Dzisiaj mam dla Was klasyczny pomysł na Wielkanoc. Sos tatarski od lat króluje na moim świątecznym stole. Główną bazę sosu stanowią marynowane warzywa i majonez. W zależności od kraju można spotkać przepisy w których używa się samego żółtka, ale moim zdaniem dużo lepszy jest z całym jajkiem, no i co najważniejsze nic nam się nie marnuje. Bardzo często podstawowe składniki(...)urozmaica się również kaparami, ziołami lub szczypiorkiem. Więc jeśli macie na nie ochotę śmiało możecie dodać je do tego sosu. Jest świetny jako dodatek do wędliny, jajek ale również do kanapek:) Sos tatarski Składniki: 3 jajka 2 duże ogórki kiszone pół małego słoiczka pieczarek marynowanych (słoiczek 280 ml) 8 pieczarek 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany sól pieprz Pieczarki obieramy
PatiGotujeWraz z początkiem sierpnia rozpoczynam sezon przetworów na zimę. W tym roku przygotowania rozpoczęłam od przygotowania sosu z pieczonych warzyw. Można go wykorzystać do przygotowania szybkiego obiadu. Idealnie nadaje się do makaronu czy ryżu. Stanowi też smaczny dodatek na przykład do lecza. Przygotujcie go koniecznie, a na pewno nie pożałujecie. Sos z pieczonych warzyw Składinki: 2 kg pomidorów (soczysty(...)dojrzałych) 1 kg cukinii 1 kg papryki czerwonej 1 główka czosnku 1 papryczka chilli (gatunek i wielkość zależy od tego jak bardzo pikantne sosy lubicie :)) 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy pieprz (około 1 łyżeczka) sól (około 3 łyżeczek
PatiGotujeIdealne danie na niedzielny obiad, bardzo dobry sos. Mięsko delikatne, rozpadające się w ustach. Podawać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą. Golonkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką, kurkumą. Wymieszać dokładnie, tak żeby przyprawy były na każdym kawałku mięsa. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Szalotki obrać i przekroić na pół(...)wymieszać i sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec 1,5 godziny do 2 godzin. Naczynie musi być przykryte. Podczas pieczenia sos nabierze pysznego smaku. Mięso musi być mięciutkie. Gotowanie w garnku elektrycznym do długiego gotowania to wlać do niego wszystko z patelni, przykryć. nastawić na wolne gotowanie i gotować 4 godziny
Kuchnia PokoleńDomowy sos tatarski możne być dodatkiem do kanapek, do dań mięsnych czy też do dań zielonych – wystarczy byście sami spróbowali, przetestowali z czym najlepszy domowy sos tatarski będzie wam smakować. Przygotowanie sosu jest proste i szybkie. Duże znaczenie w smaku sosu tatarskiego ma majonez – do tego zakupiłam wszystkie dostępne na rynku majonezy i... Więcej The post Domowy(...)sos tatarski appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garneklikatne, rozpływające się w ustach plastry schabu w przepysznym sosie pieczarkowym to niezwykłe danie , które św ietni e sprawd zi się jako codzienny, prze pyszny posiłek, ale również wykwintn y niedzielny lub nawet świąteczny obiad. Sos pieczarkowy idealnie komponuje si ę ze schabem co t worzy eleganckie, wytworne i apetyczne danie . Schab Duszony w Sosie Pieczarkowym - Składniki: 500 g schabu(...)wieprzowego sól, pieprz ok. 1/3 szklanki mąki olej do smażenia 4 liście laurowe 5 kulecz ek ziela angielskiego k i lka kuleczek całego pieprzu kolorowego Sos Piecza r ko wy: 2 50 g pieczarek duża cebula 2 łyżki masła sól, piepr z 2 łyżki kwaśnej śmietany Schab Duszony w Sosie Pieczarkowym - Sposób przygotowania: Schab porcjujemy na ok. 1 cm plastry
