sosy - 72234 przepisów (strona:306/4816)

Domowy bulion warzywny 190

Bulion warzywny to podstawa większości zup i kremów ale także sosów i dań jednogarnkowych. Dziś u mnie przepis na wywar warzywny tylko z naturalnych składników bez zbędnych dodatków, wzmacniaczy smaku, sztucznych kostek bulionowych wypełnionych glutaminianem sodu i solą. Bulion warzywny pełen naturalnych składników Jakiś czas temu poczyniłam wpis o tym jak ugotować najlepszy rosół mięsny. Teraz przyszedł czas na przepis(...)bulionowych wypełnionych glutaminianem sodu i solą. Bulion według mojego przepisu jest przygotowywany tylko z naturalnych składników. W mojej kuchni taki bulion to podstawa większości zup i kremów ale także sosów i dań jednogarnkowych. Dobra wiadomość jest taka, że przepis na bulion jest super prosty a przygotowanie go zamie Ci tylko kilka minut i masz pełną kontrolę nad tym co znajdzie

Book of spells
Sos czosnkowy 132

Opis sos czosnkowy: Sos czosnkowy – kremowy i bardzo aromatyczny sos to niezastąpiony dodatek do dań z grilla. Jest idealny również do pieczonych ziemniaków, mięs z rusztu i wszystkich grillowanych warzyw. Do przygotowania sosu potrzebujemy tylko kilka prostych i tanich składników. Przygotowujemy go na bazie jogurtu naturalnego, więc nie jest wysoko kaloryczny. Składniki: 180 g jogurtu naturalnego (typu bałkańskiego) 3 łyżki(...)dużego słoika dodajemy jogurt naturalny oraz majonez. Następnie dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz cukier. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Żeby nie było grudek w sosie, zawsze używam do wymieszania blendera. Gotowy sos odstawiamy do lodówki, żeby przegryzł się smakiem. Artykuł Sos czosnkowy pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pizza alpejska (na puszystym cieście) 221

szklanki ciepłej wody; 1/4 szklanki pełnego mleka w proszku; Opakowanie drożdży suchych instant (o wadze 7 g); 1 łyżka białego cukru; 1/2 łyżeczki soli; 2 łyżki oleju. ŚMIETANOWY SOS DO PIZZY: 1 łyżka masła; 1 łyżka mąki pszennej; 1/4 szklanki zimnego mleka; 65 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 1/4 łyżeczki suszonego tymianku; Szczypta białego pieprzu; Szczypta soli.  DODATKI(...)blachy i delikatnie docisnąć palcami do boków blachy (tworząc rant pizzy). Tak przygotowane ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. ŚMIETANOWY SOS DO PIZZY: Do rondelka włożyć masło i, gotując na średnim ogniu, rozpuścić. Do rozpuszczonego masła wsypać mąkę i energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną), gotować na średnim ogniu, aż powstanie złocista

Gospodyni Miejska
Wielkanocna sałatka z szynką i jajkami 507

ciekawą propozycję sałatki, którą możecie podać na śniadanie lub kolację. Bardzo ważne jest abyście przygotowali ją na świeżo aby sałata pozostała chrupiąca. Smak sałatki z całą pewnością podkreśli sos chrzanowy :) Składniki na sałatkę (na 2 porcje) opakowanie miksu sałata ok. 150g szynka gotowana ok. 150g <- zobaczcie jak zrobić ją samemu 1/2 czerwonej papryki 2 jajka garść pestek dyni Składniki(...)sos chrzanowy 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 spora łyżeczka chrzanu sól pieprz Sos chrzanowy – przepis W miseczce mieszamy jogurt naturalny z majonezem i chrzanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wielkanocna sałatka z szynką i jajkami – przepis Szynkę kroimy w paseczki. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i również kroimy w paseczki. Jajka gotujemy na twardo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka warstwowa z brokułem i kurczakiem 33449

kurczakiem – to sałatka, która pokochacie od pierwszego kęsa! My ją wręcz uwielbiamy :) Sprawdzi się idealnie na wszelkiego rodzaju imprezy, czy kolację. Połączenie brokuła z kurczakiem i przepysznym domowym sosem czosnkowym to strzał w dziesiątkę, a całość uwieńczona uprażonymi migdałami sprawia, że sałatka ta smakuje jeszcze lepiej! Więcej przepisów na sałatki i surówki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki – przepisy(...)brokułem i kurczakiem – Składniki: 1 brokuł 4 pomidory (u mnie śliwkowe) 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 360g) 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie sera typu feta sos czosnkowy (z tego przepisu: sos czosnkowy z ziołami ) garść migdałów lub ulubionych nasion (np. słonecznika, dyni itd.) sól, pieprz, papryka słodka w proszku – do smaku olej rzepakowy lub oliwa

