sosy - 72234 przepisów (strona:348/4816)

Cannelloni z mięsem mielonym 124

rurek makaronu 400g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego 350 ml passaty pomidorowej 1 cebula 1 ząbki czosnku Po 1 łyżeczce bazylii i oregano 1-2 łyżki oleju Sól Pieprz Sos beszamelowy: 30 g masła 2 pełne łyżki mąki 300 ml mleka Szczypta gałki muszkatałowej Sól Pieprz Dodatkowo 15 dag startego sera żółtego (ewentualnie parmezan) Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić(...)patelnię wrzucić mięso mielone i smażyć do miękkości. Następnie dodać passatę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dusić do momentu aż nadmiar wody z pomidorów odparuje. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć zalać mlekiem i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę sosu beszamelowego. Makaron rurki nadziać za pomocą łyżeczki

Fabryka pomysłów
Domowy sos karmelowy - dodatek do ciasta, naleśników, kawy 128

Dzisiaj przepis na dodatek do kawy, ciasta, lodów lub naleśników - domowy sos karmelowy. Przygotowany tylko z 3 składników: cukru, masła i śmietany 30%. Wbrew pozorom nie jest trudny w przyrządzeniu. Podczas jego przygotowywania należy pamiętać o dwóch rzeczach: cukier karmelizujemy w szerokim garnku, na małym lub średnim ogniu (aby nie "spalić" cukru), a po dodaniu masła - sos należy cały czas(...)mieszać. Jestem pewna, że będziecie zachwyceni smakiem jak i konsystencją domowego sosu karmelowego 😍  Składniki na 1 mały słoik: 1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g) 1/4 kostki masła (50 g) 110 ml śmietany 30% w temperaturze pokojowej Na suchą patelnię (lub garnek o szerokim dnie!) wsypać cukier. Rozprowadzić go po całej powierzchni. Patelnię/garnek postawić na małym/średnim ogniu

Ugotować
Złociste fusilli w pomidorach z pieczarkami i szynką włoską-zapiekanka 98

pieczarek podsmażonych z cebulką, solą morską i ziołowym pieprzem spory kawałek gotowanej włoskiej szynki opcjonalnie kawałek zielonej papryki polpa di pomodoro con basilico , z włoskiego tygodnia w  LIDL sos kielecki meksykański   cały słoiczek (fantastyczny sos, podkręci całość) spora ilość świeżej bazylii porządna łyżka serka homogenizowanego naturalnego typu Bieluch oliwa z oliwek ser żółty parmezan olej z ostropestu(...)paprykę. Dołóż pod koniec pieczarki oraz pokrojony w plasterki czosnek.  Wylej puszkę pomidorów i dodaj sporo bazylii. Zamknij pokrywkę i duś. Już możesz gotować makaron. Do gotującego się sosu dodaj słoiczek sosu kieleckiego meksykańskiego i łyżkę serka.  Wymieszaj, wyłącz sos. Makaron odcedź. Wymieszaj z sosem. Dużą brytfannę wysmaruj oliwą z oliwek .Wysyp makaron w sosie, rozprowadź po formie

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak z cieciorką, warzywami w sosie orzechowo-pomidorowym 147

jeden obiad na kilka dni, bo najzwyczajniej tego nie lubię. Zarówno od strony przygotowywania jak i od konsumpcyjnej. No dobrze, dość marudzenia. Dzisiaj potrawka, czy też najzwyklej kurczak w sosie pomidorowo-orzechowym. Żeby taki kurczak był kompletnym daniem i do tego sycącym, musi mu towarzyszyć warzywko, a najlepiej kilka no i coś konkretniejszego. W roli „konkretniejszego”, wystąpiła cieciorka(...)mamy w lodówce. Nie masz brokuła? Zamień go na pieczarki lub kalafior. Ich też nie masz? Danie i tak świetnie smakuje bez tych dodatków Generalnie, potraktuj samego kurczaka i sos jak bazę, do której dodasz swoje ulubione dodatki. Danie może nie prezentuje się wybitnie, ale świetnie smakuje i nie wymaga spędzenia w kuchni nie wiadomo ile czasu. Kolejny plus

Mieszam w Garnku
Kasza jaglana z kurczakiem i warzywami w pomidorach 168

Lubicie kaszę jaglaną?  Dzisiaj przedstawiam Wam prosty przepis i szybki przepis na  kaszę jaglaną z kurczakiem i warzywami w sosie pomidorowym . :)   Potrzebne będą (porcja dla 2-3 osób): - puszka pomidorów bez skórki; - 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka; - 3 ząbki czosnku; - 1 szklanka kaszy jaglanej; - 1/2 cukinii; - 1/2 papryki; - 1 średnia cebula; - 1 średni brokuł; - 1 łyżka(...)soli morskiej; - 1 łyżka cukru; - 1 łyżka pieprzu ziołowego; - 1 łyżeczka ostrej papryki; - 1 łyżeczka słodkiej papryki; - 1 łyżeczka przyprawy do mięsa z grilla ziołowego; - 2 łyżki oliwy. Przygotowanie sosu z kurczakiem i warzywami: - pierś myjemy, kroimy w kostkę, następnie doprawiamy papryką ostrą, słodką i przyprawą do grilla ziołowego; - patelnie rozgrzewamy i smażymy na 1 łyżce oliwy pokrojoną i doprawioną

MintTaste
Pełna kolorów sałatka z figami i sosem z mango i musztardy 214

Zacznijmy od pytania? Czy jedliście kiedyś sos musztardowo-miodowy? Jeśli nie, to musicie spróbować, a gdy już jesteście jego wielkimi fanami – wypróbujcie kombinację mango i musztarda To zdecydowanie moje odkrycie roku jeśli chodzi o połączenie smaków! Jako sos – po prostu obłędne! Ale żeby dostarczyć kubkom smakowym jeszcze więcej tego szczęścia, sos z mango i musztardy niech stanie się(...)pozostałych składnikach sałatki. Składniki SAŁATKA 100 g roszponki 1/2 mango 4 figi (opcjonalnie) ziaren z 1 granata 100 g prosciutto lub innej szynki tego typu 50 g fety Wykonanie SOS MANGO-MUSZTARDOWY Obierz pół mango i zmiksuj miąższ z wodą i musztardą. Jeśli sos jest zbyt gęsty – dodaj odrobinę wody. Polej sosem sałatkę i chrup na zdrowie Składniki

Eat me! Fit me!
Negimaki z shiitake 187

azjatycką żywnością i akcesoriami SlodkoKwasny.com . Składniki: - polędwica wołowa (ok. 1 – 1,2 kg) - szparagi (po 1-2 szt. na negimaka) - zielona cebulka - 1 duża marchewka - 1/2 szklanki sosu sojowego Marukin - 4 łyżki sake lub czerwonego wina wytrawnego - 4 łyżeczki wina Mirin - 4 łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki pasty tamaryndowej bez nasion - 4 łyżki oleju roślinnego - 40 g masła niesolonego(...)dwoma arkuszami folii spożywczej na płaty grubości ok. 1,5 mm (aby powierzchnia była równa każdy płat na koniec można „przejechać” wałkiem do ciasta). W misce łączymy składniki marynaty (sos sojowy, sake lub czerwone wino, Mirin, brązowy cukier, pastę z tamaryndowca). Na każdy rozbity płat wołowiny kładziemy 1 – 2 szparagi, marchewki i cebulkę. Zawijamy warzywa w mięso i spinamy wykałaczkami

