książce " Po prostu, po włosku " ten sos nosi nazwę "sos pomidorowy naszej mamy na lato" ( sugo della mamma ). Podaje się go na zimno z ciepłym makaronem. Zdaniem autorek wspaniale smakuje także z rybą albo mięsem. My, jak widzicie przygotowaliśmy go zimą, więc dla rozgrzewki wzbogaciliśmy ten sos solidną porcją przygotowanego przez Pana Boczka przecieru z fermentowanych papryczek habanero. Wyszło(...)duża garść bazylii grubo posiekanej (nie miałam w domu, więc zastąpiłam szczypiorkiem, posypując nim makaron) 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczeni Moje uwagi: dodaliśmy dwie łyżki stołowe piekielnie ostrego sosu z papryczek habanero, pomięliśmy bazylię i przed podaniem zblendowaliśmy i lekko podgrzaliśmy sos. Przygotowanie Wlewamy wodę do dużego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Ostrym końcem noża nakłuwamy pomidory
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawiadomo każda sałatka powinna być delikatnie skropiona oliwą, albo sosem sałatkowym. Dziś pokażę Wam jak w prosty sposób przygotować sos musztardowy, który idealnie będzie pasował np. do sałatki z tuńczykiem, ale nie tylko. Sos musztardowy – składniki 2 łyżki miodu 3 łyżeczki musztardy 4 łyżki oliwy szczypta soli szczypta pieprzu Sos musztardowy – przepis: To chyba najprostszy sos do przygotowania(...)Wszystkie składniki dodajemy do miseczki i całość energicznie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Post Sos musztardowy pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!koloru i intensywnych smaków. Lasagne przygotowałam na bazie makaronu typu lasagne, z dodatkiem podsmażonych pieczarek oraz dyni aromatyzowanej szałwią i tymiankiem. Dodatkowo smak potrawy wzbogaciłam sosem beszamelowym, który nada ł lasagne kremowej konsystencji. Smacznego! **** Le lasagne con zucca e funghi champignon sono un gustoso piatto ricco di sapori e di colori che ricordano(...)miąższu z dyni 500 g pieczarek 100 g sera mozzarella 50 g parmezanu tymianek szałwia s ó l, pieprz oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 500 ml mleka 50 g masła 50 g m ą ki pszennej gałka muszkata ł owa **** INGREDIENTI 250 g di lasagne 500 g di zucca
La grande e la piccola cuocamięso jest pyszne. Dziś więc mule jesienne w pomidorowej odsłonie, z szalotką, czosnkiem i cukinią. Składniki: 1 kg świeżych muli ok. 500 ml sosu pomidorowego / u mnie własnej roboty, z tegorocznych zbiorów. Jeśli nie macie, to kupcie raczej sos pomidorowy, a nie przecier, bo jednak ten drugi jest bardziej aromatyczny, mocniejszy w smaku i może lekko stłamsić omułki. Inna(...)opcja to zmiksować pomidory z puszki. Kolejna – można też na szybko ze świeżych pomidorów zrobić sos i wiadomo, że ten sposób polecam najbardziej :)/ ok. 250 g zielonej cukini 3 szalotki (pokrojone w cienkie piórka) 3 ząbki czosnku (drobno posiekany) 3 łyżki oleju 2 łyżki orientalnego sosu słodkiego (opcjonalnie) 1/4 szklanka wody (opcjonalnie) pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
gutfutSos koperkowy / jajka w sosie koperkowym Witam wszystkich serdecznie... Dzisiaj pokaże wam jak łatwym daniem można urozmaicić nasze talerze. Koperek mogłabym jeść przez cały rok, jako dodatek do ziemniaczków ale również w pysznym aromatycznym sosie. Tym razem sos koperkowy zrobiłam do polania jajek na twardo. Ale praktycznie taki sosik pasuje do różnorodnych potraw. Przepis(...)sos 500 ml Składniki: jajka (ilość wedle uznania) 2 pęczki koperku 250 ml bulionu warzywnego 250 ml śmietany 8% 2 łyżki mąki 3 łyżki śmietany 8% sól, pieprz do smaku Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo (czas to 7 min), obieramy i kroimy na połówki 2. Do gotującego się bulionu wrzucamy posiekany koperek i śmietanę
