Inspiracją do tego dania był sos alfredo. Danie z tym pysznym sosem w wersji wytrawnej CALAMARI Z SOSEM ALFREDO jest pyszne i warte grzechu. Dziś postawiłam na stworzenie niecodziennego, autorskiego przepisu na omlet z brzoskwiniami. Omlet z brzoskwiniami alfredo bo o nim mowa, to perfekcyjne połączenie słodkich brzoskwiń, aromatycznego cynamonu, zdrowej kurkumy i zaskakującej chili. Otulonych pysznym, puszystym(...)smaku – Cukier trzcinowy do smaku – Szczypta soli – Oliwa – 2 łyżki PRZEPIS: 1. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dolej sok z puszki i energicznie mieszaj, aż całość nabierze konsystencji sosu. 2. Brzoskwinie pokrój w plasterki i dodaj na patelnię, dopraw kurkumą, cynamonem, płatkami chili i cukrem. Zmniejsz ogień i zostaw na patelni. 3. Białka oddziel od żółtek, ubij na pianę, dodaj
globuskulinarnySchab duszony z warzywami – Składniki 6 plastrów schabu 1 większa cebula 2 duże marchewki 400 g pieczarek 1 puszka groszku konserwowanego 4 ząbki czosnku szklanka wody 3 łyżki sosu sojowego łyżka masła 100 ml śmietanki 30% łyżka mąki pszennej sól, pieprz, majeranek Schab duszony z warzywami – Wykonanie Kawałek schabu podzielić na 6 cienkich plastrów, następnie oczyścić z włókien(...)minuty do momentu zarumienienia. Następnie dołożyć marchew, pieczarki i rozgniecione ząbki czosnku. Dusić przez około 6 minut. Jak marchewka lekko zmięknie dodać szklankę wody, 3 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia, następnie dodać groszek konserwowy z puszki bez wody oraz kawałki mięsa. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 40 minut. Staraj się nie odkrywać pokrywki
To Musisz Wiedzieć450g) ½ opakowania przyprawy kebab-gyros ½ puszki kukurydzy lub całe opakowanie malutkiej 5 małych ogórków konserwowych 4 cząstki papryki konserwowej 5 dużych pieczarek 1 czerwona cebula 200g sera żółtego Sos: 2 pełne łyżki majonezu 6 łyżek ketchupu 3 małe ząbki czosnku Natka pietruszki do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy by się(...)cebulę. Smażymy aż odparuje nadmiar wody. Kukurydzę odcedzamy, paprykę kroimy w kostkę, ogórki w talarki. Ser ścieramy na dużych oczkach. Z majonezu, ketchupu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotowujemy sos. W wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu (można wysmarować masłem, ale używałam starej blaszki i nie chciałam by bezpośrednio się z nią żywność stykała) układamy warstwy: ½ makaronu-łyżka sosu-garstka sera
Kuchnia w czekoladziearomat migdałowy (1 łyżeczka) białko jajka (1 szt.) zielony barwnik spożywczy najlepiej w żelu (pare kropel) lub wymieszany niebieski barwnik z żółtym. migdały obrane ze skórki (1 garść) Sos czerwony: dżem truskawkowy (3 łyżki) czerwony barwnik (opcjonalnie) woda lub syrop truskawkowy ( 1-2 łyżki) Dodatkowo: ciasteczka oreo (1 paczka) Potrzebne gadżety: mikser płaska blaszka do pieczenia papier do pieczenia(...)pędzelek cukierniczy zielony barwnik folia spożywcza waga kuchenna miarka kuchenna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Sos czerwony . Do miseczki przekładamy dżem truskawkowy, dodajemy około 1 łyżki wody lub syropu truskawkowego i mieszamy. W razie potrzeby można dodać troszkę barwnika czerwonego , żeby sos miał intensywnie czerwony kolor. Wody lub soku dodajemy wedle uznania, tak tylko
RITA food channelobłędnej papryki wędzonej. To chili rozgrzewa i rozbudza wszystkie nasze smaki. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE: SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM FASOLKA Z CUKINIĄ(...)cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek. Kiedy cebula będzie miękka dodaj posiekaną w drobną kosteczkę papryczkę chili wraz z pestkami, chwilę przesmaż i dolej passatę pomidorową. 4. Sos przypraw papryką wędzoną, solą, pieprzem. Świeżą kolendrę posiekaj i dorzuć do całości. 5. Gotowe mięso przełóż do sosu, a na patelnię na której smażyło się mięso wrzuć czerwoną fasolę
globuskulinarnysera żółtego 1 łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz olej do smażenia masło do natłuszczenia naczynia żaroodpornego pomidorki koktajlowe do ułożenia na wierzchu lasagne kilka listków świeżej bazylii Sos beszamelowy: 0,5 litra mleka 40 g masła 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso mielimy, cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę oraz paprykę kroimy(...)miejsce nakładamy zmielone mięso. Smażymy je mieszając do momentu aż się zetnie. Następnie mieszamy z warzywami, dodajemy koncentrat pomidorowy, passatę, zioła prowansalskie. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy około 2 minut cały czas mieszając. Następnie wlewamy powoli mleko cały czas energicznie mieszamy do momentu aż sos będzie gładki. Doprawiamy
Qchnia po prostupokrojona w zapałki marchewka. Są jeszcze dwa kluczowe składniki tego dania: 1. mięso – musi być dobrej jakości, bardzo cienko pokrojone. Niekonieczna jest wołowina, możesz użyć np. indyka. 2. sos – emulsja o zrównoważonym smaku, dodawana na koniec, wyostrzająca smak, pokrywająca całość połyskliwą powłoką. Jeszcze słowo o kapusie. Jest to warzywo zwarte i dość twarde. Od ciebie zależy jaką będzie(...)wystarczy. Składniki: 250 g wołowiny: polędwicy, rostbefu, antrykotu 1/2 opakowania makaronu ryżowego 2-centymetrowy plaster kapusty białej odkrojony z główki 1 marchewka 1/2 cebuli 2 łyżki oleju Natka pietruszki Sos 3 łyżki sosu sojowego 1/3 szklanki wody 2 łyżki octu ryżowego lub winnego lub jabłkowego (byle nie spirytusowy) 1 łyżka miodu 2 cm kawałek imbiru – starty 1 starty ząbek
Niedzielny kucharzprzepis nie został jeszcze oceniony) Makaron z łososiem i groszkiem w sosie śmietanowym to propozycja dla tych, którzy przepadają za sosami na bazie śmietany. Przygotujecie to danie zaledwie w 20 minut. Przed przygotowaniem sosu śmiało możecie już wstawiać makaron. Do przepisu najlepiej nadaje się łosoś wędzony na zimno, można go znaleźć w większości sklepów. Jeżeli chodzi o groszek, najlepiej użyć(...)puszki też będzie ok. Jednak mrożony groszek jest bardziej chrupiący i nie rozpadnie się w makaronie. Dla tych, którzy lubią ostrzejsze smaki i nie przepadają za “mdłymi” sosami śmietanowymi, polecam doprawić danie większą ilością papryki chili. Smacznego! Zobacz też: Łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym Tarta z łososiem według Michela Moran Makaron z łososiem
Kuchnia BazyliiCynamonowe podudzia kurczaka karmelizowane w słodko pikantnym sosie chili, do tego obłędna sałatka z makaronem ryżowym i arbuzem. Genialne umami! Sałatka z makaronem ryżowym, arbuzem, miętą, ogórkiem, dymką, z nutą sezamu, z nutą limonki, totalna eksplozja smaków. Kiedy przygotowałam już do końca to danie i pośpiesznie złapałam za widelec, nie mogłam się od niego oderwać. Jadłam jakby za chwilę ktoś(...)miał mi zabrać talerz. INNE PYSZNE PRZEPISY NA DANIA GŁÓWNE: CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ: – Totalna eksplozja
