domu rodzinnym przygotowywało się gołąbki. Najczęściej przyrządzała je moja babcia. Do dziś jest mistrzynią w tej dziedzinie. Swoje sztandarowe gołąbki przyrządza z mięsno-ryżowym farszem i są pieczone w sosie pomidorowym. Pojawiają się przy każdej rodzinnej okazji i zawsze tak samo smakują. Wszyscy bez najmniejszego sprzeciwu się nimi zajadają. Nie przesadzę pisząc, że są idealne i obłędnie pyszne(...)Inspirując się przepisem mojej babci, przygotowałem gołąbki w sosie pomidorowym , lecz ze zmienionym nadzieniem. Moje gołąbki są z kaszą jaglaną i pieczarkami. Gołąbki z kaszą jaglaną mogą być świetnym pomysłem na letni obiad. Proponuję podać je w towarzystwie młodych ziemniaków i ogórków małosolnych. Czas przygotowania: 2 h Składniki na 16-18 szt. Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI
kulinarnyJaBanalnie proste i szybkie danie. A jednocześnie smaczne, lekko słone, lekko słodkie, nieco orientalne. Polecam Wam dziś najprostszą wersję kurczaka w sosie teriyaki. Sos ten można zrobić samemu dodając do sosu sojowego miód, imbir i inne przyprawy. Ja skorzystałam z gotowego sosu teriyaki, mam go zwykle w lodówce i stosuję głównie do mięsnych marynat. Do piersi z kurczaka można dodać(...)też cebulkę pokrojoną w piórka i również zamarynować, a potem usmażyć. Jest bardzo smaczna, choć w naszej dzisiejszej wersji cebulki nie ma. 1 podwójna pierś z kurczaka sos teriyaki torebka brązowego ryżu sól kurkuma sezam (do posypania, u mnie czarny) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka oczyścić z błon i pokroić w paski lub większą kostkę. Całość zalać sosem teriyaki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePrzepis na pieczarkowe kotlety mielone w sosie musztardowym. Pysznie smakują z ziemniakami i surówką. Polecam na obiad albo jako imprezową przekąskę na ciepło. Składniki na kotlety mielone w sosie musztardowym: 0,5 kg mięsa mielonego (dałam wieprzowo-wołowe) 6-7 pieczarek cebula 2 ząbki czosnku kajzerka bułka tarta jajko sól, pieprz Sos: łyżka mąki łyżka masła 0,5 szklanki bulionu(...)bułkę tartą. Z masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z oby stron na złoty kolor. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Przygotowujemy sos. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy aż lekko zbrązowieje. Następnie powoli wlewamy bulion. Zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy musztardę, wymieszaną ze śmietaną, sól i pieprz. Mieszamy
e-PrzepisyKulinarneosób: ● 380 g rigatoni (lub innego makaronu np. penne) ● 2 pomidory (380g) ● 1 mała czerwona cebula (100g) ● 65 g natki pietruszki ● 90 g fety Sos z czerwonej papryki : ● 1 mała czerwona papryka (150g) ● 1 ząbek czosnku ● 1 łyżeczka tymianku ● 1 łyżka octu jabłkowego ● 1 łyżka soku z cytryny ● 80 ml. bulionu warzywnego Bio Przygotowanie: Pomidory natnij lekko(...)sekund, następnie obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Przygotuj sos z czerwonej papryki: Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C i wstaw przerojoną paprykę do piekarnika na około 15-20 minut, układając ją skórką
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawyobraźnia. Po krótkim wstępie przeszliśmy do gotowania. Miałam za zadanie przygotować ciasto braai Pie z boczniakami i wołowiną oraz glazurę kawową, którą później przerobiłam za pomocą 2 składników na sos. Gdy każdy z uczestników warsztatów przygotował swoje potrawy, zasiedliśmy wszyscy razem do stołu w świetnych nastrojach by spróbować wszystkich dań. Warsztaty z Kamisem zainspirowały mnie do zorganizowania takiego spotkania(...)limonką glazura kawowa marynata piwna marynata w koreańskim stylu braai Pie z boczniakami i wołowiną konfitura z czerwonej cebuli grillowane tofu z chutney z mango i pomidora z sosem winegret z curry pieczone gruszki z sosem miodowo – piwnym placki z ciecierzycy krewetki z azjatyckim pesto papryka nadziewana chorizo (+ wersja wege z ciecierzycą) sandacz z rusztu pieczone marchewki grillowany pomidorowo
Moja pasja smakuDania orientalne, a zwłaszcza te z okolic Chin są niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu. Nasz dzisiejszy obiad, czyli kawałki kurczaka z warzywami w sojowym sosie to absolutnie fantastyczny przepis dla zabieganych oraz tych, którzy po prostu nie chcą stać godzinami w kuchni, a mają ochotę na coś innego i wyjątkowego :) Danie z pewnością zaskoczy niejedno podniebienie. Poza tym warto(...)zawiera zbyt wiele kalorii, przez co jest odpowiednie również dla osób na diecie :) SKŁADNIKI: 2 podudzia z kurczaka 1 brokuł 1 cukinia 2 cebule ryż * olej do smażenia SOS: 100 ml sosu sojowego jasnego** 100 ml sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu 2 czubate łyżki białego sezamu 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej * ryż
Kuchnia od dwojgaYakisoba (焼 き そ ば) to pyszna i popularna japońska potrawa przygotowywana z podsmażonego makaronu Soba z dodatkiem warzyw i wymieszana z sosem Yakisoba. To proste danie typu stir-fry, które można modyfikować dodając swoje ulubione składniki. W Kraju Kwitnącej Wiśni można ją znaleźć na ulicznych straganach, festiwalach lub szkolnych imprezach. Polecam Składniki: 250 g makaronu Soba 1/3 główki małej(...)kapusty 1 marchewka 160 g cienkich plasterków boczku 2 dymki (cebulki ze szczypiorkiem) 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego pieprz Sos Yakisoba: 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki Mirinu 1 łyżka ketchupu 1 płaska łyżka cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu
Oryginalny smakSzparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim to dość szybkie, jednak wymagające nieco precyzji i skupienia danie. Szparagi można przegotować, sos z ważyć, a jajko w koszulce zepsuć, jednak jak mi się udało to uda się i Wam! Zapraszam po przepis, który może być popisowym w Waszym menu! Tu znajdziecie przepis na sos holenderski Przepis na szparagi z jajkiem(...)koszulce i sosem holenderskim Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut Składniki pęczek szparagów 2 jajka w temperaturze pokojowej 2 łyżki octu sól oraz pieprz sos holenderski - link do przepisu na górze wpisu Przepis 1 Szparagi myjemy i odrywamy od nich zdrewniałe końce. Powinny swobodnie dać się złamać. 2 Gotujemy w garnku wodę na szparagi, gdy zacznie bulgotać wkładamy
Kuchnia BazyliiPrzygotowanie tego makaronu wraz z sosem trwa dosłownie chwilę. Jest to idealny pomysł na posiłek kiedy nie mamy dużo czasu. U mnie w domu pojawia się bardzo często, zwłaszcza kiedy wracam dość późno z uczelni i nie mam już na nic siły. Generalnie cały czas potrzebny na stworzenie tego przepisu to czas w którym gotuje się makaron plus chwila(...)połączenie go z sosem. Jeśli chodzi o nazwę to „a’la carbonara” wzięła się po prostu stąd, że po pierwsze do oryginalnego włoskiego przepisu nie wchodzi śmietana (jest to chyba najczęstszy błąd jaki popełniają kucharze), a po drugie ja użyłam całych jajek a powinno się używać tylko żółtek. Pomimo tych różnic danie jest przepyszne. Śmietana dodaje specyficznego smaku
PatiGotujewołowego szklanka mleka łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu łyżeczka suszonego oregano 2 porządne łyżki koncentratu pomidorowego około 3-4 łyżki ostrego sosu chili (ja użyłam sosu Sriracha) lub ostrej salsy puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 główki sałaty lodowej 200 g sera żółtego cheddar lub mimolette 2 ząbki czosnku 3 porządne łyżki(...)doprawiamy przyprawami: papryką słodką i ostrą, kuminem, czosnkiem granulowany, oregano (te przyprawy można zastąpić gotową mieszanką przypraw Chili Con Carne) i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i jedną łyżkę ostrego sosu chili lub salsy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mięso do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. W miseczce/kubeczku mieszamy majonez, śmietanę
PatiGotujeSos Custard: 4 żółtka, 1/3 szklanki cukru, 200 ml kremówki, 250 ml mleka, 1 laska wanilii, 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Warstwa biszkoptowa: 300 g kakaowego ciasta biszkoptowego (gotowego lub upieczonego samodzielnie), kilka łyżek ponczu (przygotowanego z herbaty i kilku kropel aromatu pomarańczowego). Warstwa truskawkowa: 400 g truskawek, 1 galaretka szybko tężejąca. Dodatkowo na wierzch: 200 ml kremówki, 1 łyżka(...)cukru pudru. Trifle z truskawkami, to dosyć prosty i podobny do tiramisu deser z dodatkiem pysznego sosu waniliowego. Sprawdzone smaki, doskonale połączone w całość, są gwarancją doskonałego smaku. Jeżeli tylko zdecydujecie się na wykonanie tego deseru - na pewno staniecie się jego fanami :) Zaczynamy od przygotowania sosu. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wydobyć z niej wszystkie ziarenka. Śmietanę przelać do rondelka
Świat Domowej KuchniRoladki schabowe w sosie śmietanowo-musztardowym to pomysł na dość szybki obiad, który można zrobić np. dzień wcześniej, a później tylko odgrzać roladki w sosie. Polecam również przepisy na: roladki schabowe ze szpinakiem oraz roladki schabowe z pieczarkami i serem . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px(...)width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki schabowe w sosie śmietanowo-musztardowym – Składniki: 360g schabu (5 plastrów) 5 plasterków sera 5 plasterków szynki pieprz, sól, papryka słodka do smaku 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej 3/4 szklanki wrzątku (150ml
Kulinarne PrzebojeKarp pieczony w sosie - kuchnia podkarpacka Sezon wędkarski w pełni, więc kolejny raz namawiam Was na dobrego, polskiego karpia. Odpowiednio przyprawiona ryba, zapieczona w sosie ze śmietany, jogurtu, majonezu i musztardy, jest delikatna, kremowa i bardzo smaczna. Sok z cytryny pozbawia karpia tego szczególnego posmaku, którego wiele osób spodziewa się po karpiu. Namawiam do tej smacznej, miłej odmiany od ryby(...)panierce. Dzisiejszy przepis pochodzi z okolic Strzyżowa na Podkarpaciu (źródło: „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”) Karp pieczony w sosie - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 karp (oczyszczony i wyfiletowany) 1/4 szklanki śmietany 18% 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki posiekanego koperku (1 łyżka do sosu, 1 łyżka do posypania upieczonego karpia) 1/2 łyżeczki musztardy sok z cytryny olej
Trzeci talerzBarwna, a zarazem smaczna kompozycja świeżych warzyw, aromatycznych ziół, makaronu ryżowego oraz kurczaka, zawinięta w delikatny papier ryżowy. Do tego szybki, prosty sos. Świeżo, lekko i zdrowo… czyli powoli przygotowujemy się do wiosny. Składniki: 12 okrągłych arkuszy papieru ryżowego Farsz: 1 filet z piersi kurczaka 50 g cienkiego makaronu ryżowego 0,5 avocado 0,5 ogórka 0,5 marchewki(...)kilka listków sałaty kiełki brokuła 0,5 pęczka szczypiorku świeża kolendra 1 limonka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sosu sojowego sól pieprz słodka papryka Sos: 0,5 papryczki chilli 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki cukru 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki wody Przygotowanie: 1) Kurczaka lekko doprawić solą, pieprzem oraz papryką, ugrillować i pokroić na paski. 2) Przygotować makaron
Fitsweet.meMakaron z brokułami i kurczakiem w sosie serowym jest szybkim daniem dla miłośników wyrazistych doznań smakowych. Ser pleśniowy dodany do sosu nadaje mu charakterystyczny smak. Sosy śmietanowe z dodatkiem serów to jedne z moich ulubionych Jestem pewna, że Wy też je lubicie. Zobacz też: Makaron ze kurczakiem, szpinakiem i serem pleśniowym Przepis na makaron z kurczakiem i brokułami w sosie(...)serowym Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut Składniki 200 g piersi z kurczaka 100 g brokułów 100 g złotego sera pleśniowego 250 g śmietanki do sosów 18% sól oraz pieprz olej do smażenia Przepis 1 Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy, podsmażamy na patelni do zrumienienia. 2 W międzyczasie gotujemy brokuły na półtwardo
Kuchnia Bazylii