obroty 7 – dodać kawałki kurczaka, kwaśną śmietanę, sól, paprykę słodką, pieprz, czas 7 sek, obroty 7 – wyjąć z naczynia, nie trzeba dokładnie czyścić, ( ponieważ zrobimy sos w naczyniu) – do mięsa dodać bułkę tartą i szczypiorek, wymieszać za pomocą kopystki, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem – formować małe okrągłe klopsiki, jak masa będzie się(...)lekko kleiła do rąk podsypać bułką tartą Sos grzybowy thermomix – do naczynia miksującego dodać pokrojoną w duże kawałki cebulę i grzyby przekrojone na pół, suszone grzybki, 4 sek, obroty 4 – wlać wodę, dodać kostkę rosołową, ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, Nałożyć koszyk do gotowania na parze, na dno rozłożyć obrane ziemniaki i marchewki – na drugi koszyk nałożyć
Kuchnia PokoleńDziś pora na kolejny przepis z cyklu zdrowych posiłków :) Tym razem pokażę Wam przepis na makaron razowy z sosem bolońskim :) Do przygotowania tego przepisu zainspirował nas przepis znaleziony w książce " Dieta Fit Kuchnia według Natalii Gackiej " (nasz opinia i recenzja książki, już niedługo na blogu). Jednak w kuchni nie ma nigdy nic tak samo... więc delikatnie zmodyfikowaliśmy ten przepis. Makaron(...)razowy z sosem bolońskim - przepis: Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju. Jak cebula będzie szklista dodajemy posiekany czosnek. Na patelnię dodajemy mięso mielone i podsmażamy. W między czasie mięso rozdrabniamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pomidory w puszce , koncentrat pomidorowy, paprykę pokrojoną w kosteczkę i całość dusimy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pasta stanie się już ciepła, dodać sok z limonki, ocet ryżowy, oliwę i gotować, na bardzo małym ogniu, przez około 40 minut, aż pasta stanie się gęsta. Gęsty sos wystudzić, aby składniki się przegryzły, a sambal oelek nabrał wyrazistego i słono-ostrego smaku. Wystudzony sos przełożyć do szklanego słoiczka, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu(...)podanych składników wychodzi 0,5 l słoik sosu. Papryczki chili do sambal oelek powinny mieć 8 - 12 cm długości, a waga 1 wynosi około 20 - 30 g. Na słoik o objętości 0,5 l potrzeba około 1 kg papryczek. Pasta ma mieć słonawy posmak - na każde 10 papryczek przypada 1 łyżeczka soli. Sos ma pikanty, wyrazisty smak, jest gęstszy
Gospodyni MiejskaNaleśniki z mleka kokosowego z sosem pomarańczowym okazały się hitem dnia:). Znikały jeden po drugim. Szukając odpowiednich proporcji miałam dziś okazję wielu z nich popróbować. Lekkie, mało słodkie, trochę egzotyczne z dodatkiem ananasa, brzoskwiń i bananów sprawdzą się również jako deser. Polecam i życzę Smacznego:) Naleśniki z mleka kokosowego z sosem pomarańczowym Składniki na Naleśniki z mleka kokosowego z sosem(...)pomarańczowym: 1,5 szklanka mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli jajko puszka mleka kokosowego 2 łyżki oleju rzepakowego puszka ananasa Sos pomarańczowy: 1-1,5 łyżki masła 2-3 łyżki cukru starta skórka z 1 pomarańczy 1 szkl. wyciśniętego soku z pomarańczy Przepis: Do miski wsyp mąkę,cukier,proszek do pieczenia, sól. Wymieszaj. W drugiej
Gotowanie-ukDziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na lekką, słodką i sycącą miseczkę. Makaron w lekkim kokosowo-cynamonowym sosie z jabłkiem jest idealną propozycją na słodki obiad, bardziej syte śniadanie lub kolacje. Połączenie cynamonu, jabłek, mleczka kokosowego i wiórek kokosowych idealnie sprawdziło się w formie pysznego sosu, którym możecie polać dowolny makaron. U mnie w miseczce znalazły się makaronowe kokardki(...)ryżowe muszelki. Spróbujcie. Czyż takie makaronowe miseczki w lekkim kokosowo-cynamonowym sosie z jabłkiem nie wyglądają apetycznie? Makaron w lekkim kokosowo-cynamonowym sosie z jabłkiem 2016-04-23 21:02:27 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition
Słodkie okruszkiprezencie otrzymałam rewelacyjną książkę „KUCHNIE ŚWIATA”. Znalazłam w niej całą masę świetnych przepisów w różnych zakątków świata. Dzisiaj prezentuję sos barbecue (BBQ sauce). Czas grillowy nadchodzi szybkim krokiem ( u nas już pierwszy grill się odbył ) a do grilla idealnie pasuje sos barbecue. Prezentuję go wcześniej, bo warto go zrobić szybciej a potem tylko wyjąć z lodówki i postawić na stół(...)czubata łyżeczka chili ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego Szczypta mielonych goździków 1 łyżka papryki słodkiej mielonej ½ szklanki octu jabłkowego 2 szklanki ketchupu ½ szklanki cukru brązowego 2 łyżki musztardy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worcester 1 liść laurowy 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka soli 2 szklanki wody Wykonanie: Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę, ostrą papryczkę tniemy nożyczkami
Smaki EwySos serowy na bazie beszamelu to świetny dodatek do ugotowanych warzyw, makaronu jak i mięsa. Sos jest kremowy i bardzo sycący. Wbrew pozorom beszamel jest łatwy i prosty do przygotowania :) Składniki na porcję dla 3-4 osób: 50 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią około 1,5-2 szklanki zimnego mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej sól(...)Następnie wsypać mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Nie może być żadnych grudek! Smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zmienić kolor. Następnie wlać 1,5 szklanki zimnego mleka. Sos od razu doprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu. Na początku może się Wam wydawać, że sos jest za rzadki…ale im dłużej będzie gotowany, tym bardziej zgęstnieje
UgotowaćSKŁADNIKI Sos beszamelowy 500 ml mleka 35 gr m ą ki pszennej 35 gr masła gałka muszkata ł owa s ó l, pieprz Lasagne 250 gr makaronu typu lasagne 4 karczochy pęczek szparagów 100 ml sosu pomidorowego 100 gr parmezanu PRZYGOTOWANIE Sos beszamelowy Masło rozpuszczamy w garnku na bardzo małym(...)ogniu ok. 2 minut. Do masła i mąki dolewamy letnie mleko, nie przerywając mieszania. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Sos gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej konsystencji ciągle mieszając na małym ogniu. Szparagi Odcinamy twarde końcówki szparagów. Szparagi gotujemy na parze. Karczochy Oczyszczamy karczochy
La grande e la piccola cuocaWędzony sos sojowy jest bardziej intensywny w smaku od standardowej wersji. Sos sojowy może być stosowany w marynatach lub solankach do ryb. Składniki: Sos sojowy Brykiet Bradley Smoker – Wiśnia Przygotowanie: Umieścić sos sojowy w dużym naczyniu żaroodpornym Wędzić przez około 1 godzinę w temperaturze 70-80 0 C. W ty czasie kilkakrotnie mieszając Wyjąc sos z wędzarni i pozostawić(...)ostudzenia Po ostygnięciu umieścić w czystym słoiku lub butelce Odstawić na 1 dzień przed użyciem The post Wędzony sos sojowy appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieSos tatarski Ten przepis na sos tatarski jest dla mnie klasyką rodem z dzieciństwa. Zawsze gościł u mnie w domu, w czasie świąt. Nie mam pojęcia z czego wykonywała go moja babcia (niestety), więc teraz sam musiałem, metodą prób i błędów, postarać się przywołać tamte smaki. Myślę, że w miarę możliwości udało się to zrobić. Bardzo lubię takie powroty(...)smaków z dawnych lat. To jak odbywanie podróży w czasie. Bardzo ciekawą i śmieszną sytuacją z perspektywy czasu było to, że trzykrotnie podchodziłem do wykonania sosu tatarskiego. Za pierwszym razem sojonez, który był odstawiony na sos tatarski, został pożarty bez większych zahamowań z diabelsko dobrymi (bo przez dosypanie papryczki chili wypalały mordę) nuggetsami. Za drugim razem nie wyszedł mi własny
BlendmanPaluszki serowe z sosem meksykańskim to cudowna przekąska, którą uwielbiają chyba wszyscy nasi znajomi. Pyszny, ciągnący się ser, chrupiąca panierka i do tego obłędny sos meksykański – pikanto-słodki z prawdziwych pomidorów i papryki. Co prawda paluszki serowe z sosem meksykańskim wymagają nieco przygotowań (za to nieskomplikowanych) i niektórych może kusić, żeby kupić gotową mrożonkę, ale uwierzcie(...)przygotowany ser włożyć na min. 30 minut do lodówki, a najlepiej zamrażarki (dzięki temu panierka będzie przypieczona, ser się rozpuści, ale nie będzie z niej wypływać). W międzyczasie przygotować sos meksykański pikantno-słodki: pomidory, paprykę, cebulę, czosnek, oliwki i chili zmiksować malakserem na gładką masę. Dodać oliwę i ocet, ponownie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. W dość
Pociąg Do KuchniSos tzatziki jest jednym z moich ulubionych sosów. Za czasów, gdy jadłem mięso, bardzo rzadko po niego sięgałem, ale to może dlatego, że wtedy moja uwaga była skupiona na porcji mięsa zamiast na dodatkach. Pierwsze przepisy na jakie trafiłem były oparte na nerkowcach. Ja jednak chciałbym przedstawić troszkę inną wersję. Tańszą a równie smaczną alternatywą okazuje się… słonecznik! Przygotowanie(...)najczęściej przygotowuję tzatziki za pomocą blendera ręcznego, ale sprawdzi się również mocny blender kielichowy lub thermomix. Bardzo ważnym składnikiem jest olej (najlepiej nierafinowany – ze względów zdrowotnych), dzięki któremu sos będzie bardziej puszysty i delikatny. Ja jestem wielkim fanem czosnku. Najlepiej zacząć od mniejszych ilości i stopniowo go dodawać – czosnek czosnkowi nie jest równy. Sos wychodzi znacznie gęstszy
BlendmanPrzygotuj i podaj indyka! Smacznym daniem jest pieczony lub duszony udziec z indyka. Jeśli wcześniej go zamarynujesz mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Moja ulubiona marynata do indyka to sos sojowy z octem balsamicznym, miodem i czosnkiem. Składniki: 1,300 kg udźca indyczego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 3-4 łyżki oleju(...)ząbki czosnku 1 szklanka bulionu dowolne zioła Przygotowanie: mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem wyciąć kość i zdjąć skórę ( można ugotować rosołek) sos sojowy, olej, miód i ocet balsamiczny wymieszać do otrzymania gęstej zawiesiny. Dodać posiekany drobniutko czosnek i wymieszać. Marynatą natrzeć mięso ze wszystkich stron. Związać sznurkiem, by trzymało kształt. Ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Taki obiad zrobiłam ostatnio z sentymentu do dawnych czasów. Puszkowany tuńczyk z sosem lub przecierem pomidorowym i do tego makaron to danie typowo studenckie (przynajmniej w czasach moich studiów). Łatwe do wykonania, szybkie i niedrogie. Danie można podkręcić ziołami i różnymi dodatkami (u mnie czarne oliwki). Składniki (na 3 porcje): 300 g makaronu typu spaghetti puszka tuńczyka w sosie własnym(...)słoik sosu lub przecieru pomidorowego lub kartonik gotowego ze sklepu 12-15 oliwek 3 gałązki suszonego oregano lub czubata łyżeczka kupnego sól pieprz ser żółty typu gouda (oczywiście można użyć parmezanu, ale jakiego studenta stać na taki wydatek?) Nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić i wrzucić makaron, który należy gotować al dente. Na patelnię wylać przecier pomidorowy. Zagotować. Tuńczyka
Weekendy w domu i ogrodzieSerduszka serowe (kluseczki z twarogiem) z brokułami i sosem serowym Składniki na ok. 30 serduszek: mąka ziemniaczana 250g (kostka) twarogu półtłustego ok. 1 kg ziemniaków 1 jajko sól wg uznania Przygotowanie: Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Gorące ziemniaki i twaróg partiami przecisnij przez praskę. Wymieszaj i utwórz wolne miejsce wielkości około(...)ręcznie lub rozwałkować na grubość ok. 2-3 cm. Foremką w kształcie serca wycinaj kluseczki. Gotowe serduszka ugotuj w osolonym wrzątku. Gotuj kilka minut od czasu wypłynięcia. Składniki na sos: 500g świeżych brokułów (lub mrożonych) 1/2 op. dużej śmietany (ok. 200 g) 1 op. sosu Knorr "4 sery z brokułami" ok. 500 ml wody 1 op. Winiary "Pomysł
Anioszek w kuchni