globuskulinarnyryżowy farszu z dodatkiem mięsa i warzyw. Najczęściej przygotowywane są z mięsa wołowego lub kurczaka. Sajgonki możemy usmażyć na głębokim oleju lub zapiec w piekarniku. Podawane są z sosem słodko – kwaśnym. My bardzo lubimy domowe sajgonki z sosem sojowym. Do przygotowania domowych sajgonek potrzebne będą świeże żywa pokrojone w cieniutkie paseczki. Dodatkiem będzie oczywiście mięso, my wybraliśmy(...)mielone wołowe – 500 g marchew – 2 sztuki cebula – 2 sztuki czosnek – 3 ząbki kapusta pekińska – 1 sztuka makaron ryżowy – 100 g sól, pieprz sos sojowy – 3 łyżki papier ryżowy – 1 opakowanie grzyby mun – 1 garść sos do sajgonek sos sojowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Marchewkę obieramy, kroimy w paseczki
Przepiski.plminut ➕ marynowanie 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki Mięso ✅ 400 g wołowiny w kostkach ✅ 2 łyżki oleju roślinnego ✅ 1 łyżeczka sody oczyszczonej ✅ 2 łyżki skrobi kukurydzianej ✅ 1 łyżeczka soli Sos ✅ 5 łyżek wody ✅ 2 łyżki ketchupu ✅ 2 łyżki sosu worcestershire ✅ 2 łyżki sosu sojowego ✅ 2 łyżki sosu ostrygowego ✅ 1 łyżka oleju sezamowego ✅ 1-3 łyżki białego pieprzu ✅ 1 łyżka skrobi kukurydzianej Kapusta(...)wymieszaj, grzej jeszcze minutę i przełóż do miseczki. Mięso 🛠️ Przetrzyj Woka, wlej dwie łyżki oliwy, mocno go rozgrzej i wrzuć mięso. 🛠️ Smaż je, aż będzie dość mocno przyrumienione. 🛠️ Wlej sos i płyny z miski z sałaty. 🛠️ Gotuj, często mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. 🛠️ Możesz zjadać mięso z samymi warzywami lub tak jak ja, nałóż ryż na spód miski, połóż warzywa
RafalCookłyżek płatków chili ✅ Sól Makaron orzechowy ✅ 350 g makaronu pappardelle ✅ 2 ząbki czosnku drobno posiekanego ✅ 5 cm imbiru startego ✅ 3-5 łyżek masła orzechowego bez cukru ✅ 3 łyżki tajskiego sosu sojowego (lub zwykły sos sojowy ➕ łyżka cukru) ✅ 3 łyżki sosu sojowego ✅ 2 łyżki sosu rybnego ✅ 2 łyżki oleju sezamowego ✅ Sok z limonki ✅ Prażone orzeszki ziemne ✅ 3-5 łyżek Oleju Chili(...)Oliwa Chili gotowa, wlej ją do czystej butelki i schowaj do lodówki, może tak stać do miesiąca. Makaron Orzechowy 🛠️ Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. 🛠️ Masło orzechowe wymieszaj z sosami, czosnkiem, imbirem, sokiem z limonki, oliwą chili i kubkiem wody z gotowania makaronu. 🛠️ Rozgrzej Woka, wlej dwie, trzy łyżki oliwy chili i wrzuć makaron, często mieszając podgrzej go chwilę, wlej
RafalCookmoże tak zrobić ciasto na niedzielę zdrowsze niż zwykle? Dziś mam dla Was słodziutkie i przy tym zdrowe ciasto na bazie mielonych migdałów i daktyli. Jeśli dodacie kremowy sos „toffi” i odrobinę mleczka kokosowego, to pokochacie ten deser bez białego cukru i mąki. Ciasto jest dość sycące i bardzo słodkie – biały cukier zastępują w nim daktyle(...)jego wierzch papierem do pieczenia (dzięki temu nie przypieczesz za bardzo wierzchu ciasta). Piecz przez kolejne 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto lekko opadnie. Polej gorące ciasto podgrzanym sosem i polej odrobiną mleczka kokosowego dla jeszcze lepszego smaku Składniki CIASTO 250 g daktyli bez pestek 200 g mielonych migdałów 3 jajka 50 g mąki kasztanowej lub 20 g mąki
Eat me! Fit me!Prosta, zdrowa sałatka, pełna rozmaitych smaków: pikantna dzięki rzodkiewce, aksamitna za sprawą łososia, skropiona orzechowym sosem. To nie jest klasyczna sałatka COBB (przepis na wersję kanoniczną znajdziesz tutaj ), ale jest od niej lżejsza i zdrowsza i lżejsza. Dodaliśmy do niej sos tahini, ale jeśli nie masz tahini w domu (to możesz zrobić sos według tego przepisu:) to po prostu zrób(...)prosty sos jogurtowy (jogurt, czosnek, cytryna), lub winegret (cytryna, oliwa, miód). Tofu możesz zastąpić np. serem haloumi. Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 8 pomidorków koktajlowych 1 pęczek rzodkiewek 1 opakowanie sera tofu 100 g wędzonego łososia Główka sałaty rzymskiej Szczypiorek 1 łyżka oleju Sos 2 łyżki pasty tahini 2 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki sosu
Niedzielny kucharz