mojewypiekiinietylko
ŁATWY SOS BESZAMEL 239

Kiedyś myślałam, że zrobienie sosu besamelowego jest skomplikowanym procesem. Kiedy zrobiłam go po raz pierwszy okazało się, że byłam w wielkim błędzie. Co najlepsze często gotowe sosy sklepowe albo nie mają dobrego składu albo kosztują niemało. Teraz sama często robię sos, przyprawiam według uznania i potrzebuję zaledwie 10 minut. Doskonale nadaje się do lasagni lub do calzone. Śmiało można używać(...)zapiekanek ziemniaczanych lub makaronowych zamiast śmietany. Ale może służyć także jako dodatek do kanapek czy do przekąsek. Sos przygotowuje się naprawdę szybko, a cały trik polega na odpowiednim i dokładnym mieszaniu. SKŁADNIKI : masło – 2 łyżki mąka pszenna – 2 łyżki mleko – 1,5 szklanki – 300 ml gałka muszkatałowa sól – pół łyżeczki pieprz PRZYGOTOWANIE : Patelnię postawić na średnim ogniu, wrzucić masło

kuchniabellissima.wordpress.com
Ravioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym 175

Ravioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym to danie, które aż się prosi o przygotowanie w taką jesień, jaką mamy aktualnie za oknem. Bo raz, że pogoda wręcz zmusza do siedzenia w domu i rozpieszczania domowników pysznymi potrawami, a dwa, że grzybów wciąż jest w lasach pod dostatkiem i wygląda na to, że jeszcze przez kilkanaście dni będziemy się nimi(...)Oczywiście można użyć specjalnych foremek do ravioli, ale jeżeli nie macie w domu, to tak naprawdę nic nie tracicie.  Farsz ze świeżych borowików fenomenalnie komponuje się z sosem z suszonych borowików i dodatkiem odrobiny zielonej pietruszki, sprawiając, że danie ma prawdziwie głęboki smak. Ravioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym Ciasto: białko do smarowania ciasta 1 g soli

Poezja Smaków - blog kulinarny
Makaronowa sałatka w greckim stylu 211

które moim zdaniem są wprost stworzone do sałatek:) Sałatkę zrobiłam na domową imprezę i ilościowo wyszła jej całkiem spora miska. Rozdzieliłam składniki na dwie części i jedną podałam z sosem majonezowym, a drugą z czosnkowym sosem na bazie oliwy i musztardy starofrancuskiej. Obie wersje świetne, choć jednak większość domowników i gości skłaniała się ku łagodniejszej w smaku, z majonezem(...)cebula czerwona 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 płaty papryki konserwowej, u mnie grillowana bez skórki 1 mały słoiczek czarnych oliwek garść pomidorków koktajlowych 1 opakowanie sera feta Sos czosnkowo-musztardowy: około 100 ml oliwy 3 łyżki białego octu winnego 2 płaskie łyżeczki musztardy starofrancuskiej 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 1 mały ząbek czosnku Sos majonezowy: 3 łyżki majonezu

Smaki Na Talerzu
Miękkie pulpeciki z indyka w sosie cytrynowo-koperkowym 172

indyczego- oraz z dodatkiem kaszy manny, która fantastycznie spulchnia masę, dzięki czemu pulpeciki są mięciutkie, a przy tym i bardziej wartościowe. Wiadomo też, że pulpeciki najlepiej smakują w towarzystwie sosu, a w tym wypadku jest to pyszny i genialny sos cytrynowo-koperkowy przygotowany na bazie Jasnego Sosu Uniwersalnego firmy Łowicz 😋 Genialny, bo: po 1. składniki tworzą ciekawą i naprawdę smaczną(...)kombinację smaków (bo kto powiedział, że cytryna pasuje tylko do ryby?!); po 2. błyskawicznie się go przygotowuje- wystarczy wymieszać Jasny Sos Uniwersalny z cytryną, skórką oraz koprem i voilà! Gotowe! Do podania makaron lub ryż do zestawu i jest szybko, pysznie i pożywnie 😊 2 porcje: * Jasny Sos Uniwersalny Łowicz - 1 słoik, 335 g * filet z indyka- 200 g * kasza manna

