grilla. Ale kiedy spróbowałam tego mięsa przygotowanego w inny sposób, bo w piekarniku to zmieniłam zdanie i karkówka zyskała zdecydowanie w moich oczach. Dzisiaj przepis na to mięso z sosem barbecue. Polecam ;) Karkówka w sosie barbecue składniki: 700 g mięsa z karkówki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki sosu worcesterchire(...)łyżeczek brązowego cukru 1 łyżka miodu 5 łyżeczek octu jabłkowego 1,5 szklanki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówka w sosie barbecue wykonanie: Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki na sos łączymy na patelni na której smażyliśmy mięso i podgrzewany aż sos będzie miał jednolitą konsystencję. Zalewamy nim karkówkę. Pieczemy
Delusional Trineprzystawek, przygotowywanych na pieczywie. Główną “zmienną” jest użycie cukinii – wtedy przekąski nie tylko będą mniej kaloryczne, ale także zdrowsze. Cukiniowe przystawki świetnie smakują bez żadnych sosów, chociaż nie przeczę, że z ketchupem świetnie się komponują. Co kto lubi. Co ciekawe, takie zdrowe przekąski na sylwestra przygotowuje się bardzo szybko – wystarczy 20-25 minut na całość. Naprawdę(...)ogniu przez 5-7 min. 3 W międzyczasie pokrój na drobne kawałki czosnek, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek wraz z bazylią. 4 Czosnek z bazylią dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu przez chwilę. Dodaj ulubione przyprawy jak papryka słodka, chili, oregano (po 1-1,5 łyżeczce). Posól i popieprz. 5 Podpieczone plastry cukinii posmaruj
A to pestkaKolorowa sałatka obiadowa z sosem czosnkowym Prosta, pyszna kolorowa sałatka do przygotowania w kilka chwil. Idealna do obiadu lub do zjedzenia od tak. Polecam. Kilka cieniutko pokrojonych (poszatkowanych) składników i pyszny domowy sos czosnkowy. Jak dla mnie połączenie idealne. Spróbujcie. Kolorowa sałatka obiadowa z sosem czosnkowym – u mnie przygotowana przy użyciu szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska Składniki: pół(...)tego szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska . Do reszty składników dodaję porwane w rękach liście sałaty, doprawiam delikatnie pieprzem i solą, mieszam składniki ręką. W osobnej miseczce przygotowuję sos czosnkowy: Czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Do tak przygotowanego czosnku dodajemy jogurt i majonez. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą, mieszamy. Tak przygotowany
Słodkie okruszkiGOŁĄBKI Z MIĘSEM WIEPRZOWYM W SOSIE POMIDOROWYM Zapraszam do zrobienia klasycznego, polskiego dania, jakim są gołąbki faszerowane mięsem wieprzowym z dodatkiem sosu pomidorowego. Polska klasyka, która zawsze dobrze smakuje. Polecam użyć zielonego pieprzu zamiast czarnego, jest bardziej delikatny i nie tłumi reszty smaków. Składniki na gołąbki mięso wieprzowe 1200 g biały ryż 150 g cebula biała 2 szt. kapusta włoska(...)liści sól 2 szczypty pieprz zielony 2 szczypty jajko 1 szt. bulion warzywny 2 l olej 10 ml. Składniki na sos pomidorowy pomidory w puszcze 800 g ząbek czosnku 1 szt. sól 2 szczypty pieprz zielony 2 szczypty cukier 2 łyżeczki suszone oregano 2 łyżeczki Sposób wykonania Gołąbki Z kapusty wycinamy rdzeń. Oddzielamy liście i parzymy je przez
chefintheforestPrzygotowanie klasycznej lasagni to spore wyzwanie, gdyż trzeba zarezerwować niemało czasu na zrobienie wszystkich sosów. W naszej lasagni czas przygotowania to 15 minut, a nawet mniej. Potem już tylko do piekarnika, z którego po 30-40 minutach wyjmiecie kremowe, pyszne i zdrowe danie. Czas przygotowania: 15 minut Czas zapiekania : około 40 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcj(...)gotowania niż konkretne danie. Jakie by nie były początki lasagnie jest to jedna z najpopularniejszych potrwa na świecie. Znana jest głównie w wersji pochodzącej z regionu Emilia-Romana, z sosem podobnym do bolońskiego. Znacznie mniejszą sławą cieszy się odmiana neapolitańska, trudniejsza do wykonania, szalenie bogata i ekskluzywna, z pulpecikami mięsno-serowymi i włoską kiełbasą. My zachęcamy Was do pysznej, kremowej
Niedzielny kucharzDomowa wędlina zawsze smakuje znakomicie, a zbliżające się święta są najlepsza okazją, aby zagościła na naszych stołach. Dzisiaj propozycja przedświąteczna na polędwicę z sosem pieczeniowym z nutą pomarańczy i żurawiny. Mięso wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Sos świetnie je uzupełnia. Przy okazji chciałam Was zachęcić do zajrzenia na stronę Ambition ( klik ), gdzie znajdziecie mnóstwo przepisów(...)smaczne dania oraz propozycje wyjątkowej zastawy stołowej, która będzie się pięknie prezentowała na Waszych stołach . POLĘDWICZKA W SOSIE PIECZENIOWYM POMARAŃCZOWO-ŻURAWINOWYM Składniki: 1 duża polędwiczka wieprzowa po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu 2 łyżki majeranku 1 ząbek czosnku 1 szklanka wody 250 ml soku pomarańczowego 2 łyżki konfitury żurawinowej do mięs Przygotowanie: Polędwiczkę nacieramy solą, pieprzem, przeciśniętym przez
Bon appetit mon amieDzieci bardzo lubią makaron, myślę, że nie tylko one... U nas najczęściej bywa do niego sos boloński. Taki obiad to idealna okazja by przemycić trochę mięsa do codziennego menu, za którym moje najmłodsze Dziecię nie przepada... Dzisiejsze danie, to jej ulubiona wersja: trochę mięsa z dodatkiem marchewki, w pysznym sosie pomidorowym, z dużą ilością startego sera... Zwykle przygotowuję bolognese(...)dodatkiem pociętej włoszczyzny , tym razem Dziecię zażyczyło sobie sos z dodatkiem samej marchewki, tak więc myślę iż jest to wersja idealna dla najmłodszych (marchewkę większość dzieci zajada). U mnie z domowym sokiem pomidorowym , który w tym roku wyszedł wprost genialny, kto nie ma swojego soku może wykorzystać gotową passatę. U mnie danie dla 4 osób. Składniki: - 400g mielonego mięsa
Smaczne ZdroweSkładniki: – 200 g makaronu ryżowego – pierś z kurczaka – pół szalotki lub 2 -3 dymki ze szczypiorem – garść kiełków fasoli mung – 3 ząbki czosnku – 4 łyżki oleju – 3 łyżki sosu rybnego – 1 łyżka sosu ostrygowego – garść rozgniecionych orzeszków ziemnych – łyżeczka brązowego cukru – 1 limonka – 1 -2 papryczki chilli – 2 jajka – 1 limonka do podania Przygotowanie : Makaron wyjmij z opakowania(...)namocz w ciepłej wodzie. Z czosnku, sosu rybnego, sosu ostrygowego, połowy szalotki lub białej części dymki, papryczek chilli, soku z limonki i cukru przygotuj sos w blenderze. Zetrzyj wszystko na jednolity sos. Do woka dodaj łyżkę oleju. Rozgrzej go i wrzuć namoczony makaron i przygotowany sos. Smaż aż makaron zmięknie i przejdzie smakiem. Przełóż makaron na talerz
nietylkopasta.plpostaciach. Jednak są dni, że standardowe przepisy już nam się nudzą i szukamy czegoś innego... I tak w przypływie kulinarnych inspiracji powstało to oto danie - filety z kurczaka w sosie batatowym. Kremowy sos z batata o słodkawym smaku z nutą ostrości. Bałam się, że będzie on za mdły, stąd obecność papryczki chili oraz imbiru, które nadają mu charakteru. Dodatkowo masło(...)orzechowe oraz mleczko kokosowe sprawiają, że sos ten smakuje ciekawie, trochę egzotycznie. Oprócz tego, że świetnie smakuje, to również porządnie rozgrzewa - idealne danie na jesienne chłody! Składniki: 3-4 filety z kurczaka 1 duży batat 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili ok. 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka masła orzechowego 1/2 szklanki mleczka kokosowego 300 ml wody/bulionu sól
