sosy - 72234 przepisów (strona:343/4816)

Sałata i makaron z zielonymi szparagami, czyli pomysły na szybki obiad. 136

ręką. Obie potrawy mają dwie lekko zmienione wersje, bo u mnie w domu każdy ma trochę inne upodobania smakowe. Pierwsza, to sałata ze szparagami i zrumienioną kiełbaską z dodatkiem sosu bazyliowego. Druga potrawa, to makaron ze szparagami i domowym pesto. SAŁATA ZE SZPARAGAMI Składniki sosu bazyliowego: 1 garść liści bazylii 1 łyżeczka pasty z czosnku niedźwiedziego lub 1 mały ząbek(...)duże szczypty soli  (tyle ile zmieści się w 3 palcach) 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z tłoczonego na zimno pieprz czarny do smaku Przygotowanie sosu bazyliowego: Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę. Składniki na porcję dla 1 osoby: 5 zielonych szparagów 1 mały pomidor 1/2 kiełbaski śląskiej 3 liście sałaty lodowej lub innej 2 łyżki fety

Codziennik Kuchenny
Kurczak w marynacie teriyaki 158

stanowi miłą odmianę w polskiej kuchni. Kurczak w marynacie teriyaki może być podawany z ryżem, makaronem ryżowym lub z warzywami. Można też, zamiast w marynacie,  przygotować kurczaka w sosie teriyaki. Marynata teriyaki pasuje do krewetek, ryb i wieprzowiny, zwłaszcza do żeberek i karkówki pieczonej na grillu. Wyśmienita jest też wołowina teriyaki. Na blogu znajdziecie uproszczony przepis na marynata teriyaki(...)drobiu, mięsa i ryb , dziś jednak chciałabym Wam podać wariant wzbogacony o mirin, rodzaj wina ryżowego stosowanego w kuchni japońskiej. Bardzo dobrt, gotowy sos lub marynatę teriyaki można kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Tam też dostępny jest mirin i olej sezamowy Kurczak w marynacie teriyaki proporcje dla dwóch osób 2 udka z kurczaka  lub dwa filety z piersi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mintaj i panga w sosie śmietanowo – koperkowym 132

Delikatna ryba w aromatycznej, koperkowej śmietance . Próbowałam mintaja i pangę w tym połączeniu, jednak zdecydowanie bardziej polecam pangę, ze względu ja jej łagodny smak – idealnie pasuje do sosu. Danie na piątkowy obiad, ale nie tylko. Powinniśmy jeść ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy(...)zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: /na 2 osoby/ 2 filety z pangi lub mintaja 200 ml śmietany do zup i sosów 18% 1 łyżeczka suszonego koperku bazylia, oregano, pieprz, sól 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ziemniaki surówka z gotowanych buraczków Przygotowanie: Śmietanę rozcieńczamy w miseczce wodą, by była rzadka. Dodajemy łyżeczkę koperku , doprawiamy solą

Za drzwiami kuchni
Sałatka z jajkiem, ogórkiem, pomidorem i kurczakiem 191

być już przejrzałe. Pozostawało zrobić sałatkę a’la Cobb. Inną, ale równie pyszną No i dzięki takiej sałatce, ładnie wysprzątałam wnętrze lodówki. W oryginale sałatki, mamy dość ciężki sos, ja zrobiłam błyskawiczny mój sosik i całość posypałam jeszcze przyprawą pomidorowo-grzybową do bruschetty. Ja użyłam oprócz kurczaka polędwicy, której kawałek mi zalegał w lodówce, ale możecie użyć dowolnej wędliny(...)kawa\u0142ek pol\u0119dwicy (opcjonalnie, mo\u017cna doda\u0107 dowolnej w\u0119dliny) - r\u00f3wnie\u017c podsma\u017cony\r","1\/2 \u015bredniego og\u00f3rka\r","7 rzodkiewek\r","\r","Sos\r","1\/4 szkl. oliwy\r","1 \u0142y\u017ceczka musztardy miodowej\r","pieprz, s\u00f3l, zio\u0142a prowansalskie\r","2 z\u0105bki czosnku\r","1 \u0142y\u017ceczka octu winnego"],"name

Mieszam w Garnku
Domowe "oszukane" sushi bez zawijania 145

lubię ryż i tuńczyka, dlatego kiedy wpadłam na pomysł tego "oszukanego" sushi  pomyślała, że jest idealny dla mnie. Wystarczy kilka prostych składników: ryż (koniecznie jaśminowy), tuńczyk w sosie własnym np. Princes, zielony ogórek, por i nasz polski akcent drobno starta słodka marchewka.  #MasterTuńczyk OSZUKANE SUSHI BEZ ZAWIJANIA   Składniki: (na 4 porcje) 100 g ryżu jaśminowego 4 łyżki(...)mirin-u (wino ryżowe) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes 1/3 pora  (zielona część) 1 mała marchewka 1/2 ogórka sos: 2 łyżki śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka sosu sojowego opcjonalnie czarny sezam do posypania Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy, a następnie polewamy mirin-em (wino ryżowe) mieszamy dokładanie. Pora kroimy w cienkie piórka, marchewkę

Bon appetit mon amie
Kolorowa sałatka z kaparami, oliwkami, fetą z sosem vinaigrette 214

innego jak marynowane lub solone pączki kwiatu (lub owoce) kapara ciernistego, rośliny występującej między innymi w klimacie śródziemnomorskim. Mają zdecydowany, lekko pikantny, porównywany do musztardowego, smak. Zastosowanie znajdują do sosów na zimno, sałatek, jako dodatek do mięs, wędlin, jajek. Zawierają antyoksydanty (antyutleniacze), które zapobiegają się starzeniu organizmu i działają antynowotworowo. Wspierają właściwe funkcjonowanie układu krążenia i układu pokarmowego. Ja kaparów(...)używam do przygotowywania sosów do makaronu, do sałatek i sosów majonezowych. Dzisiaj zapraszam na jedną z sałatek, gdzie kapary pysznie harmonizują z fetą, pomidorkami i oliwkami. Dopełnieniem jest sos vinaigrette, który jednak należy dodawać dopiero bezpośrednio przed jedzeniem. Składniki: dowolna sałata - u mnie miks różnych około 1/2 szklanki kaparów w zalewie około 1/3 szklanki oliwek - u mnie czarne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak z grilla marynowany w sosie vinaigrette, z grillowanym ananasem i sałatą 188

przyjaciółmi to doskonała okazja. Z myślą o takich wyjątkowych spotkaniach przygotowałam dzisiejszą propozycję: grillowany kurczak z ananasem. Cóż w nim wyjątkowego? To, że przed grillowaniem zamarynowałam go w sosie vinaigrette. Sosu trzeba zrobić więcej, gdyż świeże warzywa polane nim są cudownym dopełnieniem pieczonego mięsa. Składniki: Sos vinaigrette: 4 łyżki miodu 3 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki musztardy dijon 2 łyżki(...)łyżeczki soli 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego poza tym: około 600 g kurczaka (skrzydełka, nóżki lub filety) 1/2 średniej wielkości świeżego ananasa mieszanka sałat - u mnie roszponka Wszystkie składniki sosu wymieszać dokładnie. Gdyby miód był scukrzony wtedy wystarczy odrobinę go podgrzać. Kurczaka oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Piersi pokroić w mniejsze kawałki, skrzydełka poprzecinać na pół, podobnie nóżki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki 156

Dziś mam dla Was prosty, ale zarazem bardzo efektowny przepis Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki to sałatka warstwowa, której cały sekret kryje się w sosie tzatziki i dobrze doprawionym mięsie. Całość dopełniają pyszne chlebki pita i warzywa. Do przygotowania tego przepisu użyłam tzatzików po polsku , jednak jeśli wolicie klasykę skorzystajcie z przepisu na klasyczne tzatziki Sałatka z kurczakiem(...)sosem tzatziki Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy gyros 1 łyżka przyprawy harrisa (nie pasty) 1 łyżka oleju 1/2 puszki kukurydzy 1/2 sałaty lodowej 4-5 chlebków pita (najlepiej takich domowych ) Sos tzatziki : 1 ogórek szklarniowy (3 gruntowe) 2 ogórki kiszone (można zastąpić zwykłym ogórkiem) 1 jogurt grecki lub bałkański (400 g) garść drobno posiekanego koperku

PatiGotuje
SAJGONKI Z ZUPEK TYPU CHINSKIEGO 95

świątecznym jedzeniu zapraszam Was na sajgonki z zupek typu chińskiego. Ja użyłam do nich zupek oyakata z wołowiną. Składniki: SAJGONKI: 2 zupki chińskie/japońskie 1 jajko 3 łyżki sosu sojowego 300 g mięsa mielonego papier ryżowy olej marchewka 1/3 selera 1 pietruszka 1 cebula sól himalajska pieprz SOS DO SAJGONEK: sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 5 łyżek(...)sosu rybnego 1/2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku kilka łyżek wody Przygotowujemy sajgonki: Zupki zalewamy wrzątkiem i czekamy aż makaron zmięknie. Makaron przyprawiamy przyprawami z zupek. Seler, cebulę, pietruszkę i marchewkę obieramy. Ścieramy je na grubych oczkach i mieszamy ze sobą. Podsmażamy chwilę. Mięso mielone smażymy, dodajemy podsmażone warzywa i mieszamy z zupką chińską. Dodajemy jajko, sos sojowy oraz sól

Kuchnia w oparach
Zapiekanka ziemniaczana z podgardlem 243

zdecydowanie najlepsza zapiekanka jaką jadłam i jaką zrobiłam. Na jej sukces składa się sossos nie byle jaki, bo pochodzi z jednej z poznańskich restauracji. Wykorzystuje go  do wielu potraw i zawsze się sprawdza.       Dla dwóch osób:   600 g ziemniaków 200 g wędzonego podgardla 50 g wędzonego boczku olej do smażenia(...)sos: 1 duża cebula 1 łyżeczka vegety 150 ml śmietany 30% 1 jajko 1 łyżeczka mąki 1 łyżka masła pieprz   100 g żółtego sera opcjonalnie można dodatkowo użyć sera typu feta. koperek do posypania   Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, następnie pokroić na plasterki grubości  ok. 0,5 cm.   Podgardle