Kraina Miodem Płynąca
Zawijany schab w sosie cytrynowym 115

razem coś dobrego na rodzinny obiad. Suchy schab i tłusty boczek to świetne zestawianie. Do tego doskonały sos na bazie ulubionych warzyw i świetne danie gotowe. Do zagęszczenia sosu tym razem wybraliśmy znakomity jasny uniwersalny sos #lowicz :) ROLADA: 1 - 1,3 hg schabu w kawałku 200 g cienkich plastrów boczku pęczek natki pietruszki 2 - 3 ząbki czosnku sól pieprz(...)łyżki  masła nici do związania SOS: 2 ziemniaki 1 marchewka 1 papryka 1 cebula 1 cytryna 1 łyżka masła. 1 słoik sosu jasnego uniwersalnego Łowicz pieprz sól Schab oczyszczamy i rozkrajamy wzdłuż długiego boku "rozwijając" go jak roladę. Powinien powstać płat grubości ok 2 cm. Doprawiamy go solą i pieprzem i układamy plastry boczku, posikane ząbki czosnku oraz kawałki

Kuchnia od dwojga
Kanie w panierce naleśnikowo grzybowej z dynią 131

Kanie w cieście naleśnikowo grzybowym, podałam z farszem z dyni hokkaido, makaronem łezki i papryką. Do ciasta naleśnikowego dodałam sos grzybowy, przez co ma fajny posmak.Całość polałam sosem grzybowym i posypałam parmezanem.Jesienne kolorowe danie dla miłośników  grzybów.   Zniknęło w mig. ciasto naleśnikowe: 4 grzyby kanie 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka wody gazowanej 1/2 szklanka mleka(...)jajko 3/4 opakowania sos grzybowy Winiary olej rzepakowy do smażenia farsz: 20 dkg dyni 1/2 szklanki makaronu drobnego łezki koper świeży, bazylia 1 papryka żółta mała 8 pomidorków koktajlowych żółte i czerwone 1/4 opakowania sosu grzybowego Winiary 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz ciasto naleśnikowo grzybowe: Do miski wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajko, sos grzybowy i miksuję. Grzyby kanie

wesoła kuchnia
Placek po zbójnicku z sosem grzybowym 296

Placek po zbójnicku czy placek drwala? A może po węgiersku albo po cygańsku? W każdym przypadku chodzi o placek ziemniaczany polany sosem z mięsem, grzybami, papryką. Nie ważne jak go nazywają, ale ważne, jak smakuje. Sycące, porządne danie, w sam raz na nadchodzącą jesień. W zależności od dodatków do sosu za każdym razem może smakować inaczej, jednak zawsze jest pyszne(...)koszami borowików, jedynie raz w tygodniu koszyczek podgrzybków, a znalezienie rydzy pozostaje wciąż moim marzeniem, to i tak mam zapas suszonych grzybów na Wigilię. Podgrzybków wystarczyło też na przygotowanie sosu do placków po zbójnicku. Lepszych chyba nie jadłam;) Składniki (na 4 porcje): placki: 8 średnich ziemniaków 1 cebula 2 jajka kopiasta łyżka maki sól pieprz pieprz ziołowy olej do smażenia

Obiad gotowy
Łosoś w sosie musztardowym z porem 182

Kawałki pysznego fileta z łososia z chrupiącą warstwą startych ziemniaków w sosie musztardowym z porem. To znakomity pomysł na piątkowy obiad oraz wegetariańskie danie podczas przyjęcia. Czas wykonania: 60 min Ilość porcji: 4 kawałki (2 porcje) Składniki: 400 g filetu z łososia 3 łyżki soku z cytryny 200 g ziemniaków(...)jajko szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżki oleju Sos: 400 g pora 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 250 ml bulionu warzywnego (1 szklanka) 50 g śmietany 2 łyżki musztardy ¼ pęczka estragonu Przygotowanie: Łososia opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Następnie połączyć z jajkiem, przyprawić

KuchniaWeDwoje.pl