Miękka, kremowa niemalże kalarepa z marchewką, cebulą i przyprawami to idealne danie wegetariańskie na chłodne dni. Kalarepa w kremowym sosie śmietanowym Przepis na to danie zaczerpnęłam od mojej węgierskiej babci. Danie przygotować można z większości warzyw. Warzywa mają być miękkie, bardzo gęste i doprawione do smaku kwaśną śmietaną. Taki sposób przygotowania warzyw na Węgrzech jest bardzo popularny i pomimo tego(...)Były na tyle smaczne, że jak dla mnie nie potrzebowały żadnego dodatku. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania kalarepy w sosie śmietanowym. 70 dkg świeżej kalarepy 2 duże marchewki 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 3/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
mecooksmięsem i warzywami. Jest niewiele rzeczy, które mogłabym jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzą. Jedną z takich rzeczy jest makaron. Uwielbiam go pod każdą postacią, z sosem pomidorowym, szpinakowym, śmietanowym, z mięsem bądź bez mięsa. Często zjadam makaron prosto z durszlaka zanim zmieszam go z sosem Dzisiejszy przepis to bardzo szybkie danie, które zachwyci gości, ale będzie również(...)czosnek, cukier. Dodaj 2 szklanki wody, dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia i duś na małym ogniu przez około 30 minut. W międzyczasie sprawdzaj, czy nie trzeba dolać trochę wody. Sos będzie gotowy, gdy zmniejszy swoją objętość, zgęstnieje będzie gotowy. Cukinię umyj, nie obieraj. Jeśli obierzesz cukinie rozgotuje się ona w sosie, jeśli pozostawisz ze skórką utrzymają swoją konsystencje. Pokrój
To Musisz Wiedziećinnymi produktami, które pojawiają się w mojej kuchni. Tym razem na towarzysza pięknych borowików wybrałam rybę. Rybę najpierw upiekłam w piekarniku z dodatkiem rozmarynu. Podałam go w sosie borowikowym, który przygotowałam z dodatkiem białego wytrawnego wina. To była prawdziwa jesienna uczta. Zobaczcie jak prosto i pysznie można wykorzystać w naszym menu podlaskie leśne skarby. Dorsz z sosem(...)borowikowym Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 800 g filetów z dorsza atlantyckiego bez skóry sól pieprz rozmaryn olej Sos borowikowy: 500 g mrożonych borowików całych Leśne Skarby 1 cebula 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 200 g gęstej śmietany 18% sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku olej Wykonanie: Mrożone borowiki wyjmujemy z zamrażarki i odstawiamy do rozmrożenia. Gdy będą miękkie
Kulinarne przygody GatityDziś mam dla Was bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu obiad. Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami to moja propozycja na pyszne, jednogarnkowe danie. Pulpeciki z oliwkami i kaparami to ciekawa odmiana dla tradycyjnych mielonych czy spaghetti. Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami Składniki: Na pulpeciki: 500g mięsa mielonego mieszanego 2 garście natki(...)pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano garść bułki tartej 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia Do sosu: 50ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka kaparów 2 garście zielonych oliwek puszka krojonych pomidorów (400g) Jak przygotować pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami? Przygotowanie pulpetów: W dużej misce wymieszać mięso mielone z drobno posiekaną natką pietruszki, suszonym oregano, bułką tartą, jajkiem
Codzienne Gotowanieostatnim wpisie przedstawiłam sos słodko-kwaśny z przepisu Olgi Smile. Była to spora porcja, którą pasteryzowałam w słoikach aby mieć zapas sosu na szybki obiad. Mając już gotowy sos, wystarczy kawałki kurczaka podsmażyć, zalać sosem i chwilę razem poddusić, dogotować w międzyczasie ryż i pyszny obiad jest gotowy. Także polecam serdecznie tą wersję. Lecz jeśli chcecie od razu przygotować kurczaka(...)sosem tylko na jedną porcję (ta i tak jest spora) to tutaj przepis od podstaw. Polecam serdecznie :) Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 marchewka 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki ananasa 1/4 szklanki soku z pomarańczy 3 łyżki octu ryżowego 1 cebula 150 ml pasatty pomidorowej 1/4 puszki kukurydzy 1/2 słoiczka pędów bambusa (jeśli lubicie) 3 łyżki cukru
Kocham..lubię..gotuję..Niemal w każdej azjatyckiej knajpce można zamówić takiego kurczaka – w aromatycznym sosie z dużą ilością warzyw. Bardzo łatwo zrobisz go w domu, jeśli będziesz trzymać się naszych wskazówek. Przepis na kurczaka w szklistym sosie jak w wietnamskim barze Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka, ząbek czosnku, około centymetrowy kawałek świeżego imbiru, mała cebula lub podobna ilość dymki, 1 marchewka, kilka(...)suszonych grzybów mun, łyżka pędów bambusa (można kupić w puszcze lub w słoiczku), ostra papryczka, około 1/4 małej główki kapusty pekińskiej, sos sojowy, łyżeczka mąki ziemniaczanej, ćwierć łyżeczki mąki pszennej, olej. Zrób tak: z podanych składników przygotujesz jedną bardzo dużą porcję lub dwie średnie. Jednorazowo to maksymalna ilość. Chodzi o to, żeby wszystko miało dostęp do gorącego dna patelni
Kulinarna Polskamoich ulubionych Jabłek Grójeckich. Zapytacie gdzie się schowały jabłka, bo nie widać, aby pankejki były nimi posypane? Rozwiązanie tej tajemnicy znajdziecie poniżej w przepisie na jabłkowe panckes z sosem czekoladowym. Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy, w których wykorzystałam Jabłka Grójeckie: jabłkowe smoothie bowl z truskawkami grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową jabłkowa zupa krem z chrzanem sernik(...)kraju - są inne niż produkty masowe (tylko klasa premium i ekstra I) - posiadają gwarancję wysokiej jakości - podlegają surowym przepisom produkcji i kontroli - mają bogatą, udokumentowaną historię Jabłkowe pancakes z sosem czekoladowym Czas przygotowania: 30 minut Składniki Ciasto: 2 Jabłka Grójeckie Jonaprince 300 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 375 ml mleka 2 jajka 65 g oleju
Kulinarne przygody GatitySos pieczarkowy to mój drugi, tuż po sosie kurkowym, ulubiony sos grzybowy :) Sos ten świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, dań mięsnych, czy też potraw z makaronem. Jego główną zaletą jest to, iż pieczarki na szczęście są dostępne przez cały ro The post Sos pieczarkowy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSos tzatziki – przepis na pyszny grecki sos, którego 3 główne składniki to ogórek, jogurt grecki i czosnek. U mnie dodatkowo pojawia się koperek oraz mięta, a także oliwa i sok z cytryny. W oryginalne jest to fit sos tzatziki, gdyż nie zawiera The post Sos tzatziki przepis appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePolędwiczki drobiowe zapiekane w kremowym sosie Polędwiczki drobiowe to jeden z lepszych kawałków mięsa . Trudno je schrzanić i zazwyczaj w parę minut można wyczarować z nich doskonałe danie . Najbardziej popularne są panierowane ale czas coś zmienić Polędwiczki drobiowe w kremowym sosie miodowo musztardowym to poezja smaku .. Tego po prostu trzeba spróbować składniki na 3 osoby : 6 polędwiczek drobiowych sól(...)smaku sos musztardowo-miodowy 3 łyżki słodkiej musztardy miodowej ( ja używam Roleski ) 2 łyżki musztardy horcice ( firmy Devely ) 4 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 2 łyżki mąki , płaskie 3 łyżki masła 200 ml słodkiej śmietany 100 ml mleka sól , biały pieprz do smaku Do rondelka wkładamy masło , wsypujemy mąkę . Dodajemy oba rodzaje musztardy i miód . Wszystko podgrzewamy ciągle
Ogrodnik w podróżyPrzyznam szczerze że trochę sceptycznie podchodziłam do tematu no bo jak się ma cukinia do keczupu? :) ani jej kolor ani jej smak nie przypomina tego słynnego sosu :) Ale w tym roku cukinia obrodziła na ogrodzie i trzeba jakoś spożytkować więc przewertowałam kilka przepisów w internecie i zrobiłam swój keczup z cukinii. Powiem wam że jestem niesamowicie zadowolona że się(...)zdecydowałam go zrobić !!! Przepyszny sos będzie świetnym dodatkiem jako sos na zimno ale też świetnie się sprawdzi jako baza do różnego rodzaju sosów na ciepło do makaronów i ryżu wystarczy dodać wędlinę czy mięso i mamy pyszne danie. Zdecydowanie polecam. Na ok. 3 litry sosu 3 kg obranej i wypestkowanej cukinii /kabaczka 1 kg cebuli 700 gram przecieru pomidorowego
Andzia PichciTradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa wieprzowego jak i wołowego. Dzięki temu sos wychodzi bardziej aromatyczny i intensywny w smaku. Gęsty i aksamitny sos, a do tego mięciutkie i kruche mięso - obiad doskonały! Jest to danie uniwersalne, które doskonale pasuje(...)wodą. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 90-100 min., aż mięso będzie kruche. Po tym czasie, wyciągamy mięso z garnka na talerz, a do sosu dodajemy musztardę. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Następnie zawartość garnka miksujemy blenderem na gładki sos (wcześniej dobrze
Kuchnia MagdaLenyTradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa wieprzowego jak i wołowego. Dzięki temu sos wychodzi bardziej aromatyczny i intensywny w smaku. Gęsty i aksamitny sos, a do tego mięciutkie i kruche mięso - obiad doskonały! Jest to danie uniwersalne, które doskonale pasuje(...)wodą. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 90-100 min., aż mięso będzie kruche. Po tym czasie, wyciągamy mięso z garnka na talerz, a do sosu dodajemy musztardę. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Następnie zawartość garnka miksujemy blenderem na gładki sos (wcześniej dobrze
Kuchnia MagdaLenyOsobiście nie wyobrażam sobie pizzy bez sosu czosnkowego. Sosy kupne moim zdaniem są dość słabe w smaku (nie znalazłem jeszcze takiego, który by mi w 100% odpowiadał) dlatego też najlepiej przyrządzić sos samodzielnie. Samo przygotowanie nie jest wcale trudne, wystarczy kilka składników, które często posiadamy na co dzień w domu. Poniżej przedstawiam przepis na sos, z którego zawsze korzystam(...)moim zdaniem jest najlepszy. Osobiście zachęcam również do eksperymentowania z lekką modyfikacją proporcji tak aby zrobić sos „pod siebie”. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu (czubate) 1 łyżeczka musztardy (czubata) 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (czubate) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Obieramy ząbki czosnku z łupin. Do kubka lub słoiczka dodajemy 5 czubatych łyżek gęstego
Blog kulinarny S9.PLProsty sos pieczarkowy z zieloną pietruszką. Lubicie sos pieczarkowy? Ja uwielbiam. Idealny do domowych kopytek , placuszków, smażonego lub duszonego mięsa, makaronu, ryżu, kaszy, itd. A czasem… jemy go po prostu z chlebem Zrobienie takiego sosu pieczarkowego jest naprawdę proste. Wystarczą pieczarki, śmietana i dobrze dobrane przyprawy. Do sosu zazwyczaj dodaję zieloną pietruszkę lub koperek. Dziś dodatkowo mały kawałek(...)serka topionego dla ładnego zagęszczenia sosu. Spróbujcie, polecam. Składniki: około 125 g pieczarek (można dać więcej) 1 pełna łyżka masła 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka suszonej cebuli płatki szczypta granulowanego czosnku * czarny mielony pieprz do smaku (nie żałujemy go) sól do smaku pół szklanki śmietanki kremówki 30% pół trójkącika serka topionego (u mnie śmietankowy z borowikami
Słodkie okruszki