sosy - 72234 przepisów (strona:309/4816)

Makaron Soba z krewetkami 187

pałeczkami, ładnie wygląda na talerzu i oczywiście pysznie smakuje :) Ktoś kto rozpoczyna swoją przygodę z kuchnią azjatycką będzie musiał zostawić w sklepie trochę pieniędzy, ale większość składników, jak np. sos sojowy, rybny, ostrygowy, olej sezamowy to nie zakup na jeden obiad. Wystarczą na naprawdę długo. A gdy będą już w lodówce wystarczy tylko dokupić kilka prostych składników i orientalny, szybki(...)gotowej mieszanki chińskiej :) S kładniki(duuuże porcje dla 2 osób): - pół opakowania makaronu Soba - 20 krewetek - 450 g mieszanki chińskiej - garść sezamu, nasion słonecznika - dwie łyżki oleju sezamowego - łyżka sosu rybnego - łyżka sosu ostrygowego - dwie łyżki sosu sojowego - dwa ząbki czosnku - łyżka masła - pół limonki - przyprawy: pieprz biały, imbir, czosnek granulowany, sól Nasiona uprażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, często

Cook&Love
Sos jogurtowo-miodowy z gorczycą 151

Sosy, oprócz niepowtarzalnego smaku, często dodają potrawom także niepotrzebnych kalorii. Kalorie powstają szczególnie wtedy gdy dodajemy do nich masło, smalec lub śmietanę. Dlatego wiele osób uważa sosy za zbyt tuczące i stara się unikać ich w swojej diecie. Tymczasem pyszny sos wcale nie musi tuczyć - można używać oleju roślinnego, oliwy lub jogurtu naturalnego. Pamiętajmy też, że sosy które przyrządzamy(...)kuchni do różnych dań możemy zagęszczać warzywami (nie mąką!), zarówno zmikoswanymi surowymi lub gotowanymi warzywami. Taki sos jest doskonałym dodatkiem do wszystkiego co zielone, czyli różnych sałat, także do gotowanych warzyw i wędlin (szczególnie na kanapkę;) Składniki: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki miodu (użyłam lipowego) 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanego szczypiorku / opcjonalnie

Zasmakuj Kuchni
Rolada wołowa SZWARCWALDZKA 275

Lubię klasyczne potrawy, syte polskie obiady i naturalne sosy. Fajnie czasem odświeżyć dawne przepisy dodając do nich coś nowego.  Dziś nie ma już jednego przepisu na konkretne dania. Z opowieści wielu ludzi o tym jak przyrządzają dane potrawy można przyswoić wiele ciekawych rozwiązań. Ich różne sposoby przygotowania i odmienne składniki mogą stać się inspiracja do własnej wariancji nt. konkretnego(...)dania. Wołowe rolady wcale nie muszą wpisywać się w niezdrową kuchnię. Wystarczy nie podawać ich z kluskami śląskimi, a do sosu nie używać przypraw a'la vegeta czy podbijać aromat kostkami "smaku". Polecam mięso podać z kaszą jaglaną lub jaśminowym ryżem.  Można zrobić kilka lub kilkanaście rolad za jednym razem w zależności czy mieszkacie sami czy posiadacie liczną rodzinkę

Kuchnia PROzdrowotna
Gołąbki z pęczakiem i grzybami 179

Gołąbki z pęczakiem i grzybami Gołąbki zawsze są dobre , ba może nawet najlepsze " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tradycyjne z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym to pychota , ale te, są nie mniejszą ucztą . Dzisiaj , zrobiłam je po raz pierwszy , ale na pewno nie po raz ostatni . Ostrożne zaserwowałam dzieciom , myśląc ,że będą się krzywić(...)dziwo nie , gołąbki im smakowały i to bardzo , a najbardziej sos " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Polecam , zdrowe , lekkie danie , pozwalające odpocząć od mięcha . Składniki : 1 główka kapusty 2 szklanki pęczaku 1 szklanka suszonych grzybów ( u mnie była mieszanka leśnych i shitake ) 2 cebule 1 czubata łyżeczka, czosnku granulowanego 2 kostki rosołowe grzybowe 1 płaska łyżeczka

Ogrodnik w podróży
Przepyszne burgery BBQ z indyka 113

się przy Ameryce...burgery! Kilka dni później przyfrunęła do mnie paczka z tegoż kontynentu właśnie, od przyjaciela, a w niej nieopisane szczęście dla smakoszy m.in. w postaci 6 butelek sosu barbecue. Każdy inny! :D I własnie wtedy zderzyły się w mojej głowie te dwa amerykańskie smaki, burgery i BBQ sauce, jednak zamiast wołowiny użyłam delikatniejszego mięsa z indyka. O, Stumilowy(...)własnymi podniebieniami! :D Kęsie trwaj! Burgery BBQ z indyka ok. 7-8 szt . Potrzebujesz: Burgery: 500g mielonego mięsa z indyka 1 średnia cebula 1/2 łyżki miodu 1,5 łyżki sosu BBQ 1 łyżka siekanej natki pietruszki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku* Sos: 3 łyżki naturalnego jogurtu geckiego 1/2 łyżki srirachy lub innego ostrego sosu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kurczak po Tajsku z orzechami nerkowca w sosie teriyaki 1399

imbiru ( w ostateczności suszony) - 3 łyżeczki startego szczypiorek papryczka chili ( w ostateczności suszona) - wg uznania orzechy nerkowca - 100 gr 3 łyżki soku z cytryny pierś z kurczaka - 500 gr sos sojowy - 1/4 szklanki + 2 łyżka cukier brązowy - 3 łyżeczki czerwone wino wytrawne - 2 łyżki syrop klonowy ( jeżeli nie masz, danie aż tak bardzo nie ucierpi) - 2 łyżeczki woda(...)olej 10 łyżek ryż * świeże listki kolendry do posypania  Etap I  - Kurczak Kurczaka przypraw solą, pieprzem (lub swoją ulubioną przyprawą do kurczaka) + 2 łyżki sosu sojowego. Wstaw na min. 15 minut do lodówki następnie usmaż na patelni. Usmażonego kurczaka pozostaw na patelni. Etap II - Orzechy Na patelni rozgrzej olej ( 3 łyżki) i wsyp orzechy nerkowca, smaż

Wylizany Rondel
Włoski klasyk - Lasagne - Boczek & Wino & Mleko 143

ząbki Cebula - 1 duża Seler naciowy - 2 łodygi Marchewka - 1 średnia Pomidory w puszce Oliwa - 2/3 łyżki Czerwone wino - 120 ml Mleko - 150 ml bulion warzywny - 300 ml Sos Beszamelowy Masło -25 g Mąka - 40 g Mleko - 500 ml Gałka muszkatołowa - do smaku Sól i pieprz - do smaku  Ser gouda - wg uznania Ser mozarella - wg uznania Do dzieła Etap(...)czasu gdy wino wyparuje. Dodajemy bulion warzywny oraz mleko. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez minimum godzinę co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzm ewg uznania. Etap IV – Sos beszamelowy W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę mieszamy do połączenia składników. Powoli wlewamy mleko cały czas mieszając gotując na małym ogniu aż sos zgęstnieje . Zdejmujemy z ognia i wbijamy do sosu

Wylizany Rondel
Sos pomidorowy prosto z Włoch - przepis z książki "Po prostu po włosku" 148

książce " Po prostu, po włosku " ten sos nosi nazwę "sos pomidorowy naszej mamy na lato" ( sugo della mamma ). Podaje się go na zimno z ciepłym makaronem. Zdaniem autorek wspaniale smakuje także z rybą  albo mięsem. My, jak widzicie przygotowaliśmy go zimą, więc dla rozgrzewki wzbogaciliśmy ten sos solidną porcją przygotowanego przez Pana Boczka przecieru z fermentowanych papryczek habanero. Wyszło(...)duża garść bazylii grubo posiekanej (nie miałam w domu, więc zastąpiłam szczypiorkiem, posypując nim makaron) 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczeni Moje uwagi: dodaliśmy dwie łyżki stołowe piekielnie ostrego sosu z papryczek habanero, pomięliśmy bazylię i przed podaniem zblendowaliśmy i lekko podgrzaliśmy sos. Przygotowanie Wlewamy wodę do dużego garnka  i doprowadzamy do wrzenia. Ostrym końcem noża nakłuwamy pomidory

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos musztardowy 173

wiadomo każda sałatka powinna być delikatnie skropiona oliwą, albo sosem sałatkowym. Dziś pokażę Wam jak w prosty sposób przygotować sos musztardowy, który idealnie będzie pasował np. do sałatki z tuńczykiem, ale nie tylko. Sos musztardowy – składniki 2 łyżki miodu 3 łyżeczki musztardy 4 łyżki oliwy szczypta soli szczypta pieprzu Sos musztardowy – przepis: To chyba najprostszy sos do przygotowania(...)Wszystkie składniki dodajemy do miseczki i całość energicznie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Post Sos musztardowy pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lasagne z dynią i grzybami (Lasagne con zucca e funghi champignon) 188

koloru i intensywnych smaków. Lasagne przygotowałam na bazie makaronu typu lasagne, z dodatkiem podsmażonych pieczarek oraz dyni aromatyzowanej szałwią i tymiankiem. Dodatkowo smak potrawy wzbogaciłam sosem beszamelowym, który nada ł  lasagne kremowej konsystencji.  Smacznego! **** Le lasagne con zucca e funghi champignon  sono un gustoso piatto ricco di sapori e di colori che ricordano(...)miąższu z dyni 500 g pieczarek 100 g sera mozzarella   50 g parmezanu tymianek szałwia  s ó l, pieprz  oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 500 ml mleka 50 g masła  50 g m ą ki pszennej  gałka muszkata ł owa **** INGREDIENTI 250 g di lasagne  500 g di zucca

La grande e la piccola cuoca
Jesienne mule w sosie pomidorowym z zieloną cukinią 152

mięso jest pyszne. Dziś więc mule jesienne w pomidorowej odsłonie, z szalotką, czosnkiem i cukinią.  Składniki: 1 kg świeżych muli ok. 500 ml sosu pomidorowego / u mnie własnej roboty, z tegorocznych zbiorów. Jeśli nie macie, to kupcie raczej sos pomidorowy, a nie przecier, bo jednak ten drugi jest bardziej aromatyczny, mocniejszy w smaku i może lekko stłamsić omułki. Inna(...)opcja to zmiksować pomidory z puszki. Kolejna – można też na szybko ze świeżych pomidorów zrobić sos i wiadomo, że ten sposób polecam najbardziej :)/ ok. 250 g zielonej cukini 3 szalotki (pokrojone w cienkie piórka)  3 ząbki czosnku (drobno posiekany) 3 łyżki oleju 2 łyżki orientalnego sosu słodkiego (opcjonalnie) 1/4 szklanka wody (opcjonalnie) pęczek drobno posiekanej natki pietruszki

gutfut
Sos koperkowy 162

Sos koperkowy / jajka w sosie koperkowym  Witam wszystkich serdecznie... Dzisiaj pokaże wam jak łatwym daniem można urozmaicić nasze talerze. Koperek mogłabym jeść przez cały rok, jako dodatek do ziemniaczków ale również w pysznym aromatycznym sosie.  Tym razem sos koperkowy zrobiłam do polania jajek na twardo.  Ale praktycznie taki sosik pasuje do różnorodnych potraw.  Przepis(...)sos 500 ml  Składniki: jajka (ilość wedle uznania) 2 pęczki koperku 250 ml bulionu warzywnego 250 ml śmietany 8% 2 łyżki mąki 3 łyżki śmietany 8%  sól, pieprz do smaku  Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo (czas to 7 min), obieramy i kroimy na połówki 2. Do gotującego się bulionu wrzucamy posiekany koperek i śmietanę

Mój pomysł na
Wegański sos serowy z warzyw (jak w kinach) 189

coś pod swój gust i przygotować swój ser. Nie jestem weganką, ale uwielbiam niestandardowe rozwiązania, tym bardziej pyszne! Moje wrażenia? Ser smakuje mało serowo, bardziej nazwałabym go po prostu sosem. Ale za to jakim! Zakochałam się w nim od pierwszej łyżeczki. Wiecie jak smakuje? Nie wiem, czy pamiętacie lub kiedykolwiek próbowaliście, ale w kinach sprzedają nachosy z sosem serowym(...)salsą. Jeszcze jako nieświadoma mała dziewczynka za każdym razem je kupowałam, koniecznie z sosami pół na pół, bo nie było nic lepszego od nachosa z tymi połączonymi dipami. I właśnie po spróbowaniu mojego domowego sosu serowego, przypomniał mi się ten smak, bo jest identyczny. Serio! Przypuszczam, że to głownie zasługa wędzonej papryki słodkiej, dlatego nie możecie jej pominąć. Tak samo

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Kurczak w chińskim sosie śliwkowym. 143

przepis jest wyjątkowo prostym i wdzięcznym sposobem na wpuszczenie nieco azjatyckiego klimatu do naszej kuchni. Tradycyjny chiński sos ze świeżych śliwek robi się bardzo łatwo i szybko. Można sobie poeksperymentować z proporcjami składników tak, aby smak jak najbardziej pasował naszemu gustowi. To zresztą ogólna rada przy robieniu wszelkich sosów i zup - próbować co chwila i dodawać po trochu przyprawy. Gorzej(...)odejmowaniem, dlatego pilnujmy się, żeby nie sypnąć czegoś zbyt entuzjastycznie. Sos śliwkowy jest bardzo smaczny i wielofunkcyjny. Można przygotować go więcej i przechowywać w słoikach. Pasuje nie tylko do kurczaka, ale i do innych mięs, krewetek czy tofu. Można go użyć jako dipu do spring rollsów, sajgonek, lub do sałatek. Polecam.     Składniki: 400 g polędwiczek drobiowych 1 łyżeczka

zadanie-gotowanie
Cielęcina po wietnamsku 243

liczną emigrację z tego kraju. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby samodzielnie przygotować pyszne danie tej kuchni w domu. Zapraszam na pyszną cielęcinę z warzywami w orientalnym sosie. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram cielęciny. 2 sporych kalarep, 2 średnich marchewek, 2 średnich cebul, 1 ząbka czosnku, kiełków rzodkiewki, 2 łyżek sosu ostrygowego, 2 łyżek sosu rybnego, 3 łyżek(...)sosu sojowego, 2 łyżek pasty z tamaryndowca, 1 łyżeczki cukru trzcinowego, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 400 gram białego ryżu, 2 łyżek oleju. Przygotowanie dania, jak większości dań przygotowywanych w woku rozpocząłem od pokrojenia składników. Cielęcinę oczyściłem z błon i pokroiłem ją w bardzo cienkie plastry. W tym celu dobrze jest włożyć mięso na kilka minut do zamrażarki, aby stężało

Wyprawy kulinarne