Składniki: 1 ½ szklanki syropu klonowego 1 szklanka oleju roślinnego ½ szklanki sosu sojowego 2 łyżki jagód jałowca (opcjonalnie) 1 ½ szklanki octu jabłkowego ½ szklanki melasy 3 łyżki musztardy Dijon Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Stosować pod koniec czasu grillowania (aby uniknąć spalania cukrów w sosie) do nacierania wieprzowiny, drobiu lub ryb. Sos klonowy do grillowanych potraw is a post from: naRuszcie.pl(...)post Sos klonowy do grillowanych potraw appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieSos Boloński jak sama nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Jest on obecnie jednym z najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego skład wchodzi głównie mielone mięso (wieprzowe, wołowe) oraz warzywa. Sekretem idealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny. Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Składniki: 500 g mięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula 3 ząbki(...)białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) olej do smażenia (lub oliwa) Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek i seler naciowy siekamy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy na złoto. Następnie dodajemy
Słodka StronaDzisiaj na bazie jednego z moich ukochanych składników - mowa o trawie cytrynowej, stworzymy razem genialny, cudownie kremowy sos Veloute, w którym zakochałam się od pierwszego posmakowania. Samej trawie poświęcę osobny wpis w dziale zioła w kuchni , bo jest o czym pisać! Właściwie, oprócz zastosowania kulinarnego, w trawie cytrynowej mogłabym się kąpać i spać, balsamować się nią i perfumować(...)dodatkowo zapalić jeszcze świeczkę z jej aromatem, co zresztą czynię od wielu, wielu lat. Uwielbiam ją pod każdą postacią! Do wspaniałego sosu, który może stanowić bazę do wielu potraw, tym razem dobrałam dodatki w wersji deluxe, a są nimi filet z łososia opiekany w maku oraz cudownie czarny makaron. Mam nadzieję, że przepis spodoba się nie tylko "czarnym charakterom
Garniec MagaliePyszna, pikantna, lekko chrupiąca brukselka z dodatkiem azjatyckich sosów i papryczki chilli. Idealna jako dodatek do dań głównych. Zainspirował mnie ten przepis. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 300 g świeżej brukselki sól, cukier 1 papryczka chilli, pokrojona w plasterki 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku, pokrojone w ćwiartki 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu rybnego(...)łyżeczka sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki oleju świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Brukselkę blanszujemy w osolonym i posłodzonym wrzątku przez 2 minuty, odcedzamy, odstawiamy na bok. Sosy mieszamy ze sobą, odstawiamy. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, aż zacznie dymić. Wrzucamy czosnek i imbir, smażymy 15 sekund. Dodajemy brukselkę, papryczkę
Tajskie smakiPolecamy wyjątkowe gotowe sosy i przyprawy do dań z grilla. Ballymaloe Tomato Original Relish to bogaty w pomidory wyśmienity, naturalny sos. Stworzony według oryginalnej irlandzkiej receptury, doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, serów, jak również jest idealnym dodatkiem do kanapek, burgerów i wielu innych. Oprócz niesamowitych walorów smakowych jego niewątpliwą zaletą jest to, że nie zawiera glutenu. Ballymaloe Jalapeno Pepper(...)Relish to przepyszny paprykowo – pomidorowy sos, który nada Twoim potrawom wyrazistości. Jest to w pełni naturalny, bezglutenowy sos stworzony według tradycyjnej irlandzkiej receptury. Idealnie pasuje do mięs, serów, snacków i wielu innych. Przyprawa do steków Broil King Perfect Steak . To starannie dobrana kompozycja grubo mielonych przypraw Broil King, dzięki której Twój wołowy stek będzie zawsze idealnie doprawiony. Perfect
naRuszcieŚwietnym pomysłem na przygotowanie deseru z grilla mogą być szaszłyki owocowe podawane z sosem czekoladowym. Lekko grillowane owoce i ciepły sos czekoladowy to idealne połączenie które będzie smakowało każdemu. Składniki: 2 dojrzałe banany, obrane 2 średnie nektarynki i brzoskwinie 6 całych truskawek ¾ szklanki startej czekolady półsłodkiej 2/3 szklanki skondensowanego mleka 2/3 szklanki cukru ¼ szklanki masła lub margaryny Przygotowanie: Aby przygotować(...)sos czekoladowy należy stopić czekoladę z masłem lub margaryną w małym rondelku na małym ogniu. Dodawać powoli cukier i skondensowane mleko. Mieszaninę doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 8 minut ciągle mieszając. Następnie zdjąć ją z ognia i odstawić na bok. Z nektarynek i brzoskwiń usunąć pestki, pokroić owoce w kliny a banany
naRuszcieSzparagi w sosie holenderskim Szparagów nigdy dość! Kolejna prosta wersja na szybkie danie ze szparagami w roli głównej. Tym razem to szparagi z sosem holenderskim. Wiem, nie należy on do najlżejszych - żółtka i masło - to zdecydowanie nie jest danie dla osób na diecie lub borykających się z podwyższonym cholesterolem. Nie mogłam sobie jednak odmówić przyjemności zjedzenia chociażby odrobinki sosu! Idealnie(...)komponuje się zarówno ze szparagami, jak i jajkiem. Zobacz również inne przepisy na ----> SZPARAGI Szparagi w sosie holenderskim - przepis: Składniki: 8-10 szparagów 2 żółtka w temperaturze pokojowej 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny świeżo mielona sól morska świeżo mielony pieprz kolorowy Szparagi w sosie holenderskim - jak zrobić? Szparagi opłukać, osuszyć, oderwać zdrewniałe końce. Gotować w osolonym
Moje Qulinariakroi się w cienkie paski i łączy z kruchą sałatą lodową, pomidorkami, czerwoną cebulą, niekiedy z papryką, czasem posypuje się sałatkę mixem prażonych ziaren, a tuż przed podaniem skrapia sosem winegret (vinaigrette). Tym razem panierka została przygotowana z bułki tartej wymieszanej z ostrą czerwoną papryką Ta sałatka to odczarowanie nudnego kotleta schabowego Najlepsza sałatka z panierowanym schabem: SKŁADNIKI: 1 sałata(...)sałaty lodowej wsypujemy do szklanej misce, układamy część pokrojonych pasków schabu, część pokrojonych pomidorów, część kostki paprykowej i piórka czerwonej cebuli, przykrywamy kolejną taką samą warstwą składników. Całość skrapiamy sosem winegret. Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSos czosnkowy z bitą śmietaną... Puszysty, delikatny. O wyrazistym aromacie czosnku. Z dodatkiem majonezu. Przyprawiony solą, pieprzem i cukrem. Pyszny dodatek! Polecam! Składniki: 150 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 1 - 3 ząbki czosnku; 3 łyżki majonezu; Szczypta białego cukru; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Śmietankę wlać do miski (u mnie od robota kuchennego) i ubić mikserem(...)lodówce (choć wówczas może trochę stracić na puszystości). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ilość czosnku należy dostosować do własnych upodobań. Ja dałam tylko 1 ząbek czosnku, ponieważ moja rodzina lubi sos o delikatnym posmaku czosnku. W razie braku moździerza, przeciśnięty przez praskę czosnek należy dobrze wymieszać z majonezem i przyprawami. Wielbiciele vegety mogą nią zastąpić sól i pieprz. Dodatek cukru
Gospodyni MiejskaPrzelewamy go do rondla przez sitko. Do szklanki wlewamy 150 ml zimnej wody, wsypujemy 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. Powoli i stopniowo (do uzyskania pożądanej konsystencji sosu) dodajemy rozrobioną w wodzie mąkę do rondla z wywarem, ciągle mieszamy. Zagotowujemy sos. Gotowe! Sos jest słodki i świetnie pasuje do drobiu. Zwykłe pure smakuje wyjątkowo
IzaGotujeSos chrzanowy ma dla nas kilka niezaprzeczlnych zalet: - jest bardzo łatwy do przyrządzenia - nie jest pracochłonny (czas przygotowania to około 15 minut) - pasuje do wielu dań m.in. z drobiu, wołowiny, ryb, jajek - można go podawać na ciepło i na zimno Składniki - wariant pierwszy 100-150 g ostrego tartego chrzanu 200 g gęstej śmietany minimum 18% 1/2 szklanki rosołu(...)bulionu wołowego lub wywaru warzywnego (może być więcej, jeśli sos ma być rzadki) 1 żółtko 2 łyżeczki cukru 1 niezbyt czubata łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki wody sól i pieprz (najlepiej biały), ewentualnie szczypta gałki muszkatołowej do smaku lub sproszkowanej gorczycy ewentualnie koperek do dekoracji ewentualnie kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie Rosół (lub bulion wołowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapropozycja obiadowa a nie wyróżnia się ciastem pierogowym, ale mięsnym, smakowitym (i naprawdę znakomitym!) farszem na bazie piersi z kaczki, majeranku i dużej ilości czosnku. Całą kompozycję idealnie wypełnia sos na bazie boczniaków oraz świeża kolendra. Brzmi apetycznie? Zapraszamy do przepisu: Składniki: Składniki: Ciasto na pierogi: 3 pełne szklanki mąki, 1 żółtko, 1 szklanka letniej wody(...)łyżki oleju, sól Farsz: 400g piersi z kaczki, 1 szalotka, 2 spore ząbki czosnku, garść posiekanego, świeżego majeranku (opcjonalnie, może być również suszony), 1 jajo (opcjonalnie) Sos boczniakowy: 300g boczniaków, 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki masła 80%tłuszczu, świeżo zmielona sól i pieprz. Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od sporządzenia ciasta pierogowego: do głębokiej
Symfonia Smakówstole zagościła gęsina. Przyrządzona w wersji slow food i w staropolskim stylu - czyli ciemna w środku. W tej wersji skórka jest chrupiąca, a środek miękki. Gęsi na stole towarzyszył sos śliwkowy, pieczarki faszerowane kaszą gryczaną i glazurowane buraczki. Niestety konieczność szybkiego nakarmienia pustych żołądków ograniczyła możliwości fotografowania. Mimo to mam nadzieję, że zachęcę kogoś do przygotowania gęsiny. Składniki: Gęś(...)skórą do góry. Na patelnię wlać 2 łyżki tłuszczu wytopionego z gęsi. Dodać śliwki, łyżkę miodu i wodę. Zagotować razem, dodać wino, cynamon i gałkę muszkatołową. Gotować około minuty. Sosem zalać mięso. Naczynie przykryć. Piec 1-1,5 godziny w 170°C (termoobieg). Upieczone piersi przełożyć na półmisek. Odstawić na chwilę,żeby mięso odpoczęło. W tym czasie przygotować sos. Śliwki
Pełny talerzSos do mięsa musi być i już. Szczególnie ten gęsty i bardzo aromatyczny. U mnie zawsze jest podawany czy do ziemniaków czy ryżu, kaszy. Tym razem zrobiłam sos z dodatkiem esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr. To takie szybkie rozwiązanie, gdy mamy mniej czasu na przygotowanie i długie gotowanie domowego sosu. Od czasu do czasu możemy sięgać po takie ułatwienia(...)Składniki : * 300g karkówki bądź innego mięsa wieprzowego * cebula * 2 ząbki czosnku * łyżka smalcu * szklanka zimnej wody * jedna esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr Przygotowanie : Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w piórka, czosnek w plasterki. Rozgrzać smalec. Zeszklić warzywa. Dodać mięso, przesmażyć, zalać wodą i zagotować. Gotować około 40 minut, dodać esencję do sosu pieczeniowego
Magiczne Życie MartyRewelacyjny w smaku sos słodko-kwaśny. Możecie go przelać do słoików i zimą delektować się jego smakiem. Wystarczy, że podsmażycie , np. pokrojone mięso z kurczaka, dodacie sos i obiad gotowy. Po za tym uwierzcie mi poniższy sos jest o niebo lepszy niż kupny. Jeżeli chcecie przygotować go dla dzieci to radzę nie dodawać papryki chili + dodać trochę mniej octu(...)zmiękną to dodać pomidory. Całość gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając (gotować na małym ogniu!). Gdy pomidory rozpadną się to dodać kukurydzę i pokrojonego w kostkę ananasa. Przygotowany sos przyprawić solą oraz pieprzem. Dodać cukier i ocet. Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu. W połowie szklanki zalewy z ananasa rozpuścić 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Przygotowaną masę wlać
Ugotować