sosy - 72234 przepisów (strona:306/4816)

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym 134

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym to najłatwiejsze do przygotowania danie obiadowe. Klopsiki są aromatyczne, mięciutkie, zanurzone w delikatnym sosie z dużą ilością koperku. Idealny posiłek na szybki obiad, który odpowiedni jest również dla dzieci. Czym różnią się klopsiki od pulpetów? Według mnie chyba tylko tym, że klopsiki przed duszeniem są obsmażane, a pulpety nie, ale to jest moja ocena(...)Pulpeciki mogą stanowić samodzielne danie lub mogą być dodawane do zup, klopsiki zaś są duszone i najczęściej podawane z sosem. Klopsiki lub pulpeciki można zrobić z mięsa wieprzowego lub drobiowego, a także z ryb. Moje klopsiki zrobione są z mielonego mięsa indyka i duszone w sosie koperkowym. Klopsiki koniecznie trzeba obsmażyć, wtedy zachowają soczystość i zbyt długo ich nie dusić

Kuchcik gotuje
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 1127

Gulasz z kurczaka z pieczarkami – czyli pyszny gulasz drobiowy z piersi kurczaka z dodatkiem pieczarek w aromatycznym, ciemnym sosie. Polecam również przepis na: gulasz drobiowy z serduszek drobiowych . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right(...)380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz z kurczaka z pieczarkami – Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka – ok. 570g 250g pieczarek 1 cebula – ok. 160g 1 łyżka sosu sojowego do zamarynowania mięsa i 1 łyżka do doprawienia sosu gulaszowego 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku mąka pszenna

Kulinarne Przeboje
Sos chimichurri 153

wodza. Jednak nic bardziej mylnego! Jedyne, co jest w nim magicznego, to jego świetny smak! Samo słowo pochodzi zaś prawdopodobnie z baskijskiego określenia tximitxurri , oznaczającego również rodzaj dressingu. Oryginalny sos chimichurri wywodzi się z Argentyny, gdzie jest jednym z głównych dodatków do asado — sposobu grillowania potraw na otwartym ogniu. Podstawowymi jego składnikami są świeże zioła: pietruszka oraz oregano, a także(...)czosnek, ocet i oliwa. Reszta dodatków to różne wariacje na temat chimichurri . Z wyglądu może przypominać on pesto, jednak jego smak z popularnym włoskim sosem ma niewiele wspólnego. Sos chimichurri to idealny dodatek do grilla, burgerów, sałatek, czy kanapek. Przygotowałem z nim dla Was kilka interesujących przepisów, które pojawią się już niebawem. A Wy z czym chcielibyście zjeść chimichurri ? * SKŁADNIKI

Food Square
Piersi z kurczaka w sosie z sera feta 113

miałam tego dnia zbyt dużo czasu na gotowanie, ale miałam ochotę na obiad szybki i smaczny – szybki tutaj jest kurczak, a charakteru i wyrazu dodaje mu sos z twardego sera feta. Ten prosty sos z greckiej, sezonowanej w solance fety z dodatkiem czosnku i z listkami świeżej bazylii możecie wykorzystać też do szaszłyków souvlaki . Daleko mu do nudy! Piersi kurczaka(...)deski – dzielimy filety w poprzek na dwa cieńsze, równe kotlety. Niczego nie rozbijamy, zostawiamy kurczaka jak jest. Mięso nacieramy mieszanką ziół włoskich, lekko solimy i pieprzymy, odkładamy.   Sos szykujemy w kąpieli wodnej – potrzebny nam do tego mały rondelek i szklana lub metalowa miseczka, którą umieścimy nad powierzchnią gotującej się w rondelku wody. Twardą fetę – w żadnym wypadku

Karo in the Kitchen
Szybkie paprykowo-ziołowe kawałki kurczaka z sosem czosnkowym 217

Szybkie paprykowo-ziołowe kawałki kurczaka z sosem czosnkowym. To idealna propozycja na obiad, jak i przyjęcie. Kawałki kurczaka może również dodać do sałatek. U nas dziś moje szybkie paprykowo-ziołowe kawałki kurczaka podałam z domowymi frytkami, sałatą i wspomnianym sosem czosnkowym. Polecam, to naprawdę prosty i pyszny pomysł na obiad. Do przygotowania szybkich paprykowo-ziołowych kawałków kurczaka użyłam masła klarowanego(...)łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 ząbek czosnku około 1 i 1/2 łyżki przyprawy kebab gyros pieprz i sól do smaku (soli odrobina) 2 pełne łyżki masła klarowanego Sertop Na sos czosnkowy: 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu jogurt naturalny (u mnie pół małego kubeczka, chciałam łagodniejszą wersję) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na kawałki

Słodkie okruszki
Domowy bulion warzywny 168

Bulion warzywny to podstawa większości zup i kremów ale także sosów i dań jednogarnkowych. Dziś u mnie przepis na wywar warzywny tylko z naturalnych składników bez zbędnych dodatków, wzmacniaczy smaku, sztucznych kostek bulionowych wypełnionych glutaminianem sodu i solą. Bulion warzywny pełen naturalnych składników Jakiś czas temu poczyniłam wpis o tym jak ugotować najlepszy rosół mięsny. Teraz przyszedł czas na przepis(...)bulionowych wypełnionych glutaminianem sodu i solą. Bulion według mojego przepisu jest przygotowywany tylko z naturalnych składników. W mojej kuchni taki bulion to podstawa większości zup i kremów ale także sosów i dań jednogarnkowych. Dobra wiadomość jest taka, że przepis na bulion jest super prosty a przygotowanie go zamie Ci tylko kilka minut i masz pełną kontrolę nad tym co znajdzie

Book of spells
Sos czosnkowy 116

Opis sos czosnkowy: Sos czosnkowy – kremowy i bardzo aromatyczny sos to niezastąpiony dodatek do dań z grilla. Jest idealny również do pieczonych ziemniaków, mięs z rusztu i wszystkich grillowanych warzyw. Do przygotowania sosu potrzebujemy tylko kilka prostych i tanich składników. Przygotowujemy go na bazie jogurtu naturalnego, więc nie jest wysoko kaloryczny. Składniki: 180 g jogurtu naturalnego (typu bałkańskiego) 3 łyżki(...)dużego słoika dodajemy jogurt naturalny oraz majonez. Następnie dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz cukier. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Żeby nie było grudek w sosie, zawsze używam do wymieszania blendera. Gotowy sos odstawiamy do lodówki, żeby przegryzł się smakiem. Artykuł Sos czosnkowy pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pizza alpejska (na puszystym cieście) 210

szklanki ciepłej wody; 1/4 szklanki pełnego mleka w proszku; Opakowanie drożdży suchych instant (o wadze 7 g); 1 łyżka białego cukru; 1/2 łyżeczki soli; 2 łyżki oleju. ŚMIETANOWY SOS DO PIZZY: 1 łyżka masła; 1 łyżka mąki pszennej; 1/4 szklanki zimnego mleka; 65 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 1/4 łyżeczki suszonego tymianku; Szczypta białego pieprzu; Szczypta soli.  DODATKI(...)blachy i delikatnie docisnąć palcami do boków blachy (tworząc rant pizzy). Tak przygotowane ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. ŚMIETANOWY SOS DO PIZZY: Do rondelka włożyć masło i, gotując na średnim ogniu, rozpuścić. Do rozpuszczonego masła wsypać mąkę i energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną), gotować na średnim ogniu, aż powstanie złocista

Gospodyni Miejska
Wielkanocna sałatka z szynką i jajkami 487

ciekawą propozycję sałatki, którą możecie podać na śniadanie lub kolację. Bardzo ważne jest abyście przygotowali ją na świeżo aby sałata pozostała chrupiąca. Smak sałatki z całą pewnością podkreśli sos chrzanowy :) Składniki na sałatkę (na 2 porcje) opakowanie miksu sałata ok. 150g szynka gotowana ok. 150g <- zobaczcie jak zrobić ją samemu 1/2 czerwonej papryki 2 jajka garść pestek dyni Składniki(...)sos chrzanowy 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 spora łyżeczka chrzanu sól pieprz Sos chrzanowy – przepis W miseczce mieszamy jogurt naturalny z majonezem i chrzanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wielkanocna sałatka z szynką i jajkami – przepis Szynkę kroimy w paseczki. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i również kroimy w paseczki. Jajka gotujemy na twardo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka warstwowa z brokułem i kurczakiem 33430

kurczakiem – to sałatka, która pokochacie od pierwszego kęsa! My ją wręcz uwielbiamy :) Sprawdzi się idealnie na wszelkiego rodzaju imprezy, czy kolację. Połączenie brokuła z kurczakiem i przepysznym domowym sosem czosnkowym to strzał w dziesiątkę, a całość uwieńczona uprażonymi migdałami sprawia, że sałatka ta smakuje jeszcze lepiej! Więcej przepisów na sałatki i surówki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki – przepisy(...)brokułem i kurczakiem – Składniki: 1 brokuł 4 pomidory (u mnie śliwkowe) 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 360g) 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie sera typu feta sos czosnkowy (z tego przepisu: sos czosnkowy z ziołami ) garść migdałów lub ulubionych nasion (np. słonecznika, dyni itd.) sól, pieprz, papryka słodka w proszku – do smaku olej rzepakowy lub oliwa

Kulinarne Przeboje
Pizza z indykiem, oliwkami i rukolą 171

Pizza domowa, zawsze będzie wyjątkowa.  Ciasto, sos sami przygotujecie, a skałdniki według swoich smaków dodajecie.  Pizzę przeważnie z ciągnącym serem zjadamy, a tu całkiem inną wersję mamy.  Sos, serem długodojrzewającym posypujemy, dzieki temu fajny smak uzuskujemy.  Świeże zioła, radicchio i rukola, nie tylko kolorów pizzy dodają, ale wyrazistego skaku nadają.   Składniki: ciasto(...)świeżych drożdży, 250 ml ciepłej wody, ½ łyżeczka cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, ok. 450 g mąki do drożdżowych wypieków,   sos: 2 ząbki czosnku, 1 opakowanie pomidorów krojonych z bazylią i oregano ( w kartonie 390 g), 2 łyżki oliwy z oliwek, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej

Moniki Smakołyki
Carbonara z cukinią 181

Carbonara z cukinią to idealne połączenie klasycznej carbonary (przepis TUTAJ) z cukinią. Oprócz niebiańskiego smaku nasz makaron będzie też bardzo apetycznie wyglądał. Uroku doda zielony dodatek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – przepis krok po kroku 145

szpinaku mrożonego (możecie też użyć świeżego) 130 g śmietany 18% 1 łyżkę oleju lub masła 4 małe ząbki czosnku sól i pieprz do smaku ok. 500 g sosu pomidorowego z pieczarkami (ja używam gotowego sosu pomidorowego z papryką i pieczarkami, który przygotowujemy do słoików na zimę) żółtego sera (ja używam sera bez laktozy) Wykonanie krok po kroku: 1. Najpierw przygotowujemy(...)dodajemy śmietanę. Wszystko dusimy jeszcze przez moment, aby smaki się połączyły. 9. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. 10. W naczyniu żaroodpornym układamy pierwszy naleśnik, smarujemy go sosem pomidorowym i posypujemy startym serem żółtym. 11. Przykrywamy drugim naleśnikiem i smarujemy go sosem szpinakowym. 12. Na trzeci naleśnik nakładamy sos pomidorowy i posypujemy startym serem, a na czwarty znowu

Okiem Blondynki by McBlondi
Słodko - kwaśna, zapiekana fasolka z boczkiem 171

Składniki: 4 puszki białej fasoli konserwowej (każda o wadze netto, po odsączeniu - 240 g); 12 cienkich plastrów wędzonego boczku; 1/2 średniej czerwonej papryki; 1 duża cebula; 3/4 szklanki sosu bbq; 500 g przecieru pomidorowego; 1/2 szklanki cukru trzcinowego; 1/4 szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego; 2 łyżeczki soli; 2 łyżki musztardy Dijon; 1 łyżka oleju. 1 szklanka(...)odcedzić z zalewy, przepłukać (na sicie) pod bieżącą wodą. Cebulę obrać, drobno posiekać. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w kostkę. Do miski wlać przecier pomidorowy, sos bbq, ocet. Wsypać cukier trzcinowy i sól. Dodać musztardę Dijon. Całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą do smaku. Odstawić na bok. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) położyć plastry

Gospodyni Miejska