Kuchnia MagdaLenymacie przeciwwskazań do spożywania podrobów, ryb i owoców morza, to polecam by i one znalazły się w Waszych jadłospisach. Tym razem moją propozycją jest ryba – dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami. Wybrałam dorsza czarniaka – bardzo smaczną, mięsistą a zarazem miękką i wyrazistą rybę. Świetnie komponuje się z sosem na bazie pesto pomidorowego, tworząc szybkie, proste, kremowe, aromatyczne(...)pyszne danie. Składniki – dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami: 500 g filetu z dorsza lub innej dobrej jakości białej ryby 30 g masła klarowanego ghee 30 ml oliwy z oliwek extra virgin 200 ml śmietany 30% 50 g cebuli 60 g pomidorów suszonych na słońcu lub 60 g pomidorów suszonych z oliwą lub 80 g gotowego pesto
Ola la LCHFdymkę i czosnek, następnie dodaj koperek i brokuły. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 5 minut. W rondlu rozpuść masło, dodaj skrobię ziemniaczaną, powoli dodawaj mleko. Mieszaj aż sos zgęstnieje – uważaj żeby sos się nie zważył. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do tak przygotowanego sosu dodaj mozzarellę. Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami, które znajdują się na opakowaniu. Naczynie(...)żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek i układaj naprzemiennie makaron, brokuł i sos beszamelowy. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 20 minut. Artykuł Lasagne z brokułami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sznycle w kremowym sosie pomidorowo-koperkowym Z definicji sznycel to cienki, usmażony plaster mięsa. Jeżeli nie jest podany gatunek mięsa z którego potrawa została przyrządzona to możemy być pewni, że chodzi o mięso wieprzowe. U mnie dziś znajdziecie przepis na plastry szynki duszone w pysznym, kremowym sosie. Tak przygotowane mięso możemy podać z duszonymi ziemniakami lub kaszą z dodatkiem ulubionej(...)oraz przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Potrawę dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę *** *** Śmietankę mieszamy z 1/4 szklanki wody, koncentratem i mąką. Dodajemy łyżkę gorącego sosu, mieszamy i dodajemy do mięsa. Szybko i dokładnie mieszamy, aż sos zgęstnieje *** *** Do potrawy dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze
Blog z Apetytemdajemy do miski, cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, dodajemy do ryżu, dodajemy też mięso, sól, pieprz paprykę słodką i przyprawę do wieprzowiny (opcjonalnie) wszystko mieszamy. SOS Do garnka dajemy 250 ml rosołu, koncentrat pomidorowy, wodę, majeranek (około 1 łyżeczkę) łyżkę mąki, sol, pieprz i wszystko zagotowujemy mieszając-minimalnie zgęstnieje. SKŁADANIE ZAPIEKANKI Na dno naczynia dajemy warstwę(...)kapusty polewamy ją kilkoma łyżkami sosu, wykładamy połowę mięsa z ryżem-wyrównujemy, znów dajemy kilka łyżek sosu, następnie drugą warstwę kapusty, kilka łyżek sosu-resztę mięsa z ryżem-wyrównujemy, dajemy trzecią warstwę kapusty i sos (zostawiamy trochę sosu by polać zapiekankę jak się upiecze) Naczynie przykrywamy i pieczemy zapiekankę około 40 minut w temp 180 stopni
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku