sosy - 72234 przepisów (strona:326/4816)

Wegańska kuchnia na co dzień Richa Hingle - recenzja 143

takie książki w poszukiwaniu inspiracji i urozmaicenia menu oraz by poznać nowe smaki i ciekawe połączenia. Tych ostatnich ta książka dostarcza bardzo wiele mamy tu np. ryż smażony w sosie z masła orzechowego, lasagne ze szpinakiem i karczochem w sosie z kalafiora czy tosty francuskie nadziewane ziemniakami i wiele innych. W książce tej znajdziemy pomysły na wegańskie dania z całego(...)świata. Są niezwykle aromatyczne i smakowite sosy, pełnowartościowe posiłki i wegańskie desery, na widok których chce się pobiec do kuchni i  natychmiast je wypróbować, mnie najbardziej kusi fudge o smaku tiramisu i placek czekoladowy ze słonym karmelem i daktylami Cała książka podzielona jest na 10 rozdziałów - pierwszy to "masło orzechowe i kokos" i tutaj znajdziecie np przepis na sos

Cynamonowe szczęście
Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” 66

Staropolski sos grzybowy przygotowujemy z aromatycznych grzybów zebranych jesienią w polskich lasach, a potem suszonych, by móc z nich korzystać przez cały rok. Tradycyjna kuchnia polska od wieków wykorzystuje dary lasu i surowce runa leśnego. Grzyby są ważnym i cenionym składnikiem w kuchni staropolskiej, a wśród potraw z nich króluje staropolski sos grzybowy. Początkowo powszechne na wsiach, z czasem(...)przyrządzano od razu, albo suszono na słońcu lub na blasze, a także zasalano w glinianych garnkach (na Kresach), by zachowały świeżość mogły służyć w kuchni przez cały rok. Staropolski sos grzybowy jest idealny do tradycyjnych polskich dań – kaszy gryczanej, domowych kopytek, placków ziemniaczanych. Ale doskonale smakuje też z kromką ciemnego pieczywa. Najchętniej podaję go z kaszą, buraczkami

smakowitehistorie.com
Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” 67

Staropolski sos grzybowy przygotowujemy z aromatycznych grzybów zebranych jesienią w polskich lasach, a potem suszonych, by móc z nich korzystać przez cały rok. Tradycyjna kuchnia polska od wieków wykorzystuje dary lasu i surowce runa leśnego. Grzyby są ważnym i cenionym składnikiem w kuchni staropolskiej, a wśród potraw z nich króluje staropolski sos grzybowy. Początkowo powszechne na wsiach, z czasem(...)przyrządzano od razu, albo suszono na słońcu lub na blasze, a także zasalano w glinianych garnkach (na Kresach), by zachowały świeżość mogły służyć w kuchni przez cały rok. Staropolski sos grzybowy jest idealny do tradycyjnych polskich dań – kaszy gryczanej, domowych kopytek, placków ziemniaczanych. Ale doskonale smakuje też z kromką ciemnego pieczywa. Najchętniej podaję go z kaszą, buraczkami

smakowitehistorie.com
Tajski smażony kurczak z orzechami nerkowca 85

bardzo popularne w Tajlandii i Laosie. Powstało ono wyniku silnych wpływów kuchni południowo-wschodniej Chin. Kai phat występuje w wielu odmianach, ale głównym składnikiem jest smażony kurczak, cebula i sos sojowy, co daje tej potrawie niepowtarzalny charakter. Często dodaje się także imbir, grzyby, ostre papryczki i orzechy. Smażony kurczak z orzechami nerkowca 400 g piersi z kurczaka 3 suszone papryczki(...)chilli 2 cebule dymki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 100 g niesolonych orzechów nerkowca 100 ml bulionu drobiowego 1 łyzeczka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka brązowego cukru 3 łyżki oleju do smazenia kilka liści kolendra szczypiorek Głęboką patelnię lub woka rozgrzewamy i wrzucamy orzechy nerkowca. Prażymy kilka minut. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na później. Wlewamy

PanGotuje
Sos z kurczakiem i cukinią / Chicken and Zuchini with Sauce 56

Jakiś czas temu otrzymałam propozycję przetestowania nowych przypraw - sosów sałatkowych od firmy Knorr. W związku z tym, że składają się one wyłącznie z naturalnych składników i nie zawierają sztucznych wzmacniaczy smaku, zgodziłam się na testy (jeśli jesteście na diecie wegańskiej są one odpowiednie również dla Was). W paczce oprócz mnóstwa saszetek z przyprawami otrzymałam jako niespodziankę dużą miskę sałatkową(...)torbę na zakupy:) Spośród mnóstwa przypraw otrzymałam sos włoski  z suszonymi pomidorami, paprykowo-ziołowy, grecki z czerwona papryką, koperkowo-ziołowy z gorczycą, truskawka z chili, zioła ogrodowe i rozmaryn z maliną, Dzisiejszy przepis będzie pierwszym z serii testów - do mojego kurczaka z cukinią użyłam przyprawy Knorr, sosu włoskiego z suszonymi pomidorami. Oczywiście możecie zastąpić ją domową mieszanką przypraw. Taki

Lekcje w kuchni
Kurczak teriyaki z warzywami 76

piersi z kurczaka 2 marchewki 8 dużych pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka 5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyzeczki soli 100 ml sosu sojowego 100 ml wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sezam do posypania Przygotowanie: 1.   Kurczaka kroimy w kostkę(...)dokładnie mieszamy z marynatą. 4.   Odstawiamy do lodówki na min. 30 minut, ale im dłużej tym lepiej. U mnie stał całą noc. 5.   Przygotowujemy sos teriyaki: w rondelku umieszczamy wodę, sos sojowy, imbir, cukier, miód i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. 6.   Podgrzewamy do zagotowania, potem zdejmujemy z palnika. 7.   Marchewkę

Prosto z Kotła
Cielęcina w sosie paprykowym z kaszą jeczmienną 111

Cielęcina w sosie paprykowym to szybki przepis na obiad. Wiecie, że nie jestem fanką mięsa i to gości na moim talerzu okazjonalnie, ale mój mąż je mięso 1- 2 razy w tygodniu. Staram się aby to było dobrej jakości mięso, mogę polecić Wam cielęcinę. Przygotowuje się ją bardzo łatwo, szybko poddaje obróbce termicznej, mięso jest mięciutkie i rozpływa się(...)ustach. Taki klasyk obiadowy w postaci mięsa w sosie, kaszy i ogórka kiszonego, czasami na takie proste rzeczy też przychodzi mi ochota.  PRZEPIS NA CIELĘCINĘ W SOSIE PAPRYKOWYM - 2 porcje cielęciny  - 1-2 ząbki czosnku - łyżeczka przyprawy papryki słodkiej - 200 ml sosu paprykowego (domowej roboty ) jeśli nie masz użyj passatty pomidorowej - łyżeczka skrobi ziemniaczanej - olej Cielęcinę kroimy

SMYKWKUCHNI
Polędwiczki z kurczaka w sosie pomidorowo-śmietanowym 83

Polędwiczki z kurczaka w sosie pomidorowo-śmietanowym to bardzo smaczna propozycja na szybki obiad, który posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Mięso wychodzi miękkie i soczyste oraz idealnie komponuje się z kremowym sosem. Ach ten sos, moja córka go uwielbia! To skusi się na taki lekki obiad?  Polędwiczki z kurczaka w sosie pomidorowo-śmietanowym - składniki: 400g polędwiczek z kurczaka(...)liście laurowe 1 szklanka wody/bulionu  około 100-150 koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany ulubione przyprawy Opcjonalnie: odrobina cukru/miodu do smaku  koperek/natka pietruszki  Polędwiczki z kurczaka w sosie pomidorowo-śmietanowym - przygotowanie: Umyte oraz osuszone polędwiczki delikatnie posypać przyprawami i następnie obtoczyć w mące. Mięso obsmażyć na odrobinie rozgrzanego oleju. Dodać posiekany czosnek oraz listki laurowe. Całość zalać wodą

Di gotuje
Pianka śmietankowo-truskawkowa z sosem jagodowym 112

mojprzepisna.pl | Pianka śmietankowo-truskawkowa z sosem jagodowym Deser na zimno bez pieczenia z pysznymi truskaweczkami i sosem jagodowym. Deser jest pyszniutki, delikatniutki, nie zawiera spodu ciasteczkowego, przez co jest jeszcze lżejszy. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na tortownice 18-20 cm: 500 gr sera mielonego trzykrotnie (może być z wiaderka ale dobrej jakości) 300 gr śmietana 30 % schłodzona 3 łyżki żelatyny(...)godziny. Truskawki zblenbować, delikatnie dodać do 1/3 masy serowej, dosłodzić jeżeli masa będzie kwaśna. Zmiksować do połączenia składników. Wylać na masę serową. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Sos jagodowy: 100 gr jagód (mogą być mrożone, lub inne owoce np. maliny lub truskawki, porzeczki) 1-2 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wrzątku

moj przepis na
Brukselki z cytrynowym miso i makaronem soba - azjatyckie ocieplenie 121

już wiosna i klimat się zmienia, Wielkanoc na horyzoncie...jednak w takie mroźne marcowe dni, jak ten talerz pełen makaronu z sycącymi warzywami i nieziemsko aromatycznym i wyrazistym sosem z pewnością się przyda :) Zapraszam zatem wszystkich poszukujących ciepłego smaku i miłośników miso! Bo dziś właśnie sos miso łączy wszystkie składniki dania w jedno niepowtarzalane i absolutnie pyszne! Podsmażane brukselki(...)czosnkiem i marchewką, do tego jedyny w swoim rodzaju gryczany makaron soba i jajko sadzone z płynnym żółtkiem i chrupiącą obwódką, a na tym wszystkim kilka maźnięć sosu na bazie miso, miodu i cytryny. Jakie to jest pyszne, sycące, rozlewające po wnętrzu masę dobra, ciepła i mocy. Cytrynowy posmak miso, które samo w sobie jest bardzo wyraziste, świetnie łączy

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Duszone polędwiczki wieprzowe 98

temperaturę do 100०C i pieczemy jeszcze 1-2 godziny. 10. Polędwiczki wyjmujemy z naczynia, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 10 min, aby odpoczęły. W tym czasie przygotowujemy sos: 1.   Wodę z naczynia żaroodpornego przelewamy do garnka. 2.   Dolewamy wody z kranu w takiej ilości, aby sos był odpowiednio słony (ten powstały w naczyniu zawsze(...)jest potwornie słony). Sprawdzamy smak w międzyczasie - ilość dolanej wody zależy od indywidualnego gustu. 3.   Doprowadzamy sos do wrzenia. 4.   Zaprawiamy zahartowaną śmietaną (śmietanę wlewamy do szklanki i stopniowo dodajemy do niej kilka łyżek wrzącego sosu - dopiero potem wlewamy mieszankę do garnka - to po to, aby śmietana nie zważyła się w sosie). 5.   Mąkę

Prosto z Kotła
Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 83

zrobiłam z mielonej wołowiny i drobiu, które pozostały po niedzielnym rosole, farsz nie jest suchy dzięki temu iż dodałam do niego również warzywa z rosołu. Kotlety podałam z pieczarkowym sosem. Jeśli zostaną wam gotowane ziemniaki z obiadu, a w lodówce leży mięso z rosołu, nie wahajcie się, zróbcie te pyszne kotleciki. Są na prawdę smaczne, a do tego ograniczamy marnowanie(...)gotowane z rosołu 1 marchewka z rosołu 1 mała pietruszka z rosołu 1/2 pora z rosołu 2 cebule pieprz sól bułka tarta do obtaczania olej rzepakowy do smażenia Na sos pieczarkowy 350 g pieczarek 2 cebule 1 łyżka masła 300 g śmietany 13% 1 łyżeczka mąki pszennej sól pieprz 2 łyżki natki pietruszki  Mięso wołowe i drobiowe oddzielić

Krylowa Kuchnia
Pizza grecka 82

kolorowej meksykańskiej pizzy czas na stonowaną pizzę grecką. Nic nie zmienialiśmy w składnikach i proporcjach ciasta, ponieważ jest doskonałe – lekkie, cienkie oraz puszyste. Nieco zmodyfikowaliśmy sos, używając pomidorów z puszki i dużej ilości oregano. Pizzę wykończyliśmy dodatkami typowymi dla kuchni greckiej, czyli oliwkami, serami feta i mozzarellą. To była kolejna bardzo smaczna kulinarna wyprawa. Składniki Ciasto: 250 g mąki(...)pszennej 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skórki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 / 2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku olej do smażenia Nadzienie: 100 g sera feta 50 g mozzarelli 1 / 2 czerwonej cebuli

niecodziennikpary
Pieczone bataty 70

ziemniaki na szczęście są już łatwo dostępne i to w przystępnej cenie. Dzisiaj upiekliśmy je jedynie z dodatkiem oleju z chilli i odrobiną soli himalajskiej. Przygotowaliśmy do nich dwa sosy – z oliwkami i suszonymi pomidorami oraz z czerwoną cebulą i czosnkiem. Tych kilka prostych składników doskonale uzupełniło smak słodkich pieczonych batatów i sprawiło, że pieczone bataty są odpowiednią propozycją(...)obiad, kolację czy też grilla. Składniki na pieczone bataty Pieczone bataty: 4 bataty 3 łyżki oliwy lub 3 łyżki oleju smakowego (np. z chili) sól gruboziarnista Sos śródziemnomorski: 5 łyżek jogurtu greckiego 20 czarnych oliwek 10 suszonych pomidorów w oleju 1 / 2 łyżeczki oregano sól, pieprz do smaku Sos cebulowy: 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 czerwona

niecodziennikpary
Lasagne z cukinią i fasolką szparagową 71

wykorzystanie. Na dzisiejszy obiad upiekliśmy lasagne z cukinią i fasolką szparagową , która w tym roku także obrodziła. Te warzywa uzupełniliśmy mięsem mielonym usmażonym ze świeżymi pomidorami oraz sosem beszamelowym i żółtym serem. Nasza lasagne wyszła tak pyszna, że ilość przewidywana na dwa dni została zjedzona już dzisiaj. Nawet mały Alanek zajadał ją z apetytem i nie był zadowolony, że załapał(...)łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz do smaku olej do smażenia Warzywne nadzienie: 1 duża cukinia 500 g fasolki szparagowej czubek noża sody oczyszczonej olej do smażenia sól, pieprz Sos beszamelowy: 1 l mleka 50 g masła 50 g mąki pszennej 1 / 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 100 g żółtego sera w kawałku makaron lasagne margaryna

niecodziennikpary