Mój pomysł nacoś pod swój gust i przygotować swój ser. Nie jestem weganką, ale uwielbiam niestandardowe rozwiązania, tym bardziej pyszne! Moje wrażenia? Ser smakuje mało serowo, bardziej nazwałabym go po prostu sosem. Ale za to jakim! Zakochałam się w nim od pierwszej łyżeczki. Wiecie jak smakuje? Nie wiem, czy pamiętacie lub kiedykolwiek próbowaliście, ale w kinach sprzedają nachosy z sosem serowym(...)salsą. Jeszcze jako nieświadoma mała dziewczynka za każdym razem je kupowałam, koniecznie z sosami pół na pół, bo nie było nic lepszego od nachosa z tymi połączonymi dipami. I właśnie po spróbowaniu mojego domowego sosu serowego, przypomniał mi się ten smak, bo jest identyczny. Serio! Przypuszczam, że to głownie zasługa wędzonej papryki słodkiej, dlatego nie możecie jej pominąć. Tak samo
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńprzepis jest wyjątkowo prostym i wdzięcznym sposobem na wpuszczenie nieco azjatyckiego klimatu do naszej kuchni. Tradycyjny chiński sos ze świeżych śliwek robi się bardzo łatwo i szybko. Można sobie poeksperymentować z proporcjami składników tak, aby smak jak najbardziej pasował naszemu gustowi. To zresztą ogólna rada przy robieniu wszelkich sosów i zup - próbować co chwila i dodawać po trochu przyprawy. Gorzej(...)odejmowaniem, dlatego pilnujmy się, żeby nie sypnąć czegoś zbyt entuzjastycznie. Sos śliwkowy jest bardzo smaczny i wielofunkcyjny. Można przygotować go więcej i przechowywać w słoikach. Pasuje nie tylko do kurczaka, ale i do innych mięs, krewetek czy tofu. Można go użyć jako dipu do spring rollsów, sajgonek, lub do sałatek. Polecam. Składniki: 400 g polędwiczek drobiowych 1 łyżeczka
zadanie-gotowanieliczną emigrację z tego kraju. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby samodzielnie przygotować pyszne danie tej kuchni w domu. Zapraszam na pyszną cielęcinę z warzywami w orientalnym sosie. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram cielęciny. 2 sporych kalarep, 2 średnich marchewek, 2 średnich cebul, 1 ząbka czosnku, kiełków rzodkiewki, 2 łyżek sosu ostrygowego, 2 łyżek sosu rybnego, 3 łyżek(...)sosu sojowego, 2 łyżek pasty z tamaryndowca, 1 łyżeczki cukru trzcinowego, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 400 gram białego ryżu, 2 łyżek oleju. Przygotowanie dania, jak większości dań przygotowywanych w woku rozpocząłem od pokrojenia składników. Cielęcinę oczyściłem z błon i pokroiłem ją w bardzo cienkie plastry. W tym celu dobrze jest włożyć mięso na kilka minut do zamrażarki, aby stężało
Wyprawy kulinarneDelikatne, mięciutkie i wprost rozpływające się w ustach pulpeciki w pysznym sosie dyniowym, to szybkie, sezonowe danie, które posmakuje i dzieciom i dorosłym. Dynia szybko się rozgotowuje i świetnie zagęszcza sos, a jej smak nie jest dominujący. Posmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. Ważne jest, aby składniki z których przygotowujemy danie, były jak najlepszej jakości. Jako bazy sosu(...)cebula starta na tarce 1 jajko 1 mała czerstwa bułka kajzerka 1 pełna łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu mąka pszenna olej do smażenia SOS DYNIOWY 500 ml bulionu lub wody 2 szklanki dyni obranej i pokrojonej w kostkę 1x1 cm. 1-2 łyżeczki mąki 2 łyżki śmietanki 30% sól morska świeżo zmielony czarny
cool and mintyPolędwiczki wieprzowe doprawione grubo zmielonym czarnym i różowym pieprzem, krótko obsmażone, a następnie upieczone w formie pojedynczych roladek. Podane z aromatycznym, kremowym sosem pieczarkowo-borowikowym. Z dodatkiem białego wytrawnego wina, które nadaje potrawie lekki aromat i w subtelny sposób podkreśla smak grzybów. Świetne danie do serwowania na wszelkie uroczystości rodzinne lub jako wystawny obiad w czasie grudniowych świąt(...)sałatkę podałabym sałatę z winegretem. SKŁADNIKI / 2 porcje 400 g polędwiczki wieprzowej ( 1 polędwiczka) w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu (grubo zmielonego ) 1 łyżeczka różowego pieprzu sól SOS PIECZARKOWO-BOROWIKOWY 250 g pieczarek pokrojonych w plastry 25 g suszonych borowików 75 ml białego wytrawnego wina 100 ml słodkiej śmietanki 30 % 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 szklanka