Kulinarne Przeboje
Pizza z indykiem, oliwkami i rukolą 181

Pizza domowa, zawsze będzie wyjątkowa.  Ciasto, sos sami przygotujecie, a skałdniki według swoich smaków dodajecie.  Pizzę przeważnie z ciągnącym serem zjadamy, a tu całkiem inną wersję mamy.  Sos, serem długodojrzewającym posypujemy, dzieki temu fajny smak uzuskujemy.  Świeże zioła, radicchio i rukola, nie tylko kolorów pizzy dodają, ale wyrazistego skaku nadają.   Składniki: ciasto(...)świeżych drożdży, 250 ml ciepłej wody, ½ łyżeczka cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, ok. 450 g mąki do drożdżowych wypieków,   sos: 2 ząbki czosnku, 1 opakowanie pomidorów krojonych z bazylią i oregano ( w kartonie 390 g), 2 łyżki oliwy z oliwek, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej

Moniki Smakołyki
Carbonara z cukinią 189

Carbonara z cukinią to idealne połączenie klasycznej carbonary (przepis TUTAJ) z cukinią. Oprócz niebiańskiego smaku nasz makaron będzie też bardzo apetycznie wyglądał. Uroku doda zielony dodatek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – przepis krok po kroku 161

szpinaku mrożonego (możecie też użyć świeżego) 130 g śmietany 18% 1 łyżkę oleju lub masła 4 małe ząbki czosnku sól i pieprz do smaku ok. 500 g sosu pomidorowego z pieczarkami (ja używam gotowego sosu pomidorowego z papryką i pieczarkami, który przygotowujemy do słoików na zimę) żółtego sera (ja używam sera bez laktozy) Wykonanie krok po kroku: 1. Najpierw przygotowujemy(...)dodajemy śmietanę. Wszystko dusimy jeszcze przez moment, aby smaki się połączyły. 9. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. 10. W naczyniu żaroodpornym układamy pierwszy naleśnik, smarujemy go sosem pomidorowym i posypujemy startym serem żółtym. 11. Przykrywamy drugim naleśnikiem i smarujemy go sosem szpinakowym. 12. Na trzeci naleśnik nakładamy sos pomidorowy i posypujemy startym serem, a na czwarty znowu

Okiem Blondynki by McBlondi
Słodko - kwaśna, zapiekana fasolka z boczkiem 183

Składniki: 4 puszki białej fasoli konserwowej (każda o wadze netto, po odsączeniu - 240 g); 12 cienkich plastrów wędzonego boczku; 1/2 średniej czerwonej papryki; 1 duża cebula; 3/4 szklanki sosu bbq; 500 g przecieru pomidorowego; 1/2 szklanki cukru trzcinowego; 1/4 szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego; 2 łyżeczki soli; 2 łyżki musztardy Dijon; 1 łyżka oleju. 1 szklanka(...)odcedzić z zalewy, przepłukać (na sicie) pod bieżącą wodą. Cebulę obrać, drobno posiekać. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w kostkę. Do miski wlać przecier pomidorowy, sos bbq, ocet. Wsypać cukier trzcinowy i sól. Dodać musztardę Dijon. Całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą do smaku. Odstawić na bok. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) położyć plastry

Gospodyni Miejska
Pieczeń mięsna 149

obiadowe z wykorzystaniem mięsa mielonego. Skusiłam sie na mięso z indyka. Jest delikatniejsze w smaku od mięsa wołowego. Nie jest też tak tłuste jak mięso wieprzowe. Do pieczeni przygotowałam sos pomidorowy. Był lekko pikantny dzięki dodatkowi suszonych ziół włoskich. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 50 dkg mięsa(...)jajka (surowe) 20 dkg bułki czerstwej 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka bułki tartej plus 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy Sos: 1 mała cebula czerwona 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczka soli puszka pomidorów w puszce (400 gr) 1/2 łyżeczka suszonych ziół włoskich Dodatkowo: podłużna forma do pieczenia oraz folia spożywcza. Pieczeń mięsna

mecooks
Pizza z chorizo, serem kozim i rukolą 157

Składniki: CIASTO NA PIZZĘ: 1 łyżeczka suchych drożdży instant; 4 szklanki mąki pszennej; 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody; 1/3 szklanki oliwy z oliwek; 1 łyżeczka soli. SOS POMIDOROWY: 1 szklanka przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki; 1 ząbek czosnku; 1 i 1/2 łyżeczki białego cukru  1 łyżeczka octu balsamicznego; 1/4 łyżeczki suszonego oregano; 1/4 łyżeczki płatków chili(...)miejsce na 1 - 2 godziny, do wyrośnięcia. Ciasto na pizzę można także wyrobić 1 - 2 dni przed pieczeniem pizzy i do tego czasu przechowywać przykryte folią spożywczą w lodówce. SOS POMIDOROWY: Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Do rondelka (z wysokimi ściankami) wlać przecier pomidorowy (lub krojone pomidory z puszki), ocet balsamiczny. Dodać cukier, oregano, płatki chili i sól. Gotując

Gospodyni Miejska
Sos słodko-kwaśny 130

Dziś u mnie sos słodko-kwaśny, taki domowy, ze składników takich jakich lubię. Uważam, że najlepsze potrawy, sosy i inne powstają własnoręcznie w kuchni. Są zdecydowanie lepsze niż te gotowe dania czy sosy, jednak kiedyś się po nie sięgało… Dziś mam więcej czasu, mimo malutkiej córeczki w domu, wolę domowe jedzenie, czas poświęcony na ich przygotowanie jest czasem(...)rodziny, dla naszego zdrowia. Tak powstał sos słodko-kwaśny do makaronu, ryżu, kasz, innych potraw. Sos słodko-kwaśny z ananasem, koncentratem pomidorowym, ziołami, czosnkiem i cebulą. Dodanie do niego szczypty cynamonu było strzałem w dziesiątkę! Dziś pyszny, domowy sos słodko-kwaśny. Polecam do makaronu, jest wspaniały! Składniki: 200 g koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 7 plasterków ananasa

Zasmakuj Kuchni
Pieczeń mięsna 124

obiadowe z wykorzystaniem mięsa mielonego. Skusiłam sie na mięso z indyka. Jest delikatniejsze w smaku od mięsa wołowego. Nie jest też tak tłuste jak mięso wieprzowe. Do pieczeni przygotowałam sos pomidorowy. Był lekko pikantny dzięki dodatkowi suszonych ziół włoskich. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 50 dkg mięsa(...)jajka (surowe) 20 dkg bułki czerstwej 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka bułki tartej plus 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy Sos: 1 mała cebula czerwona 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczka soli puszka pomidorów w puszce (400 gr) 1/2 łyżeczka suszonych ziół włoskich Dodatkowo: podłużna forma do pieczenia oraz folia spożywcza. Pieczeń mięsna

mecooks
Placki ziemniaczane na ostro big size 157

typowe placki na ostro . Ziemniaki zmiksowałam z cebulą, solą i pieprzem, więc już same placki są pikantne i smaczne. Ale ja wolałam podać z pieczonym kurczakiem i sosem z pieczarek. Rukola dodaje daniu dodatkowej pikantności. Placki ziemniaczane na ostro to szybki obiad , zwłaszcza, że ja zmiksowałam ziemniaki w malakserze stosując nóż do krojenia zamiast wkładki do tarcia. O wiele lepiej(...)szybciej! Oczywiście placki na ostro możecie podać z dowolnym nadzieniem ale wypróbujcie z sosem i mięsem. Na pewno danie przypadnie Wam do smaku. Placki ziemniaczane Składniki: na 4 duże placki 800 g ziemniaków 2 jajka 1 mała cebula 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki białego pieprzu 125 g pszennej mąki masło klarowane lub olej do smażenia Sos z pieczarek 250 g pieczarek

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania