farszu. Wymieszaj i połóż kurczaka. Zakryj go szczelnie folią i wstaw do nagrzanego pieca na 1h. Po godzinie zdejmij folię, piekarnik ustaw na 200°C, polej wierzch kurczaka sosem z brytfanki i piecz przez ok. 30 minut. Dzięki temu uzyskamy brązowo-złotą skórę. Wyjmij kurczaka i przy pomocy noża przełóż z brytfanki na deskę (należy duży nóż włożyć, tam gdzie(...)jest cytryna, do samego końca i na nożu kurczaka łatwo przenieść :)) Zanim pokroisz kurczaka odczekaj z 15 minut. Z cytryny wyjętej z kurczaka, wyciśnij całą zawartość na brytfankę z sosem. Wymieszaj a następnie przelej przez sitko do sosjerki. Jeśli chcem mieć gęstszy sos, można go zredukować gotując chwilę. Po 15 minutach wyciągnij nadzienie, polej sosem. Kurczaka podziel na części, wyłóż
Moja Delicjakuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 500 ml bulionu warzywnego (w przypadku diety wege) lub drobiowego 150 ml śmietanki kokosowej – coconut cream (użyłam gęstego mleczka kokosowego) sos rybny do smaku (użyłam sosu sojowego) sól morska, świeżo mielony pieprz 150 g makaronu ryżowego vermicelli liście kolendry do ozdoby (dałam natkę pietruszki) Przygotowanie: Rozgrzać rondel na średnim ogniu. Wlać(...)zmiękczenia czosnku. Dodaj liść kafiru oraz trawę cytrynową. Wrzuć kminek, kolendrę i kurkumę. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Natychmiast dodaj bulion i śmietanę kokosową. Przypraw solą, pieprzem i sosem rybnym. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut (danie ma lekko bulgotać), aż sos stanie się gęstszy i nabierze aromatu i smaku. Jeśli potrzeba dopraw jeszcze sosem rybnym. Ugotuj
Moja Delicjazalać mlekiem. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dusić. Dusić długo, bo aż 1,5 godziny. Ale po tym czasie mamy gotowy obiad. Miękką i soczystą polędwiczkę w sosie, który zaskakuje swoim smakiem. Sos jest bowiem pyszny, delikatnie nasiąknięty słodyczą z gotowanego czosnku i aromatem gałki muszkatołowej. Te danie polecam szczególnie początkującym, gdyż jest na prawdę proste w przygotowaniu . Składniki(...)pokrywką i dusić kolejne 30 minut. Znów przewrócić mięso, tym razem przykryć szczelnie pokrywką i dusić ostatnie pół godziny (razem czas duszenia to 1,5 godziny). Polędwiczkę wyciągnąć z sosu na deskę. Owinąć folią aluminiową, aby odpoczęła i nie wystygła. Sos przelać przez sito, wyciskając rozgotowany czosnek. Dodać miękisz z chleba i wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Spróbować, jeśli potrzeba doprawić
Moja DelicjaKrólik duszony w sosie z pieczarkami , to przepyszne danie w przepysznym sosie. Sosu jest tak dużo, że wykorzystujemy go do uduszenia w nim piersi z kurczaka na drugi dzień (no chyba, że sos zostanie pochłonięty przez domowników – Mąż, wręcz łyżką go wypijał 🙂 ). Dzięki temu mamy dwa pyszne obiadki dla 4 osób. Do zrobienia sosu potrzebne jest jasne piwo oraz dwie(...)potrzebną ilość i wykorzystać właśnie do tego dania (rosół możecie mrozić lub gorący wlewać do słoików i zakręcone trzymać w lodówce do dwóch tygodni). Czytaj więcej: Królik duszony w sosie z pieczarkami The post Królik duszony w sosie z pieczarkami appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSałatka z rukolą, smażonym serem halloumi oraz pomidorkami koktajlowymi i czerwonymi winogronami, z dodatkiem orzechów włoskich, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy. Tylko 5 składników + sos. Gotowa w 15 minut! Taka sałatka to świety pomysł na kolację lub lunch na wynos. Warto podać ją z grzankami z bułki, z dodatkiem masełka czosnkowego. Pychotka! Halloumi to cypryjski ser wytwarzany(...)szaszłyków, burgerów, zapiekanek i innych potraw. Składniki: ok. 80 g rukoli 150 g sera halloumi ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych ok. 7-8 szt. winogron czerwonych garść orzechów włoskich Sos: 3 łyżki oliwy 1-2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: Ser halloumi kroimy na plasterki grubości około 1 cm. Smażymy na rozgrzanej
