sos jest idealny do podawania z pieczonymi, grillowanymi czy smażonymi mięsami. Bez problemu możecie go kupić w sklepie ale tego, który zrobicie sami, żadna sklepowa butelka nie przebije! Bazą amerykańskiego sosu BBQ są pomidory, cebula, czosnek, gorczyca, cukier i ocet. Czasami spotykam też przepisy, które mają w składzie wino lub piwo. Mój sos ma gęstą konsystencję, jest lekko pikantny(...)lekko słodki, cudnie pachnie dymem i wędzeniem. I robi się prawie sam w 5 minut. Naszykujcie sobie dwa wyparzone słoiki pojemności 250ml lub szklaną butelkę. Ten sos spokojnie można przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy. Jak go zrobić? Wszystkie składniki zblendujcie ze sobą. I już, gotowe. Prościej naprawdę nie można. Jeśli nie macie ręcznego blendera, śliwki trzeba bardzo drobno posiekać
Karo in the Kitchenszalotki - 2 ząbki czosnku - 4 czubate łyżki mąki tortowej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka soli - 3 g drożdży instant - olej do smażenia (dałam arachidowy) Składniki na „sos”: - 500g pieczarek brunatnych - 3 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - masło (najlepiej sklarowane) - świeżo mielony pieprz kolorowy - różowa sól himalajska Pieczarki dokładnie oczyszczamy, kroimy na plasterki. Obraną cebulę kroimy w kostkę(...)masło, dodajemy cebulę oraz pokrojony w kostkę czosnek. Podsmażamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy pieczarki, solimy, przykrywamy pokrywką na ok. 8 minut. Zdejmujemy pokrywkę i smażymy do wyparowania wody. Gdy „sos” się zredukuje doprawiamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym i w miarę potrzeby solą – do smaku. Do przygotowania ciasta użyłam miksera koktajlowego. Ziemniaki, szalotki i czosnek kroimy w kostkę. Do pojemnika miksera
mojewypiekiinietylkobraku czasu oraz nadmiaru obowiązków rozdałam :) Wcześniej zrobiłam jeszcze kilka słoików przecieru pomidorowego (tym razem z czerwonych Bawolich Serc). Zapełniłam całą "pomidorową" półkę w piwnicy, więc postanowiłam zrobić gotowy sos na zimę z pomidorów i papryki. Składniki (na 9 słoików o pojemności 0,5 litra) : 4 kg pomidorów (oczywiście można mniej) 6 papryk 0,5 kg cebuli 2 chili(...)imbir (bez włókien). Gotować całość ok. 20 minut od zawrzenia, mieszając od czasu do czasu. Zestawić i poczekać aż trochę ostygnie. Masę zmiksować w blenderze na gładką papkę. Do sosu wrzucić ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Sos ponownie doprowadzić do wrzenia. Dolać ocet, cukier i sól. Gotować na małym ogniu do żądanej konsystencji (u mnie to była prawie godzina
Weekendy w domu i ogrodzieKurczak w sosie cebulowym białym był pomysłem na szybki i prosty obiad, który sprawi że obiad będzie troszkę inny aniżeli standardowy kurczak w sosie własnym. Pierwotnie kurczak miał być w sosie śmietanowym, lecz w trakcie przygotowań postanowiłam dodać cebulę i tak oto powstał kurczak w sosie cebulowym białym. Składniki na: Kurczak w sosie cebulowym białym […] The post Kurczak(...)sosie cebulowym białym appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekZrazy wołowe tradycyjne, zawijane z ogórkiem kiszonym, kawałkiem boczku, duszone we własnym sosie. Cudowne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy w niedzielne popołudnie Babcia krzątała się w kuchni, a na stół wjeżdżały ONE, z pysznym sosem i ukochanymi pyzami (tak nazywamy je w Wielkopolsce, w innych regionach znane są jako kluski na parze albo pampuchy). Pamiętam, że Babcia nawet owe pyzy robiła(...)związać ją nitkę, bo będzie trzeba ją wyjąć przed końcem gotowania). Dodajemy wino. Zrazy dusimy około 2 godzin lub do miękkości. Wyjmujemy zrazy wołowe z brytfanny, wyjmujemy pietruszkę. Powstały sos zagęszczamy (opcjonalnie) 1 łyżką mąki i śmietaną lub mlekiem. Zrazy wołowe z obłędnym sosem winno-grzybowym najlepiej smakują z pyzami. Podobne przepisy Sos tatarski prawdziwy Pasta seppia z grzybami
Pociąg Do KuchniCzyż to nie wygląda jak kwiatek? :) Przepis zatem w sam raz na wiosnę :) Makaron w kształcie rurek nadziewany mielonym mięsem i pieczarkami. Zapiekany w sosie beszamelowym. Całość posypana żółtym serem. Podawane w kokilkach. Dietetyczne to nie jest, ale smaczne na pewno! Cannelloni zazwyczaj się nie gotuje. Ja jednak gotowałam go przez 3 minuty, żeby zmiękł i dał się przekroić(...)pół. Można z tego zrezygnować i nafaszerować rurki w takiej długości jakie są. Wówczas nie gotujemy już makaronu. Faszerujemy makaron, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Zalecam też zrobić podwójną porcję sosu beszamelowego, żeby rurki były całkowicie zamoczone. Moje były na wierzchu chrupkie, bo nie zostały pokryte w pełni sosem. Składniki na 2 porcje: 12 rurek makaronu cannelloni
Moja Galeria SmakuDzisiaj zapraszam na pyszny sos, którego podstawą jest pieczony kurczak. Jest to kolejna propozycja na szybki obiad, pod warunkiem, że ma się akurat kawałek pieczonego mięsa. Za bazę do sosu mogą nam posłużyć resztki z kurczaka pieczonego na tymianku lub pieczonych ćwiartek z kurczaka . Jest to naprawdę pyszne danie, pieczone mięso dopełnia smak aksamitnego, kremowego sosu, a dodatek(...)brokułów przełamuje smak nadając mu świeżości. Pycha!!! Składniki na makaron z sosem z pieczonego kurczaka z brokułami kawałek pieczonego kurczaka (udko, pierś- wraz ze skórką) 1 średnia cebula 400 ml wody 1 kostka mięsna 2 łyżki mąki 100 ml śmietany słodkiej 18 % do zup i sosów 250 g ugotowanego brokuła 350 g makaronu olej sól pieprz 1 listek laurowy
Rozpustne gotowaniesię zdążyliście stęsknić :) A teraz już serio. Jakiś czas temu publikowałam mój sprawdzony przepis na tortille pszenno-kukurydziane , dziś natomiast przyszedł w końcu czas na sos, który przygotowuję do tych właśnie placków. Jest dosyć pikantny, lecz pikantność tę równoważy słodycz cebuli, pomidorów i kukurydzy. Sos czosnkowy podkreśla smak dania i nadaje mu wyjątkowego charakteru. Polecam! Składniki(...)obranych i pokrojonych w kostkę pomidorów 1 mała puszka słodkiej kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej (opcjonalnie- ja nie dałam, bo nie miałam :)) olej przyprawa do dań meksykańskich sól SOS CZOSNKOWY: 1 ząbek czosnku kilka łyżek jogurtu naturalnego bądź kwaśnej, gęstej śmietany sól Filety z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Cebule obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni
Rozpustne gotowanieGrecji zresztą wiele małych potraw zwanych mezze jada się palcami.Gdzie tak bardzo smakuje na przykład chrupiąca skórka żytniego chleba maczana w najlepszej oliwie z oliwek??? Puree ma konsystencję gęstego sosu i podaje się na nim wszystko co z morza czyli ośmiornice z grilla czy kalmary albo mątwę.Również białe ryby podawane są na tym pysznym bakłażanowym puree.Typowe greckie duszone dania(...)wołowiny lub z baraniny w sosie pomidorowym podaje się również na tym smakowitym sosie. Puree po wystygnięciu gęstnieje bo ale wciąż jest pyszne i znakomicie sprawdza się jako dip do chipsów lub frytek lub do maczania w nim skórek chleba lub tostów. SKŁADNIKI na sos dla 2-4 osób: 2 duże bakłażana lub 3-4 mniejsze 1 czubata łyżka masła
Sztuka gotowania w/g SamiryMakaron spaghetti ze smażoną piersią kurczaka o fantastycznym, lekko cytrynowym smaku, w sosie czosnkowym przyprawianym świeżą bazylią z pomidorkami koktajlowymi. Cytrynowego kurczaka otrzymujemy dzięki marynacie cytrynowej z dodatkiem świeżych ziół takich jak tymianek i rozmaryn. Składniki: (4-5 porcji) 500 g filetu z piersi kurczaka 500 g makaronu spaghetti 2 łyżki oleju Marynata cytrynowa do kurczaka: 2 łyżeczki posiekanego(...)cytryny skórka otarta z 1 cytryny (dobrze wyszorowanej i wyparzonej) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka gruboziarnistej soli 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy Sos czosnkowy: 6 dużych ząbków czosnku 100 g masła 2 łyżki oliwy 2 łyżki mąki pszennej 2 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii sól, pieprz 2 garście pomidorków koktajlowych