Jadło i czytadło
Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym 248

Cannelloni z cukinii w roli charakterystycznego makaronu. Mięsne kuleczki zawinięte w plastry cukinii zapieczone z kaszą to bardzo fajne podanie mięsa mielonego w oryginalny sposób. Całość połączona sosem pieczarkowym, która smakuje wybornie i stanowi doskonały pomysł na rodzinny obiad. Składniki: 200g kaszy jęczmiennej 2 duże cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 400g mięsa mielonego z szynki 200g mięsa mielonego(...)kurczaka 1 jajko 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki bułki tartej olej masło do wysmarowania formy sól pieprz Sos pieczarkowy: 300ml śmietanki 30% lub gotowy sos jasny 350g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła 80g żółtego sera sól pieprz Wykonanie: 1. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, następnie wystudzić i przełożyć do naczynia

Szalona Kuchnia Eweliny
Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem 118

mnie jest szakszuka. Nazywam go śniadaniowym comfort foodem - sycącym i poprawiającym nastrój, niczym odpowiednik jajek na boczku dla wegetarian. Dziś zapraszam Was na trochę inną wersję jajek gotowanych w sosie pomidorowym wzbogaconą o ciecierzycę i szpinak.  Oczywiście nie jest to wersja tradycyjna, tylko moja wariacja na temat. Ale to jest właśnie piękne w tym daniu, że sos pomidorowy możecie(...)uzupełniona o strączki staje się daniem naprawdę treściwym, więc polecam ją wtedy na lunch lub ciepłą kolację. ➤ Zobacz także: Jak zrobić klasyczną tunezyjską szakszukę? Sekretem udanej szakszuki jest aromatyczny sos pomidorowy. Przygotowując dzisiejszy przepis sięgnęłam więc po oliwę smakową Czosnek & Chilli od Monini. Myślę, że Was nie zdziwi, że oliwa z takimi dodatkami skradła moje serce, bo to dosłownie

Chilli Czosnek i Oliwa
Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym 491

Jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad to dzisiaj polecam proste danie. Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym to propozycja w sam raz na świąteczny stół. U mnie w wersji gotowanej, podane z pysznym, kremowym sosem chrzanowym. Możemy je podać z ziemniaczkami, kaszą lub innymi ulubionymi dodatkami. Polecam! Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym Składniki na 6 sztuk: 500g mięsa mielonego wieprzowego(...)drobiowego 1 cebula 1 czerstwa bułka namoczona w szklance mleka przyprawy: sól, pieprz, majeranek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Dodatkowo: 6 jaj ugotowanych na twadro Na sos chrzanowy: pół cebuli, drobno posiekanej szklanka bulionu warzywnego 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki tartego chrzanu przyprawy: sól, pieprz łyżeczka mąki do zagęszczenia (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na łyżce

Smak mojej kuchni
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W SOSIE CHRZANOWO-ŚMIETANOWYM (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 235

gości na Wielkanoc w większości polskich domów. Jeśli do tej pory podawaliście ją po prostu z wody lub z barszczem to tym razem polecam spróbować czegoś niebanalnego Pieczona w sosie chrzanowo-śmietanowym z dodatkiem papryki i szczypiorku zachwyci wszystkich zgromadzonych przy świątecznym stole Nie tylko znakomicie smakuje, ale i wygląda pięknie Składniki: 600 g białej kiełbasy parzonej ( u mnie(...)zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Chrzan obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub użyć gotowego ze słoiczka. Do chrzanu dodać śmietanę, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Dusić na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę i dodać do sosu. Sos wylać do naczynia żaroodpornego. Kiełbasę ponacinać nożem w kratkę (jak na zdjęciu). Na sosie ułożyć kiełbasy. Zapiekać

Ola la LCHF
Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym 210

Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym to prosta przystawka na wielkanocny stół. Intensywny, różowy kolor zapewnia jajkom długie leżakowanie w koncentracie soku z buraka lub barszczu. Takie kolorowe jaja pięknie się prezentują i moim zdaniem smakują znacznie lepiej niż te z samym majonezem. Poza tym ich wiosenne, pisankowe barwy są bardzo optymistyczne i radosne. Oprócz Wielkanocy możemy je także serwować(...)prostu na śniadanie – będzie pysznie. Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym: ok. 5-6 jajek koncentrat buraczany lub koncentrat barszczu w butelce 6-7 łyżek jogurtu naturalnego 2-3 łyżki dobrej jakości majonezu z prostym składem 1 mały pęczek koperku 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny szczypta soli i pieprzu do przybrania: plasterki rzodkiewki do przybrania: rzeżucha Zaczynamy

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania