Schab w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym to prosta i doskonała propozycja na pyszny obiad, który sprawdzi się na co dzień, jak również i od święta. Mięso wychodzi miękkie, kruche oraz idealnie doprawione. Całość ma wyrazisty smak i świetnie komponuje się z ulubioną kaszą, ryżem, makaronem lub tłuczonymi ziemniakami. Polecam! (około 6 porcji) 1 kg schabu wieprzowego 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)płaska) 3 łyżki mąki pszennej 2 cebule 5 łyżek oleju Sos: 750 ml bulionu 3 łyżki sosu sojowego 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Umyty schab pokroić w plastry (u mnie wyszło 6 sztuk) i dokładnie natrzeć papryką
Di gotujeOrientalne klopsiki w sosie z czerwoną soczewicą Shahi kofta korma Kofta korma z czerwoną soczewicą to nic innego jak klopsiki z mielonego mięsa w gęstym, zawiesistym sosie z czerwonej soczewicy, pomidorów i aromatycznych przypraw. Zamiast soczewicy można użyć też łuskanej ciecierzycy, ale wówczas przygotowanie tego pysznego, rozgrzewającego dania zajmie znacznie więcej czasu. Przepis na kofta korma z czerwoną soczewicą(...)także kofty wegetariańskie (między innymi z ziemniaków i sera paneer), a na południu Indii i w niektórych rejonach Zatoki Perskiej kofty rybne. Kofty zazwyczaj podawane są w rożnego rodzaju sosach, w Polsce najbardziej popularny jest wariant turecki czyli kofta z grilla. Co to jest korma Korma dosłownie oznacza „wolne gotowanie" (duszenie) mięsa lub warzyw. Historia tej potrawy sięga XVI wieku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKolejne świetne danie z książki Y.Ottolenghi "Prosto". Sos robi się szybko, a jest naprawdę pyszny. Ilość dodanej harissy to bardzo indywidualna sprawa. Zależy od naszych upodobań a także od ostrości harissy, a bywają różne. Tak więc warto dodawać niedużą ilość i sprawdzać czy sos już jest wystarczająco ostry. W przepisie oryginalnym użyte były pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół, ale poza(...)następnie dodać 200 ml wody, wymieszać, zagotować, przykryć rondel i gotować na małym ogniu 10 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze ok 5 minut aby sos lekko zgęstniał. Jeżeli trzeba, doprawić sos solą, ew, harissą. Dodać połowę pietruszki. Odstawić. Makaron ugotować al'dente - zgodnie z instrukcją. Na wszelki wypadek odlać ok szklanki wody
Stare Garynaszym przepisie połączyliśmy jedno z drugim w taki sposób, że do misy ze składnikami świeżymi dodaliśmy smażone chipsy z papieru ryżowego, które nadają daniu smak oryginału. Pyszny jest sos do sajgonek: z masła orzechowego, zrobionego domowym sposobem. Zobacz przepis. Wtorek: Sushi bowl, czyli sushi bez zawijania „Suszarnie” na trwale wkomponowały się w pejzaż polskiej gastronomii. I bardzo dobrze, bo dobre(...)wystarczy już tylko poszukać przepisów, żeby koncept wypełnić treścią. Dobrze jest tak ustawiać menu, żeby dania miały jakieś wspólne składniki. Np. my w tym tygodniu ugotowaliśmy dużo porządnego, gęstego sosu pomidorowego, który użyliśmy jako bazy do gołąbków. Robienie menu tematycznego ułatwia robienie listy zakupów i dobór składników, bo z góry wiemy czego nam potrzeba do gotowania. Jeśli podoba Wam się
Niedzielny kucharzmoich zapasach jeszcze sporo sosu słodko-kwaśnego. Postanowiłam przygotować z jego udziałem coś innego niż po prostu podsmażoną pierś z sosem. Do wykorzystania miałam karkówkę, którą pokroiłam w kostkę i wymieszałam z sosem a całość zapiekłam w piekarniku. Sos w piekarniku sprawdził się idealnie, nic się nie przypalało. składniki: 1 kg karkówki 2 słoiki domowego sosu slodko-kwaśnego sól,pieprz(...)Karkówkę pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do dużej miski. Dodać sos ze słoika. Dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Najlepiej aby kawałki mięsa były całe zakryte sosem. Naczynie przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać 1 godzinę, funkcja termoobieg. Gotową karkówkę podałam z ryżem
Monia miesza i gotujetort musi być słodki? Specjalnie dla fanów LCHF podrzucam przepis na oryginalny tort mięsny. Robię jego różne wersje i tutaj z dodatkiem sera, kolorowej papryki, salami i ostrego sosu chili. Owinięty plastrami boczku wygląda fantastycznie i doskonale smakuje. Jeśli spodobała Wam się rolada serowa to ten przepis też powinien przypaść Wam do gustu. Składniki – tort mięsny: 1 kg mięsa(...)surowego lub wędzonego 200 g sera żółtego lub mozarella 300 g papryki kolorowej 100 g przecieru pomidorowego i ulubionych przypraw typu chili, sól, pieprz, czosnek, oregano, bazylia lub gotowego sosu pół na pół chili i pomidory 80 g salami lub chorizo sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny papryka słodka papryka ostra czosnek cebula suszona Przygotować formę do pieczenia (u mnie
Ola la LCHFwiedziała, że wystarczy pominąć cukier lub zamienić go na słodzik by powstała wersja LCHF. Dodatkowo podwoiłam ilość tłustej śmietanki i w ten sposób uzyskałam pyszny deser lodowy z gorącym sosem borówkowym, który doskonale smakuje zarówno zimą, jak i latem. Składniki – semifreddo borówkowe (u mnie 8 sztuk): 150 g borówek opcjonalnie 50 g słodzika np. ksylitol , erytrytol, stewia do smaku(...)cytryny lub 20 ml soku z cytryn 400 ml schłodzonej śmietanki 30-36% (patrz na skład – bez karagenu i zagęszczaczy!) Składniki – sos borówkowy: 100 g borówek opcjonalnie 50 g słodzika np. ksylitol , erytrytol, stewia do smaku sok z 1/2 cytryny lub 20 ml soku z cytryn Dodatki do dekoracji: borówki listki mięty Do przygotowania deseru umyć i osuszyć
Ola la LCHFAyman Abobakr W krajach Zatoki Perskiej do shawarmy często podaje się idealny arabski hummus , sałatki ze świeżych lub marnowanych warzyw (w Arabii Saudyjskiej jest to zazwyczaj sałatka tabbouleh ) oraz sosy: czosnkowy, mango-chili, sos z owoców granatu lub sos tahini Shawarmę można przyrządzić na bazie mięsa drobiowego, jagnięcego lub wołowiny. Czas przygotowania nie przekracza 30 minut, natomiast czas marynowania jest(...)wyglądają bardzo podobnie. Pieczone na pionowym rożnie i bardzo cienko pokrojone mięso, zawija się razem z warzywami w płaski chleb. Różnica polega przede wszystkim na doborze przypraw, dodatków i sosów. Do przygotowania greckiego gyrosa najczęściej używa się wieprzowiny, nieco rzadziej mięsa z kurczaka lub jagnięciny. Jako przyprawy do marynaty stosuje się czosnek, paprykę, oregano, gałkę muszkatołową i czasami kolendrę. Gyros
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMamy dla was sprawdzony przepis na klasyczne gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym. Wiadomo, są pyszne, ale mogą być jeszcze lepsze, jeśli zapieczecie je z kapustą kiszoną. Lubimy gołąbki w każdym wariancie, ale klasyczne, z ryżem i sosem pomidorowym, zawsze będą dla nas numerem jeden. Zazwyczaj wychodzi ich tyle, że potem zostają do odgrzania. Można wtedy zapiec(...)wraz z sosem z dodatkiem kapusty kiszonej. Będą jeszcze pyszniejsze! Przepis na gołąbki Składniki: duża główka białej kapusty, dwie niepełne szklanki białego ryżu, kilogram mielonej wieprzowiny, 4 duże cebule, słoiczek koncentratu pomidorowego, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, mąka do zagęszczenia sosu, 400 gramów kapusty kiszonej. Zrób tak: w dużym garnku zagotuj wodę, z kapusty ściągnij pierwsze liście i włóż
Kulinarna Polskapapierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Ziemniaki i marchewkę gotujemy al. dente- studzimy, kroimy w kostkę. Jaja również gotujemy na twardo- studzimy, kroimy w kostkę. Ze śmietany i majonezu przygotowujemy sos, doprawiamy KOLEJNOŚĆ WARSTW W WERSJI NIEODWRACANEJ: 1. ser żółty,dociskamy, posmarować cienko sosem majonezowym. 2. jajka pokrojone w kostkę, sól, pieprz(...)dociskamy, posmarować cienko sosem, 3. ogórki posiekane w kostkę,papryka pokrojona w kostkę,dociskamy, posmarować cienko sosem 4. filet pokrojony w kawałki,dociskamy, posmarować cienko sosem, 5. ziemniaki,sól,pieprz,dociskamy,smarujemy cienko sosem 6. marchewka,sól,pieprz, dociskamy,smarujemy cienko sosem
