sosy - 72234 przepisów (strona:306/4816)

Makaron z sosem z pieczonego kurczaka z brokułami. 260

Dzisiaj zapraszam na pyszny sos, którego podstawą jest pieczony kurczak. Jest to kolejna propozycja na szybki obiad, pod warunkiem, że ma się akurat kawałek pieczonego mięsa. Za bazę do sosu mogą nam posłużyć resztki z  kurczaka pieczonego na tymianku lub  pieczonych ćwiartek z kurczaka . Jest to naprawdę pyszne danie, pieczone mięso dopełnia smak aksamitnego, kremowego sosu, a dodatek(...)brokułów przełamuje smak nadając mu świeżości. Pycha!!! Składniki na makaron z sosem z pieczonego kurczaka z brokułami kawałek pieczonego kurczaka (udko, pierś- wraz ze skórką) 1 średnia cebula 400 ml wody 1 kostka mięsna 2 łyżki mąki 100 ml śmietany słodkiej 18 % do zup i sosów 250 g ugotowanego brokuła 350 g makaronu olej sól pieprz 1 listek laurowy

Rozpustne gotowanie
Kurczak po meksykańsku. 155

się zdążyliście stęsknić :)      A teraz już serio. Jakiś czas temu publikowałam mój sprawdzony przepis na tortille pszenno-kukurydziane , dziś natomiast przyszedł w końcu czas na sos, który przygotowuję do tych właśnie placków. Jest dosyć pikantny, lecz pikantność tę równoważy słodycz cebuli, pomidorów i kukurydzy. Sos czosnkowy podkreśla smak dania i nadaje mu wyjątkowego charakteru. Polecam! Składniki(...)obranych i pokrojonych w kostkę pomidorów 1 mała puszka słodkiej kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej (opcjonalnie- ja nie dałam, bo nie miałam :)) olej przyprawa do dań meksykańskich sól SOS CZOSNKOWY: 1 ząbek czosnku kilka łyżek jogurtu naturalnego bądź kwaśnej, gęstej śmietany sól      Filety z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Cebule obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni

Rozpustne gotowanie
Makaron spaghetti z kurczakiem w sosie czosnkowym z pomidorkami 449

Makaron spaghetti ze smażoną piersią kurczaka o fantastycznym, lekko cytrynowym smaku, w sosie czosnkowym przyprawianym świeżą bazylią z pomidorkami koktajlowymi. Cytrynowego kurczaka otrzymujemy dzięki marynacie cytrynowej z dodatkiem świeżych ziół takich jak tymianek i rozmaryn. Składniki: (4-5 porcji) 500 g filetu z piersi kurczaka 500 g makaronu spaghetti 2 łyżki oleju   Marynata cytrynowa do kurczaka: 2 łyżeczki posiekanego(...)cytryny skórka otarta z 1 cytryny (dobrze wyszorowanej i wyparzonej) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka gruboziarnistej soli 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy   Sos czosnkowy: 6 dużych ząbków czosnku 100 g masła 2 łyżki oliwy 2 łyżki mąki pszennej 2 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii sól, pieprz 2 garście pomidorków koktajlowych

Moja Delicja
Sos beszamelowy 152

Ostatnio, chyba ze dwa wpisy temu, zamieściłem przepis na mój ulubiony sos czosnkowy . Bo pisałem, że pewnie będę często teraz wciągał jakieś wiosenno-letnie przekąski z tym sosem, które być może będę tu opisywał i żeby za każdym razem nie pisać jak się ten sos robi to będzie przepis w osobnym poście i z głowy :) I właśnie pomyślałem, że identycznie(...)zrobię z sosem beszamelowym, też z pewnością nie raz będę jeszcze po niego sięgał. Zamiast za każdym razem pisać jak zrobić to tylko linka do tego wpisu będę zamieszczał. A beszamel jest prosty i doskonały, niektóre potrawy nie mogą się bez niego obejść. Np. taki kalafior pod beszamelem, mmmmmm! Niech no ja tylko upoluję w sklepie kalafiora jakiegoś :) 2 łyżki

Marder&Marder Manufacture
Sos klonowy do grillowanych potraw 158

Składniki: 1 ½ szklanki syropu klonowego 1 szklanka oleju roślinnego ½ szklanki sosu sojowego 2 łyżki jagód jałowca (opcjonalnie) 1 ½ szklanki octu jabłkowego ½ szklanki melasy 3 łyżki musztardy Dijon Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Stosować pod koniec czasu grillowania (aby uniknąć spalania cukrów w sosie) do nacierania wieprzowiny, drobiu lub ryb. Sos klonowy do grillowanych potraw is a post from: naRuszcie.pl(...)post Sos klonowy do grillowanych potraw appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) 3103

Sos Boloński jak sama nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Jest on obecnie jednym z najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego skład wchodzi głównie mielone mięso (wieprzowe, wołowe) oraz warzywa. Sekretem idealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny. Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Składniki: 500 g mięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula 3 ząbki(...)białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) olej do smażenia (lub oliwa) Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek i seler naciowy siekamy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy na złoto. Następnie dodajemy

Słodka Strona
Czarny łosoś z sosem Veloute 236

Dzisiaj na bazie jednego z moich ukochanych składników - mowa o trawie cytrynowej, stworzymy razem genialny, cudownie kremowy sos Veloute, w którym zakochałam się od pierwszego posmakowania.  Samej trawie poświęcę osobny wpis w dziale zioła w kuchni , bo jest o czym pisać!  Właściwie, oprócz zastosowania kulinarnego, w trawie cytrynowej mogłabym się kąpać i spać, balsamować się nią i perfumować(...)dodatkowo zapalić jeszcze świeczkę z jej aromatem, co zresztą czynię od wielu, wielu lat. Uwielbiam ją pod każdą postacią! Do wspaniałego sosu, który może stanowić bazę do wielu potraw, tym razem dobrałam dodatki w wersji deluxe, a są nimi filet z łososia opiekany w maku oraz cudownie czarny makaron.  Mam nadzieję, że przepis spodoba się nie tylko "czarnym charakterom

Garniec Magalie
Smażona brukselka na ostro 280

Pyszna, pikantna, lekko chrupiąca brukselka z dodatkiem azjatyckich sosów i papryczki chilli. Idealna jako dodatek do dań głównych. Zainspirował mnie ten przepis. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 300 g świeżej brukselki sól, cukier 1 papryczka chilli, pokrojona w plasterki 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku, pokrojone w ćwiartki 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu rybnego(...)łyżeczka sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki oleju świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Brukselkę blanszujemy w osolonym i posłodzonym wrzątku przez 2 minuty, odcedzamy, odstawiamy na bok. Sosy mieszamy ze sobą, odstawiamy.  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, aż zacznie dymić. Wrzucamy czosnek i imbir, smażymy 15 sekund. Dodajemy brukselkę, papryczkę

Tajskie smaki
Przyprawy Broil King i sosy Ballymaloe dostępne w naszej ofercie 224

Polecamy wyjątkowe gotowe sosy i przyprawy do dań z grilla. Ballymaloe Tomato Original Relish to bogaty w pomidory wyśmienity, naturalny sos. Stworzony według oryginalnej irlandzkiej receptury, doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, serów, jak również jest idealnym dodatkiem do kanapek, burgerów i wielu innych. Oprócz niesamowitych walorów smakowych jego niewątpliwą zaletą jest to, że nie zawiera glutenu. Ballymaloe Jalapeno Pepper(...)Relish to przepyszny paprykowo – pomidorowy sos, który nada Twoim potrawom wyrazistości. Jest to w pełni naturalny, bezglutenowy sos stworzony według tradycyjnej irlandzkiej receptury. Idealnie pasuje do mięs, serów, snacków i wielu innych. Przyprawa do steków Broil King Perfect Steak . To starannie dobrana kompozycja grubo mielonych przypraw Broil King, dzięki której Twój wołowy stek będzie zawsze idealnie doprawiony. Perfect

naRuszcie
Szaszłyki owocowe z sosem czekoladowym 178

Świetnym pomysłem na przygotowanie deseru z grilla mogą być szaszłyki owocowe podawane z sosem czekoladowym. Lekko grillowane owoce i ciepły sos czekoladowy to idealne połączenie które będzie smakowało każdemu. Składniki: 2 dojrzałe banany, obrane 2 średnie nektarynki i brzoskwinie 6 całych truskawek ¾ szklanki startej czekolady półsłodkiej 2/3 szklanki skondensowanego mleka 2/3 szklanki cukru ¼ szklanki masła lub margaryny Przygotowanie: Aby przygotować(...)sos czekoladowy należy stopić czekoladę z masłem lub margaryną w małym rondelku na małym ogniu. Dodawać powoli cukier i skondensowane mleko. Mieszaninę doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 8 minut ciągle mieszając. Następnie zdjąć ją z ognia i odstawić na bok. Z nektarynek i brzoskwiń usunąć pestki, pokroić owoce w kliny a banany

naRuszcie
Szparagi w sosie holenderskim 191

Szparagi w sosie holenderskim Szparagów nigdy dość! Kolejna prosta wersja na szybkie danie ze szparagami w roli głównej. Tym razem to szparagi z sosem holenderskim. Wiem, nie należy on do najlżejszych - żółtka i masło - to zdecydowanie nie jest danie dla osób na diecie lub borykających się z podwyższonym cholesterolem. Nie mogłam sobie jednak odmówić przyjemności zjedzenia chociażby odrobinki sosu! Idealnie(...)komponuje się zarówno ze szparagami, jak i jajkiem. Zobacz również inne przepisy na ----> SZPARAGI Szparagi w sosie holenderskim - przepis: Składniki: 8-10 szparagów 2 żółtka w temperaturze pokojowej 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny świeżo mielona sól morska świeżo mielony pieprz kolorowy Szparagi w sosie holenderskim - jak zrobić? Szparagi opłukać, osuszyć, oderwać zdrewniałe końce. Gotować w osolonym

Moje Qulinaria
sałatka z panierowanym schabem 429

kroi się w cienkie paski i łączy z kruchą sałatą lodową, pomidorkami, czerwoną cebulą, niekiedy z papryką, czasem posypuje się sałatkę mixem prażonych ziaren, a tuż przed podaniem skrapia sosem winegret (vinaigrette). Tym razem panierka została przygotowana z bułki tartej wymieszanej z ostrą czerwoną papryką Ta sałatka to odczarowanie nudnego kotleta schabowego Najlepsza sałatka z panierowanym schabem: SKŁADNIKI: 1 sałata(...)sałaty lodowej wsypujemy do szklanej misce, układamy część pokrojonych pasków schabu, część pokrojonych pomidorów, część kostki paprykowej i piórka czerwonej cebuli, przykrywamy kolejną taką samą warstwą składników. Całość skrapiamy sosem winegret. Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos czosnkowy z bitą śmietaną 351

Sos czosnkowy z bitą śmietaną... Puszysty, delikatny. O wyrazistym aromacie czosnku. Z dodatkiem majonezu. Przyprawiony solą, pieprzem i cukrem. Pyszny dodatek! Polecam!   Składniki: 150 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 1 - 3 ząbki czosnku; 3 łyżki majonezu; Szczypta białego cukru; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Śmietankę wlać do miski (u mnie od robota kuchennego) i ubić mikserem(...)lodówce (choć wówczas może trochę stracić na puszystości). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ilość czosnku należy dostosować do własnych upodobań. Ja dałam tylko 1 ząbek czosnku, ponieważ moja rodzina lubi sos o delikatnym posmaku czosnku. W razie braku moździerza, przeciśnięty przez praskę czosnek należy dobrze wymieszać  z majonezem i przyprawami. Wielbiciele vegety mogą nią zastąpić sól i pieprz. Dodatek cukru

Gospodyni Miejska
Sos jabłkowy do drobiu 192

Przelewamy go do rondla przez sitko. Do szklanki wlewamy 150 ml zimnej wody, wsypujemy 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. Powoli i stopniowo  (do uzyskania pożądanej konsystencji sosu) dodajemy rozrobioną w wodzie mąkę do rondla z wywarem,  ciągle mieszamy.  Zagotowujemy sos.  Gotowe! Sos jest słodki i świetnie pasuje do drobiu.  Zwykłe pure smakuje wyjątkowo

IzaGotuje
Sos chrzanowy w trzech wariantach - z serii przepisy Wielbłąda 200

Sos chrzanowy ma dla nas kilka niezaprzeczlnych zalet: - jest bardzo łatwy do przyrządzenia - nie jest pracochłonny (czas przygotowania to około 15 minut) - pasuje do wielu dań  m.in. z  drobiu, wołowiny, ryb, jajek - można go podawać na ciepło i na zimno Składniki - wariant pierwszy 100-150 g ostrego tartego chrzanu 200 g gęstej śmietany minimum 18% 1/2 szklanki rosołu(...)bulionu wołowego lub wywaru warzywnego (może być więcej, jeśli sos ma być rzadki) 1 żółtko 2 łyżeczki cukru 1 niezbyt czubata łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki wody sól i pieprz (najlepiej biały),   ewentualnie szczypta gałki muszkatołowej do smaku lub sproszkowanej gorczycy ewentualnie koperek do dekoracji   ewentualnie kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie  Rosół (lub bulion wołowy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata