia. 1 polędwica wieprzowa Marynata:   3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)ketchupu pikantnego  sól,pieprz łyżka smalcu do obsmażenia Sos: 200 ml rosołu bądź bulionu warzywnego ( woda też może być)     1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki ostrej musztardy ( u mnie rosyjska) 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarenkami gorczycy pieprz  Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z ketchupem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Umytą i osuszoną

Niespełnione zdolności kulinarne
PYSZNA LASAGNA Z PRZEPISU BABCI FRANCZESKI 157

mgnieniu oka zniknęła ze wszystkich talerzy. Danie jest tak smaczne, że postanowiłam wykraść przepis i się nim z Wami podzielić! SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) makaron na lasagne – 6 płatów sos bechamele – 250 ml mięso mielone – 30 dkg cebula – 1 duża sztuka pomidory w puszcze – 1 puszka 400 gram ser parmezan – 10 – 15 dkg ser żółty – 20 dkg szynka(...)Dodać mięso z przyprawą do mielonego. Gdy się przesmaży, dodać pomidory z puszki, cukier, sól i pieprz. Kiedy woda nieco odparuje, zacząć wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem. Sos należy dusić dość długo – jego smak jest kluczek do pysznego smaku tej lasagni. Makaronowe płaty na lasagne gotować w gorącej wodzie przez minutę. Ser żółty i parmezan zetrzeć

kuchniabellissima.wordpress.com
Brokułowy zawrót głowy 177

Sałatka bardzo lekka, w cudownie zielonym kolorze ☺ Pachnie ziołami, a delikatny sos winegret dodaje  jej charakteru. Bardzo prosta i szybka w przyrządzaniu. Wystarczy tylko wcześniej przyrządzić sobie sos, aby nabrał mocy ☺ Polecam na wszystkie spontanicznie organizowane imprezy. Składniki: -jeden duży brokuł -jedno duże jabłko -6 suszonych śliwek bez pestek -po pęczku zielonej pietruszki, koperku i bazylii -cytryna -sos winegret(...)sos: -6 łyżek oliwy lub oleju -2 łyżki octu jabłkowego -3 ząbki czosnku -1 łyżka cukru -sól i pieprz  Do oliwy wlewać kroplami ocet cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku. Żeby sos stał się  wyrazisty powinien postać godzinę przed polaniem sałatki

Kulinarne przemyslenia
Kiełbaski zapiekane w kapuście włoskiej z słodkim sosem pomidorowym. 159

innego, jak mięso zmielone z dodatkiem przypraw.  Przyszło mi na myśl, by zawinąć ją w liście kapusty włoskiej i zapiec z lekko słodkim i intensywnie pomidorowym sosem. Gdy robimy gołąbki, to zawsze ucieka nam kilka godzin, prawda? Tutaj ogarniemy temat w ciągu godziny, wliczając w to czas zapiekania. A efekt? No cóż, mogłabym napisać prawdę — że jest naprawdę bardzo(...)sztuk: 10 białych kiełbas główka włoskiej kapusty puszka pomidorów w puszce ząbek czosnku pieprz ziołowy, sól, oregano, słodka papryka jako przyprawy cukier - na wyczucie, ja dałam 1 łyżkę do sosu, sos powinien być słodki sos tabasco - wg uznania tłuszcz do posmarowania naczynia folia aluminiowa Wykonanie. Z kapusty odrzucić pierwsze zdrewniałe liście. Kolejne 10 oderwać od głębia i obgotować w posolonej

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pikantna sałatka z kalmarem 89

Składniki dla 2 osób: • 1 kalmar • 2 garści mixu sałat • świeża kolendra Napar do gotowania kalmara • liść laurowy • kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz • 1/3 limonki – sok Sos • 2 ząbki czosnku • 3 plastry imbiru • 1/2 papryczki chili • 1 łyżka octu ryżowego • 1 łyżka sake lub wódki • 1/3 szklanki pikantnego sosu chili • 1/3 szklanki oleju • po 1/3 papryki(...)lodem. • Czosnek, imbir i papryczkę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na 1 łyżce masła, wymieszać z octem i sake. Do gotowego dodać sos chili. • Do sosu wlewać powoli olej cały czas ubijając, aż powstanie gęsty sos. • Cebulę pokroić w piórka, selera oczyścić z włókien i pokroić w plasterki, ogórka

