sosy - 72234 przepisów (strona:340/4816)

Makaron z prostym sosem mięsno-pomidorowo-paprykowym 169

Makaron z prostym sosem mięsno-pomidorowo-paprykowym. Lubicie makarony? My bardzo. W szczególności te podane z prostymi, sycącymi sosami. Dziś polecam Wam makaron Bucatini podany z prostym sosem mięsno-pomidorowo-paprykowym. Możecie oczywiście podać ten sos również w towarzystwie tradycyjnego spaghetti. Jednak my bardzo lubimy go właśnie z Bucatini. Bucatini to idealne połączenie długiego makaronu (ze względu na rozmiar(...)krótkiego (ze względu na charakterystyczny otwór w środku). Z tym makaronem najlepiej sprawdzają się właśnie gęste sosy. Polecam i Wam spróbować. Takie dania w szczególności uwielbia mój mąż. Mięso musi być Składniki: około 300 g mięsa mielonego 2 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka około 400 g krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej 3 łyżki przecieru pomidorowego pełna

Słodkie okruszki
Nadziewane cannelloni 137

kształcie dużych rurek. Nadziewane cannelloni Nie podajemy go nigdy samego lecz zazwyczaj nadziewamy. Jako nadzienia użyć możemy dowolnej mieszanki warzyw czy mięsa bądź połączenia obu. Nafaszerowany makaron zapiekamy z sosem. Może to być np. sos pomidorowy czy sos beszamelowy. Dodatkowo makaron przed zapieczeniem bardzo często posypujemy żółtym serem. Jako nadzienia użyć możemy również serka. Ten, na który się zdecydujemy powinien(...)serem feta. 15 dkg krewetek 25 dkg ricotty 15 dkg sera feta 2 jajka 1/4 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 czerwona papryka 12 rurek cannelloni 1 łyżka oliwy Sos: 1 łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 1/6 łyżeczki pieprzu pęczek natki pietruszki 60 dkg pomidorów w puszce Jak przygotować nadziewane cannelloni . Na patelnię wlać oliwę z oliwek. Paprykę pokroić

mecooks
Frytkoplacki z sosem z grzybów leśnych 141

trafia. To był mój pierwszy raz... gdy udało mi się tak zrobić placki by smażeninowego smrodku nie było! nie wiem od czego to zależy. W dodatku zjadłam je z sosem grzybowych, który udał mi się jak nigdy, i smakował jak TEN u babci, a na dodatek nie odchorowałam takiego zestawienia.  Pomysł na frytkoplacki podpatrzyłam u Liski , zrobiłam je jednak(...)swojemu. Frytkoplacki z sosem z grzybów leśnych placki: 1 kg ziemniaków (najlepiej typu C lub BC) pół cebuli sól i pieprz do smaku 3 jajka (u mnie 2 jajka i białko pozostałe po cieście) 2 łyżki mąki olej do smażenia sos grzybowy: 40 g suszonych podgrzybków pół cebuli kilka gałązek tymianku sól, pieprz po łyżce masła i mąki pszennej łyżka

Dzieje kuchennej Wiewióry
POTRAWKA Z RODZYNKAMI 202

mnóstwem rodzynek, które nadają potrawie genialnego smaku. I choć u mnie nie wszyscy za rodzynkami przepadają, to musi ich być dużo, by nadały odpowiedni smak. Część rodzinki wybiera sobie sos bez nich, część za to z ich dużą ilością. Co dziwne Ci, którzy lubią u nas rodzynki suszone, nie przepadają za nimi w potrawce i na odwrót. Swego czasu potrawka(...)gotuję. Następnie dodaję kremówkę i masło, zagotowuję i odstawiam. Do małego kubka wybijam same żółtka (białka wyrzucam, ale można je wykorzystać np. do bezy), dodaję do nich kilka łyżek sosu, dokładnie mieszam. Dopiero taką zahartowaną masę żółtkową wlewam do sosu, cały czas mieszając. Sosu już nie zagotowuję. Doprawiam do smaku ewentualnie solą. Gdyby sos był zbyt gęsty dolać trochę rosołu

Smaczne Zdrowe
Makaron z sosem kurkowym 152

Magda Klasyczny sos kurkowy, przygotowany z prostych składników to klasa sama w sobie. Ten sos broni się sam – swoim smakiem, aromatem kurek i prostotą. Świetny dodatek do makaronu, do którego przed podaniem dodajemy jeszcze odrobinę masła, aby dodać do sosu maślany smak i ekstra kremowość. Składniki (na 2 duże porcje): 250g mrożonych lub świeżych kurek 160g makaronu tagliatelle(...)szalotka 200ml śmietanki kremówki 100ml bulionu warzywnego 50ml białego wina 2 łyżki masła łyżka drobno posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku   Zaczynamy od zrobienia sosu – cebulkę szalotkę obieramy, przekrawamy i drobno kroimy. Na głęboka patelnię dajemy łyżkę masła i rozpuszczamy, aż zacznie się pienić. Dodajemy do niej posiekaną szalotkę i przesmażamy 3-4 minut do zeszklenia

Smaczna Strona
Zapiekane tortille z warzywami 159

nafaszerowane tortille pokazała mi moja mama i był to strzał w dziesiątkę – jest to moje ulubione danie z wykorzystaniem pszennych placków, wypakowanych soczystymi warzywami i zapieczonymi pod prostym sosem pomidorowym. Zawsze przygotowuję tę zapiekankę w dużym naczyniu, na dwa dni, bo można łatwo ją odgrzać – dzielimy pozostałą zapiekankę na porcje, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy folia aluminiową i podgrzewamy(...)ciepłym piekarniku – jak dla mnie na drugi dzień smakuje nawet lepiej, bo tortille stają się wtedy całkowicie nasączone i miękkie od sosu. Podskubuję ją także na zimno. Najlepiej jak sami przekonacie się jaka jest pyszna i odkryjecie w jaki sposób smakuje Wam najbardziej. Składniki (na 4 duże lub 6 małych porcji): 16 małych, pszennych tortilli 2 średnie cukinie

Smaczna Strona
POLĘDWICZKI W SOSIE PIERNIKOWYM 132

Przepis na polędwiczki wieprzowe w nietypowym sosie... bo piernikowym. Sos jest kremowy i aksamitny, o cudownym aromacie, i korzennym smaku. Idealnie komponuje się z mięsem. Zaskoczeniem jest tu kompozycja smaków - sos jest zarówno słodki, jak i wytrawny, z wyczuwalną nutą ostrości. A polędwiczki tak kruche, że rozpływają się w ustach. Dla mnie to połączenie smaków jest rewelacyjne! Jednak wiem(...)wodą. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 30-40 min., aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie, wyciągamy mięso z garnka na talerz, a do sosu dodajemy pokruszone pierniki. Następnie zawartość garnka miksujemy blenderem na gładki sos (wcześniej dobrze jest wyciągnąć liście laurowe oraz ziela angielskie). Przyprawiamy papryką chili, przyprawą do piernika oraz pieprzem i solą

Kuchnia MagdaLeny
Wtorek: Steak au poivre, czyli stek panierowany w pieprzu 184

danie, które można zrobić w 15 minut. Wbrew pozorom stek panierowany w pieprzu specjalnie pikantny nie jest, ponieważ wysoka temperatura pozbawia nieco pieprz ostrości. Całość dodatkowo łagodzi wyrazisty, kremowy sos na bazie koniaku. Czas przygotowania: 15 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 2 Mówi się, że książki mają swoje historie, w przypadku książek kucharskich jest tak z całą pewnością. Emile(...)ponieważ bardzo lubimy tego steka), danie nie jest bardzo ostre. Pieprz podczas smażenia łagodnieje, nadając stekom przyjemnego, korzennego aromatu i delikatnej tylko pikanterii. Dodatkowo pieprzność panierki łagodzi doskonały śmietanowy sos podlany koniakiem. Trzy przykazania jak robić steka poivor Trzy są rzeczy, o których trzeba pamiętać robią steki poivre: pieprz do panierki powinien być tłuczony, nie mielony w młynku na grubo

Niedzielny kucharz
Tarta z kurczakiem, pieczarkami w sosie śmietanowo – ziołowym 233

Zapraszam na tartę, którą z kurczakiem oraz pieczarkami przygotowałam, i na bazie sosu śmietanowo - ziołowego zapiekałam.  Sos gotowy ze śmietanką, serem połączyłam i fajnie przyprawami doprawiłam.  Tarta wyszła niebanalnie, smakowała oryginalnie. Składniki   na formę o średnicy 30 cm: ciasto:  1 00 g masła, 250 g mąki, 1 jajo, 1 łyżeczka soli, 0pcjonalnie 1-2 łyżki(...)wody, ponadto: 1 opakowanie Pomysł na…Kurczaka w sosie śmietanowo – ziołowym Winiary, 0,5 kg filetu z kurczaka, 300 g świeżych pieczarek, 2 średnie cebule, 2 łyżki masła klarowanego,, 250 ml śmietanki 30 %, 2 jajka, ½ łyżeczki garam masala, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, szczypta cukru, 1 łyżka kapary

Moniki Smakołyki
Kurczak w marynacie teriyaki 144

stanowi miłą odmianę w polskiej kuchni. Kurczak w marynacie teriyaki może być podawany z ryżem, makaronem ryżowym lub z warzywami. Można też, zamiast w marynacie,  przygotować kurczaka w sosie teriyaki. Marynata teriyaki pasuje do krewetek, ryb i wieprzowiny, zwłaszcza do żeberek i karkówki pieczonej na grillu. Wyśmienita jest też wołowina teriyaki. Na blogu znajdziecie uproszczony przepis na marynata teriyaki(...)drobiu, mięsa i ryb , dziś jednak chciałabym Wam podać wariant wzbogacony o mirin, rodzaj wina ryżowego stosowanego w kuchni japońskiej. Bardzo dobrt, gotowy sos lub marynatę teriyaki można kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Tam też dostępny jest mirin i olej sezamowy Kurczak w marynacie teriyaki proporcje dla dwóch osób 2 udka z kurczaka  lub dwa filety z piersi

