sosy - 72234 przepisów (strona:347/4816)

Szarlotka z ciasta filo z sosem waniliowym 161

Jeżeli jesteście fanami szarlotki i wszelakich jabłczanych deserów – mam coś dla Was! Rustykalna szarlotka z ciasta filo z sosem waniliowym to wybitnie prosty, błyskawiczny i nieziemsko smaczny deser, który wykona dosłownie każdy! Jedynym problemem jaki możecie napotkać, to fakt, że ciasto filo nie jest dostępne w każdym sklepie. Ciasto francuskie możemy dostać wszędzie, gotowy spód do pizzy również, niestety(...)800g jabłek, obranych i pokrojonych na ćwiartki – 4 łyżki cukru trzcinowego – 50g+2og masła/oleju kokosowego – 1/2 łyżeczki cynamonu – 2 szczypty kardamonu Składniki na sos waniliowy: – 150ml mleka – 2-3 łyżki cukru – 2 żółtka – laska wanilii Do rondelka wsypujemy cukier z 50g masła i chwilę karmelizujemy. Dorzucamy pokrojone jabłka, posypujemy cynamonem

Be Fit Be Strong
Sos pieczarkowy z cukinią 108

Sos pieczarkowy z cukinią z dodatkiem majeranku i pieprzu w sosie musztardowo-jogurtowym. Do ziemniaków idealny, ale nie tylko. Możecie go wykorzystać do makaronów, ryżu, czy kasz. Świetnie komponuje się także z mięsem, kluskami śląskimi, kopytkami. Sos pieczarkowy z cukinią Bardzo aromatyczny, dzięki duszeniu pieczarek i cukinii w majeranku, lubczyku i słodkiej papryce na klarowanym maśle. Idealny dodatek jako ciepły(...)sos do mięsa i ziemniaków, a także do makaronów czy kasz. Sos pieczarkowy z cukinią Składniki: 330 g pieczarek 1 cukinia 1 średnia cebula ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, lubczyk, papryka słodka i ostra łyżka musztardy 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 – 1,5 łyżki klarowanego masła Wykonanie: Cukinię i pieczarki pokrój w kostkę, ząbek czosnku w drobniutką kosteczkę

Zasmakuj Kuchni
Crepes Suzette - płonące naleśniki 126

Naleśniki w eleganckiej odsłonie – otulone sosem pomarańczowym i podpalane przed podaniem. Ich historia sięga końca XIX wieku, kiedy to młody pomocnik kucharza w Hotel de Paris w Monte Carlo stanął przed pewnym wyzwaniem, polegającym na przygotowaniu deseru dla księcia Walii Edwarda i jego przyjaciół. Jak się można domyślić, biedaczek tak bardzo się denerwował, że przez przypadek sos na bazie kirszu(...)likieru pomarańczowego zapalił się. Francuski kucharz w chwili rozpaczy spróbował mieszanki i ku swojemu zaskoczeniu odkrył, że smakuje wyśmienicie. Naleśniki włożył więc do sosu, a przed podaniem deser podpalił jeszcze raz. Zachwycony zarówno smakiem jak i wyglądem „książęcych naleśników” Edward zaproponował nazwać je naleśnikami Suzette , na cześć towarzyszącej im w podróży pewnej damy. Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka mąki

Obiad gotowy
ZRAZY WOŁOWE/WIEPRZOWE 171

wielkiego święta.  Zapraszam Was dziś na zrazy babci Krysi, ale w wersji mieszanej tj. wołowe i wieprzowe. Zrazy z tego przepisu są naprawdę kruche i mięciutkie, a sos jest bardzo aromatyczny. Danie to należy do pracochłonnych, ale od święta warto się "pomęczyć", aby zjeść iście królewski obiad 😉 U nas w domu zawsze były podawane z kaszą, najczęściej gryczaną(...)cienkich plasterków boczku ok. 6 łyżeczek musztardy ze smażoną cebulką Octim 2 cebule 2 ząbki czosnku 2-3 suszone grzyby 1/2 szklanki mąki pszennej (w tym mąka do zagęszczenia sosu) 500 ml bulionu sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Paprykę myjemy, usuwamy nasionka i kroimy w słupki. Ogórki kiszone kroimy wzdłuż

Kuchnia MagdaLeny
Polędwiczki w kremowym sosie własnym 246

Polędwiczki w kremowym sosie własnym podałam razem z plackami marchewkowo-ziemniaczanymi. To połączenie doskonale sprawdzi się w roli niedzielnego obiadu – wspaniała alternatywa dla polędwiczek smażonych. Wbrew pozorom przygotowanie polędwiczek w takim pysznym sosie nie generuje dużo pracy, zrobicie je także dość szybko, bo w niecałą godzinę. Jeżeli panujecie wykwintny obiad, zróbcie te polędwiczki – gwarantuję, że każdy będzie zachwycony(...)zjedzeniu jednej porcji miałam ochotę na więcej! Ta propozycja przygotowania polędwiczek jest przepyszna – zrobicie raz, a będziecie na pewno do tego przepisu wracać. Miękkie mięso otulone aksamitnym sosem… to jest coś! Przepis na polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie własnym Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 40 minut Składniki 500 g polędwiczki wieprzowej średnia cebula 250 ml śmietanki

Kuchnia Bazylii
Gołąbki z czerwonej kapusty nadziane duszonymi warzywami 246

wraz z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Dzisiaj zachęcam Was do przyrządzenia gołąbków owiniętych czerwoną kapustą i nadzianych farszem z duszonej marchewki, selera, pietruszki i cebuli. Gołąbki przed podaniem polałam delikatnym sosem koperkowym, który idealnie skomponował się z lekko pikantnym, warzywnym farszem. Takie gołąbki to pomysł na zdrowe danie, które kolorami nawiązuje do jesiennych liści.   Jak dla mnie, w poniższym przepisie(...)pilnować w trakcie pieczenia, 2. całe danie jest lekkie i bardzo pożywne. Idealne dla osób, które dbają o swoją figurę bądź ograniczają spożywanie mięsa lub produktów z nabiału (sos nie zawiera śmietany). #myAmbition Garnek Taurus  (o średnicy 16 cm) marki AMBITION ze szklaną pokrywką Składniki na 12 gołąbków: 1 duża główka czerwonej kapusty farsz   (waga warzyw przed

Ugotować
Przepis na ziemniaczane krokiety z kalafiorem i jarmużem 227

już smażę ziemniaczane krokiety to od razu zjadam parę sztuk i czuję się w pełni najedzona. Tak tym daniem można się naprawdę najeść wcale nie tęskniąc za mięsem. Za sosem jednak tak! Więc ograniczam moją łapczywość jak tylko mogę aby załapać się jeszcze na ziemniaczane krokiety z ostrym sosem. Ziemniaki na krokiety można zgnieść widelcem lub zmiksować. Ja wykorzystuję(...)parmezanu, utartego sól, czarny i biały pieprz do smaku ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Do panierowania 100 g tarte bułki 2 jajka 100 g mąki masło klarowane do smażenia Sos aioli 200 ml oleju 2 żółtka 1 jajko 1 łyżka octu 2 czosnki solo upieczone sól i pieprz do smaku Podziel kalafior na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź

codojedzenia
Miruna patagońska w sosie śmietanowo koperkowym + recenzja patelni Ballarini 183

Zdrowa, aromatyczna i smaczna ryba z posmakiem czosnku i cytryny w pysznym gęstym sosie śmietanowo koperkowym jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Pyszny obiad przygotowałam na patelni od Firmy  Ballarini . Powiem Wam, że patelnia sprawdziła się idealnie. Zaraz Wam o niej opowiem! 700 g miruny patagońskiej Marynata: Przyprawa uniwersalna do potraw Sól Pieprz 2 ząbki czosnku Kilka plastrów cytryny(...)Panierka: 2 jajka Bułka tarta do obtoczenia Sos śmietanowo koperkowy: 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 300 - 400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżka koperku 3 łyżki śmietany 18% Sól Pieprz Jeżeli mamy mrożoną rybę wcześniej ją rozmrażamy. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą uniwersalną do potraw, solą i pieprzem. W misce naprzemiennie układamy kawałki

VioletoweKucharzenie
Dan dan noodles – makaron z wieprzowiną po syczuańsku 179

wypadku. Nazwa potrawy – dan dan (扁担- biǎn dan) wzięła się od handlarzy noszących koromysło na karku – w jednym z koszy nieśli w termosach ugotowany makaron, w drugim sos z dodatkami i na ulicy sprzedawali szybkie, pyszne i pożywne jedzenie. Wieprzowina po syczuańsku wymaga chwili uwagi – podzielenia, przygotowania i pogrupowania sobie składników według kolejności ich użycia i takiego rozplanowania pracy, żeby(...)wszystko podać prosto z wody i woka – gorące. SMAK Do małej miski przeciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku. Dodajemy pastę sezamową (tahini), wlewamy jasny sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy i wsypujemy cukier. Dodajemy tyle pasty chili, ile ostrości jesteśmy w stanie znieść – ja więcej niż łyżki nie dodaję, Chińczycy dodają i cztery łyżki. Szanuję swoje kubki smakowe

Karo in the Kitchen
Szybka sałatka do obiadu 240

Już niejednokrotnie zapewne przeszukiwaliście internet w poszukiwaniu ciekawej propozycji sałatki, dodatku do obiadu . Więcej nie musicie już tego robić. W tym wpisie propozycja Madzi na szybką

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak w słodko kwaśnym sosie 271

Kurczak w słodko kwaśnym sosie z dodatkiem papryki i ananasa dość często u nas gości. Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu. Kawałki usmażonej piersi z kurczaka w słodko kwaśnym sosie z dodatkiem warzyw możecie zjeść solo lub z dodatkiem ryżu. Danie jest bardzo smaczne, słodko winny smak i to mięciutkie mięsko.   Tak przyrządzonego kurczaka podaję na rodzinnych(...)imprezach typu: imieniny, jako ciepłe danie. Najważniejsze, że kurczak w słodko kwaśnym sosie może być przyszykowany dzień wcześniej, a potem tylko podgrzany w piekarniku. Jest to ważne, bo kto lubi przesiąknąć zapachem smażenia? I tak mamy wystarczająco dużo pracy;) trzeba sobie ułatwiać życie.;) Zawsze mnie bawi, kiedy goście nakładają sobie porcję będąc przekonanym, że jest to ryba

Rusty Fork
Spaghetti bolognese po Polsku 139

Spaghetti po Bolońsku to jedno z ulubionych dań Polaków. Niestety w przygotowaniu tego dania znacząco różnimy się od Włochów. W Polsce w sosie będzie królowało mięso mielone, natomiast danie przygotowane przez rodowitych Włochów w większej części składa się z sosu pomidorowego. To właśnie sos powinien zawierać cały smak tego pysznego dania. Sos podajemy na makaron tak aby każdy mógł(...)odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy mięso mielone i całość przesmażamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa, dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy przez ok. 10 minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano. Na talerzach układamy makaron, a na wierzchu układamy sos pomidorowy. Pamiętajcie, że nie chodzi o to aby makaron pływał w sosie :) Smacznego! Post Spaghetti

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gruszki w sosie piernikowo-czekoladowym i jabłka z piernikową kruszonką 127

świetnie komponują się z piernikowymi aromatami i smakami. Samodzielne przygotowanie w warunkach domowych nie sprawi nikomu żadnego kłopotu, a składniki są ogólnodostępne. Ugotowane, ale nie rozpadające się gruszki w sosie piernikowo-czekoladowym przypadną do gustu i do smaku każdemu łasuchowi. Gruszki w sosie piernikowo-czekoladowym 4 gruszki woda 1/2 szkl cukru laska wanilii Sos piernikowo-czekoladowy 150 ml śmietanki(...)gruszki do odsączenia. W drugim garnuszku zagrzać śmietankę, dodać posiekane czekolady i pokruszone, nadziewane pierniczki. Odstawić na kilka minut a następnie dokładnie wszystko wymieszać do połączenia się składników w sos. Na talerzyku wyłożyć porcję sosu piernikowo-czekoladowego, ustawić na nim gruszkę i polać odrobiną sosu. Pierniczki katarzynki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać gruszki po wierzchu. Gotowe:) Jabłka

Pieguskowa Kuchnia
Zapiekane naleśniki bolognese. 393

Wasze dzieci także uwielbiają sos bolognese? Mój syn od dziecka go uwielbia. Nie wiem co ten sos w sobie ma? Zwykle kiedy robiłam spaghetti z tym sosem mój syn jadł takie porcje, że trudno było mi uwierzyć, że można tyle zjeść :) Przygotowałam dziś naleśniki zapiekane z farszem bolognese, polane sosem pomidorowym z żółtym serem. Naleśniki: 1.5 szklanki mąki 1 szklanka(...)placków). Farsz: 500 gram mięsa mielonego z udźca indyka cebula marchewka seler naciowy 1 łodyga oregano oliwa ząbek czosnku 1 małe peperoncino sól 1 mały koncentrat pomidorowy w słoiczku Sos: puszka pomidorów krojonych ząbek czosnku łyżka oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta cukru szczypta ostrej papryki sól do smaku Z cebuli, selera i marchewki przygotowujemy soffritto czyli pocięte

AZgotuj!
Zapiekanka penne z salsiccia i wódką 108

Jeśli gotujemy z jakimś alkoholem np. risotto z winem to zależy nam na smaku, a nie na procentach. Ale wracając do penne …Lubię zapiekane makarony , ciągnący ser. Robię sosy na bazie mielonego mięsa ale często eksperymentuję z surową salsiccia. Salsiccia to włoska kiełbasa, która idealnie pasuje do pomidorowych sosów o risotto . Zapiekanka penne nakarmi całą rodzinę. Makaronowa zapiekanka(...)praktyczne danie na obiad. Oczywiście wystarczy ugotować sos i wymieszać z makaronem ale dla smakoszy sera polecam zapiec makaron z mozzarella. Zapiekanka penne Składniki: 320 g surowej salsiccia 2 szalotki 3 ząbki czosnku 6 suszonych pomidorów w zalewie, dużych 120 g wędzonego boczku 125 ml wódki, u mnie żubrówka 1 łyżeczka papryki w proszku 120 ml śmietanki 800 g pokrojonych

codojedzenia