Moja DelicjaOstatnio, chyba ze dwa wpisy temu, zamieściłem przepis na mój ulubiony sos czosnkowy . Bo pisałem, że pewnie będę często teraz wciągał jakieś wiosenno-letnie przekąski z tym sosem, które być może będę tu opisywał i żeby za każdym razem nie pisać jak się ten sos robi to będzie przepis w osobnym poście i z głowy :) I właśnie pomyślałem, że identycznie(...)zrobię z sosem beszamelowym, też z pewnością nie raz będę jeszcze po niego sięgał. Zamiast za każdym razem pisać jak zrobić to tylko linka do tego wpisu będę zamieszczał. A beszamel jest prosty i doskonały, niektóre potrawy nie mogą się bez niego obejść. Np. taki kalafior pod beszamelem, mmmmmm! Niech no ja tylko upoluję w sklepie kalafiora jakiegoś :) 2 łyżki
Marder&Marder ManufactureSkładniki: 1 ½ szklanki syropu klonowego 1 szklanka oleju roślinnego ½ szklanki sosu sojowego 2 łyżki jagód jałowca (opcjonalnie) 1 ½ szklanki octu jabłkowego ½ szklanki melasy 3 łyżki musztardy Dijon Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Stosować pod koniec czasu grillowania (aby uniknąć spalania cukrów w sosie) do nacierania wieprzowiny, drobiu lub ryb. Sos klonowy do grillowanych potraw is a post from: naRuszcie.pl(...)post Sos klonowy do grillowanych potraw appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieSos Boloński jak sama nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Jest on obecnie jednym z najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego skład wchodzi głównie mielone mięso (wieprzowe, wołowe) oraz warzywa. Sekretem idealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny. Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Składniki: 500 g mięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula 3 ząbki(...)białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) olej do smażenia (lub oliwa) Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek i seler naciowy siekamy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy na złoto. Następnie dodajemy
Słodka StronaDzisiaj na bazie jednego z moich ukochanych składników - mowa o trawie cytrynowej, stworzymy razem genialny, cudownie kremowy sos Veloute, w którym zakochałam się od pierwszego posmakowania. Samej trawie poświęcę osobny wpis w dziale zioła w kuchni , bo jest o czym pisać! Właściwie, oprócz zastosowania kulinarnego, w trawie cytrynowej mogłabym się kąpać i spać, balsamować się nią i perfumować(...)dodatkowo zapalić jeszcze świeczkę z jej aromatem, co zresztą czynię od wielu, wielu lat. Uwielbiam ją pod każdą postacią! Do wspaniałego sosu, który może stanowić bazę do wielu potraw, tym razem dobrałam dodatki w wersji deluxe, a są nimi filet z łososia opiekany w maku oraz cudownie czarny makaron. Mam nadzieję, że przepis spodoba się nie tylko "czarnym charakterom
Garniec MagaliePyszna, pikantna, lekko chrupiąca brukselka z dodatkiem azjatyckich sosów i papryczki chilli. Idealna jako dodatek do dań głównych. Zainspirował mnie ten przepis. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 300 g świeżej brukselki sól, cukier 1 papryczka chilli, pokrojona w plasterki 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku, pokrojone w ćwiartki 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu rybnego(...)łyżeczka sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki oleju świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Brukselkę blanszujemy w osolonym i posłodzonym wrzątku przez 2 minuty, odcedzamy, odstawiamy na bok. Sosy mieszamy ze sobą, odstawiamy. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, aż zacznie dymić. Wrzucamy czosnek i imbir, smażymy 15 sekund. Dodajemy brukselkę, papryczkę
Tajskie smaki