Cztery Fajery
Kurczak z kapustą pekińską – delikatne chińskie stir fry z ostrym sosem 326

wersji podstawowej to leciutkie, świeże i aromatyczne chińskie danie – łatwostrawne i delikatne, nadające się nawet dla dzieci. W wersji wzbogaconej o charakterny, czerwony sos – pikantna bomba smaku na podniebieniu. Wybór wersji podania smażonego kurczaka z kapustą pekińską zostawiam Wam – my przeszliśmy na ostrą stronę mocy! Mięso kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy je w poprzek włókien na półcentymetrowe plasterki(...)misce robimy marynatę – mieszamy dokładnie dwie łyżki jasnego sosu sojowego, dwie łyżki wody, łyżkę octu ryżowego, łyżkę oleju sezamowego, łyżeczkę miodu, starty na drobnych oczkach tarki kawałek imbiru i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.   Do marynaty wkładamy kurczaka i dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią, tak żeby mięso było w całości pokryte płynem i przyprawami. Odstawiamy na blat

Karo in the Kitchen
Sos grzybowy z boczniaków z brokułami 143

Gęsty sos grzybowy z boczniaków z brokułami to prosty pomysł na bardzo smaczny i pożywny obiad Sam sos w moim wydaniu jest zrobiony z ziaren słonecznika zmiksowanych z wodą i ma konsystencją przypominającą gęstą śmietanę, podobnie jak w tradycyjnej wersji. Świetnie nadaje się na lunch do pracy. Polecam Składniki: 500 g boczniaków 1 duża cebula 1 niewielki brokuł 2 łyżki(...)sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 szklanka ziaren słonecznika + 1 1/2 szklanki wrzątku 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ziarna słonecznika wrzucamy do niewielkiej miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na około 20 minut. Po upływie tego czasu miksujemy zawartość miski na gładką masę. To będzie nasz sos W razie potrzeby można dolać wody, gdy sos jest

Lamarida.pl
Awokado zapiekane z jajkiem z sosem curry 193

Awokado zapiekane z jajkiem z sosem curry – to przystawka, która swoim wyglądem zachwyci nie jednego niejadka. Poprzez strukturę awokado nie jest to produkt, po który często sięgamy. Niemniej jednak poprzez dodanie jajka i sosu, możemy zbalansować te smaki i podać w jego skorupce. Poniżej przedstawiam listę składników i przepis. Składniki: 1-2 awokado ( w zależności od ilości gości) 2 jajka(...)zwiększ ilość w zależności od ilości gości) Szczypta soli, pieprzu i czarnuszki Składniki na sos curry: ¼ szklanki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku ½ cytryny 1 łyżeczka miodu akacjowego lub lipowego ½ łyżeczki curry w proszku Awokado zapiekane z jajkiem z sosem curry – przepis Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Wydrąż miąższ tak by zmieściło się jajko. Nagrzej piekarnik

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym – więcej niż smaczny przepis! 232

Lekkostrawny kurczak, który ma niewiele kalorii, a do tego grzyby, głównie składające się z wody. Dwa produkty, z których można stworzyć smakowite cuda, jak pierś z kurczaka w sosie kurkowym, pierś grillowaną z warzywami al dente, kurczaka smażonego z surówką i ziemniakami. Tradycyjnie, nieco bardziej ekstrawagancko, z uwagą zwróconą na kalorie, a może niezależnie od kaloryczności, bo to okazja(...)chcemy nieco więcej sobie pozwolić? Tak czy owak, mamy dwa produkty, które warto włączyć do swojego jadłospisu, nie tylko ze względu na walory smakowe. Pierś z kurczaka w sosie kurkowym – na zdrowie Każdego roku zjadamy ponad 20 kg kurczaka, w przeliczeniu na jedną osobę. To dość duże ilości, a jednak wciąż zmagamy się z wieloma mitami na temat walorów mięsa

codojedzenia
Muszle makaronowe nadziane kurkami i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym 120

Cześć! Jakiś czas temu na moim blogu pojawił się przepis na muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem zapieczone w domowym sosie pomidorowym z ziołami prowansalskimi . Przepis cieszył się ogromną popularnością więc postanowiłam zrobić dla Was kolejne nadziane muszle. Tym razem – kurkami i kurczakiem. Tradycyjnie zapieczone w domowym sosie pomidorowym. Danie smakuje obłędnie! Korzystajcie z sezonu na kurki i koniecznie(...)wypróbujcie ten przepis! Składniki (3-4 porcje): 20 – 24 muszli makaronowych – conchiglioni Sos pomidorowy: 1 duża żółta cebula 2 – 3 ząbki czosnku 500 g passaty sól, pieprz, suszony tymianek, słodka i ostra papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła Nadzienie: 1 duża pojedyncza pierść z kurczaka 200 g kurek 200 g kremowego serka twarogowego

Moja pasja smaku

Proponowane wyszukiwania