To co kocham
Sataye z kurczaka teryaki 75

Tajlandii i Malezji. Są to małe, pikantne kawałki kurczaka na drewnianych patyczkach. Można je upiec w piekarniku lub zgrillować. Podawane są z ostrymi sosami. Składniki: • 4 polędwiczki kurczaka • 2 łyżki sosu teriyaki • 1 ząbek czosnku • kawałek 1 cm imbiru • sól, pieprz • garść makaronu ryżowego Sos imbirowy • kawałek 3 cm imbiru • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka(...)masła • 100 ml soku pomarańczowego • 1 łyżka miodu • 5 łyżek sosu teriyaki • 1 kropla oleju sezamowego • 1 łyżka mąki ziemniaczanej/3 łyżki wody Wykonanie: • Zamarynować polędwiczki w posiekanym czosnku, imbirze, sosie teriyaki, soli i pieprzu. • Nabijać każdą polędwiczkę na drewniany szaszłyk. • Obrać z przypraw i zgrillować na patelni grillowej lub na grillu ogrodowym

To co kocham
Rafaello cielęce w sosie kaparowym 100

robiłam takie cytrynowe pulpeciki z cielęciny. Teraz odświeżyłam przepis w związku z konkursem w nowej edycji BlogerChefa. Pulpeciki są bardzo delikatne, wręcz dietetyczne, a sos aromatyczny. Danie w sam raz na niedzielny obiad. Składniki: Pulpety • 500 g mielonej cielęciny • 1 kajzerka • 1 cebula • 1 łyżka masła • starta skórka z 1 cytryny(...)jajko • gałka muszkatałowa, sól, biały pieprz Sos śmietanowo-kokosowy • 1 puszka mleczka kokosowego • 2 łyżki masła • 2/3 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżka soku z cytryny • 2 łyżki kaparów • sól, biały pieprz Brukselka: • 10 dużych brukselek • 5 pomidorów suszonych • kilka łyżek oliwy od pomidorów • sól, pieprz do smaku Wykonanie: Pulpety • Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, drobno pokroić

To co kocham
Wykwintny sos chrzanowy 107

zapewnić przez cały rok. Wkładamy więc go do koszyczka ze święconką, stawiamy na wielkanocnym stole i przyrządzamy z nim różne potrawy. Ja zrobiłam sos chrzanowy, bardzo delikatny, aksamitny i aromatyczny. Ten sos można przygotować wcześniej, wstawić w słoiczkach do lodówki i delektować się nim przez dłuższy czas. Wychodzi dość duża porcja(...)sosu i nawet  zastanawiałam się, czy nie zrobić z połowy składników. Dobrze, że zrobiłam z całej porcji, bo jest tak pyszny, że z pewnością będzie hitem świątecznym. Idealny do pieczonych mięs, wędlin czy jajek. W oryginale przepisu były 2 szklanki tartego chrzanu, ale bałam się tej ilości

To co kocham
Pstrąg gotowany podany z plackiem z cukinii, karmelizowanym porem i sosem maślanym 144

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pstrąg gotowany w „sous vide” z plackiem z cukinii, karmelizowanym porem i sosem maślanym buerre blanc Składniki – 2 porcje: Składniki – pstrągi: Pstrąg – 2 sztuki Szpinak – 2 szklanki Czosnek – 1 ząbek Sól, pieprz Składniki - sos maślany: Ocet winny – 75 ml Białe wino wytrawne(...)się wody dodajemy zawinięte w folię pstrągi i odstawiamy z ognia na 8-9 minut. Po tym czasie pstrągi są już gotowe do wyjęcia z foli i podania. Wykonanie – sos maślany: W garnku zagotować ocet, wino i drobno posiekaną szalotkę. Sos zredukować, a następnie przecedzić przez sitko. Sos zdjąć z ognia i dodawać do niego powoli masło, cały czas mieszając

Kuchnia Bon Appetit
Zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami. 408

roboty, szczególnie z takimi wymyślnymi. Ale dobra miałam więcej wolnego czasu, więc zakasałam rękawy i wzięłam się za zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami. Zapiekłam je w piekarniku w sosie. Sos zrobiłam na bazie klasycznego sosu beszamelowego, ale dodałam jeszcze przecier pomidorowy i pastę paprykową. Całe danie smakowało pysznie i było bardzo sycące. Co ważne jest naprawdę warte wypróbowania(...)masła 375 ml mleka około 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 500 g piersi z kurczaka 300 g brązowych pieczarek 1 duża cebula czerwona 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżki śmietany kremówki 30% 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sól pieprz czarny Sos: 1,5 łyżki mąki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Parmigiana z selera korzeniowego (zapiekanka z serem i sosem pomidorowym) 138

Parmigiana di melanzane to sławna włoska zapiekanka z bakłażanów przełożonych serem i sosem pomidorowym. Jakiś czas temu jedna z Czytelniczek zapytała mnie, z czym jeszcze można przygotować to danie. Wtedy wymyśliłam tę jesienno-zimową wariację, w której bakłażana zastąpiłam selerem korzeniowym.  Kotlety z selera, panierowanego niczym kotlety schabowe, to popularny wegetariański przysmak. Zapieczone z serem i sosem pomidorowym przeobrażają(...)zbyt popularnym warzywem, ale gwarantuję Wam, że tak podanego pokochacie <3 Plastry selera korzeniowego doprawiłam czosnkiem oraz majerankiem i usmażyłam w chrupiącej panierce. Następnie przełożyłam je w naczyniu sosem pomidorowym i serem cheddar, który według mnie lepiej koresponduje z charakterystycznym smakiem selera niż mozzarella. W parmigianie nie mogło oczywiście zabraknąć parmezanu, którym także posypałam moje selerowe kotlety. Z kolei

Chilli Czosnek i Oliwa
TAJSKA UCZTA NA GRILLU TOMYANG BBQ ( tuńczyk, krewetki, dorsz, zupa Tom Yum ) 250

zewnątrz z ceramiczną, nieprzywierającą powłoką. Łączy w sobie Grill i Gorący garnek – dzięki czemu w tym samym czasie możemy grillować ulubione przysmaki, jak gotować zupę, bulion albo ulubiony sos. Urządzenie IDEALNE dla osób ceniących sobie wygodę, czas przygotowania, dbających o linię i ceniących sobie zdrowy styl życia. Ale nie tylko! Grill TomYang BBQ jest świetnym pomysłem np. na rodzinne(...)biały pieprz * oliwa z oliwek – 1 łyżka * sok z pomarańczy – ok. 0,5 szkl * sok z limonki – 1 łyżeczka * pasta wasabi – 0,5 łyżeczki * sos sojowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Sok z pomarańczy miksujemy z sokiem z limonki, pastą wasabi, sosem sojowym i oliwą z oliwek. Wkładamy oczyszczonego i pokrojonego w równą kostkę tuńczyka

Ostra na Słodko
Orientalna sałatka z makaronem ryżowym i wieprzowiną teriyaki 253

makaronu ryżowego (u mnie grubsze wstęgi) - 150 g schabu wieprzowego - mała puszka kukurydzy - garść szpinaku baby - 1/2 awokado - ogórek szklarniowy - garść pestek słonecznika i sezamu - 2 łyżki sosu rybnego - 3 łyżki sosu sojowego ciemnego - 2 łyżki sosu teriyaki - sok z 1/3 cytryny - łyżka octu ryżowego - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżeczki czosnku granulowanego - olej kokosowy do smażenia Przygotowania zaczynam dzień wcześniej(...)zamarynowania mięsa. Pokrojony w paseczki schab przekładam do miski, dodaję łyżkę sosu rybnego, łyżkę sojowego, łyżke teriyaki i łyżeczkę czosnku. Odstawiam do lodówki na kilka godzin (optymalnie na całą noc) Makaron ryżowy przygotowuję wg przepisu na opakowaniu, hartuję zimną wodą, dokładnie odsączam i przekładam do miski. Dodaję pozostałą łyżkę sosu rybnego, sojowego, teriyaki, ocet ryżowy, imbir i łyżeczkę czosnku granulowanego

Cook&Love