Konkretny obiad w 30 minut? - to możliwe! I nie, nie jest to makaron;) Tym razem zapraszam po przepis na polędwiczkę w sosie musztardowym. Kruche mięso i aromatyczny kremowy sos dobrze pasują do ugotowanej na sypko kaszy, ziemniaków, kopytek lub klusek śląskich, a nawet makaronu. I choć nie jest to może zbyt fotogeniczne danie, ale smakuje pysznie. A przecież(...)chodzi;) Polędwiczki w sosie musztardowym Składniki (na 4 porcje): 1 polędwiczka wieprzowa (ok 350-400g) 1 cebula (średnia) 2-3 ząbki czosnku 150ml śmietanki 18% lub 30% 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka musztardy miodowej (lub innej nie zbyt ostrej) 100ml białego wytrawnego wina (bulionu albo wody) garść suszonych śliwek (opcjonalnie) 2 łyżki sosu sojowego olej
Obiad gotowyZapiekane pomidory z mozarellą to bardzo szybka przystawka na ciepło. Już nie musimy bać się niespodziewanej wizyty gości. Przystawka jest bardzo lekka i pożywna, zatem idealnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!papryczki chili, bez pestek i posiekane 2/3 szklanki uprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych sezam do posypania ugotowany ryż lub makaron ryżowy do podania Składniki na sos: 6 łyżek jasnego sosu sojowego 3 łyżki sosu hoisin 2 łyżki miodu lub brązowego cukru 2 1/2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej 1/4 łyżeczki chili w płatkach 1/2 łyżeczki startego świeżego(...)imbiru 2 ząbki czosnku posiekane 1/2 szklanki wody Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw. Dopraw kurczaka solą i pieprzem i wymieszaj ze skrobią kukurydzianą i 1 łyżką przygotowanego sosu. Rozgrzej dużą patelnię na większym ogniu, dodaj olej i kurczaka i smaż przez 5–6 minut lub do zrumienienia. Przełóż na talerz i odstaw. Do tej samej
karmelowytechnikę, ale tylko i wyłącznie o najlepsze składniki, które są tylko we Włoszech. Wszystkie techniki, to sprawa drugorzędna”. Carbonara, czyli włoski makaron o intensywnym aromacie wędzonego boczku w kremowym sosie na bazie jajka i sera z duża ilością grubo mielonego pieprzu. Przepis na carbonare wzbudza wiele dyskusji, ale jednak uważam, że i w u Nas można zrobić dobrą Carbonarę(...)jednego i właściwego przepisu, są tylko pewne prawidła o których warto pamiętać podczas jej przygotowania. Po pierwsze nie dodajemy śmietanki , po drugie makaron ma być al dente , po trzecie, sos ma być tylko lekko ścięty i bez grudek , aby łagodnie obtaczał makaron, po czwarte, sos ma zawierać dużą ilość pieprzu i po piąte, mamy używać najlepszej jakości składniki ! Uwielbiam
Kuchnia ŁukaszaDziś mam dla was przepis nie na całą potrawę, ale raczej dodatek do potraw, a mianowicie przepis na domowy sos czosnkowy. Co prawda, sos czosnkowy można podobnie jak wiele innych rzeczy kupić gotowy w większości sklepów, ale ten sklepowy według mnie nie umywa się do takiego prawdziwego domowego sosu czosnkowego. Domowy sos jest rzadszy od sklepowego, mocniejszy (choć to zależy(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiłam wszystko solą, pieprzem i roztartymi ziołami prowansalskimi (zioła można pominąć jeśli ktoś nie lubi). Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszałam i przełożyłam do sosjerki. Taki sos można podawać do pizzy, zapiekanek, frytek, pieczonych ziemniaczków, kotlecików, placków ziemniaczanych lub innych potraw, według upodobań. Z podanych składników wychodzi taka porcja sosu jak jest pokazane na zdjęciu. Jest
Waniliowe Improwizacjeszafek, a efekt zaskoczył mnie samą. Powstało pyszne danie o świeżym smaku, w apetycznych kolorach i z różnorodnością struktur. Szparagi i seler lekko chrupią, kurczak jest doskonale miękki, a sos rozpływa się po całym daniu... Serdecznie polecam do wypróbowania! :) Kurczak ze szparagami w sosie śmietanowym z Żubrówką Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki masła(...)smaku świeżo mielony pieprz natka pietruszki ("ile wlezie") kiełki do ozdoby (ja użyłam kiełków czerwonej kapusty i buraka ćwikłowego) gotowane ziemniaki do podania Pierś kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym z Żubrówką - sposób przygotowania: Jeśli chcesz podawać danie od razu po przyrządzeniu - najpierw wstaw ziemniaki do gotowania. Sos przygotujesz w trakcie :) Umyj warzywa i odstaw do odciekania. Pierś kurczaka umyj
Gary Bez dnaprostu ich smak nie odpowiada niektórym osobom. Co zrobić, jeśli zaliczasz się do tych osób? Świetnym sposobem na poradzenie sobie w takiej sytuacji jest przygotowanie ryby w pysznym, aromatycznym sosem. Dlatego dziś polecam filet z dorsza przygotowany w takim sosie. Dorsz w sosie pomidorowym - przepis dla 4 osób Do przygotowania dorsza w sosie będziesz potrzebować: 2 łyżeczki oleju, 2 filety(...)dorsza, cebulę, 2 ząbki czosnku, 500g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, bazylię, rumianek, natkę pietruszki. Najpierw przygotuj sos: 1. Posiekaj czosnek i cebulę. Czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Rozgrzej w garnku łyżeczkę oleju, dodaj czosnek i cebulę, przesmaż do zrumienienia i zalej przecierem pomidorowym. 3. Dodaj przyprawy (oprócz natki pietruszki), po czym
Z notatnika dietetykaMakaron z kurczakiem w sosie jogurtowo- serowym Wczoraj zrobiłam na obiad przepyszne danie z kurczaka w sosie jogurtowo- serowym. Zawsze przyrządzałam sos ze śmietany kremówki i sera teraz chciałam, aby nie było tak kalorycznie, więc zamiast śmietany użyłam jogurtu. Składniki: Makaron 300 g mąki 3 jajka sól Sos jogurtowo-serowy jogurt naturalny - 250 ml ser żółty(...)mące dołeczek i wybić do niego jajka, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Rozwałkować ciasto na placki, zwinąć w rulony i kroić w paski, tak jak na makaron tagliatelle. Sos: Masło roztopić na patelni, dodać obraną i pokrojoną cebulę w kostkę przesmażyć na rumiano, dodać obrany i przeciśnięty czosnek. Piersi pokroić w paski, dodać do cebuli, razem na wolnym
Kuchnia Danusifasoli z puszki pół szklanki kukurydzy z puszki 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 cebula 1-2 papryczki chilli 2 woreczki ryżu opcjonalnie 1 łyżka masła olej do smażenia Sos: 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki wody 5 łyżkek sosu sojowego 2 łyżki miodu (lub cukru np. trzcinowego) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przyprawy sól, pieprz, papryka słodka mielona, chilli(...)Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki *** *** W misce mieszamy składniki marynaty (sosu): sok z cytryny, wodę, sos sojowy i miód *** *** Pokrojonego kurczaka wkładamy do marynaty, mieszamy i całość odkładamy na około pół godziny *** *** Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z marynaty (sosu w którym moczyło się mięso nie wylewamy, będzie nam jeszcze potrzebny) i obsmażamy na rozgrzanym oleju *** *** Gdy mięso