Słodka StronaIran. Mój mąż pochodzi z Iranu, więc my pielęgnujemy obie tradycje i Nowy Rok świętujemy podwójnie. Z tej okazji przyrządzamy wiele irańskich potraw. Proponuję dzisiaj pałki z kurczaka w sosie ze śliwek. Oryginalna nazwa tej potrawy to khoresht aloo. Bardzo lubię mięso z owocami. Śliwki użyte w tym daniu smakiem przypominają polskie mirabelki. Są to śliwki suszone podobnie jak węgierki(...)morele. Oprócz perskich śliwek to danie wymaga szafranu. Szafran jest jedną z moich ulubionych przypraw. Marynuję pałki z kurczaka w szafranie ale i dodaję go do sosu. Oczywiście podaję danie z szafranowym ryżem ugotowanym na sypko. Lubię pałki z kurczaka. Mięso jest delikatne i soczyste. To danie można również przyrządzić z odfiletowanych udek kurczaka. Sądzę jednak, że sos ugotowany
codojedzeniaobiad niskokaloryczny bez zbędnego tłuszczu. Czym kotleciki różnią się od zwykłych? 1. Nie są smażone w głębokim tłuszczu 2. Są z indyka a zatem bardzo chudego mięsa 3. Sos składa się z samych warzyw 4. Jeden kotlet to ok 120 kcal Będziesz potrzebować na 8 kotlecików Pierś z indyka - 500 g jajko - 1 szt czerstwa kajzerka(...)bułka tarta - ok 2 łyżki cebula - 1 mała olej - 1 łyżka sól, pieprz sos mrchewka - 1 duża seler naciowy - 1 łodyga cebula - 1 mała czosnek - 3 ząbki curry - 3 łyżeczki papryczka chili - 1 szt olej - 1 łyżka Maszynka do mielenia mięsa piekarnik Etap I - Mielenie indyka Czerstwą bułkę namocz. Cebulę podsmaż na łyżce oleju. W maszynce do mielenia mięsa
Wylizany RondelJasny, pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek, czyli coś dla miłośników kuchni azjatyckiej. Mocy nadaje mu pikantny sos piri piri. Sos idealnie komponuje się z sajgonkami z mięsem , jak i sajgonkami wegetariańskimi . Składniki: 150 ml wody czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę łyżeczka ostrego sosu piri piri 2 łyżeczki octu ryżowego(...)cytryny 1 czubata łyżeczka cukru sól do smaku Wykonanie: Na małą patelnię lub do małego rondelka wlewamy zimną wodę i rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe składniki sosu i włączamy gaz. Całość, od czasu do czasu mieszając, podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu. Gotowe. Smacznego
Smak mojego domuSos pieczarkowy na pewno każdy dobrze zna - nadaje się zarówno do ziemniaków, makaronu czy kasz. My dzisiaj przedstawiamy bardzo podstawową wersję, bez zabielania, ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Może być "kołem ratunkowym" w dni, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu/ochoty na gotowanie. Wegański sos pieczarkowy Przepis na ok. 2-3 porcje Potrzebujemy: 10-12 średniej wielkości pieczarek(...)duża cebula 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mleka sojowego naturalnego (opcjonalnie) ok. 300-350 ml wody Przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka bazylii suszonej sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy na płasko nożem i również drobno siekamy. Wrzucamy
Bananowe PoleJeśli znudziły się Wam tradycyjne ruskie pierogi, wypróbujcie te z poniższego przepisu, z farszem mięsnym z dodatkiem szpinaku. Podałam je na pysznym sosie z suszonych grzybów i słodkiej śmietanki, ale dobrze smakują także prosto z wody lub podsmażone, posypane skwarkami i podane z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany. Przygotowanie dania można rozłożyć w czasie i np. farsz zrobić(...)masła szczypta soli FARSZ 400 g mięsa z rosołu 250 g świeżego szpinaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju np. kokosowego 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz SOS garść suszonych grzybów (ok 25 g)/ borowików lub/i podgrzybków 1 łyżka masła 1 mała cebula 1/4 szklanki bulionu 300 ml śmietanki 30% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