Kuchnia MagdaLenySałatka z rukolą, smażonym serem halloumi oraz pomidorkami koktajlowymi i czerwonymi winogronami, z dodatkiem orzechów włoskich, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy. Tylko 5 składników + sos. Gotowa w 15 minut! Taka sałatka to świety pomysł na kolację lub lunch na wynos. Warto podać ją z grzankami z bułki, z dodatkiem masełka czosnkowego. Pychotka! Halloumi to cypryjski ser wytwarzany(...)szaszłyków, burgerów, zapiekanek i innych potraw. Składniki: ok. 80 g rukoli 150 g sera halloumi ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych ok. 7-8 szt. winogron czerwonych garść orzechów włoskich Sos: 3 łyżki oliwy 1-2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: Ser halloumi kroimy na plasterki grubości około 1 cm. Smażymy na rozgrzanej
Kuchnia MagdaLenyPizzerinki z sosem pomidorowym, awokado i przepiórczym jajkiem Najlepsza pizza , jak dla mnie, to taka przygotowana z ciasta, które dojrzewa w lodówce przez około 12 – 24 godziny. Tak dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Oczywiście możemy pominąć leżakowanie ciasta w lodówce i przygotować szybszą wersję pizzy z tego przepisu. Wówczas(...)mąki do pizzy typ “00” 15 g świeżych drożdży 8 g soli 30 ml oliwy z oliwek 300 ml wody DODATKI 2 awokado 200 g sosu pomidorowego gęstego 2 kule sera mozzarella lub 15 małych kulek 15 sztuk przepiórczych jaj kilka gałązek tymianku 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie CIASTO Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie
Tajemnice SmakuBitki wieprzowe w sosie własnym. Składniki na bitki wieprzowe w sosie własnym: 500g schabu wieprzowego 1 marchewka 2 cebule sól, pieprz do smaku mąka pszenna 1 ząbek czosnku 1 paska łyżeczka kminku tłuszcz do smażenia woda lub bulion do podlania kotletów Przepis na bitki wieprzowe w sosie własnym: Krok 1. Mięso pokroić w poprzek włókien na skośne plastry(...)płyn tylko przykrył kotlety) i dusić powoli pod przykryciem do miękkości. Gdy bitki wieprzowe będą już miękkie, zdjąć z ognia, doprawić jeszcze do smaku. Jeżeli okaże się, że sos jest zbyt gęsty, rozrzedzić wodą. Gotowe bitki wieprzowe w sosie własnym podawać w garnku, w którym się dusiły, albo na okrągłym półmisku oblane sosem. Bitki można podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną
Moja Książka Kucharskacieknie na samo wspomnienie tego połączenia, które zobaczyłam kiedyś u mojego ulubionego Donala Skehana! Przejdźmy zatem od razu do blatów i kuchenek przygotować pikantną panierkę i gęsty, serowy sos, by już za chwilę usłyszeć przyjemne skwierczenie smażonego kurczaka, chrupkość świeżych warzyw i w końcu...zatopić zęby w tym wspaniałym połączeniu smaków i tekstur! A zatem, niech dzieje się ciepły wrzesień(...)kolorach, niech jeszcze zostanie trochę trawy pod piknikowy koc, i niech chrupie cudowna sałatka w domach i pod gołym niebem. Pysznego poniedziałku! Chrupiący kurczak z sałatką Caesar i sosem blue cheese na 4 porcje Potrzebujesz: 350ml maślanki 6 udek z kurczaka bez kości olej do smażenia Panierka: 100g mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka granulowanego
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprostych składników, które łatwo przygotujesz w domu. Indyjski kurczak tikka masala z tego przepisu z powodzeniem może rywalizować z każdą indyjską restauracją. Bogaty i kremowy sos masala z aromatycznymi, złocistymi kawałkami kurczaka jest jednym z najlepszych jakie znam. Kurczak tikka masala - oryginalny przepis. Oryginalny tikka masala jest zwykle przyrządzany z kurczaka marynowanego w jogurcie, następnie(...)grilla. Aby przepis był łatwiejszy do zrobienia w domu, używamy patelni lub garnka. Połączenie niesamowitych przypraw: Garam Masala, Kuminu, mielonej kolendry i kurkumy w tym kremowym sosie na bazie pomidorów jest tak doskonałe, że kurczak tikka masala, z tego przepisu, eksploduje smakiem. Co podawać z kurczakiem tikka masala? Kurczaka tikka masla najlepiej podawać z ryżem
Moja Książka KucharskaSamodzielnie robiony sos czosnkowy jest niebo lepszy od gotowych produktów ze sklepu. Przede wszystkim – ma aromat świeżego czosnku, za co przecież tak go kochamy. Łatwo się o tym przekonanie, bo przepis jest naprawdę banalny. Przepis na sos czosnkowy Składniki: 2 duże ząbki czosnku lub 3 mniejsze (wybierz polski, unikaj chińskiego), 400 ml gęstego jogurtu naturalnego, 3 łyżki dobrego majonezu(...)łyżka octu, łyżeczka oregano, sól, pieprz. Jak zrobić sos czosnkowy? Czosnek obierz, drobno posiekaj, oprósz solą, następnie rozetrzyj za pomocą noża lub widelca na pastę, przełóż do miseczki. Dodaj jogurt, majonez, ocet, dopraw oregano, solą i octem. Dokładnie wymieszaj, odstaw do lodówki co najmniej na godzinę, aby sos przeszedł aromatem czosnku, następnie ponownie wymieszaj. Rada: tak przygotowany sos czosnkowy pasuje
Kulinarna Polskazjedli oni. To był całkiem udany eksperyment, naleśniki są fantastyczne w smaku, a co najważniejsze, ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Moje naleśniki były ze słodkimi czereśniami i sosem czekoladowym (słodkim, ale bez cukru). Przepis oczywiście można modyfikować i dodać inne owoce i inny sos. Naleśniki z piekarnika z czereśniami i sosem czekoladowym Składniki: Naleśniki(...)szkl. mleka 4) łyżka miodu 5) olej 6) kilka łyżek czereśni z kompotu Sos czekoladowy: 1) 3 łyżki śmietany 30% 2) 3-4 łyżki kakao 3) 1 łyżka miodu Sposób
Na kulinarnym poligoniekostk\u0119.\r","Sa\u0142at\u0119, pomidory, mozarell\u0119, fasol\u0119 i ziarna s\u0142onecznika wymiesza\u0107.\r","Musztard\u0119, olej, ocet i cukier wymiesza\u0107 razem tworz\u0105c sos.\r","Wymiesza\u0107 sa\u0142atk\u0119 z sosem."],"keywords":"fasola,na grilla,pomidory,sa\u0142ata,sa\u0142atka,s\u0142onecznik,sos,sos musztardowy"} Drukuj Sałatka fasolowa ze słonecznikiem Składniki: 1 sałata(...)obrać i pokroić w kostkę. Odcedzić fasolkę z zalewy. Mozarellę pokroić w kostkę. Sałatę, pomidory, mozarellę, fasolę i ziarna słonecznika wymieszać. Musztardę, olej, ocet i cukier wymieszać razem tworząc sos. Wymieszać sałatkę z sosem. https://www.bardzogrubysmok.pl/salatka-fasolowa-ze-slonecznikiem/ Sałatka fasolowa ze słonecznikiem Artykuł Sałatka fasolowa ze słonecznikiem pochodzi z serwisu Bardzo Gruby Smok
Bardzo Gruby SmokSmaczna i pożywna zapiekanka makaronowa z dużą ilością warzyw i sosem serowym. Do tej zapiekanki możecie dodać również mięso jednak spróbujcie najpierw wersji wegetariańskiej. Przepis ten powstał spontanicznie czyli tak, jak powstaje wiele przepisów na zapiekanki, a efekt zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Podczas czyszczenia lodówki powstał przepis na obiad w wersji zero waste (gospodarnie). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka makaronowa(...)warzywami i sosem serowym. Składniki 1 paczka makaronu (drobny) 400 g (u mnie mini rurki z warzywami) 1 średni brokuł 1 spora cukinia 500 g pieczarek 1 pęczek koperku lub natki pietruszki 180 g jogurtu greckiego 250 ml mleka 100 ml śmietanki 30 % 2 trójkąty serka topionego śmietankowego lub 2 łyżki mascarpone 20 dag żółtego sera ostrego 1 łyżeczka kurkumy
To co lubię - gotuję i polecamSos paprykowy z pomidorami i rodzynkami Mamy lato, czyli sezon na paprykę, tak więc trzeba ją wykorzystywać jak tylko się da. Tym razem postanowiłem ukręcić sos paprykowy z pomidorami i rodzynkami, który świetnie sprawdzi się na pizzy lub jako dip. Rodzynki w sosie nadają mu delikatnej i naturalnej słodyczy, która wspaniale współgra z ostrą, wędzoną papryką i octem balsamicznym(...)lubisz ich w serniku? Tutaj je pokochasz! Oczywiście sos możesz zrobić w większej ilości, przelać do słoiczków i zapasteryzować. Lubisz paprykę? A może po prostu masz jej nadmiar? Zobacz koniecznie mój wpis jak zrobić hummus , dodaj do niego upieczoną paprykę i zyskaj wspaniałą pastę kanapkową o wyjątkowym smaku. Dzisiejszy przepis na sos paprykowy, wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann . Jeśli lubisz
Blendman