Blog z Apetytemdobry rosół azjatycki przygotowała jakiś czas temu Agnieszka. Klarowny, esencjonalny wywar smakował obłędnie z dodatkiem makaronu, grzybami mun i kawałkami mięsa. To była najlepsza japońska zupa ramen z jajkiem, sosem sojowym i warzywami, jaką kiedykolwiek jadłam. Musiałam podzielić się z Wami tym przepisem Rosół na żeberkach i kurczaku to smaczna zupa na każdą okazję, pożywna, aromatyczna, o niesamowicie złożonym, bogatym(...)Przepisy na ramen na blogu Cztery Fajery Rosół wieprzowo - drobiowy to jedna z moich ulubionych zup na jesień. Rosół azjatycki Agnieszki jest najbardziej zbliżony do shoyu-ramen doprawianej sosem sojowym, esencjonalnej zupy podawanej z jajkiem. W tym przypadku najważniejszy jest klarowny, esencjonalny wywar, reszta składników zależy od preferencji osób dla których gotujemy. Bardzo dobry rosół azjatycki - składniki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRisotto z pomidorami jest aromatyczne, delikatne, o kremowej konsystencji, podane z charakterystycznym w smaku serem i świeżym tymiankiem/bazylią/koperkiem smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Latem wybierzcie do sosu świeże pomidory, sos zyska dodatkową słodycz i niezwykły smak słońca;) Jaki ryż wybrać? Do dania najlepiej wybierać ryż, którego ziarna dobrze chłoną płyny i uwalniają skrobię, przez co ryż jest(...)mały por posiekany drobno (jasna część) sól, świeżo zmielony pieprz do podania: tarty grana padano, parmezan lub inny ser długo dojrzewający, świeża bazylia, tymianek lub koper SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY: 1 puszka krojonych pomidorów 1 średnia cebula 3 małe ząbki czosnku lub suszony czosnek – do smaku opcja: 2 suszone pomidory lubczyk, oregano, łyżeczka cukru pudru, sól, pieprz oliwa PRZYGOTOWANIE
Zasmakuj KuchniWiększość przepisów każe przygotowanie tej sałatki zacząć od wyłożenia kurczaka. Sprawdziliśmy – to nie najlepszy pomysł. Ciepło uchodzi do góry, powodując, że sos rzednie, a warzywa tracą jędrność i puszczają soki, które z kolei ściekają na dno naczynia. Wszystko zmienia się, jeśli mięso wyłożymy jako ostatnie. Smakuje i wygląda dużo lepiej. Ta sałatka jest hitem każdej imprezy! Przepis na sałatkę(...)gryos Składniki: w równych proporcjach objętościowych mięso z kurczaka (filet z piersi lub udek), sałata lodowa, papryka czerwona, pomidory (najlepiej koktajlowe), ogórek, trochę czerwonej cebuli, trochę dobrego ketchupu, na sos jogurt pół na pół z majonezem, ząbek czosnku, oregano, sól, pieprz. Do przyprawienia mięsa kumin w proszku, papryka w proszku, czosnek granulowany, kurkuma w proszku, a także do smaku sól
Kulinarna PolskaGulasz wieprzowy w delikatnym sosie z cynamonem to pyszna propozycja na rozgrzewający obiad, który sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale będzie też idealny i podczas świątecznych dni. Kremowy oraz bardzo aromatyczny sos idealnie rozpływa się w ustach z kawałkami mięciutkiego mięsa. Koniecznie spróbujcie tego pysznego połączenia. Polecam! Gulasz wieprzowy w delikatnym sosie z cynamonem - składniki: około 500g mięsa(...)łyżeczki cynamonu (lub do smaku) około 750 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety) Ponadto: 150 ml śmietanki Opcjonalnie: 1 łyżeczka mąki pszennej/orkiszowej do zagęszczenia sosu koperek/natka pietruszki Gulasz wieprzowy w delikatnym sosie z cynamonem - przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące. Całość zarumienić na niewielkiej
Di gotujeZazwyczaj ryby przygotowuję na piątkowy obiad. Przeważnie są to filety z dorsza lub morszczuka, a tym razem postanowiłam zrobić łososia. Przygotowałam go w słodko-kwaśnym sosie teriyaki. Podałam go z warzywami z patelni, ale dodatki można zmieniać według własnego uznania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g filetu z łososia 1 łyżka ziaren sezamu Sos: 3/4 szklanki wody(...)łyżki octu ryżowego 3 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Składniki sosu wymieszać razem (beż mąki). 2. Łososia umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do sosu i odstawić na 30 minut. 3. Następnie łososia wyjąć z marynaty
Danka Pichci