cool and mintyPolędwica wieprzowa z sosem z kaparów…Kolejna nowatorska wersja wieprzowej polędwiczki. Wieprzowina pasuje z czym popadnie nawet z sosem z kaparów i balsamicznego octu. Pyszna polędwica wieprzowa na obiad podana z pęczotto . Jak ja lubię takie wymyślne, a jednak proste w przyrządzeniu dania. Do tej potrawy nie potrzeba wiele składników. Mimo wszystko ma ona bardzo specyficzny smak i aromat(...)łyżki kaparów w sosie to przysłowiowa kropka nad “i”. Lubicie kapary? Używam te drobne i te duże. Najczęściej do tapenady lub makaronu putanesca . Nadają potrawom fajny smak. Do wieprzowiny idealne! Polędwica wieprzowa Składniki: na 4 porcje 600 g wieprzowej polędwicy 3 ząbki czosnku gałązka świeżego romarynu 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1 łyżka masła + 2 łyżki
codojedzeniaCzasy dzieciństwa już dawno mam za sobą. Jest kilka rzeczy, które nadal mi się z nim kojarzą. On jest jedną z nich Krem grysikowy z sosem malinowym Wtedy pity z butelki, teraz rzadko gości na moim stole. Grysik, bo o nim mowa, używam tylko jako dodatek do gołąbków. Sporadycznie gotuję go na mleku i zjadam z cukrem i cynamonem. Skoro(...)się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 500 ml mleka migdałowego (ja kupiłam z prażonych migdałów) 1 łyżka cukru 6 łyżek grysiku 250 ml śmietany kremówki Sos malinowy: 1/2 szklanki mrożonych malin 2 łyżki cukru 150 ml wody Dodatkowo: 1 łyżka płatków migdałowych Grysik gotujemy na mleku migdałowym z dodatkiem jednej łyżki cukru. Schładzamy. Ubijamy śmietanę kremówkę
mecooksGrillowane medaliony z indyka w sosie szczypiorkowym Sezon grillowy już dawno za nami , teraz zima , ale co stoi na przeszkodzie ,żeby sobie po grillować ? Oczywiście ,że nic , jeśli tylko dysponujemy grillem elektrycznym ( świetna sprawa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) lub choćby zwykłą patelnią grillową , to już jest super . Wspaniały smak i lekkość tej potrawy to największa(...)zachęta ,żeby sięgać po nią częściej . Sos szczypiorkowy , może być koperkowym , pietruszkowym..itd. w zależności od tego jakiego zioła użyjemy do jego wykończenia , kwestia gustu i smaku .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg piersi z indyka 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego , suszonego rozmarynu 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka płynnego miodu sól , biały
Ogrodnik w podróżySzybko, smacznie i do tego orientalnie - pyszny kurczak w towarzystwie brokułów z domowym sosem teriyaki - z ryżem basmati ... Koniecznie wypróbujcie ten przepis! SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 480 kcal) 2 woreczki ryżu basmati 600 g mięsa z udek kurczaka 1 szt. brokuła - 500 g 1,5 łyżki oleju sezamowego sól, pieprz podprażony na suchej patelni sezam - 1 łyżka(...)Sos teriyaki: 100 ml wody 50 ml sosu sojowego (ciemnego) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) do zagęszczenia: wymieszane 4 łyżki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z mięsa usuwamy ewentualny tłuszcz - kroimy
Moje Kuchenne RewelacjeZainspirowana kupnym sosem, który był dodany do łososia postanowiłam sama zrobić sos musztardowo miodowy. sos jest prosty i szybki w przyrządzeniu. Idealny zarówno do sałatek jak i do mięsa. W przepisie nie podaję proporcji, bo smak będzie zależał od produktów które dodamy, jeden miód będzie słodszy inny mniej, musztardy tez mają różne smaki ostrości i kwasowości, więc najlepiej samemu dorobić(...)sobie sos pod własny gust. Oprócz tego jedna osoba będzie chciała bardziej słodki więc doda więcej miody, inna bardziej kwaśny doda więcej musztardy. Zalecam robienie z 2 rodzajów musztardy, bo smak jest wtedy bardziej złożony, ale jeżeli mamy tylko 1 w domu sos też wyjdzie nam bardzo smaczny :) Składniki: musztarda dijon, musztarda francuska, miód, olej lub oliwa
Państwo Wojtczuk gotują