wadze ok. 1,5-2 kg 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chili 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej woda Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy z błonek i nadmiaru tłuszczu. Z wierzchu nacinamy nożem co ok. 2 cm. W misce(...)mieszamy ze sobą olej, sos sojowy, zioła prowansalskie, paprykę, chili i sól. Tak powstałą marynatą smarujemy mięso z każdej strony, również w środku nacięć. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 200℃ (góra-dół) i pieczemy szynkę w przykrytym naczyniu żaroodpornym przez 1 godzinę. Zmniejszamy temperaturę do 120℃ i pieczemy jeszcze przez 3 godziny. Wyjmujemy mięso
Prosto z Kotłaulubionymi dodatkami. Jednocześnie jest to danie bardzo uniwersalne, idealne na rodzinny obiad z dodatkiem warzyw i ryżu, a także przyjacielskie spotkanie. Kurczak w cieście kokosowym obłędnie smakuje podany z sosem chili lub czosnkowym. Pycha! Przepis na soczystego i pysznego kurczaka. Smak kurczaka będzie jeszcze lepszy, jeżeli zamarynujesz mięso na jakiś czas w przyprawach. Oto jedna z moich ulubionych(...)marynat do kurczaka (można marynować skrzydełka, filety itd.) : śmietanka 30%, masło orzechowe, pasta tamaryndowa, słodko-kwaśne chili i sos sojowy do smaku. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, dodać do mięsa i wymieszać dokładnie, tak aby marynata pokryła każdy kawałek kurczaka. Odstawić do zamarynowania. Zobacz wypróbowany przepis na kurczaka w cieście kokosowym. Kurczak w cieście kokosowym - składniki: 500g filetów z piersi
Moja Książka KucharskaProsty i smaczny sposób na pyszne danie obiadowe. Malutkie klopsiki wieprzowe zapiekane z makaronem, w pomidorowym sosie z dodatkiem zdrowego brokuła. Fantastyczne danie dla dzieci. Będą się nim zajadać. SKŁADNIKI: KLOPSIKI: 500 G MIELONEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO 2 ZĄBKI CZOSNKU GARŚĆ KOPERKU GARŚĆ ZIELONEJ PIETRUSZKI 1 JAJKO 1 ŁYŻKA KECZUPU 1 MAŁA CEBULA 2 -3 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ 1 ŁYŻKA MAJERANKU(...)PIEPRZ DO SMAKU SOS: 400 G KROJONYCH POMIDORÓW Z PUSZKI 1 MAŁA CEBULA 1 ŚREDNI BROKUŁ 2 ZĄBKI CZOSNKU 6 ŁYŻEK STARTEGO CZEDARU 2 ŁYŻKI STARTEGO PARMEZANU 4 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK 1 ŁYŻKA OREGANO SOL I PIEPRZ DO SMAKU POTRZEBNY BĘDZIE RÓWNIEŻ MAKARON PENNE 250 G ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: PRZYGOTOWAĆ KLOPSIKI: CEBULE OBRAĆ I POKROIĆ W BARDZO
Pani M - kuchnia smakowitaświetnie wyjdzie także na samych udkach. Aby mięso było wyjątkowo soczyste, wystarczy je zamarynować w jogurcie, keczupie i przyprawach – jest wtedy wyjątkowo wilgotne. Nie bez znaczenia jest też sos. Zamiast lub obok czosnkowego świetnie się sprawdza sos tysiąca wysp – ja do jego przygotowania użyłam Ketchupu Kieleckiego łagodnego i Musztardy Kieleckiej delikatesowej – mają świetne składy i wyraziste smaki(...)rozwiązanie, które pozwala łatwo wycisnąć zawartość. Samego Ketchupu Kieleckiego używam też do marynaty – nie tylko nadaje jej łagodnego smaku, ale także zmiękcza mięso. Gyros możecie podawać sam z sosem (np. w towarzystwie frytek czy surówki) albo jako kebab – w tortilli czy bułce. Będziecie zaskoczeni jaki jest smaczny. Gyros z kurczaka – domowy kebab: 1 kg mięsa z udek
Poezja smakuFileciki w kremowym sosie serowo-ziołowym Delikatne, kruche i soczyste mięsko z kurczaka duszone w pysznym i aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw, sera i śmietanki. Super pomysł na szybki i prosty obiad dla całej rodziny. Takie danie możemy podać z ryżem, ziemniaczkami lub makaronem. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka 1 niewielka marchewka (lub pół dużej) 1 mała(...)dokładamy ponownie mięso. Całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut. W międzyczasie raz przewracamy mięso *** *** Następnie dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką (dodajemy też łyżkę gorącego sosu z patelni, aby śmietanka się nie zważyła) oraz sery, mieszamy i zagotowujemy *** *** Gotujemy jeszcze przez kilka minut, bez przykrycia, często mieszają, do momentu, aż sos zgęstnieje *** *** Na koniec potrawę możemy
Blog z ApetytemDzisiaj pomysł na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka makaronowa z chorizo, papryką i fasolą pod pierzynką z sosu beszamelowego i sera Grana Padano. Do jej przygotowania użyłam makaronu świderki, ale równie dobrze sprawdzi się np. penne. Danie jest proste, pyszne i sycące. Zachęcam do wypróbowania Składniki: 300 g makaronu świderki 150 g kiełbasy chorizo 1 średnia czerwona papryka 3/4 puszki(...)szklanki bulionu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki cynamonu szczypta chili sól pieprz Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Dodatkowo: 100 g startego sera Grana Padano Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Kiełbasę chorizo
Oryginalny smakCzas czytania: 2 min Kurki w pomidorach. Kilka sosów i dań z kurkami już poznaliście, można znaleźć je na moim blogu, jest to, na przykład sos kurkowy z szałwią , cukinia faszerowana kurkami i kilka innych propozycji. Dziś zupełnie inny przepis lekki i bardzo delikatny bez dodatku śmietany, czy serka mascarpone. Uwielbiam smak tego wspaniałego, świeżego sosu. Sosu przygotowanego na bazie(...)pomidorów wyhodowanych we własnym ogródku, tymianku i cebuli. W prostocie tkwi siła! Kilka grzybków, pomidory i do tego zdrowa, pyszna kasza pęczak i obiad gotowy. Sos kurkowy można podać z makaronem, ziemniakami, ryżem lub inną kaszą, a i z kromką świeżego żytniego chleba będzie wspaniale smakował. Dziś piękny dzień warto wybrać się na spacer do lasu. Grzybów jest mnóstwo
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Pulpety rybne pełne smaku i aromatu w przepysznym sosie pomidorowym, to moja dzisiejsza propozycja na obiad. Oczywiście danie możecie podać na kolację, ale co podoba mi się najbardziej w tym przepisie oczywiście poza smakiem? To jest to, że można przygotować je wcześniej, a tuż przed podaniem podgrzać. Do przygotowania pulpetów potrzebna będzie biała ryba może(...)być dorsz, halibut, mintaj lub okoń nilowy. Dla nadania pulpetom lekkości dodałam drobno siekaną cukinię, cebulę i sporą ilość zieleniny. Sos jest bardzo prosty, a jednocześnie wyszukany i bardzo smaczny, czerwone wino, kminek, skórka z cytryny i pomidory łączą smaki i tworzą wspaniałą harmonię smaków. Całość jest po prostu przepyszna! Dodatkiem do pulpetów może być ryż, kasza, bulgur czy też
SprawdzonaKuchnia.pljest niezwykle cienkie i wymaga sporej pracy fizycznej przy odpowiednim rozwałkowaniu. Jeśli macie do dyspozycji robot kuchenny wyposażony w wałek to sprawa będzie banalnie łatwa! Do pierożków koniecznie przygotujcie sos do maczania, jest on niezbędny, ponieważ podkreśla smak pierożków gyoza. Sos można dowolnie modyfikować przez dodanie na przykład masła orzechowego lub pasty tahini. Surowe pierożki można mrozić 🙂 z pewnością przyda(...)Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 370 ml gorącej wody 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: 350 g świeżego szpinaku 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 6 łyżek sosu sojowego lub do smaku 4 łyżki siekanej zielonej kolendry 2 łyżki siekanej bazylii tajskiej lub zwykłej 4 łyżki siekanego zielonego szczypiorku 200 g suchego suszu sojowego wygląda jak mielone mięso
