sosy - 72234 przepisów (strona:344/4816)

SAJGONKI Z ZUPEK TYPU CHINSKIEGO 90

świątecznym jedzeniu zapraszam Was na sajgonki z zupek typu chińskiego. Ja użyłam do nich zupek oyakata z wołowiną. Składniki: SAJGONKI: 2 zupki chińskie/japońskie 1 jajko 3 łyżki sosu sojowego 300 g mięsa mielonego papier ryżowy olej marchewka 1/3 selera 1 pietruszka 1 cebula sól himalajska pieprz SOS DO SAJGONEK: sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 5 łyżek(...)sosu rybnego 1/2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku kilka łyżek wody Przygotowujemy sajgonki: Zupki zalewamy wrzątkiem i czekamy aż makaron zmięknie. Makaron przyprawiamy przyprawami z zupek. Seler, cebulę, pietruszkę i marchewkę obieramy. Ścieramy je na grubych oczkach i mieszamy ze sobą. Podsmażamy chwilę. Mięso mielone smażymy, dodajemy podsmażone warzywa i mieszamy z zupką chińską. Dodajemy jajko, sos sojowy oraz sól

Kuchnia w oparach
Zapiekanka ziemniaczana z podgardlem 235

zdecydowanie najlepsza zapiekanka jaką jadłam i jaką zrobiłam. Na jej sukces składa się sossos nie byle jaki, bo pochodzi z jednej z poznańskich restauracji. Wykorzystuje go  do wielu potraw i zawsze się sprawdza.       Dla dwóch osób:   600 g ziemniaków 200 g wędzonego podgardla 50 g wędzonego boczku olej do smażenia(...)sos: 1 duża cebula 1 łyżeczka vegety 150 ml śmietany 30% 1 jajko 1 łyżeczka mąki 1 łyżka masła pieprz   100 g żółtego sera opcjonalnie można dodatkowo użyć sera typu feta. koperek do posypania   Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, następnie pokroić na plasterki grubości  ok. 0,5 cm.   Podgardle

Jadło i czytadło
Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym 234

Cannelloni z cukinii w roli charakterystycznego makaronu. Mięsne kuleczki zawinięte w plastry cukinii zapieczone z kaszą to bardzo fajne podanie mięsa mielonego w oryginalny sposób. Całość połączona sosem pieczarkowym, która smakuje wybornie i stanowi doskonały pomysł na rodzinny obiad. Składniki: 200g kaszy jęczmiennej 2 duże cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 400g mięsa mielonego z szynki 200g mięsa mielonego(...)kurczaka 1 jajko 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki bułki tartej olej masło do wysmarowania formy sól pieprz Sos pieczarkowy: 300ml śmietanki 30% lub gotowy sos jasny 350g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła 80g żółtego sera sól pieprz Wykonanie: 1. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, następnie wystudzić i przełożyć do naczynia

Szalona Kuchnia Eweliny
Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem 111

mnie jest szakszuka. Nazywam go śniadaniowym comfort foodem - sycącym i poprawiającym nastrój, niczym odpowiednik jajek na boczku dla wegetarian. Dziś zapraszam Was na trochę inną wersję jajek gotowanych w sosie pomidorowym wzbogaconą o ciecierzycę i szpinak.  Oczywiście nie jest to wersja tradycyjna, tylko moja wariacja na temat. Ale to jest właśnie piękne w tym daniu, że sos pomidorowy możecie(...)uzupełniona o strączki staje się daniem naprawdę treściwym, więc polecam ją wtedy na lunch lub ciepłą kolację. ➤ Zobacz także: Jak zrobić klasyczną tunezyjską szakszukę? Sekretem udanej szakszuki jest aromatyczny sos pomidorowy. Przygotowując dzisiejszy przepis sięgnęłam więc po oliwę smakową Czosnek & Chilli od Monini. Myślę, że Was nie zdziwi, że oliwa z takimi dodatkami skradła moje serce, bo to dosłownie

Chilli Czosnek i Oliwa
Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym 482

Jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad to dzisiaj polecam proste danie. Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym to propozycja w sam raz na świąteczny stół. U mnie w wersji gotowanej, podane z pysznym, kremowym sosem chrzanowym. Możemy je podać z ziemniaczkami, kaszą lub innymi ulubionymi dodatkami. Polecam! Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym Składniki na 6 sztuk: 500g mięsa mielonego wieprzowego(...)drobiowego 1 cebula 1 czerstwa bułka namoczona w szklance mleka przyprawy: sól, pieprz, majeranek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Dodatkowo: 6 jaj ugotowanych na twadro Na sos chrzanowy: pół cebuli, drobno posiekanej szklanka bulionu warzywnego 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki tartego chrzanu przyprawy: sól, pieprz łyżeczka mąki do zagęszczenia (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na łyżce

Smak mojej kuchni
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W SOSIE CHRZANOWO-ŚMIETANOWYM (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 216

gości na Wielkanoc w większości polskich domów. Jeśli do tej pory podawaliście ją po prostu z wody lub z barszczem to tym razem polecam spróbować czegoś niebanalnego Pieczona w sosie chrzanowo-śmietanowym z dodatkiem papryki i szczypiorku zachwyci wszystkich zgromadzonych przy świątecznym stole Nie tylko znakomicie smakuje, ale i wygląda pięknie Składniki: 600 g białej kiełbasy parzonej ( u mnie(...)zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Chrzan obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub użyć gotowego ze słoiczka. Do chrzanu dodać śmietanę, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Dusić na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę i dodać do sosu. Sos wylać do naczynia żaroodpornego. Kiełbasę ponacinać nożem w kratkę (jak na zdjęciu). Na sosie ułożyć kiełbasy. Zapiekać

Ola la LCHF
Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym 196

Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym to prosta przystawka na wielkanocny stół. Intensywny, różowy kolor zapewnia jajkom długie leżakowanie w koncentracie soku z buraka lub barszczu. Takie kolorowe jaja pięknie się prezentują i moim zdaniem smakują znacznie lepiej niż te z samym majonezem. Poza tym ich wiosenne, pisankowe barwy są bardzo optymistyczne i radosne. Oprócz Wielkanocy możemy je także serwować(...)prostu na śniadanie – będzie pysznie. Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym: ok. 5-6 jajek koncentrat buraczany lub koncentrat barszczu w butelce 6-7 łyżek jogurtu naturalnego 2-3 łyżki dobrej jakości majonezu z prostym składem 1 mały pęczek koperku 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny szczypta soli i pieprzu do przybrania: plasterki rzodkiewki do przybrania: rzeżucha Zaczynamy

Poezja smaku
Krewetki w sosie słodko kwaśnym 139

Mój narzeczony uwielbia krewetki i ja w sumie też, więc od czasu do czasu zdarza nam się przygotować jakieś danie z krewetkami. Dzisiaj typowo chińszczyzna z krewetkami w sosie słodko kwaśnym, w sumie nic odkrywczego ale jakie pyszne ;) Jest to bardzo ekspresowe, należy pamiętać, że krewetek nie należy za długo smażyć, gdyż będą gumowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krewetki w sosie(...)słodko kwaśnym składniki: 1 papryka czerwona 250 g oczyszczonych krewetek garść kiełków 1/2 czerwonej cebuli 1/4 większego pora (zielona część) makaron według uznania sos: 3 łyżeczki ketchupu 2 łyżeczki sosu sojowego 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki kostki świeżego ananasa Krewetki w sosie słodko kwaśnym  wykonanie: Wszystkie składniki na sos blendujemy razem. Makaron przygotowujemy

Delusional Trine
Królik w sosie musztardowym 169

zniżkę -15% na cały asortyment sklepu patelnie-tytanowe , który jest partnerem tego wpisu- wystarczy, że przy zakupie wpiszecie kod DOROTA15 ( rabat ważny do 30.04.18). Królik w sosie musztardowym   Drukuj Prep time 20 min Cook time 1 godzina 20 min Total time 1 godzina 40 min   Klasyczny francuski przepis - królik w sosie musztardowym Author: Cooking for Emily Serves(...)rumiano z obu stron. Przełożyć na talerz. Szalotkę posiekać. Na patelnię dodać pozostałą łyżkę masła i wrzucić szalotkę, usmażyć na rumiano. Na patelnię przełożyć z powrotem królika ( wraz z sosem który wyciekł z królika). Chwilę podsmażyć i wlać wino. Smażyć aż wino w większości wyparuje, wlać wodę (powinna w większości przykrywać królika) i całość przemieszać lekko. Jeżeli macie patelnię

Cooking for Emily
Pizzerki na spodzie z ciasta dyniowego 187

szklanki krupczatki) 300 g mrożonej dyni w kostce Hortex 125 ml wody 30 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 0,5 łyżeczki soli 30 ml oliwy Składniki na sos pomidorowy: puszka pomidorów pelati 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy zioła prowansalskie pieprz sól Składniki na sos czosnkowo – ziołowy: 120 g jogurtu naturalnego typu greckiego 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki(...)reszty ciasta. Wyporcjowane ciasto formujemy w kulki i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie wałkujemy je delikatnie podsypując mąką, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie pozwalamy im wyrosnąć. SOS POMIDOROWY Przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy chwilę na oliwie (uważać aby nie spalić), dodajemy do pomidorów. Całość krótko miksujemy, przelewamy do garnka i dusimy. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawiamy przyprawami

Kierunekuchnia
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym 239

postaci. Sama długo praktykowałam ten zwyczaj, bo czym skorupka za młodu... Jednak od pewnego czasu, kiedy to moje dzieci zaakceptowały smak chrzanu (nieodrodni synowie taty), zapiekam białą kiełbasę w sosie chrzanowym. Danie to jest bardzo proste i jego podszykowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a jednak zmienia podanie zwyczajnej kiełbasy w bardzo znaczący sposób. Całość jest bardziej aromatyczna, pikantna i robiąca(...)znacznie lepsze wrażenie wizualne. Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym Składniki: 4 sztuki białej kiełbasy łyżeczka suszonego majeranku (lub jeszcze lepiej - świeżego) 2 łyżki startego korzenia chrzanu (można dać chrzan ze słoika w ilości 4 łyżki, ale świeży chrzan jest dużo smaczniejszy) 250 ml słodkiej śmietany 18% do zup i sosów sól oraz pieprz szczypiorek do posypania. Wykonanie: Śmietanę łączymy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gulasz wołowy z warzywami 85

Bardzo lubimy takie połączenia. Składniki 500 g wołowiny ekstra 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 l bulionu wołowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1/2 szklanki kwasu z kiszonych ogórków 6 szt zielonych szparagów 1 głąb z brokułu 2 łodygi selera naciowego 100 g groszku cukrowego 1 łyżka słodkiej(...)mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 pełna łyżka mąki 1 łyżka sosu ostrygowego sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę, na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy, dodajemy sos, posiekaną cebulę i czosnek, chwilę razem smażymy, oprószamy mąką.  Po kilku minutach zalewamy gorącym bulionem, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu

R'n'G Kitchen
Swojski obiad czyli mielone, ziemniaki i sos 125

były pulchne dodaję dużo zmielonej cebuli i śmietanę. Smażę mielone kotlety na maśle, są wtedy najlepsze. Tak więc mielone to naprawdę swojski obiad . Domowe mielone, ziemniaczane puree i brązowy sos…Oczywiście nie może zabraknąć marynowanych buraczków. Ja dzisiaj nawet miałam ochotę na smażoną kwaśną kapustę, więc dla mnie obiad wypas. Za nim się dobrałam do kapusty to już prawie(...)pietruszki sól i czarny pieprz do smaku masło do smażenia Smażona kapusta 4 plastry boczku 300 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka majeranku sól i czarny pieprz do smaku Brązowy sos 1 mała cebula 2 łyżki masła 250 ml wywaru z mięsa 2-3 łyżki soi japońskiej 150 ml śmietanki pieprz do smaku 1 łyżka mąki natka pietruszki do posypania Dodatkowo

codojedzenia
Włoska zupa pomidorowa z pomidorów z puszki 534

Pomidory w puszce to jeden z żelaznych punktów mojej spiżarni – zawsze muszą być w pogotowiu przynajmniej dwa opakowania. Idealne na sos do makaronu, sos do pizzy , na szakszukę , do gulaszu czy na zupę. Pomidory w puszce pozwalają szybko przygotować obiad z pełnowartościowych składników – to, co zapuszkowane jest smaczne i dojrzałe, bo zerwane w samym szczycie lata. Ta zupa pomidorowa(...)jest szybka i przepyszna – przygotowana na bazie włoskiego soffritto i z dodatkiem wódki. Polskie zupy najczęściej gotuje się na wywarze jarzynowym (włoszczyzna), mięsnym albo jarzynowo-mięsnym. Włoskie zupy i sosy powstają na bazie soffritto – przesmażonych na oliwie drobno pokrojonych warzyw. To trio łatwe do zapamiętania – w kolorach włoskiej flagi – seler, cebula i marchew. Marchew i cebulę obieramy i drobno kroimy

Karo in the Kitchen
Jajka z sosem chrzanowym zawijane w szynce 540

Jajka w szynce z sosem chrzanowym Moja dzisiejsza propozycja na zbliżającą się Wielkanoc. Jajka z warzywami i sosem chrzanowym zawijane w szynce to doskonały pomysł na smaczną i ładnie prezentującą się przekąskę. To danie świetnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale również na każdej imprezie. Jajka podane w ten sposób wyglądają bardzo elegancko i wspaniale smakują. Polecam(...)Składniki: 10 plasterków szynki (użyłam polędwicy sopockiej) 5 jajek pół pęczka szczypiorku ćwiartka czerwonej papryki ćwiartka żółtej papryki pół zielonego ogórka 5 rzodkiewek opcjonalnie: czarne oliwki Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu sól, pieprz, cukier     *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki *** *** Papryki i ogórka kroimy w słupki

Blog z Apetytem