Domowe ciastadania z jednego. Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Mięciutkie pulpeciki z gorącym sosem pomidorowym . Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego jajko cebula czosnek chleb/bułka 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, przyprawy ( przyprawa do mięsa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano) pasta pomidorowa w kartonie świeża bazylia Chleb/bułkę moczę w mleku(...)mieszam i gotuję na średnim ogniu 10- 15 minut. Po tym czasie wyciągam pulpeciki. Do wody, w której się gotowały dodaję pastę pomidorową, czosnek, oregano, pieprz ziołowy i zagotowuję, sos zagęszczam albo sosem pomidorowym/pieczeniowym z torebki lub dwie łyżki mąki rozrabiam w małej ilości zimnej wody wlewam do sosu i dobrze mieszam. Gdy się zagotuję dodaję znowu pulpeciki i chwilę
Na moim talerzuKrótko - to jest p yszne ! Uwielbiam to danie tak samo jak mój smakosz i przypadło też do gustu mojemu młodszemu bratu. Roladki schabowe w sosie serowym - tak inspiracją jest "Pomysł na..." jednak nie używam tej torebki. Danie robiłam już bardzo dużo razy i eksperymentowałam z bardzo dużą ilością składników. Jednak tajemnicą smaku jest sos: delikatnie kremowy, pachnący, serowy hmm świetnie(...)Składniki : schab 6 kotletów lub dwie piersi z kurczaka 6 plasterków szynk i cienko krojon ej lub bekon 6 plasterków sera żółt ego majonez / musztarda przyprawa do kurczaka/sos sojowy Sos serowy: 2 szkl. wody pół szkl . ś mietany 2 trójkąciki serka topionego lub 2 łyżki serka typu philadelphia lub serek topiony w plasterkach (2) kostka rosołowa chilli natka pietruszki
Na moim talerzuryżem to bardzo szybkie danie do przygotowania. Jednak przed smażeniem, namoczymy kurczaka w mleku przez co stanie się jeszcze bardziej delikatniejszy w smaku. Smak pokreśli czerwone curry oraz sos sojowy :) Przepis i lista składników znajduje się poniżej… Składniki (2 porcje) 2 pojedyczne piersi z kurczaka 1 średniej wielkości cebula szklanka mleka sos sojowy 1/2 łyżeczki pasty curry 2 łyżeczki(...)curry z ryżem – przepis Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka myjemy i zostawiamy na ok. 20 minut w mleku. Odcedzamy go z mleka i marynujemy w odrobinie sosu sojowego, ok. 5 minut. Następnie kroimy go w dużą kostkę albo paseczki – jak wolicie i doprawiamy „przyprawą do kurczaka” i smażymy na patelni. Jak kurczak będzie usmażony
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepisu Roberta Makłowicza, później posiłkowałam się blogiem Weroniki . Nareszcie udało mi się wszystko zanotować i mogę się z Wami podzielić przepisem na pyszne klopsiki w kaparowym sosie. Filety anchois dodane do mięsa, nie są właściwie wyczuwalne, ale zdecydowanie podkręcają smak. Weronika używa śmietany kremówki, ja wolę 18%. Najlepiej nalać trochę gorącego sosu do kubeczka, dodać śmietanę, rozmieszać(...)się nazywa hartowanie) i dopiero tak przygotowaną mieszankę wlać do sosu - dzięki temu śmietana się nie zetnie. Kremówkę można dodać bezpośrednio do sosu. Bardzo polecam! Składniki: ok 20 szt klopsy: 500 g mielonego mięsa (u mnie zmielona szynka wieprzowa) 1 jajko 1 czerstwa bułka (ok 60g) 1 łyżka średnio ostrej musztardy 1 cebula 3 filety anchois - opcjonalnie 1 łyżka natki
Stare GaryAromatyczna, miękka karkówka pieczona z warzywami w niezwykle pachnącym, ostro - słodkim sosie na bazie wyrazistego czosnku, pikantnej musztardy, które idealnie komponują się ze słodkością miodu połączoną z delikatną jabłkową nutą. Składniki: 1,7kg karkówki bez kości 3 czerwone cebule 300g pieczarek 300g czerwonej papryki 300g kiszonych ogórków przyprawa do karkówki sól pieprz mąka pszenna olej Sos: 4 łyżki sosu sojowego(...)oprószyć przyprawą do karkówki, solą oraz pieprzem i odstawić na około 2-3 godziny. Po tym czasie karkówkę obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju z obydwu stron. 2. Sos: wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać ze sobą. 3. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w cienkie plastry. 4. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, a ogórki
Szalona Kuchnia Eweliny