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Pewnie w każdym domu jest jakiś przepis na śledzie , które pojawiają się na świątecznym stole. Może chcielibyście urozmaicić swoje menu pysznym przepisem na śledzie w sosie musztardowym . W przepisie użyłam musztardy sarepskiej oraz musztardy francuskiej z całymi ziarenkami gorczycy, które przyjemnie pękają w ustach. Taka różnorodna faktura wspaniale wzbogaca konsystencję sosu. Świeży imbir , cebulka i delikatna(...)konsystencja sosu z dodatkiem majonezu i śmietany świetnie komponuje się ze śledzikiem. Przystawkę można przygotować na kilka dni przed podaniem, co korzystnie wpłynie na ich smak! Co jeszcze pysznego serwujecie swoim świątecznym gościom? Proponuję pyszny pasztet wegetariański przygotowany na bazie kaszy jaglanej. Do pasztetu proponuję domową musztardę z pewnością najlepszą, jaką możecie sobie wyobrazić. Wybierzcie tę opcję z daktylami
SprawdzonaKuchnia.plręcznikiem papierowym, następnie pokroić na nieduże kawałki, u mnie są to około 1,5 cm kawałki. W misce połączyć wszystkie składnik na sos dodać śledzie wymieszać i przełożyć do zamykanego naczynia. Śledzie włożyć do lodówki na przynajmniej 24 godzinny, aby przeszły smakami. 💭 Porady Po przygotowaniu sosu i wcześniejszym wymoczeniu śledzi mieszamy(...)wszystko razem i przekładamy śledzie w sosie do zamykanego naczynia. Śledzie najlepiej przygotować na dzień lub dwa przed planowanym podaniem, potrzebują czasu, aby przegryzły się i dokładnie przeszły smakami. Do przygotowania śledzi w musztardzie użyłam filetów al’a matias o lekko wędzonym aromacie, ale możecie użyć dowolnych filetów śledziowych. O prawdziwe matiasy niestety trudno w naszych sklepach
SprawdzonaKuchnia.plłososia , znalazło się też jajko i mleko. To wystarczy, żeby przygotować naprawdę pyszny i szybki obiad lub kolację. Przepis jest prosty , trzeba upiec kruche ciasto, a następnie wypełnić je sosem beszamelowo-jajecznym oraz pozostałymi składnikami. Zapiekanie trwa około 30 minut i obiad jest już gotowy! Tarta ze szpinakiem i łososiem wspaniale smakuje z dobrą surówką na przykład, Coleslaw(...)łyżeczki soli morskiej 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Składniki na wypełnienie 1 mała cebula 150 g szpinaku świeżego 100 g łososia wędzonego 2 ząbki czosnku Składniki na sos 60 g masła 3 łyżki mąki pszennej 350 ml mleka 2 małe jajka 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej sól do smaku pieprz do smaku Dodatkowo 1 kulka mozzarelli ser typu parmezan
SprawdzonaKuchnia.plkawałek ogórka kiszonego, kawałek cebuli i boczek, lub kabanosy. Tym razem dodałam kabanosy. Składniki: 600 g. schabu 1 cebula 2 średnie ogórki kiszone 2 kabanosy musztarda Na sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 3-4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe(...)szklanki wody Dodatkowo: trochę oleju do obsmażenia mięsa 50 g. masła do smażenia cebuli 1 łyżka maki do zagęszczenia sosu Schab pokroić w plastry i cienko rozbić tłuczkiem. U mnie wyszło 6 plastrów. Następnie plastry schabu, posmarować musztardą, na to wyłożyć po kawałku cebuli, ogórka i kabanosa. Zawinąć w roladę i spiąć wykałaczką z dwóch stron. Na głębokiej
Agusiowe smakołyki