cool and mintyMałe roladki z polędwiczki wieprzowej nadziewane serem camembert lub gorgonzola, a następnie obsmażane w plastrach szynki parmeńskiej. Podane z kremowym sosem z suszonych pomidorów i świeżymi listkami bazylii. Banalne i szybkie w wykonaniu. Efektowne w wyglądzie i pyszne w smaku. Świetnie nadają się do odgrzewania. Sos gęstnieje w miarę upływu czasu, dlatego podgrzewając danie być może trzeba będzie dolać więcej(...)ząbki czosnku/ starte na tarce 100 g cienko pokrojonej suszonej szynki / serrano, parmeńskiej 100 g sera camembert lub gorgonzola świeżo zmielony czarny pieprz sól morska szczypta chili w proszku SOS 1/3 szklanki suszonych pomidorów / pokrojonych w kostkę 1 szklanka śmietany 30% DO PODANIA : listki bazylii lub natki pietruszki, cząstki cytryny do wyciśnięcia. WYKONANIE ROLADKI: Polędwicę myjemy, osuszamy i odcinamy białą
cool and mintyJedno z prostszych i bardzo pysznych dań z makaronem jako podstawą. Jest tu tylko makaron, gotowany brokuł, podsmażone mięsko z piersi kurczaka i sos beszamelowy z serem. Może to być też wersja bezmięsna, również jest przepyszna :) Smakuje wyśmienicie. W szczególności dzieciom:) A my właśnie mamy takie dziecko, które na ferie do nas przyjechało i zażyczyło sobie właśnie brokuła(...)pysznym sosem :) (na 4 porcje) Składniki: - filet z piersi kurczaka, cały - brokuł - świeży lub mrożony - makaron - jaki kto lubi :) Składniki na sos: - duża łyżka masła - 1-2 łyżki mąki - 0,5 l mleka - kostka rosołowa - serek topiony o smaku jakiegoś sera, np. gouda Przygotowanie: 1. Wstawiamy wodę na makaron i brokuła, oczywiście każde gotujemy osobno :) 2. Mięso kroimy w kostkę
dobra gospodyni dom wesołym czyniobroty 7 – dodać kawałki kurczaka, kwaśną śmietanę, sól, paprykę słodką, pieprz, czas 7 sek, obroty 7 – wyjąć z naczynia, nie trzeba dokładnie czyścić, ( ponieważ zrobimy sos w naczyniu) – do mięsa dodać bułkę tartą i szczypiorek, wymieszać za pomocą kopystki, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem – formować małe okrągłe klopsiki, jak masa będzie się(...)lekko kleiła do rąk podsypać bułką tartą Sos grzybowy thermomix – do naczynia miksującego dodać pokrojoną w duże kawałki cebulę i grzyby przekrojone na pół, suszone grzybki, 4 sek, obroty 4 – wlać wodę, dodać kostkę rosołową, ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, Nałożyć koszyk do gotowania na parze, na dno rozłożyć obrane ziemniaki i marchewki – na drugi koszyk nałożyć
Kuchnia PokoleńDziś pora na kolejny przepis z cyklu zdrowych posiłków :) Tym razem pokażę Wam przepis na makaron razowy z sosem bolońskim :) Do przygotowania tego przepisu zainspirował nas przepis znaleziony w książce " Dieta Fit Kuchnia według Natalii Gackiej " (nasz opinia i recenzja książki, już niedługo na blogu). Jednak w kuchni nie ma nigdy nic tak samo... więc delikatnie zmodyfikowaliśmy ten przepis. Makaron(...)razowy z sosem bolońskim - przepis: Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju. Jak cebula będzie szklista dodajemy posiekany czosnek. Na patelnię dodajemy mięso mielone i podsmażamy. W między czasie mięso rozdrabniamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pomidory w puszce , koncentrat pomidorowy, paprykę pokrojoną w kosteczkę i całość dusimy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pasta stanie się już ciepła, dodać sok z limonki, ocet ryżowy, oliwę i gotować, na bardzo małym ogniu, przez około 40 minut, aż pasta stanie się gęsta. Gęsty sos wystudzić, aby składniki się przegryzły, a sambal oelek nabrał wyrazistego i słono-ostrego smaku. Wystudzony sos przełożyć do szklanego słoiczka, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu(...)podanych składników wychodzi 0,5 l słoik sosu. Papryczki chili do sambal oelek powinny mieć 8 - 12 cm długości, a waga 1 wynosi około 20 - 30 g. Na słoik o objętości 0,5 l potrzeba około 1 kg papryczek. Pasta ma mieć słonawy posmak - na każde 10 papryczek przypada 1 łyżeczka soli. Sos ma pikanty, wyrazisty smak, jest gęstszy
Gospodyni Miejska